Рішення
від 22.05.2024 по справі 911/141/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"22" травня 2024 р. м. Київ Справа № 911/141/24

Господарський суд Київської області у складі судді Мальованої Л.Я. за участю секретаря судового засідання Суткової Д.С. розглянувши справу

За позовом Приватного підприємства "Експосервіс", м. Київ

до Громадської організації "Культурний фонд Київщини", Київська обл., Васильківський р-н., с. Багрин

про стягнення 197 909 грн. 30 коп.

Представники сторін:

позивача Федоренко Л.М., Логуш Л.О.;

відповідача не з`явився.

Обставини справи:

Приватне підприємство Експосервіс звернулось до суду з позовом до Громадської організації «Культурний фонд Київщини» про стягнення заборгованості у розмірі 197 909,30 грн., з яких: 137 713,53 грн. основного боргу, 50 676,53 грн. інфляційних втрат та 9 519,21 грн. 3% річних.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідач не виконав в повному обсязі грошові зобов`язання за надані послуги згідно договору № 21-08/20_ГОКФК від 20.08.2021 року.

Представник відповідача в засідання суду не з`явився, про причини неявки не повідомив суд належним чином, відзив на позов не подав, однак на адресу суду повернулось рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення з відміткою «за закінченням терміну зберігання».

Відповідно до ч. 9 ст. 165 ГПК України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Представник позивача підтримав в судовому засіданні заявлені позовні вимоги та просив суд задовольнити їх в повному обсязі.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши надані суду докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд

УСТАНОВИВ:

20.08.2021 року між Приватним підприємством «Експосервіс» (виконавець) та Громадською організацією «Культурний фонд Київщини» (замовник) було укладено договір про надання послуг № 21-08/20_ГОКФК, відповідно до п. 1.1. умов якого виконавець зобов`язується на замовлення замовника надати послуги з монтажу, художнього оформлення та демонтажу виставкових експозицій, на Київському міжнародному книжковому арт-фестивалі Kyiv Book Art Fest 2021, далі за текстом виставка, яка буде проходити з 28 по 30 серпня 2021 р. у виставковому центі «АККО Інтернешнл», м. Київ, проспект Перемоги, 40 Б.

Відповідно до п. 3.2. договору вартість послуг виконавця за 1 кв.м. договірна і складає без урахування ПДВ 245,00 грн., крім того ПДВ 20% 49,00 грн., разом з урахуванням ПДВ 294,00 грн. Вартість 1 кв.м. включає: напис на фризі, стіл, 3 стули, спот лампа, розетка, вішалка, ковролін, кошик для сміття. Вказана ціна вважається звичайною. Сторони підписують протокол узгодження договірної ціни, який є додатком № 1 до цього договору.

Згідно протоколу узгодження договірної вартості послуг з облаштування виставкових експозицій вчабачається, що облаштування обладнанням складає 153 347 грн. 70 коп. (без ПДВ), оздовлювальні роботи складають 1 413 грн. 60 коп. (без ПДВ), загальна сума складає 154 761 грн. 30 коп. + 20 % ПДВ, що разом складає 185 713 грн. 56 коп.

Пунктом 3.3. договору встановлено, що за згодою сторін, замовник за цим договором може здійснювати попередню оплату на підставі отриманих від виконавця рахунків-фактур.

Повний обсяг наданих виконавцем послуг з монтажу, художнього оформлення та демонтажу виставкових експозицій та їхня остаточна вартість визначаються в акті приймання-передачі наданих послуг, який після підписання уповноваженими представниками сторін є підставою для остаточних розрахунків між сторонами. Остаточний розрахунок здійснюється протягом 5 (п`яти) календарних днів від дати підписання актів приймання-передачі наданих послуг, але не пізніше 07 вересня 2021 року (п. 3.4, 3.5 договору).

На виконання умов договору позивач в період з 27.08.2021 р. по 30.08.2021 р. надав відповідачу наступні послуги: узгодження план-схеми експозицій з замовником за допомогою засобів електронного зв`язку; облаштування виставкових експозицій у відповідності узгодженого сторонами плану-схеми власним обладнанням на весь період проведення виставки; забезпечення транспортування власного обладнання самостійно; проведення здачі змонтованих виставкових експозицій замовнику згідно технічного завдання замовника з обладнання виконавця; приймання виставкових експозицій після завершення виставки; демонтажні роботи після завершення виставки. Надані послуги підтверджуються актом приймання-передачі наданих послуг № 21-08/30 від 30.08.2021 р. та рахунком на оплату № 21-08/20_ГОКФК від 20.08.2021 р.

За отримані послуги відповідач розрахувався частково в сумі 48 000,00 грн., що підтверджується виписками із банку, решту відповідач зобов`язувався сплатити протягом 5 календарних днів від дати підписання акту приймання-передачі наданих послуг, але не пізніше 07.09.2021 р.

14.06.2022 р. на адресу відповідача була направлена претензія з вимогою сплатити заборгованість, яка останнім залишена без відповіді та задоволення.

27.07.2023 р. на адресу відповідача була направлена повторна претензія з вимогою сплатити заборгованість, яка також залишилась без відповіді та задоволення.

Ст.ст. 525, 526 ЦК України визначено, що зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

За таких обставин, позовні вимоги про стягнення з відповідача на користь позивача боргу в сумі 137 713 грн. 53 коп. є обґрунтованими та такими, що підлягають судом задоволенню.

Крім суми основного боргу позивач просить суд стягнути з відповідача 50 676 грн. 53 коп. інфляційних втрат та 9 519 грн. 21 коп. 3 % річних.

Відповідно до статті 625 Цивільного кодексу України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання грошового зобов`язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Передбачене законом право кредитора вимагати сплати боргу з урахуванням індексу інфляції та процентів річних є способами захисту його майнового права та інтересу, суть яких полягає у відшкодуванні матеріальних втрат кредитора від знецінення грошових коштів внаслідок інфляційних процесів та отриманні компенсації (плати) від боржника за користування утримуваними ним грошовими коштами, належними до сплати кредиторові.

Враховуючи, що відповідач прострочив виконання зобов`язання з надання послуг, з нього на користь позивача на підставі ст. 625 ЦК України підлягає стягненню 50 676 грн. 53 коп. інфляційних втрат та 9 519 грн. 21 коп. 3 % річних.

Крім суми боргу, позивач просить суд стягнути з відповідача суму витрат з надання правової допомоги в розмірі 6 700 грн. 00 коп.

01.03.2024 року між позивачем (клієнт) та адвокатом Логуш Людмилою Олегівною був укладений договір про надання правової допомоги № 031/24, відповідно до п. 1.1. якого у порядку та на умовах, визначених цим договором, адвокат зобов`язується надавати клієнту усі види правової допомоги, передбачені ст. 19 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», а клієнт оплачувати надану адвокатом правову допомогу.

Відповідно до п. 2 додатку № 1 до договору, за надання правової допомоги клієнт зобов`язується виплатити адвокату винагороду (гонорар), який розраховується адвокатом в залежності від обсягу правової допомоги, яка надається клієнту та витраченого часу. Вартість однієї години для розрахунку розміру винагороди (гонорару) відповідно до умов даного договору становить 800 грн. за одну годину.

Згідно акту про надання правової допомоги № 1 від 10.04.2024 року загальна вартість наданих послуг складає 6 700 грн. та включає в себе наступне:

- зустріч з клієнтом, узгодження правової позиції, детальне ознайомлення з матеріалами позовної заяви, ознайомлення з документами позивача (3 години) 2 400 грн.;

- орієнтована кількість судових зсідань за позовом (2 засідання*2 години = 4 години) 3 200 грн.;

- поштові витрати 100 грн.

Статтею 123 Господарського процесуального кодексу України визначено, що судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, зокрема належать витрати на професійну правничу допомогу.

Відповідно до ст. 126 Господарського процесуального кодексу України витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави.

За результатами розгляду справи витрати на професійну правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами.

Для цілей розподілу судових витрат:

1) розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу професійну правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката, визначається згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою;

2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Для визначення розміру витрат на професійну правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співрозмірним із: складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

Згідно ст. 26 Закону України Про адвокатуру та адвокатську діяльність адвокатська діяльність здійснюється на підставі договору про надання правової допомоги.

Документами, що посвідчують повноваження адвоката на надання правової допомоги, можуть бути: 1) договір про надання правової допомоги; 2) довіреність; 3) ордер; 4) доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги.

За змістом ст. 126 ГПК України можливе покладення на сторони у справі як судових витрат тільки тих сум, які були сплачені стороною за отримання послуг саме адвоката (у розумінні п. 1 ст. 1 та ч. 1 ст. 6 Закону України Про адвокатуру та адвокатську діяльність), а не будь-якої особи, яка надавала правову допомогу стороні у справі.

Витрати сторін, пов`язані з оплатою ними послуг адвокатів, адвокатських бюро, колегій, фірм, контор та інших адвокатських об`єднань з надання правової допомоги щодо ведення справи в господарському суді, розподіляються між сторонами на загальних підставах, визначених ст. 129 ГПК України.

Відшкодування цих витрат здійснюється господарським судом шляхом зазначення про це у рішенні, ухвалі, постанові за наявності документального підтвердження витрат, як-от: угоди про надання послуг щодо ведення справи у суді та/або належно оформленої довіреності, виданої стороною представникові її інтересів у суді, платіжного доручення або іншого документа, який підтверджує сплату відповідних послуг, а також копії свідоцтва адвоката, який представляв інтереси відповідної сторони, або оригіналу ордера адвоката, виданого відповідним адвокатським об`єднанням, з доданням до нього витягу з договору, в якому зазначаються повноваження адвоката як представника або обмеження його прав на вчинення окремих процесуальних дій.

З огляду на вищевикладені обставини, суд вважає заявлену суму витрат на послуги адвоката в розмірі 6 700 грн. 00 коп. обґрунтованою та правомірною.

У зв`язку тим, що спір виник в результаті неправильних дій відповідача, що призвело до необхідності позивачу звертатися з позовом до суду та здійснювати додаткові витрати на сплату судового збору, суд, відповідно до свого права, передбаченого ч. 9 ст. 129 ГПК України, покладає на відповідача відшкодування позивачу судового збору.

Керуючись ст. ст. 4, 12, 13 73-92, 129, 236-240 ГПК України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позовні вимоги задовольнити повністю.

2. Стягнути з Громадської організації «Культурний фонд Київщини» (08623, Київська обл., Васильківський р-н., с. Багрин, вул. Квіткова, 15, код 41932255) на користь Приватного підприємства «Експосервіс» (03057, м. Київ, пр. Берестейський, 40-Б, код 25403408) 137 713 (сто тридцять сім тисяч сімсот тринадцять) грн. 56 коп. основного боргу, 50 676 (п`ятдесят тисяч шістсот сімдесят шість) грн. 53 коп. інфляційних втрат, 9 519 (дев`ять тисяч п`ятсот дев`ятнадцять) грн. 21 коп. 3 % річних, 6 700 (шість тисяч сімсот) грн. 00 коп. витрат на професійну правничу допомогу та 3 028 (три тисячі двадцять вісім) грн. 00 коп. судового збору.

Дане рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. Апеляційна скарга може бути подана протягом двадцяти днів з дня складення повного тексту рішення відповідно до ст. ст. 240-241 Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст рішення підписано 13.06.2024 року.

Суддя Л.Я. Мальована

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення22.05.2024
Оприлюднено14.06.2024
Номер документу119705795
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань надання послуг

Судовий реєстр по справі —911/141/24

Рішення від 22.05.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Мальована Л.Я.

Ухвала від 10.04.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Мальована Л.Я.

Ухвала від 06.03.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Мальована Л.Я.

Ухвала від 08.02.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Мальована Л.Я.

Ухвала від 22.01.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Мальована Л.Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні