Рішення
від 12.06.2024 по справі 477/917/23
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД

Миколаївської області

Справа №477/917/23

Провадження №2-о/477/23/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 червня 2024 року Жовтневий районний суд Миколаївської області в складі:

головуючого судді Козаченка Р.В., присяжних Лебідь Т.А., Лементар О.М.,

із секретарем судових засідань Клюсевич-Шараповою Н.М.,

за участю: заявника ОСОБА_1 ,

представника заінтересованої особи не з`явився,

розглянувши вм.Миколаєві увідкритому судовомузасіданні взалі судовихзасідань Жовтневогорайонного судуМиколаївської областіцивільну справуза заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа орган опіки та піклування в особі Галицинівської сільської ради Миколаївського району Миколаївської області, про визнання особи недієздатною та призначення опікуна, -

в с т а н о в и в :

05 травня 2023 року ОСОБА_1 звернувся до суду із зазначеною заявою, в якій просив визнати недієздатним свого дядька ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та встановити над ним опіку, призначивши його опікуном.

Посилався на те, що його дядько інвалід із дитинства, має ІІ групу інвалідності, перебуває на обліку в обласній психіатричній лікарні. На теперішній час його стан здоров`я погіршився, і він внаслідок психічного захворювання потребує постійного догляду; не може в повній мірі усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. Тому просив визнати його недієздатним та встановити над ним опіку.

Заявник в судовому засіданні підтвердив свою заяву та просив її задовольнити.

Представник заінтересованої особи до судового засідання не з`явився, про час та місце був повідомлений належним чином, подав заяву з проханням розглядати справу без їх участі.

Суд, заслухавши пояснення заявника, перевіривши матеріали справи, прийшов до наступного висновку.

Згідно з положеннями ст. 39 ЦК України, фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Відповідно до ст.40 ЦК України, фізична особа визнається недієздатною з моменту набрання законної сили рішенням суду про це.

Правилами ст. 41 ЦК України передбачені правові наслідки визнання фізичної особи недієздатною, а саме: над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка; недієздатна фізична особа не має права вчиняти будь-якого правочину; правочини від імені недієздатної фізичної особи та в її інтересах вчиняє її опікун. Крім того, відповідальність за шкоду, завдану недієздатною фізичною особою, несе її опікун.

Відповідно до висновку судово-психіатричної експертизи № 153 від 07 червня 2024 року, проведеної за ухвалою суду під час розгляду цієї справи, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , страждає на хронічний стійкий психічний розлад помірну розумову відсталість, внаслідок чого не здатний усвідомлоювати значення своїх дій те керувати ними.

Крім того, медичною карткою ОСОБА_2 , витребуваною у комунальному некомерційному підприємстві Миколаївської міської ради Міська лікарня № 5, медичними картками амбулаторного та стаціонарного лікування ОСОБА_2 . комунального некомерційного підприємства Миколаївський обласний центр психічного здоров`я Миколаївської обласної ради (раніше - Миколаївська обласна психіатрична лікарня) також підтверджується його зазначений психічний розлад.

З урахуванням встановлених судом фактичних обставин у контексті зазначених правових норм, суд приходить до висновку, що ОСОБА_2 є недієздатним та потребує опіки.

Відповідно до ч.1 ст. 60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Положення ст. 63 ЦК України передбачають, що опікуна або піклувальника призначає орган опіки та піклування. Опікун або піклувальник призначаються, переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника.

Відповідно до ч. 2 ст. 242 ЦК України опікун є законним представником малолітньої особи та фізичної особи, визнаної недієздатною.

За ч. 1 ст. 300 ЦПК України, суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

Згідно ч.ч. 6-7 цієї ж статті, строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною першою цієї статті.

Відповідно до листа від 02 червня 2023 року (а.с. 37) Галицинівська сільська рада Миколаївського району Миколаївської області не заперечує проти призначення ОСОБА_1 опікуном ОСОБА_2 .

Враховуючи вищевикладене, та беручи до уваги, що ОСОБА_1 бажає і за станом здоров`я може бути опікуном недієздатного ОСОБА_2 , то суд знаходить вимоги заявника законними, обґрунтованими, підтвердженими матеріалами справи та вважає за можливе заяву про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна задовольнити.

За викладеного, керуючись ст.ст. 247, 293, 294, 299, 300 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В :

Заяву ОСОБА_1 задовольнити.

Визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який мешкає в с. Українка Галицинівської територіальної громади Миколаївського району Миколаївської області недієздатним.

Встановити опіку над недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , призначивши його опікуном ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрованого та проживаючого в с. Українка Миколаївського району Миколаївської області.

Встановити строк дії рішення суду два роки з моменту набрання рішенням законної сили.

Рішення може бути оскаржено до Миколаївського апеляційного суду через Жовтневий районний суд Миколаївської області протягом 30 днів з проголошення.

Головуючий:

Суддя Р.В. Козаченко

Присяжні: Т.А.Лебідь

О.М.Лементар

СудЖовтневий районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення12.06.2024
Оприлюднено13.06.2024
Номер документу119664231
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —477/917/23

Рішення від 12.06.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Козаченко Р. В.

Ухвала від 06.06.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Козаченко Р. В.

Ухвала від 05.03.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Козаченко Р. В.

Ухвала від 10.01.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Козаченко Р. В.

Ухвала від 07.08.2023

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Козаченко Р. В.

Ухвала від 01.06.2023

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Козаченко Р. В.

Ухвала від 10.05.2023

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Козаченко Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні