Рішення
від 07.05.2024 по справі 729/621/24
БОБРОВИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 729/621/24

2-о/729/15/24 р.

Р І Ш Е Н Н Я

І м е н е м У к р а ї н и

07 травня 2024 р. Бобровицький районний суд Чернігівської області в складі: судді Бойко В.І.,за участю секретаря судового засідання Шлапак Н.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Бобровиця цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Новобасанська об`єднана територіальна громада в особі Новобасанської сільської ради про встановлення факту належності правовстановлюючого документа, -

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернулася до суду з заявоюпро встановлення факту належності їй Державного акта на право власності на земельну ділянку серії ЯА №760526, зареєстрованого 09.08.2005 року, на земельну ділянку площею 4,5741 га, цільове призначення - ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташованої на території Веприцької сільської ради Бобровицького району Чернігівської області, виданого на ім`я ОСОБА_1 .

В обґрунтування своїх вимог заявниця ОСОБА_1 зазначає,що вона є власником земельної ділянки площею 4,5741 га, кадастровий номер 7420682000:02:000:0026 (площа 3,5428 га) та кадастровий номер 7420682000:04:000:0026 (площа 1,0313 га), цільове призначення - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташована в АДРЕСА_1 .

09.08.2005 року зареєстрований в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за № 010585500086 та виданий ОСОБА_1 , яка проживає за адресою; АДРЕСА_2 , державний акт серії ЯА № 760526 на право власності на земельну ділянку площею 4,5741 га, що розташована на території Веприцької сільської ради, ділянка № НОМЕР_1 . В державному акті серії ЯА № 760526 на право власності на земельну ділянку допущена помилка в написанні імені заявника: в акті записано «Параска», а вірно « ОСОБА_2 ».

В паспорті громадянина України серії НОМЕР_2 , виданому 13.12.1999 року Бобровицьким РВ УМВС України ОСОБА_1 записана « ОСОБА_1 ».

Місце проживання заявника відповідно до реєстрації в паспорті та згідно довідки, виданої виконавчим комітетом Новобасанської сільської ради Чернігівської області від 14.03.2024 р. - АДРЕСА_2 , співпадає із записом місця проживання власника земельної ділянки, зазначеним в державному акті.

Згідно з договорами оренди земельної ділянки від 18.04.2008 р. орендодавцем є « ОСОБА_1 », яка проживає в АДРЕСА_2 .

Все вищезазначене свідчить про те, що в державному акті допущена помилка в написанні імені заявниці та підтверджує, що земельна ділянка дійсно належить ОСОБА_1 .

У зв`язку з тим, що в правовстановлюючому документі на земельну ділянку - державному акті на право власності на земельну ділянку допущена помилка, а виправлення в бланках державних актів не допускаються, я звертаюся до суду з заявою про встановлення факту належності правовстановлюючого документа.

Заявниця ОСОБА_1 у судове засідання не з`явилася, від неї надійшла заява в якій вона просить справу розглянути без її участі, заявлені вимоги підтримує та просить їх задовольнити.

Представник заінтересованої особи Новобасанської об`єднаноїтериторіальної громадив особіНовобасанської сільськоїради в судове засідання не з`явився. До суду надійшла заява, в якій представник заінтересованої особи просить розглянути справу без їх участі та не заперечують проти задоволення заяви.

Судом на підставі ч. 2ст. 247 ЦПК України, у зв`язку із неявкою в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Розглянувши матеріали справи, суд вважає, що заява підлягає задоволенню з таких підстав.

Судом встановлено, що згідно з даними паспорту громадянина України серії НОМЕР_3 , виданого Бобровицьким РВ УМВС України в Чернігівській області 13.12.1999 року, прізвище, ім`я, по батькові заявниці зазначено як « ОСОБА_1 » (а.с.5).

Відповідно до копії довідки виконавчого комітету Новобасансько сільської ради №35 від 14.03.2024 року ОСОБА_1 зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 (а.с.6).

Згідно зкопією державногоакта серіїЯА №760526на правовласності наземельну ділянкуплощею 4,5741га,що розташованана територіїВеприцької сільськоїради,ділянка № НОМЕР_1 власником зазначена « ОСОБА_1 »(а.с.8).

Згідно з договорами оренди земельної ділянки від 18.04.2008 р. орендодавцем є « ОСОБА_1 », яка проживає в АДРЕСА_2 (а.с.9-12).

Відповідно дост. 4 ЦПК Україникожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Згідност. 19 ЦПК Українисуди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

Зокрема, відповідно до ч. 1 ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Згідно п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Зокрема, у відповідності до п. 6 ч. 1ст. 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Пунктом 1Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» №5 від 31 березня 1995 рокупередбачено, що в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Отже враховуючи вищевикладене, суд приходить висновку, що надані заявником докази, є належними і допустимими, оскільки ці докази містять у собі фактичні дані, які логічно пов`язані з тими обставинами, які просить встановити заявник.

Заявниця в позасудовому порядку не може вирішити питання щодо усунення розбіжностей у вказаних документах, оскільки законом не визначено іншого порядку встановлення даних фактів, а тому вони мають бути встановлені в судовому порядку.

Задоволення заяви має юридичне значення для заявниці.

Таким чином, суд дійшов висновку, що заява ОСОБА_1 обґрунтована та підлягає задоволенню, оскільки викладені у ній обставини повністю підтверджуються сукупністю наданих заявницею та безпосередньо досліджених судом доказів.

Керуючись ст.ст.81,258,263-265,293,294,315,319 ЦПК України, суд,-

в и р і ш и в :

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Новобасанська об`єднана територіальна громада в особі Новобасанської сільської ради про встановлення факту належності правовстановлюючого документа задовольнити.

Встановити фактналежності ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , Державного акта на право власності на земельну ділянку серії ЯА №760526, зареєстрованого 09.08.2005 року, на земельну ділянку площею 4,5741 га, цільове призначення - ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташованої на території Веприцької сільської ради Бобровицького району Чернігівської області, виданого на ім`я ОСОБА_1 .

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Чернігівського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя В.І. Бойко

СудБобровицький районний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення07.05.2024
Оприлюднено11.06.2024
Номер документу119601057
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —729/621/24

Рішення від 07.05.2024

Цивільне

Бобровицький районний суд Чернігівської області

Бойко В. І.

Ухвала від 22.03.2024

Цивільне

Бобровицький районний суд Чернігівської області

Бойко В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні