Ухвала
від 05.06.2024 по справі 757/16465/24-к
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

1[1]

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05 червня 2024 року, суддя-доповідач Київського апеляційного суду ОСОБА_1 , отримавши апеляційну скаргу представника ПП «АЛЬЯНС» - адвоката ОСОБА_2 , на ухвалу слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 17 квітня 2024 року,

ВСТАНОВИЛА:

Вказаною ухвалою слідчого судді задоволено клопотання детектива відділу детективів Підрозділу детективів Територіального управління БЕБ у м. Києві ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу Київської міської прокуратури ОСОБА_4 та надано дозвіл детективам Підрозділу детективів Територіального управління БЕБ у м. Києві: ОСОБА_3 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 на тимчасовий доступ до оригіналів документів, які містять охоронювану законом таємницю та знаходяться у володінні ПП «АЛЬЯНС» (код ЄДРПОУ 30059210), з можливістю вилучення оригіналів документів для забезпечення проведення судово-почеркознавчої експертизи, по фінансово-господарським взаємовідносинам з ТОВ «АТРІД» (теперішня назва «АДРІАТИДА») (код ЄДРПОУ 44196275), ПП «ПОРТСИГАР» (теперішня назва ПП «ПОРТ РОЯЛ») (код ЄДРПОУ 43835675), у період з 20.07.2022 по 01.03.2023, а саме: документів, що свідчать про придбання продукції, в тому числі: договори (угоди, контракти), додатки до них, специфікації, додаткові угоди, рахунки фактури, видаткові накладні, платіжні документи, платіжні доручення, рахунки на оплату, вантажно-супровідні документи, товарно-транспортні накладні, документи підтверджуючі походження, якість продукції, документи по переміщенню (надходженню, видачі, використанню) придбаної продукції, картки складського обліку, оборотно-сальдові відомості, аналізи та картки рахунків (70, 36), документи, щодо передачі продукції матеріально-відповідальним особам, договори про відступлення права вимоги, договори переуступки права вимоги, договори поворотної фінансової допомоги, договори безповоротної фінансової допомоги, договори про переведення боргу, банківські виписки, які підтверджують проведені розрахунки з постачальниками та покупцями, журнал-ордер по рахунку № 281 (товари на складі), документів за результатами проведення інвентаризацій, копії посадових інструкцій та/або інші документи, які затверджують посадові обов`язки керівника, головного бухгалтера, бухгалтерів, інших осіб відповідальних за ведення бухгалтерського обліку ПП «АЛЬЯНС» (код ЄДРПОУ 30059210) їх накази про призначення на посаду, копії статуту ПП «АЛЬЯНС» (код ЄДРПОУ 30059210) у всіх редакціях за період з 20.07.2022 по 01.03.2023. Визначено строк дії ухвали тривалістю в два місяці, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею. Службовим особам ПП «АЛЬЯНС» (код ЄДРПОУ 30059210) надати (забезпечити) тимчасовий доступ до речей і документів, особам, які здійснюють досудове розслідування у кримінальному провадженні та/або оперативним підрозділам органів внутрішніх справ, які здійснюють слідчі (розшукові) дії в кримінальному провадженні за письмовим дорученням слідчого, прокурора та надати їм можливість вилучити зазначені в ухвалі документи.

Не погоджуючись з таким рішенням, представник ПП «АЛЬЯНС» - адвокат ОСОБА_2 , подав апеляційну скаргу, в якій просив скасувати ухвалу слідчого судді.

Перевіривши зміст апеляційної скарги та вивчивши оскаржувану ухвалу про надання тимчасового доступу до документів, вважаю, що у відкритті провадження за апеляційною скаргою представника ПП «АЛЬЯНС» - адвоката ОСОБА_2 слід відмовити, з наступних підстав.

Порядок та перелік судових рішень, які можуть бути оскаржені в апеляційному порядку, чітко визначено та регламентовано Главою 31 КПК України. Так, згідно з ч. 3 ст. 392 КПК України, в апеляційному порядку можуть бути оскаржені ухвали слідчого судді у випадках, передбачених цим Кодексом.

В ст. 309 КПК України наведено перелік ухвал слідчого судді, які можуть бути оскаржені в апеляційному порядку під час досудового розслідування, та визначено, що скарги на інші ухвали слідчого судді оскарженню не підлягають і заперечення проти них можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Відповідно до п. 10 ч. 1 ст. 309 КПК України під час досудового розслідування можуть бути оскаржені в апеляційному порядку ухвали слідчого судді про тимчасовий доступ до речей і документів, яким дозволено вилучення речей і документів, які посвідчують користування правом на здійснення підприємницької діяльності, або інших, за відсутності яких фізична особа чи юридична особа позбавляються можливості здійснювати свою діяльність. Інші ухвали слідчого судді окремому оскарженню не підлягають.

Із аналізу вказаної норми закону, вбачається, що законодавець визначив вичерпний перелік речей і документів, які посвідчують користування правом на здійснення підприємницької діяльності, або інших, за відсутності яких фізична особа чи юридична особа позбавляються можливості здійснювати свою діяльність.

В апеляційній скарзі не приведено обґрунтувань, що тимчасовий доступ та вилучення оригіналів та копій перелічених в ухвалі слідчого судді документів позбавить ПП «АЛЬЯНС» можливості здійснювати свою діяльність. Не вбачається таких даних і з матеріалів провадження за клопотанням детектива про тимчасовий доступ до документів.

Відповідно до вимог ч. 4 ст. 399 КГІК України, суддя відмовляє у відкритті провадження, якщо апеляційна скарга подана на судове рішення, яке не підлягає оскарженню в апеляційному порядку.

Оскільки ухвала слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 17 квітня 2024 року стосується безпосередньо надання тимчасового доступу до документів, що мають значення для досудового розслідування і вилучення їх оригіналів та копій не позбавляє можливості ПП «АЛЬЯНС» здійснювати свою діяльність, то така ухвала слідчого судді апеляційному оскарженню не підлягає.

За таких обставин, у відкритті провадження, за апеляційною скаргою представника ПП «АЛЬЯНС» - адвоката ОСОБА_2 на вказану ухвалу слідчого судді необхідно відмовити.

Керуючись ст. ст. 309, 392, 399 КПК України, -

ПОСТАНОВИЛА:

Відмовити у відкритті апеляційного провадження за апеляційною скаргою представника ПП «АЛЬЯНС» - адвоката ОСОБА_2 на ухвалу слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 17 квітня 2024 року.

Копію ухвали про відмову у відкритті провадження невідкладно надіслати особі, яка подала апеляційну скаргу, тобтоадвокату ОСОБА_2 разом з його апеляційною скаргою та усіма доданими до неї матеріалами.

На ухвалу апеляційного суду може бути подано касаційну скаргу протягом трьох місяців з дня отримання копії ухвали до Верховного суду.

Суддя Київського апеляційного суду ОСОБА_1

Єдиний унікальний № 757/16465/24-к Слідчий суддя в 1-ій інстанції: ОСОБА_14 Провадження № 11сс/824/3448/2024 Доповідач ОСОБА_1

Категорія ст.309 КПК

СудКиївський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення05.06.2024
Оприлюднено11.06.2024
Номер документу119588249
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —757/16465/24-к

Ухвала від 05.06.2024

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Юрдига Ольга Степанівна

Ухвала від 17.04.2024

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Новак Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні