Рішення
від 07.06.2024 по справі 193/493/24
СОФІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ 

ЄУН 193/493/24

Провадження 2/193/221/24

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

07 червня 2024 року сел.Софіївка

Софіївський районний суд Дніпропетровської області в складі: головуючої судді Кравченко Н.О.,

з участю секретаря Ратушної В.В.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в смт. Софіївка цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Софіївської селищної ради Криворізького району Дніпропетровської області про визнання в порядку спадкування за заповітом права засновника фермерського господарства,

встановив:

позивач звернувся в суд з позовом до відповідача про визнання в порядку спадкування за заповітом права засновника фермерського господарства "ЛАЙТМ ПЛЮС", мотивуючи його тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла бабуся позивача ОСОБА_2 . Після її смерті приватним нотаріусом Криворізького нотаріального округу Папучі М.О. заведено спадкову справу за номером 04/2023, спадкоємцем померлої зазаповітом є позивач.Спадкодавець ОСОБА_2 була засновником селянського(фермерського)господарства «Лайтм Плюс». 15.03.2024 року позивач звернувся до приватного нотаріуса Криворізького нотаріального округу Криворізького нотаріального округу Папучі М.О., яка постановою від 23.03.2024 відмовила у видачі свідоцтва про право на спадщину, у зв`язку з неможливістю встановити склад спадкового мана на підставі пункту статті 49 Закону України «Про нотаріат». Спадкоємець за заповітом померлої - засновника фермерського господарства, виявив бажання продовжити діяльність господарства, а тому до нього повинні перейти права засновників СФГ «Лайтм Плюс». На підставі викладеного, просить позов задовольнити та визнати за ним в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_2 права засновника фермерського господарства «Лайтм Плюс».

Від представника позивача надійшла до суду заява про підтримання позовних вимог та розгляд справи у його відсутності.

Представник відповідача в підготовче судове засідання не з`явився, надав клопотання про розгляд справи без присутності представника Софіївської селищної ради, проти позову не заперечує (а.с.44).

При цьому, оскільки в судове засідання сторони не з`явились, суд відповідно до ч. 2ст. 247 ЦПК України,проводить слухання справи без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписуючого технічного засобу.

Суд вважає можливим проводити розгляд справи у відсутності сторін.

Вивчивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню.

Статтею 15 ЦК Українивизначено, що кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців) (стаття 1216 ЦК України).

Відповідно дост.1218 ЦК України, до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинялися внаслідок його смерті.

Відповідно до ст.. 1222 ЦК України Спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини. 2. Спадкоємцями за заповітом можуть бути юридичні особи та інші учасники цивільних відносин (стаття 2цього Кодексу).

Згідно з ч.ч.1,2 ст. 1223 ЦК УкраїниПраво на спадкування мають особи, визначені у заповіті. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені устаттях 1261-1265 ЦК України.

Судом встановлено, що 19 квітня 2006 року зареєстровано ФГ «Лайтм Плюс», код ЄДРПОУ 34124644, місцезнаходження с. Вишневе, Софіївського району, Дніпропетровської області, засновником якого є ОСОБА_2 , що підтверджується статутом СФГ «Лайтм Плюс» (а.с.19-29) та інформацією з Єдиного державного реєстру юридичних осіб. Позивач є спадкоємцем за заповітом ОСОБА_2 (а.с.14), яка померла згідно свідоцтва про смерть 23.02.2023 Серії НОМЕР_1 (а.с.11) був її онуком (а.с.12,13), інших спадкоємців немає відповідно до копії спадкової справи № 04/2023 (а.с.46-97). Відповідно до витягу із Спадкового реєстру після смерті ОСОБА_2 за заявою ОСОБА_1 (позивача) заведена спадкова справа, інших спадкоємців немає (а.с. 50-51). 23.03.2023 року приватним нотаріусом позивачу відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом права засновника Фермерського господарства «Лайтм Плюс», оскільки неможливо встановити склад спадкового майна за померлою ОСОБА_2 (а.с.16) .

Фермерське господарство є формою підприємницької діяльності громадян, які виявили бажання виробляти товарну сільськогосподарську продукцію, здійснювати її переробку та реалізацію з метою отримання прибутку на земельних ділянках, наданих їм у власність та/або користування, у тому числі в оренду, для ведення фермерського господарства, товарного сільськогосподарського виробництва, особистого селянського господарства, відповідно до закону (частина перша статті 1»).

Згідно з частиною першоюстатті 22 Закону України «Про фермерське господарство»(далі - Закон № 973-IV) фермерське господарство як цілісний майновий комплекс включає майно, передане до складеного капіталу, не розподілений прибуток, майнові та інші зобов`язання.

Стаття 23 Закону № 973-IVпередбачає, що успадкування фермерського господарства (цілісного майнового комплексу або його частини) здійснюється відповідно до закону.

У постанові від 21 січня 2020 року у справі № 908/2606/18 Велика Палата Верховного Суду зазначала про можливість застосування до правовідносин, які виникають у зв`язку з діяльністю фермерських господарств, приписів законодавства, що регулюють діяльність товариств з обмеженою відповідальністю, у випадку, якщо спірні правовідносини не врегульовані статутом абоЗаконом № 973-IV.

Успадкування фермерського господарства (цілісного майнового комплексу або його частини) здійснюється відповідно до частини першоїстатті 23 Закону України "Про фермерське господарство". Фермерське господарство як цілісний майновий комплекс включає майно, передане до складеного капіталу, нерозподілений прибуток, майнові та інші зобов`язання.

Велика Палата Верховного Суду у постанові від 23 червня 2020 року у справі№ 922/989/18 вказувала, що з моменту створення селянського (фермерського) господарства (фермерського господарства) до фермерського господарства переходять правомочності володіння і користування та юридичні обов`язки щодо використання земельної ділянки його засновника.

У разі смерті громадянина - засновника селянського (фермерського) господарства (фермерського господарства) право постійного користування земельною ділянкою, наданою для ведення фермерського господарства його засновнику, не припиняється зі смертю цієї особи, а зберігається за фермерським господарством до якого воно перейшло після створення фермерського господарства. Звідси право постійного користування земельною ділянкою саме через перехід його до селянського (фермерського) господарства (фермерського господарства) не входить до складу спадщини. Спадкувати можна права померлого засновника (члена) щодо селянського (фермерського) господарства (фермерського господарства), а не земельну ділянку, яка перебуває в користуванні такого господарства.

У випадку смерті засновника (члена) селянського (фермерського) господарства його спадкоємці мають право на спадкування цього господарства (прав засновника, члена). За наявності у фермерського господарства статутного (складеного) капіталу з розподілом часток між його засновником, членами спадкоємці засновника (члена) фермерського господарства спадкують відповідні права засновника (члена), якому належала відповідна частка у статутному (складеному) капіталі. (п. 63 постановиВП ВС від 23 червня 2020 року у справі № 179/1043/16-ц).

Установивши, що на момент смерті спадкодавець ОСОБА_2 була засновником ФГ «ЛАЙТМ ПЛЮС», а позивач ОСОБА_1 є її єдиним спадкоємцем зазаповітом, який прийняв спадщину, суд доходить висновку про те, що спадкові права позивача підлягають захисту шляхом визнання за ним в порядку спадкування зазаповітомпісля померлої бабусі права засновника ФГ «ЛАЙТМ ПЛЮС».

Перелік прав та обов`язків, які не входять до складу спадщини закріплений уст. 1219 ЦКУ, до цього переліку не відносяться ні майнові права засновника/члена НОМЕР_2 , ні його частка у складеному капіталі ФГ, тому загальна норма щодо обсягу спадкової маси не містить заборон щодо спадкування вказаних майнових прав (частки).

Відповідно п. 23Постанови ПленумуВерховного СудуУкраїни №7від 30.05.2008р.«Про судовупрактику усправах проспадкування» у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Оцінюючи докази у їх сукупності, суд дійшов висновку, що за позивачем необхідно визнати право в порядку спадкування після ОСОБА_2 прав засновника ФГ «Лайтм Плюс»

Виходячи з наведеного, керуючись ст.1262,1218,1223 ЦК України, 23Закону України "Про фермерське господарство", ст.19, 81, 200, 264-265ЦПК України, районний суд,

у х в а л и в:

Позов ОСОБА_1 до Софіївської селищної ради Криворізького району Дніпропетровської області про визнання в порядку спадкування за заповітом права засновника фермерського господарства , - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_3 , в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 права засновника фермерського господарства «ЛАЙТМ ПЛЮС», ідентифікаційний код юридичної особи 34124644, юридична адреса: Україна, 53161 Дніпропетровська область, Криворізький район, с. Вишневе.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом 30 днів з дня його проголошення в Дніпровський апеляційний суд.

Суддя Н.О. Кравченко

СудСофіївський районний суд Дніпропетровської області 
Дата ухвалення рішення07.06.2024
Оприлюднено11.06.2024
Номер документу119596758
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за заповітом

Судовий реєстр по справі —193/493/24

Рішення від 07.06.2024

Цивільне

Софіївський районний суд Дніпропетровської області

Кравченко Н. О.

Ухвала від 27.03.2024

Цивільне

Софіївський районний суд Дніпропетровської області

Кравченко Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні