Ухвала
від 10.06.2024 по справі 916/4469/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


УХВАЛА

"10" червня 2024 р.м. Одеса Справа № 916/4469/23

Господарський суд Одеської області у складі судді Бездолі Д.О.

секретар судового засідання Христенко А.О.

при розгляді справи за позовом: компанії EVICOR AG (Rothusstrasse, 23, CH-6331, Hunenberg, Switzerland)

до відповідачів: 1) компанії Johann M.K. BLUMENTHAL GmbH Co. KG (Palmaille 120, 22767, Hamburg, Bundesrepublik Deutschland) 2) NADIR SHIPPING COMPANY LIMITED (80 Broad Street, Monrovia, Liberia)

про витребування майна,

за позовом третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору: NADIR SHIPPING COMPANY LIMITED (80 Broad Street, Monrovia, Liberia)

до відповідача: компанії EVICOR AG (Rothusstrasse, 23, CH-6331, Hunenberg, Switzerland)

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача: Bonja Vapur Acenteligi ve Ticaret Ltd Sirketi ( LЭMONLUK MAH. 2410. SOK. NO:6 SEMT YENЭKЦY OFЭS-1 SЭT. D:84 PK:33120 MERSЭN - TЬRKЭYE)

про стягнення 812482,64 доларів США та зобов`язання вчинити певні дії

за участю представників учасників справи:

від позивача за первісним позовом (відповідача за позовом третьої особи): Очколяс Д.В.;

від відповідача-1: Киреєва Н.С.;

від відповідача-2 (третьої особи з самостійними вимогами): Киреєва Н.С.;

від третьої особи без самостійних вимог щодо предмету спору: не з`явився.

УСТАНОВИВ:

На розгляді Господарського суду Одеської області перебуває справа № 916/4469/23 за первісним позовом компанії EVICOR AG до компанії Johann M.K. BLUMENTHAL GmbH Co. KG та NADIR SHIPPING COMPANY LIMITED про витребування майна, а також за позовом третьої особи з самостійними вимогами щодо предмету спору - NADIR SHIPPING COMPANY LIMITED до компанії EVICOR AG про стягнення коштів у розмірі 812482,64 доларів США та зобов`язання вчинити певні дії.

Так, у межах первісного позову компанією EVICOR AG заявлені вимоги про витребування у відповідачів на користь позивача товару (вантажу) концентрату ільменітів у кількості 2850,00 МТ, що перебуває на судні СОМЕТ (ІМО 9146106) у морському порту Одеса. В обґрунтування підстав позову позивач посилається на обставину безпідставного утримання відповідачами спірного майна, власником якого є позивач.

В це же час, предметом позову NADIR SHIPPING COMPANY LIMITED до компанії EVICOR AG є стягнення коштів у розмірі 812482,64 доларів США та зобов`язання вчинити дії, необхідні для безперешкодного виходу судна т/х СОМЕТ (ІМО 9146106) з Одеського морського порту шляхом вивантаження концентрату ільменітового у кількості 2850,00 МТ з судна т/х СОМЕТ (ІМО 9146106) та передання його на відповідальне зберігання на склад, призначений NADIR SHIPPING COMPANY LIMITED до моменту повного виконання грошового зобов`язання компанії EVICOR AG зі сплати на користь компанії NADIR SHIPPING COMPANY LIMITED витрат та збитків, пов`язаних зі зберіганням вантажу (концентрат ільменітовий у кількості 2850,00 МТ) на судні т/х СОМЕТ (ІМО 9146106). В обґрунтування поданої заяви компанія NADIR SHIPPING COMPANY LIMITED посилається на те, що остання є судновласником т/х СОМЕТ (ІМО 9146106) та зазнала збитків у заявленій до стягнення сумі, які виникли внаслідок простою судна, утримання судна та його екіпажу. Як наголошує заявник, заявлені до стягнення збитки виникли внаслідок недобросовісних дій компанії EVICOR AG, яка не здійснила належних заходів для вивантаження належного компанії на праві власності товару з судна т/х СОМЕТ (ІМО 9146106).

При розгляді справи на стадії підготовчого провадження 10.06.2024 компанією EVICOR AG було подано на розгляд суду клопотання, в якому остання просить суд витребувати у ТОВ «ЮНАЙТЕД ГЛОБАЛ ЛОДЖИСТІК»: 1.1. Договір із замовником послуг ТОВ «ЮНАЙТЕД ГЛОБАЛ ЛОДЖИСТІК» щодо вантажу (концентрату ільменітів), який у лютому 2022 року було завантажено на судно m/v COMET (ІМО 9146106), із усіма додатками та додатковими угодами до нього; 1.2. Відомості про компанії вантажовідправника та вантажоодержувача, отримані від замовника послуг ТОВ «ЮНАЙТЕД ГЛОБАЛ ЛОДЖИСТІК» щодо вантажу (концентрату ільменітів), який у лютому 2022 року було завантажено на судно m/v COMET (ІМО 9146106); 1.3. Документи, на підставі яких було зупинено навантаження вантажу (концентрату ільменітів) у лютому 2022 року на судно m/v COMET (ІМО 9146106); 1.4. Документи, які підтверджують факт зупинення навантаження вантажу (концентрату ільменітів) у лютому 2022 року на судно m/v COMET (ІМО 9146106); 1.5. Письмові інструкції та/або доручення від замовника послуг щодо вантажу (концентрату ільменітів), який у лютому 2022 року було завантажено на судно m/v COMET (ІМО 9146106), отримував ТОВ «ЮНАЙТЕД ГЛОБАЛ ЛОДЖИСТІК» з моменту зупинення навантаження вантажу; 1.6. Письмові інструкції від замовника послуг щодо вантажу (концентрату ільменітів), який у лютому 2022 року було завантажено на судно m/v COMET (ІМО 9146106), які запитувало ТОВ «ЮНАЙТЕД ГЛОБАЛ ЛОДЖИСТІК» з моменту зупинення навантаження вантажу.

В обґрунтування клопотання про витребування доказів компанія EVICOR AG посилається на те, що ТОВ «ЮНАЙТЕД ГЛОБАЛ ЛОДЖИСТІК» у спірних відносинах сторін виступало як експедитор, який організував завантаження спірного вантажу на судно, в цей же час, з`ясування обставини щодо встановлення замовника послуг експедитора є необхідним для вирішення спору за позовом третьої особи компанії NADIR SHIPPING COMPANY LIMITED. Як зазначає компанія EVICOR AG, остання не має договірних та позадоговірних відносини із ТОВ «ЮГЛ», не надавала розпоряджень про завантаження товару на судно і не має інформації про замовника послуг експедитора, натомість саме ТОВ «ЮГЛ» є єдиною особою, у якої, за наявною у EVICOR AG інформацією, мають бути у розпорядженні договір на надання експедиторських послуг та письмові інструкції від замовника. Водночас, як наголошує компанія EVICOR AG, ТОВ «ЮГЛ» ухиляється від подання витребуваних доказів на запит адвоката компанії, що стало підставою для подання відповідного клопотання про витребування доказів судом.

У підготовчому засіданні 10.06.2024 представник компанії EVICOR AG підтримав подане клопотання про витребування доказів, просив суд його задовольнити. Представник компаній Johann M.K. BLUMENTHAL GmbH Co. KG та SHIPPING COMPANY LIMITED щодо клопотання про витребування доказів не заперечив.

Розглянувши вищевказане клопотання компанії EVICOR AG, суд дійшов висновку про таке.

Згідно з ч. 1 ст. 73 ГПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

У відповідності до ст. 91 ГПК України письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору. Письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього. Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством. Якщо подано копію (електронну копію) письмового доказу, суд за клопотанням учасника справи або з власної ініціативи може витребувати у відповідної особи оригінал письмового доказу. Якщо оригінал письмового доказу не поданий, а учасник справи або суд ставить під сумнів відповідність поданої копії (електронної копії) оригіналу, такий доказ не береться судом до уваги.

Відповідно до ч. 2 ст. 80 ГПК України позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом з поданням позовної заяви.

За змістом статті 81 ГПК України учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений в частинах другій та третій статті 80 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї. У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази. Будь-яка особа, в якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Частиною 5 статті 13 ГПК України встановлено, що суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість, сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 18 ГПК України судові рішення, що набрали законної сили, є обов`язковими до виконання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об`єднаннями на всій території України. Невиконання судового рішення є підставою для відповідальності, встановленої законом.

Отже, приймаючи до уваги предмет та підстави позову компанії NADIR SHIPPING COMPANY LIMITED, підстави заперечень компанії EVICOR AG щодо позову третьої особи з самостійними вимогами, враховуючи наявні у справі докази, які свідчать про вжиття компанією EVICOR AG заходів щодо отримання доказів, суд, врахувавши також думку представників сторін та сприяючи учасникам судового процесу в реалізації процесуальних прав, з метою повного та всебічного розгляду справи, вважає необхідним задовольнити клопотання компанії EVICOR AG частково та витребувати у Товариства з обмеженою відповідальністю «Юнайтед Глобал Лімітед» належним чином засвідчені копії договору та виданих замовником за цим договором у процесі його виконання документів (доручення, інструкції, заявки тощо), на підставі яких за дорученням (інструкцією) Товариства з обмеженою відповідальністю «Юнайтед Глобал Лімітед» здійснювалась господарська операція у лютому 2022 року по завантаженню у морському порту Одеса на судно «СОМЕТ» (ІМО 9146106) товару концентрату ільменітів у кількості 2850,00 МТ.

З метою розгляду справи у розумні строки, суд вважає необхідним встановити Товариству з обмеженою відповідальністю «Юнайтед Глобал Лімітед» строк для подання доказів до Господарського суду Одеської області до 24.06.2024.

Керуючись ст. 13, 80, 81, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Клопотання компанії EVICOR AG від 10.06.2024 за вх. ГСОО № 22837/24 задовольнити частково.

2. Витребувати від Товариства з обмеженою відповідальністю «Юнайтед Глобал Лімітед» (Польський узвіз, 11, 9 поверх, офіс 5, м. Одеса, 65026, код ЄДРПОУ 42367749) належним чином засвідчені копії договору та виданих замовником за цим договором у процесі його виконання документів (доручення, інструкції, заявки тощо), на підставі яких за дорученням (інструкцією) Товариства з обмеженою відповідальністю «Юнайтед Глобал Лімітед» здійснювалась господарська операція у лютому 2022 року по завантаженню у морському порту Одеса на судно «СОМЕТ» (ІМО 9146106) товару концентрату ільменітів у кількості 2850,00 МТ.

У випадку відсутності витребуваних доказів, ненадання Товариством з обмеженою відповідальністю «Юнайтед Глобал Лімітед» такого доручення (інструкції) або відсутності у Товариства з обмеженою відповідальністю «Юнайтед Глобал Лімітед» інформації про зазначену господарську операцію, повідомити суд.

Встановити строк для надання витребуваних доказів до 24.06.2024.

3. В іншій частині клопотання відмовити.

Повний текст ухвали складено 12.06.2024.

Ухвала набрала законної сили 10.06.2024 та оскарженню не підлягає.

Суддя Бездоля Дмитро Олександрович

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення10.06.2024
Оприлюднено13.06.2024
Номер документу119677957
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу

Судовий реєстр по справі —916/4469/23

Ухвала від 24.09.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Бездоля Д.О.

Ухвала від 10.09.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Бездоля Д.О.

Ухвала від 19.07.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Бездоля Д.О.

Ухвала від 15.07.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Бездоля Д.О.

Ухвала від 10.07.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Бездоля Д.О.

Ухвала від 05.07.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Бездоля Д.О.

Ухвала від 05.07.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Бездоля Д.О.

Ухвала від 10.06.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Бездоля Д.О.

Ухвала від 10.06.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Бездоля Д.О.

Ухвала від 28.05.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Бездоля Д.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні