Ухвала
від 11.06.2024 по справі 922/4584/23
СХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

СХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

УХВАЛА

11 червня 2024 року м. Харків Справа № 922/4584/23

Східний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючий суддя Медуниця О.Є., суддя Істоміна О.А., суддя Радіонова О.О.,

розглянувши матеріали клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "Формула Комфорта-4" (вх.7890 від 10.06.2024) про розподіл судових витрат та долучення до матеріалів справи відповідних доказів

за результатами розгляду апеляційної скарги позивача (вх.976Х/3) на рішення Господарського суду Харківської області від 14.03.2024 (суддя Жигалкін І.П., повний текст складено 26.03.2024) у справі №922/4584/23

за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Німецький проект", м.Харків,

до відповідачів:

1. Товариства з обмеженою відповідальністю "Формула Комфорта-4", м.Харків;

2. Фізичної особи ОСОБА_1 , м.Харків;

3. Фізичної особи ОСОБА_2 , м.Харків;

4. Фізичної особи ОСОБА_3 , м.Харків;

5. Товариства з обмеженою відповідальністю «ДОЙЧЕ ШТІЛЬ», м.Київ;

треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача:

1. Харківська міська територіальна громада в особі Харківської міської ради, м.Харків;

2. Харківська обласна військова адміністрація, м.Харків;

3. Державна інспекція архітектури та містобудування України, м.Київ;

4. Державна податкова служба України, м.Київ;

5. Акціонерне товариство «ХАРКІВОБЛЕНЕРГО», м.Харків;

6. Приватне акціонерне товариство "ХАРКІВЕНЕРГОЗБУТ", м.Харків;

7. Акціонерне товариство «ОПЕРАТОР ГАЗОРОЗПОДІЛЬНОЇ СИСТЕМИ «ХАРКІВГАЗ», м.Харків;

8. Акціонерне товариство «ХАРКІВМІСЬКГАЗ», м.Харків;

9. Державний архів Харківської області, м.Харків;

про витребування документів

ВСТАНОВИВ:

Позивач, Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Німецький проект" (далі - ОСББ "Німецький проект") звернулося до Господарського суду Харківської області з позовною заявою про зобов`язання відповідача-1, Товариства з обмеженою відповідальністю "Формула Комфорта-4" (далі ТОВ "Формула Комфорта-4") передати позивачу щодо будинку №93 по вул.Клочківська у м.Харків технічну документацію (технічний паспорт на багатоквартирний будинок, паспорт об`єкта, складений за результатами обстеження прийнятих в експлуатацію об`єктів будівництва, енергетичний сертифікат і звіт про обстеження інженерних систем, проектну документацію зі схемами влаштування внутрішньобудинкових систем, документ, що підтверджує прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об`єктів, технічну документацію обладнання котелень, технічну документацію на ліфти, план земельної ділянки, акти приймання-передавання технічної документації на багатоквартирний будинок, паспорти, гарантійні документи, акти випробування, повірки й опломбування та інші технічні документи на системи, мережі, встановлені прилади, устаткування та обладнання у багатоквартирному будинку), а також інші документи, що велася ТОВ «Формула Комфорта 4» як управителем (актів технічних оглядів будинку; журналів аварійних заявок співвласників; протоколів вимірювань опору електромереж (за наявності); актів огляду, актів виконаних робіт).

Рішенням Господарського суду Харківської області від 14.03.2024 у справі №922/4584/23 у позові відмовлено повністю.

Не погодившись із означеним рішенням, ОСББ "Німецький проект" звернулося до Східного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, згідно з якою просило скасувати рішення у справі №922/4584/23 та ухвалити нове рішення, яким задовольнити позовні вимоги. Зобов`язати відповідачів передати ОСББ "Німецький проект" щодо будинку №93 по вул.Клочківська у м.Харків технічну документацію (технічний паспорт на багатоквартирний будинок, паспорт об`єкта, складений за результатами обстеження прийнятих в експлуатацію об`єктів будівництва, енергетичний сертифікат і звіт про обстеження інженерних систем, проектну документація зі схемами влаштування внутрішньобудинкових систем, документу, що підтверджує прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об`єктів, технічну документацію обладнання котелень, технічну документацію на ліфти, план земельної ділянки, акти приймання-передавання технічної документації на багатоквартирний будинок, паспорти, гарантійні документи, акти випробування, повірки й опломбування та інші технічні документи на системи, мережі, встановлені прилади, устаткування та обладнання у багатоквартирному будинку), а також інші документи, що велася ТОВ «Формула Комфорта 4» як управителем (актів технічних оглядів будинку; журналів аварійних заявок співвласників; протоколів вимірювань опору електромереж (за наявності); актів огляду, актів виконаних робіт).

Через підсистему «Електронний суд» 16.05.2024 від ТОВ "Формула Комфорта-4" отримано відзив на апеляційну скаргу. За змістом відзиву відповідачем-1, разом з іншим, надано попередній опис витрат, які відповідач-1 поніс і які очікує понести у зв`язку із розглядом справи, та зазначено клопотання про подальший розподіл понесених відповідачем-1 витрат на професійну правничу допомогу на підставі доказів, які будуть подані протягом п`яти днів після винесення рішення (у порядку, визначеному ч.8 ст.129 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України)).

У судовому засіданні 05.06.2024 представник ТОВ «Формула Комфорта-4», разом з іншим, зазначив, що докази понесених витрат на професійну правничу допомогу будуть подані протягом п`яти днів після винесення рішення у порядку ч.8 ст.129 ГПК України.

Постановою Східного апеляційного господарського суду (у складі колегії суддів: головуючий суддя Медуниця О.Є., суддя Істоміна О.А., суддя Радіонова О.О.) від 05.06.2024 апеляційну скаргу позивача залишено без задоволення, рішення Господарського суду Харківської області від 14.03.2024 у справі №922/4584/23 залишено без змін.

10.06.2024 від ТОВ "Формула Комфорта-4" отримано клопотання про розподіл судових витрат та долучення до матеріалів справи відповідних доказів (сформовано у підсистемі «Електронний суд» 08.06.2024). За змістом клопотання відповідач-1 просить стягнути з позивача, ОСББ «Німецький проект» на користь відповідача, ТОВ «Формула Комфорта-4» 23 000,00 грн. витрат на професійну правничу допомогу, які здійснені відповідачем-1 у зв`язку із захистом своїх прав та інтересів по справі №922/4584/23.

Відповідно до протоколу передачі судової справи раніше визначеному складу суду від 10.06.2024 означене клопотання передане на розгляд колегії суддів: головуючий суддя Медуниця О.Є., суддя Істоміна О.А., суддя Радіонова О.О.

Частиною 2 ст.126 ГПК України передбачено, що за результатами розгляду справи витрати на професійну правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом з іншими судовими витратами.

Відповідно до положень ст.221 ГПК України, якщо сторона з поважних причин не може до закінчення судових дебатів у справі подати докази, що підтверджують розмір понесених нею судових витрат, суд за заявою такої сторони, поданою до закінчення судових дебатів у справі, може вирішити питання про судові витрати після ухвалення рішення по суті позовних вимог (ч.1). Для вирішення питання про судові витрати суд призначає судове засідання, яке проводиться не пізніше п`ятнадцяти днів з дня ухвалення рішення по суті позовних вимог (ч.2). У випадку, визначеному частиною другою цієї статті, суд ухвалює додаткове рішення в порядку, передбаченому статтею 244 цього Кодексу (ч.3).

Згідно з ч.3 ст.233 ГПК України суд може вирішити питання розподілу судових витрат у додатковому рішенні після ухвалення рішення за результатами розгляду справи по суті.

Статтею 244 ГПК України унормовано, що суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, зокрема, якщо судом не вирішено питання про судові витрати (ч.1). Заяву про ухвалення додаткового рішення може бути подано до закінчення строку на виконання рішення (ч.2). Суд, що ухвалив рішення, ухвалює додаткове судове рішення в тому самому складі протягом десяти днів з дня надходження відповідної заяви. Додаткове судове рішення ухвалюється в тому самому порядку, що й судове рішення (ч.3). У разі необхідності суд може викликати сторони або інших учасників справи в судове засідання. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час та місце судового засідання, не перешкоджає розгляду заяви (ч.4).

У зв`язку із наведеним, колегія суддів вважає за необхідне призначити розгляд клопотання ТОВ «Формула Комфорта-4» про розподіл судових витрат на правничу допомогу в суді апеляційної інстанції у судовому засіданні, поряд з тим, не вбачає підстав для виклику в судове засідання учасників справи.

Керуючись ст.ст.129, 221, 233, 234, 235, 244 Господарського процесуального кодексу України, Східний апеляційний господарський суд, -

УХВАЛИВ:

1. Розгляд клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "Формула Комфорта-4" про розподіл судових витрат на правничу допомогу у справі №922/4584/23 призначити на "19" червня 2024 р. о 10:00 год. у приміщенні Східного апеляційного господарського суду за адресою: 61058, місто Харків, пр. Незалежності, 13, 1-й поверх, у залі засідань №131.

2. Визначити, що участь представників учасників справи не є обов`язковою. Попередити учасників справи, що у разі неявки їх представників у судове засідання, відповідне клопотання буте розглянуте без їх участі.

3. Запропонувати Об`єднанню співвласників багатоквартирного будинку "Німецький проект" у строк по 17.06.2024 надати до Східного апеляційного господарського суду письмові пояснення/заперечення щодо клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "Формула Комфорта-4" про розподіл судових витрат на правничу допомогу.

4. Запропонувати учасникам справи для прискорення документообігу в межах цієї справи надсилати документи з використанням програми Електронний суд.

5. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню.

Головуючий суддя О.Є. Медуниця

Суддя О.А. Істоміна

Суддя О.О. Радіонова

СудСхідний апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення11.06.2024
Оприлюднено13.06.2024
Номер документу119645857
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —922/4584/23

Постанова від 19.06.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Медуниця Ольга Євгеніївна

Постанова від 05.06.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Медуниця Ольга Євгеніївна

Постанова від 05.06.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Медуниця Ольга Євгеніївна

Ухвала від 11.06.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Медуниця Ольга Євгеніївна

Ухвала від 07.05.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Медуниця Ольга Євгеніївна

Ухвала від 07.05.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Медуниця Ольга Євгеніївна

Ухвала від 29.04.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Медуниця Ольга Євгеніївна

Ухвала від 22.04.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Медуниця Ольга Євгеніївна

Рішення від 28.03.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жигалкін І.П.

Рішення від 14.03.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жигалкін І.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні