Ухвала
від 10.06.2024 по справі 805/4595/17-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

з питань видачі дубліката виконавчого листа та поновлення строку для пред`явлення виконавчого документа до виконання

10 червня 2024 року Справа №805/4595/17-а

Донецький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Голубової Л.Б., розглянувши в порядку письмового провадження заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області про видачу дубліката виконавчого листа та поновлення пропущеного строку пред`явлення виконавчого листа

за позовом управління Пенсійного фонду України в Великоновосілківському районі Донецької області

до товариства з обмеженою відповідальністю «Завод Краснополянськживмаш»

про стягнення заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за списком № 1 за вересень 2017 року в розмірі 534,22 гривень

УСТАНОВИВ:

Управління Пенсійного фонду України в Великоновосілківському районі Донецької області звернулося до суду з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю «Завод Краснополянськживмаш» про стягнення заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за списком № 1 за вересень 2017 року в розмірі 534,22 гривень.

18 січня 2018 року Донецьким окружним адміністративним судом було прийняте рішення, яким позовні вимоги управління Пенсійного фонду України в Великоновосілківському районі Донецької області до товариства з обмеженою відповідальністю «Завод Краснополянськживмаш» про стягнення заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за списком № 1 за вересень 2017 року в розмірі 534,22 гривень задоволено.

Стягнуто з товариства з обмеженою відповідальністю «Завод Краснополянськживмаш» (код ЄДРПОУ 31676479) на користь управління Пенсійного фонду України в Великоновосілківському районі Донецької області заборгованість зі сплати фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за списком № 1 за вересень 2017 року в розмірі 534,22 гривень.

26 березня 2018 року на виконання рішення Донецького окружного адміністративного суду від 18 січня 2018 року видано виконавчий лист.

Ухвалою Донецького окружного адміністративного суду від 30 серпня 2018 року замінено сторону виконавчого провадження стягувача з управління Пенсійного фонду України в Великоновосілківському районі Донецької області на Великоновосілківське об`єднане управління Пенсійного фонду України Донецької області (код ЄДРПОУ 42171290, юридична адреса: 85500, Доненька область, Великоновосілківський район, смт. Велика Новосілка, вул. Центральна, буд. 103).

Ухвалою Донецького окружного адміністративного суду від 16 листопада 2021 року замінено стягувача з Великоновосілківського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Донецької області (код ЄДРПОУ 42171290) на Головне управління Пенсійного фонду України в Донецькій області (код ЄДРПОУ 13486010, юридична адреса: 84122, Донецька область, м. Слов`янськ, пл. Соборна, буд. 3) у виконавчому листі № 805/4595/17-а виданому на виконання рішення Донецького окружного адміністративного суду від 18 січня 2018 року.

03 червня 2024 року на адресу суду надійшла заява Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області про видачу дубліката виконавчого листа та поновлення пропущеного строку пред`явлення виконавчого листа. В обґрунтування заяви зазначено, що листом від 26.02.2024 вих. № 1230 Великоновосілківський відділ державної виконавчої служби у Волноваському районі Донецької області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, у відповідь на запит Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області, повідомив, що не має можливості направити оригінал виконавчого листа по справі 805/4595/17-а оскільки оригінал виконавчого документу було неможливо евакуювати через активні бойові дії. Вся документація була знищена у зв`язку з пошкодженням адміністративної будівлі відділу ДВС, що знаходилася за адресою: 85500, Донецька область, Волноваський район, смт. Велика Новосілка, вул. Центральна, 64. Оскільки, виконавчий документ по справі 805/4595/17-а був пред`явлений до Великоновосілкіського ВДВС для примусового виконання у порядку визначеному Законом України «Про виконавче провадження» та станом на дату початку повномасштабного вторгнення і введення воєнного стану оригінал виконавчого листа зберігався в матеріалах справи органів Великоновосілківського ДВС виконавчий лист по справі вважається втраченим. У зв`язку з втратою виконавчого листа також був пропущений строк його пред`явлення до виконання. Тобто, внаслідок бойових дій, спричинених військовою агресією російської федерації, оригінал виконавчого листа у справі № 805/4595/17-а було втрачено, тому Головне управління Пенсійного фонду України в Донецькій області позбавлене можливості щодо його пред`явлення до виконання.

Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 2102-IX, затверджено Указ Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», відповідно до якого введено в Україні воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року, який станом на 10 червня 2024 року продовжує діяти в Україні.

Відповідно до ст. 12-2 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» від 12 травня 2015 року № 389-VIII, в умовах правового режиму воєнного стану суди, органи та установи системи правосуддя діють виключно на підставі, в межах повноважень та в спосіб, визначені Конституцією України та законами України.

Рішенням Ради суддів України від 24 лютого 2022 року № 9, з урахуванням положень статті 3 Конституції України про те, що людина, її життя і здоров`я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю рекомендовано зборам суддів, головам судів, суддям судів України у випадку загрози життю, здоров`ю та безпеці відвідувачів суду, працівників апарату суду, суддів оперативно приймати рішення про тимчасове зупинення здійснення судочинства певним судом до усунення обставин, які зумовили припинення розгляду справ.

Донецький окружний адміністративний суд розташований в м. Слов`янськ Донецької області.

У зв`язку з активізацією проведення бойових дій на території Донецької області та прилеглих областей, системних ракетних обстрілів населених пунктів області, у тому числі м. Слов`янськ, які в свою чергу створюють суттєву загрозу життю та здоров`ю людей, керівництво Донецької обласної державної адміністрації через засоби масової інформації закликало мешканців області евакуюватись до більш безпечних регіонів України.

Постановою Кабінету Міністрів України «Деякі питання організації роботи державних службовців та працівників державних органів у період воєнного стану» від 12 квітня 2022 року №440 відповідно до статті 60-2 Кодексу законів про працю України, статті 12-1 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» та статті 17 Закону України «Про державну службу» Кабінетом Міністрів України установлено, що у період воєнного стану для державних службовців та працівників державного органу, які перебувають на території України, за рішенням керівника державної служби в державному органі може запроваджуватися дистанційна робота у разі наявності організаційних і технічних можливостей для виконання їх посадових обов`язків.

Згідно п. 4 опублікованих 02.03.2022 року Радою суддів України Рекомендацій щодо роботи судів в умовах воєнного стану, судам України рекомендовано усіх доступних працівників, по можливості, перевести на дистанційну роботу.

В таких умовах керівництвом Донецького окружного адміністративного суду задля збереження життя та здоров`я працівників та відвідувачів суду прийнято рішення про подальшу організацію роботи установи в дистанційному режимі.

При цьому, ураховуючи рекомендації Ради суддів України від 02.03.2022, у зв`язку з введенням воєнного стану, постійними обстрілами міста Слов`янська та веденням активних бойових дій на території Донецької області, з метою недопущення випадків загрози життю, здоров`ю і безпеці учасників справи:

- на час існування небезпеки для учасників справи, пов`язаної з перебуванням останніх у приміщенні Донецького окружного адміністративного суду, судові засідання за особистої участі учасників судового процесу не проводяться.

Враховуючи викладене, суд приходить до висновку про можливість розгляду заяви у письмовому провадженні.

При вирішенні питання про можливість видачі дубліката виконавчого листа, суд виходить з наступного.

Відповідно до п.п. 18.4 п. 18 Перехідних положень Розділу VII КАС України до дня початку функціонування Єдиного державного реєстру виконавчих документів: у разі втрати виконавчого документа суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, незалежно від того, суд якої інстанції видав виконавчий документ, може видати його дублікат, якщо стягувач або державний виконавець звернувся із заявою про це до закінчення строку, встановленого для пред`явлення виконавчого документа до виконання. За видачу стягувачу дубліката виконавчого документа справляється судовий збір у розмірі 0,03 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Дослідивши матеріали справи, які стосуються вирішення питання про видачу дубліката виконавчого листа та беручи до уваги загальновідомі обставини щодо ведення активних бойових дій на території населеного пункту, де знаходилося приміщення Великоновосілківського ВДВС та руйнування будівлі виконавчої служби, про що зазначає Великоновосілківський ВДВС на лист Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області, суд дійшов висновку, що виконавчий лист втрачений, у зв`язку з чим наявна підстава для задоволення заяви про видачу дубліката виконавчого листа.

При вирішенні питання про можливість поновлення позивачу (стягувачу) строк для пред`явлення виконавчого листа до виконання суд виходить з наступного.

Відповідно до ч. 6 ст. 12 Закону України «Про виконавче провадження» від 02 червня 2016 року №1404-VIII стягувач, який пропустив строк пред`явлення виконавчого документа до виконання, має право звернутися із заявою про поновлення такого строку до суду, який розглядав справу як суд першої інстанції.

Також, згідно ч. 1 ст. 376 КАС України стягувачам, які пропустили строк для пред`явлення виконавчого листа до виконання з причин, визнаних судом поважними, пропущений строк може бути поновлено.

Дослідивши матеріали справи, які стосуються вирішення питання про поновлення позивачу (стягувачу) строк для пред`явлення виконавчого листа до виконання та беручи до уваги загальновідомі обставини щодо ведення активних бойових дій на території населеного пункту, де знаходилося приміщення Великоновосілківського ВДВС та руйнування будівлі виконавчої служби, суд дійшов висновку, що ведення активних бойових дій на території смт. Велика Новосілка Донецької області і зумовила пропуск строку для пред`явлення виконавчого листа до виконання, тому, суд визнає поважними такі причини пропуску строку для пред`явлення виконавчого документу до виконання та вважає за можливе постановити ухвалу про поновлення цього строку та його продовження на 3 (три) місяці, з дня набрання ухвалою законної сили.

Враховуючи зазначене, та те, що рішення суду за виконавчим листом по справі № 805/4595/17-а не виконано, суд дійшов висновку про задоволення заяви Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області про поновлення строку пред`явлення виконавчого листа до виконання за позовом управління Пенсійного фонду України в Великоновосілківському районі Донецької області до товариство з обмеженою відповідальністю «Завод Краснополянськживмаш» про стягнення заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за списком № 1 за вересень 2017 року в розмірі 534,22 гривень.

Керуючись статтями 243, 248, 256, 295, 297, 376, пп. 18.4 п. 1 Розділу VІІ «Перехідні положення» Кодексу адміністративного судочинства України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Задовольнити заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області про видачу дубліката виконавчого листа та поновлення пропущеного строку пред`явлення виконавчого листа.

Видати Головному управлінню Пенсійного фонду України в Донецькій області дублікат виконавчого листа по адміністративній справі № 805/4595/17-а за позовом управління Пенсійного фонду України в Великоновосілківському районі Донецької області до товариство з обмеженою відповідальністю «Завод Краснополянськживмаш» про стягнення заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за списком № 1 за вересень 2017 року в розмірі 534,22 гривень, щодо «Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «Завод Краснополянськживмаш» (85571, Донецька область, Великоновосілківський район, село Красна Поляна, вул. Заводська, код ЄДРПОУ 31676479) на користь управління Пенсійного фонду України в Великоновосілківському районі Донецької області заборгованість з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за списком № 1 за вересень 2017 року в сумі 534 (п`ятсот тридцять чотири) гривні 22 копійки».

Поновити Головному управлінню Пенсійному фонду України в Донецькій області строк для пред`явлення виконавчого документа (дубліката виконавчого листа) до виконання в адміністративній справі № 805/4595/17-а за позовом управління Пенсійного фонду України в Великоновосілківському районі Донецької області до товариство з обмеженою відповідальністю «Завод Краснополянськживмаш» про стягнення заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за списком № 1 за вересень 2017 року в розмірі 534,22 гривень та продовжити до 3 (трьох) місяців, з дня набрання даною ухвалою законної сили.

Повний текст ухвали складено та підписано 10 червня 2024 року.

Ухвала набирає законної сили у строк та у порядку, що визначені статтями 256, 295 Кодексу адміністративного судочинства України, і може бути оскаржена до Першого апеляційного адміністративного суду шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом п`ятнадцяти днів з дня складання повного тексту ухвали.

Суддя Л.Б. Голубова

СудДонецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення10.06.2024
Оприлюднено12.06.2024
Номер документу119621139
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —805/4595/17-а

Ухвала від 10.06.2024

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Голубова Л.Б.

Ухвала від 16.11.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Голубова Л.Б.

Ухвала від 30.08.2018

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Голубова Л.Б.

Рішення від 18.01.2018

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Голубова Л.Б.

Ухвала від 20.12.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Голубова Л.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні