Ухвала
від 13.06.2024 по справі 808/7109/14
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ПРО ПОНОВЛЕННЯ ПРОПУЩЕНОГО СТРОКУ ДЛЯ ПРЕД`ЯВЛЕННЯ ВИКОНАВЧОГО ЛИСТА ДО ВИКОНАННЯ ТА ВИДАЧУ ДУБЛІКАТА ВИКОНАВЧОГО ЛИСТА

13 червня 2024 рокуСправа № 808/7109/14 м. Запоріжжя

Запорізький окружний адміністративний суд у складі судді Богатинського Б.В., розглянувши в порядку письмового провадження заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області про видачу дубліката виконавчого листа № 808/7109/14 та поновлення строку для його пред`явлення до виконання у справі за позовом Управління пенсійного фонду України в Великоновосілківському районі Донецької області до Товариства з обмеженою відповідальністю «Завод Краснополянськживмаш» про стягнення заборгованості з виплати та доставки пільгових пенсій, -

ВСТАНОВИВ:

Постановою Запорізького окружного адміністративного суду від 18.11.2014 по справі №808/7109/14 задоволено позовні вимоги Управління пенсійного фонду України в Великоновосілківському районі Донецької області стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю «Завод Краснополянськживмаш» заборгованість по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пенсій за віком, призначених на пільгових умовах у розмірі 3521 грн. 96 коп.

17.03.2015 уповноваженим представником Управління пенсійного фонду України в Великоновосілківському районі Донецької області було отримано виконавчий лист, засобами поштового зв`язку.

16 серпня 2018 року (вх.№25693) на адресу суду надійшла заява Великоновосілківського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Донецької області про заміну сторони виконавчого провадження, в якій заявник просить суд замінити сторону виконавчого провадження по справі №808/7109/14 з Управління пенсійного фонду України в Великоновосілківському районі Донецької області його правонаступником Великоновосілківського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Донецької області.

Ухвалою суду від 27.08.2018 заяву Великоновосілківського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Донецької області про заміну сторони виконавчого провадження задоволено, замінено сторону виконавчого провадження по справі №808/7109/14, а саме стягувача Управління пенсійного фонду України в Великоновосілківському районі Донецької області на його правонаступника Великоновосілківське об`єднане управління Пенсійного фонду України Донецької області (вул. Центральна, буд, 103, смт. Велика Новосілка, Донецька область, 85500, код ЄДРПОУ 42171290).

23.12.2021 (вх. №76580) на адресу суду надійшла заява Головного управління Пенсійного фонду України Донецької області про заміну сторони виконавчого провадження, в якій заявник просить суд замінити сторону виконавчого провадження по справі №808/7109/14 його правонаступником - Головним управлінням Пенсійного фонду України в Донецькій області.

Ухвалою суду від 04.01.2022 заяву Головного управління Пенсійного фонду України Донецької області про заміну сторони виконавчого провадження задоволено. Замінено сторону виконавчого провадження по справі №808/7109/14, а саме стягувача Великоновосілківське об`єднане управління Пенсійного фонду України Донецької області на його правонаступника - Головне управління Пенсійного фонду України в Донецькій області (84122, Донецька область, м. Слов`янськ, код ЄДРПОУ 13486010).

03.06.2024 до суду надійшла заява Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області про видачу дубліката виконавчого листа № 808/7109/14 та поновлення строку для його пред`явлення до виконання, у якій заявник просить суд:

1. Видати дублікат виконавчого листа № 808/7109/14 про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю «Завод Краснополянськживмаш» на користь Головного управління заборгованість із відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій за списком №1 та списком №2 в розмірі 3521,96 грн. (три тисячі п`ятсот двадцять одна гривня 96 коп.), з яких: - за списком №1 за період з 01.06.2014 по 01.10.2014 в сумі 1894,92 грн; - за списком №2 за період з 01.06.2014 по 01.10.2014 в сумі 1627,04 грн.

2. Поновити пропущений строк пред`явлення до виконання виконавчого листа №808/7109/14.

Відповідно до частини третьої статті 376 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) суд розглядає заяву про поновлення пропущеного строку в десятиденний строк у судовому засіданні з повідомленням стягувача та боржника. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

Розгляд заяви призначено на 13.06.2024, учасникам справи направлені судові повістки.

Повідомлення боржника здійснено у відповідності до пп. 20 п. 1 розділу VII «Перехідні положення» КАС України. 05.06.2024 на офіційному веб-сайті судової влади України розміщене відповідне оголошення.

Учасники справи в судове засідання не з`явились, про дату, час і місце судового розгляду повідомлені належним чином, заявником подана заява про розгляд справи без участі.

Суд вважає за можливе розглянути подану заяву у письмовому провадженні.

Стаття 129-1 Конституції України та ст. 14 КАС України встановлюють, що судові рішення, зокрема, постанови та ухвали суду в адміністративних справах, що набрали законної сили, є обов`язковими до виконання на всій території України. Невиконання судових рішень тягне за собою відповідальність, встановлену законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 370 КАС України судове рішення, яке набрало законної сили, є обов`язковим для учасників справи, для їхніх правонаступників, а також для всіх органів, підприємств, установ та організацій, посадових чи службових осіб, інших фізичних осіб і підлягає виконанню на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, або за принципом взаємності, - за її межами.

Відповідно до ч. 1 ст. 373 КАС України виконання судового рішення здійснюється на підставі виконавчого листа, виданого судом, який розглядав справу як суд першої інстанції.

Частиною 6 ст. 12 Закону України «Про виконавче провадження» №1404-VIII від 02.06.2016 передбачено, що стягувач, який пропустив строк пред`явлення виконавчого документа до виконання, має право звернутися із заявою про поновлення такого строку до суду, який розглядав справу як суд першої інстанції.

Водночас, за приписами частини першої статті 376 КАС України стягувачам, які пропустили строк для пред`явлення виконавчого листа до виконання з причин, визнаних судом поважними, пропущений строк може бути поновлено.

На думку суду, поважними можна вважати причини, які не залежали від волі стягувача.

В обґрунтування заяви заявник посилається на те, що листом від 26.02.2024 вих. № 1235 Великоновосілківський відділ Державної виконавчої служби у Волноваському районі Донецької області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, у відповідь на запит Головного управління, повідомив, що не має можливості направити оригінал виконавчого листа по вказаній справі оскільки оригінал виконавчого документу було неможливо евакуювати через активні бойові дії. Вся документація була знищена у зв`язку з пошкодженням адміністративної будівлі відділу ДВС, що знаходилася за адресою: 85500, Донецька область, Волноваський район, смт. Велика Новосілка, вул. Центральна, 64.

Виконавчий документ по справі був пред`явлений до Великоновосілкіського ВДВС для примусового виконання у порядку визначеному Законом України «Про виконавче провадження». Станом на дату початку повномасштабного вторгнення та введення воєнного стану оригінал виконавчого листа зберігався в матеріалах наглядової справи органів ДВС. Через ведення активних бойових дій на території селища, при проведенні евакуації виконавчий лист по справі було втрачено. У зв`язку з втратою виконавчого листа також був пропущений строк його пред`явлення до виконання.

Розглянувши обставини, викладені у заяві про видачу дубліката виконавчого листа та поновлення пропущеного строку для пред`явлення його до виконання у справі, суд вважає їх поважними та такими, що об`єктивно перешкоджали своєчасному пред`явленню виконавчого листа до виконання внаслідок його втрати.

Судом враховано, що стягувачем наведено поважні причини пропуску строку пред`явлення виконавчого листа до виконання, суд дійшов висновку про обґрунтованість його заяви.

На підставі викладеного, суд дійшов висновку, що заява про поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого документа до виконання є такою, що підлягає задоволенню.

Щодо видачі дубліката виконавчого листа суд зазначає наступне.

Порядок вирішення питання щодо видачі дубліката виконавчого листа до дня початку функціонування Єдиного державного реєстру виконавчих документів визначений пунктом 18.4 розділу VII «Перехідні положення» КАС України, відповідно до якого у разі втрати виконавчого документа суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, незалежно від того, суд якої інстанції видав виконавчий документ, може видати його дублікат, якщо стягувач або державний виконавець звернувся із заявою про це до закінчення строку, встановленого для пред`явлення виконавчого документа до виконання.

Із наведеного слідує, що основними підставами для задоволення заяви про видачу дубліката виконавчого листа є: втрата виконавчого документа та звернення до суду із заявою до закінчення строку, встановленого для пред`явлення виконавчого документа до виконання.

З наданих представником позивача матеріалів суд встановив, що позивач здійснював відповідні заходи щодо встановлення місцезнаходження виконавчого документа, проте виконавчий лист у справі втрачений. Як встановлено вище, наявні підстави для поновлення строку на пред`явлення виконавчого листа до виконання.

На підставі вищевикладеного та враховуючи, що відсутність виконавчого листа перешкоджає виконанню постанови Запорізького окружного адміністративного суду від 18.11.2014 по справі №808/7109/14, суд вважає за необхідне задовольнити заяву про видачу дублікату виконавчого листа по адміністративній справі №808/7109/14.

Керуючись статтями 243, 248, 376, підпунктом 18.4 пункту 18 Розділу VII «Перехідні положення» КАС України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області про видачу дубліката виконавчого листа № 808/7109/14 та поновлення строку для його пред`явлення до виконання, - задовольнити.

Поновити Головному управлінню Пенсійного фонду України в Донецькій області пропущений з поважних причин строк пред`явлення до виконання виконавчого листа виданого Запорізьким окружним адміністративним судом 17.03.2015 по справі №808/7109/14.

Видати Головному управлінню Пенсійного фонду України в Донецькій області дублікат виконавчого листа № 808/7109/14 про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "Завод Краснополянськживмаш" (код ЄДРПОУ 31676479) на користь Управління Пенсійного фонду України в Великоновосілківському районі Донецької області заборгованість із відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій за списком №1 та списком №2 в розмірі 3521,96 грн. (три тисячі п`ятсот двадцять одна гривня 96 коп.), з яких:

- за списком №1 за період з 01.06.2014 по 01.10.2014 в сумі 1894,92 грн.;

- за списком №2 за період з 01.06.2014 по 01.10.2014 в сумі 1627,04 грн.

Ухвала набирає законної сили відповідно до ст.256 КАС України з моменту підписання.

Ухвала може бути оскаржена, апеляційна скарга на ухвалу суду подається в порядку та у строки встановлені ст.ст.295, 297 КАС України протягом п`ятнадцяти днів з дня складення повного судового рішення до Третього апеляційного адміністративного суду.

Ухвалу складено та підписано 13.06.2024.

Суддя Б.В. Богатинський

СудЗапорізький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення13.06.2024
Оприлюднено17.06.2024
Номер документу119716739
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи зі спорів з приводу реалізації публічної політики у сферах праці, зайнятості населення та соціального захисту громадян та публічної житлової політики, зокрема зі спорів щодо управління, нагляду, контролю та інших владних управлінських функцій (призначення, перерахунку та здійснення страхових виплат) у сфері відповідних видів загальнообов’язкового державного соціального страхування, з них загальнообов’язкового державного пенсійного страхування

Судовий реєстр по справі —808/7109/14

Ухвала від 13.06.2024

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Богатинський Богдан Вікторович

Ухвала від 04.01.2022

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Стрельнікова Наталя Вікторівна

Ухвала від 27.08.2018

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Стрельнікова Наталя Вікторівна

Постанова від 18.11.2014

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Дуляницька Світлана Мефодіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні