Рішення
від 07.05.2024 по справі 486/1667/21
ЮЖНОУКРАЇНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 486/1667/21

Провадження № 2-о/486/1/2024

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 травня 2024 року Южноукраїнський міський суд Миколаївської області

у складі: головуючого судді Савіна О.І.,

при секретарі Салагорі С.О.,

за участю: позивача ОСОБА_1 ,

представника позивача ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Южноукраїнську Миколаївської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Южноукраїнська державна нотаріальна контора Миколаївської області, Южноукраїнська міська рада Миколаївської області, про встановлення факту родинних відносин,

ВСТАНОВИВ:

19.10.2021 року ОСОБА_1 звернулася до суду з заявою про встановлення факту родинних відносин.

Заява обґрунтована тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 , у віці 76-ти років в м.Южноукраїнськ Миколаївської області, померла її мати ОСОБА_3 . Після смерті матері залишилося спадкове майно, а саме: квартира АДРЕСА_1 , загальною площею 30,0 кв.м, яка належала її матері на підставі свідоцтва про право власності на житло від 25.01.1996 року. На спадкову квартиру, за життя, її матір склала заповіт на її доньку, тобто свою онуку, ОСОБА_4 . Але після смерті матері - донька подала заяву нотаріусу про відмову від спадщини за заповітом. Спадкоємцем першої черги за законом після сметрі матері являється заявник, і у встановлений законодавством термін, вона звернулася до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини за законом. 21.08.2020 року Южноукраїнською державною нотаріальною конторою Миколаївської області було винесено постанову про відмову у вчинені нотаріальної дії у видачі свідоцтва про право на спадщину на спадкове майно у зв`язку відсутністю доказів родинних відносин між нею та померлою матір`ю. Заявник була народжена своєю матір`ю ІНФОРМАЦІЯ_2 в с.Половинне Богучанськогого району Красноярського краю Російської Федерації. Прізвище своєї матері і її було ОСОБА_5 . Ще проживаючи в Російській Федерації її матір вийшла заміж і взяла прізвище ОСОБА_6 , при цьому ніяких документів про зміну прізвища не збереглося і відновити їх будь-яким способом не можливо. Вже проживаючи в Україні, 15.12.1984 року вона також вийшла заміж та взяла прізвище ОСОБА_7 . Доказом того що ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 є запис в її свідоцтві про народження, а також цей факт можуть підтвердити свідки. Просить суд встановити родинних відносин, а саме: що ОСОБА_1 , є донькою ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

08.11.2021 року ухвалою суду залишено заяву без руху.

13.01.2022 року представник заявника ОСОБА_1 адвокат Сорочан В.О. на виконання ухвали суду від 08.11.2021 року надав до суду заяву про усунення недоліків, у якій зазначив, що по-перше: що мета встановлення факту родинних відносин ОСОБА_1 з померлою ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 є отримання свідоцтва про прийняття спадщини, оскільки постановою Южноукраїнської державної нотаріальної контори від 21.08.2020 року, їй відмовлено у вчинені нотаріальної дії; по-друге: що в заявника відсутні документи про зміну прізвища її матері з « ОСОБА_8 » на « ОСОБА_6 ». Єдиним документом який являється підтвердження зміни прізвища є свідоцтво про шлюб, додатково таку обставину можна підтвердити за допомогою актового запису. Заявнику відомо, що її мати змінила прізвище ще проживаючи в Російській Федерації в 1970-х роках коли зареєструвала повторний шлюб. Свідоцтва про одруження ОСОБА_3 не зберіглося, актовий запис про одруження отримати не можливе з тих підстав, а саме: не відомо дати вчинення цього актового запису; не відомо точного місця/органу де вчинений цей актовий запис, тобто не відомо до якого органу в Російській Федерації потрібно звертатися і не відомий порядок такого звернення; що це не актовий запис, який стосується ОСОБА_1 об`єктивно отримати вона його не змозі навіть використавши процедури передбачені Наказами Міністерства юстиції № 1269/5 від 24.07.2008 року та №96/5 від 12.01.2011 року, а також данні процедури передбачають подання паспорту громадянина України або паспортного документу ОСОБА_3 що неможливо у зв`язку з її смертю; по-третє: сторона заявника просить суд залучити до участі у справі в якості другої заінтересованої сторони - Южноукраїнську міську раду Миколаївської області, не виключаючи Южноукраїнську державну нотаріальну контору Миколаївської області з метою вірного вирішення справи.

01.02.2022 року Южноукраїнським міським судом Миколаївської області вказану заяву було прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі та призначено до судового розгляду за правилами окремого провадження.

Заявник ОСОБА_1 у судовому засіданні заявлені вимоги підтримала та просила їх задовольнити.

Представник заявника ОСОБА_2 у судовому засіданні заявлені вимоги підтримав та просив їх задовольнити, за його клопотанням була допитана в суді в якості свідка ОСОБА_9 . Так, з її показів вбачається, що вона являється матір`ю чоловіка заявника з яким остання проживає без реєстрації шлюбу, а також зазначає, що була знайома з ОСОБА_3 та підтверджує факт того, що ОСОБА_1 є донькою ОСОБА_3 .

Представник заінтересованої особи Южноукраїнська державна нотаріальна контора Миколаївської області Бутрей І. у судове засідання не з`явилася, на адресу суду надала клопотання про слухання справи у їх відсутності.

Представник заінтересованої особи Южноукраїнська міська рада Миколаївської області у судове засідання не з`явився ОСОБА_10 , на адресу суду надав клопотання про слухання справи у їх відсутності, заявлені вимоги визнають.

Заслухавши пояснення заявника, представника заявника, свідка, дослідивши письмові докази по справі, суд дійшов висновку, про те, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

У судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_3 , померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , у віці 76 років, померла у м.Южноукраїнськ Миколаївської області, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 від 14.01.2016 року (а.с. 3).

Згідно копії паспорту громадянина України серії НОМЕР_2 , виданому Южноукраїнським РВ УДМС України в Миколаївській області від 09.07.2014 року, прізвище, ім`я та по батькові заявника вказано ОСОБА_1 , народився ІНФОРМАЦІЯ_2 в селі Половинне Богучанського району Красноярського краю (а.с. 13).

З копії свідоцтва про народження заявника вбачається, що в графі «матір» вказано прізвище « ОСОБА_5 », ім`я « ОСОБА_11 », по батькові « ОСОБА_12 » (а.с. 10).

Згідно Витягу №00014047047 від 19.06.2014 року з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про шлюб щодо підтвердження дошлюбного прізвища, ОСОБА_13 змінила прізвище після укладення шлюбу, укладеним виконавчим комітетом Костянтинівської селищної ради Арбузинського району Миколаївської області від 15.12.1984 року, за актовим записом №421, на прізвище - « ОСОБА_7 » (а.с. 11).

Судом встановлено, що після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , заведена спадкова справа №75/2016 від 14.04.2016 року в Южноукраїнській державній нотаріальній канторі Миколаївської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) із заявою до нотаріуса про прийняття спадщини за законом після смерті матері ОСОБА_3 звернувся ОСОБА_1 , а також ОСОБА_4 , яка відмовилася від прийняття спадщини за заповітом (а.с. 7) після померлої ОСОБА_3 (а.с. 180-192).

Однак, в.о. завідувача Южноукраїнської державної нотаріальної кантори Миколаївської області, державним нотаріусом Другої Первомайської державної нотаріальної кантори Миколаївської області Бутрей І.А. у видачі свідоцтва про право на спадщину нотаріусом ОСОБА_1 було відмовлено у зв`язку з тим, що заявником не надано доказів родинних відносин зі спадкодавцем та рекомендовано звернутися до суду для встановлення факту родинних відносин з померлою, що підтверджується постановою приватного нотаріуса про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 21.08.2020 року №443/02-31 (а.с. 9).

Згідно довідки від 20.08.2020 року №018-503 ЖС№-1891 виданої Центром надання адміністративних послуг м.Южноукраїнськ вбачається, що за адресою: АДРЕСА_2 , за період з 18.10.1990 року по 14.01.2016 року постійно проживала та була зареєстрована ОСОБА_3 , 1940 року народження, яка померла13.01.2016 року, а також разом проживали із нею її донька ОСОБА_1 , 1964 року народження, з 30.11.2009 року та онук ОСОБА_14 , 1988 року народження, з 28.12.2009 року (а.с. 12).

За правилами п. 5 ч. 2 ст.293ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Статтею 315ЦПК України передбачено, що суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

У відповідності до ст.318ЦПК України у заяві про встановлення факту, що має юридичне значення, повинно бути зазначено, зокрема, який факт заявник просить встановити та з якою метою. Мета встановлення факту - це ті наслідки, настання яких бажав би заявник.

Згідно п. 7 Постанови ПленумуВерховного СудуУкраїни від31.03.995року №5«Про судовупрактику всправах провстановлення фактів,що маютьюридичне значення» суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину, тощо.

Із листа Верховного Суду Українивід 01.01.2012 року «Судова практикарозгляду справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення» вбачається, що факт родинних відносин міжфізичними особами встановлюється у судовому порядку, коли цей фактбезпосередньо породжує юридичні наслідки.

У судовому порядку не можуть бути встановлені факти тотожності осіб, а також імені, по батькові та прізвища осіб, по-різному записаних у документах.

Відповідно до ст. 89 ЦПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Оцінивши усі наявні докази по справі суд вважає, що в судовому засіданні знайшов підтвердження юридичний факт того, що заявник ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , є донькою ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Показання свідка суд бере до уваги, оскільки вони відповідають матеріалам справи, а отже, є правдивими.

За таких обставин, оскільки законом не визначено іншого, крім судового порядку встановлення факту родинних відносин, а вказаний факт підтверджується дослідженими доказами, тому вимоги заявника є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Заявник є спадкоємцем після смерті своєї матері ОСОБА_3 , юридично оформити спадщину за законом у неї не має можливості, оскільки у заявника відсутні документи та не містять достатніх відомостей про факт її родинних відносин з ОСОБА_3 .

Встановлення факту родинних відносин має юридичне значення, оскільки необхідно заявнику для оформлення спадщини, яка відкрилася після смерті ОСОБА_3 .

Відповідно до ч. 7 ст. 294 ЦПК Українипри ухваленні рішення судові витрати не відшкодовуються.

Керуючись ст.ст. 12, 13, 76-81, 89, 141, 258, 259, 265, 268, 273, 352, 354, 355 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Южноукраїнська державна нотаріальна контора Миколаївської області, Южноукраїнська міська рада Миколаївської області, про встановлення факту родинних відносин, задовольнити.

Встановити факт, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , є донькою ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду може бути оскаржене протягом тридцяти днів з дня його проголошення шляхом подачі апеляційної скарги до Миколаївського апеляційного суду.

У зв`язку з оголошенням в судовому засіданні вступної і резолютивної частини рішення зазначений строк обчислюється з дня складання повного тексту судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Повний текст рішення складено 16.05.2024 року.

Суддя Южноукраїнського

міського суду О.І. Савін

СудЮжноукраїнський міський суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення07.05.2024
Оприлюднено14.06.2024
Номер документу119696740
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —486/1667/21

Рішення від 07.05.2024

Цивільне

Южноукраїнський міський суд Миколаївської області

Савін О. І.

Рішення від 07.05.2024

Цивільне

Южноукраїнський міський суд Миколаївської області

Савін О. І.

Ухвала від 28.11.2023

Цивільне

Южноукраїнський міський суд Миколаївської області

Далматова Г. А.

Ухвала від 22.11.2023

Цивільне

Южноукраїнський міський суд Миколаївської області

Савін О. І.

Ухвала від 29.06.2022

Цивільне

Южноукраїнський міський суд Миколаївської області

Савін О. І.

Ухвала від 01.02.2022

Цивільне

Южноукраїнський міський суд Миколаївської області

Савін О. І.

Ухвала від 08.11.2021

Цивільне

Южноукраїнський міський суд Миколаївської області

Савін О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні