Ухвала
від 10.06.2024 по справі 546/49/24
РЕШЕТИЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

єдиний унікальний номер справи 546/49/24

номер провадження 2/546/151/24

УХВАЛА

10 червня 2024 року м. Решетилівка Полтавська область

Решетилівський районний суд Полтавської області в складі:

головуючого судді Сербіненко І.В.,

за участю секретаря судового засідання Лісової А.В.,

позивача ОСОБА_1 ,

представника позивача ОСОБА_2 ,

відповідачки - ОСОБА_3 ,

представниці третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Решетилівка Полтавської області цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_3 про позбавлення батьківських прав та скасування рішення суду про стягнення аліментів на утримання дітей, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Виконавчий комітет Решетилівської міської ради, як орган опіки та піклування,

УСТАНОВИВ:

У провадженні суду перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_3 про позбавлення батьківських прав та скасування рішення суду про стягнення аліментів на утримання дітей, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Виконавчий комітет Решетилівської міської ради, як орган опіки та піклування.

Відповідачка - ОСОБА_3 у підготовчому судовому засіданні повідомила, що позивач звернувся до суду з даним позовом з метою щоб ухилитися від мобілізації. Вона не відмовляється від дітей, спілкується з ними, раніше позивач не мав на меті позбавляти її батьківських прав, хоча діти проживали з ним.

Відповідно до п. 4 ч. 2 ст. 197 ЦПК України суд поставив на обговорення питання щодо залучення до участі у справі за ініціативою суду у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Позивач ОСОБА_1 у підготовчому судовому засіданні зазначив, що він військовозобов`язаний, не ухиляється від мобілізації, ВЛК не проходив, бо ТЦК чекає на рішення суду. Зазначив, що дочка ОСОБА_5 виявила бажання жити у гуртожитку. З ним проживає дочка ОСОБА_6 .

Представника позивача ОСОБА_2 у підготовчому судовому засіданні зазначив що у вирішення питання про залучення третьої особи покладається на розсуд суду.

Представниця третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору ОСОБА_4 , у підготовчому судовому засіданні зазначила, що у вирішення питання про залучення третьої особи, покладається на розсуд суду.

Відповідно до Указу Президента України № 64/2022 від 24.02.2022 «Про введення воєнного стану в Україні», затвердженого ЗУ № 2102-IX від 24.02.2022, в Україні введено воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб, строк дії якого неодноразово продовжувався Указами Президента України та триває по даний час.

Указом Президента України № 65/2022 від 24.02.2022 «Про загальну мобілізацію»,затвердженим Законом України від 03 березня 2022 року № 2105-IX, оголошено про проведення загальної мобілізації протягом 90 діб із дня набрання чинності цим Указом, у тому числі і на території Полтавської області, строк дії якої неодноразово продовжувався та триває по даний час.

Згідно постанови КМУ «Про затвердження Положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки» від 23 лютого 2022 року № 154, територіальні центри комплектування та соціальної підтримки відповідно до покладених на них завдань та обов`язків, серед іншого, здійснюють: виконання законодавства з питань військового обов`язку і військової служби, мобілізаційної підготовки та мобілізації, керівництво військовим обліком призовників, військовозобов`язаних та резервістів на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці, проведення заходів приписки громадян до призовних дільниць, призову громадян на військову службу, підготовки та проведення в особливий період мобілізації людських і транспортних ресурсів, ведуть військовий облік призовників, військовозобов`язаних та резервістів, беруть участь в організації та забезпеченні роботи районних (міських) призовних комісій, оформляють для військовозобов`язаних, резервістів відстрочки від призову під час мобілізації та в особливий період і воєнний час, які надаються в установленому порядку, а також ведуть їх спеціальний облік, здійснюють інші заходи з питань оборони відповідно до законодавства.

Положеннями абз. 5 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» закріплено, що не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов`язані жінки та чоловіки, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років.

Відповідно до ч. 3 ст. 53 ЦПК України, якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі (ч. 5 ст. 53 ЦПК України).

Таким чином, згідно вимог чинного процесуального законодавства третя особа може бути залучена до участі у справі за ініціативою суду.

Із матеріалів справи вбачається, що позивач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , фактично проживає: АДРЕСА_2 .

Таким чином, позивач є особою призовного віку, тому може бути мобілізованим до лав ЗСУ.

Позивач зареєстрований у м. Решетилівка Полтавського району Полтавської області, на територію якого поширюється діяльність ІНФОРМАЦІЯ_3 .

З огляду на викладене суд прийшов до висновку про необхідність залучення до участі у справі у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору ІНФОРМАЦІЯ_1 ,як юридичнуособу до складу якоївходить Шостийвідділ безнадання йомустатусу юридичноїособи,оскільки рішеннясуду уцій справів частиніпозбавлення батьківських прав, можевплинути,як направа таобов`язки самогопозивача ОСОБА_1 ,так іна правата обов`язкивідповідного територіальногоцентру комплектуваннята соціальноїпідтримки,пов`язані зможливою мобілізацієюпозивача,призову його на військовуслужбу підчас мобілізаціїна особливийперіод та прийняттям рішення щодо відстрочки відпризову навійськову службупід часмобілізації.

Керуючись ст. 53, 353 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Залучити до участі у справі третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - ІНФОРМАЦІЯ_1 (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ).

Відкласти підготовче судове засідання на 05 липня 2024 року на 10 год 00 хв.

Встановити третій особі строк для надання пояснень, які мають відповідати вимогамст. 181 ЦПК Українидо 05 липня 2024 року. Копія пояснень та доданих до них документів іншим учасникам справи повинна бути надіслана (надана) одночасно з надісланням (наданням) пояснень до суду.

Копію ухвали направити ІНФОРМАЦІЯ_3 - для виконання, іншим учасникам справи для відома.

Викликати у підготовче судове засідання учасників справи.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Повний текст складено 13 червня 2024 року.

Суддя І.В. Сербіненко

СудРешетилівський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення10.06.2024
Оприлюднено17.06.2024
Номер документу119723889
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —546/49/24

Ухвала від 05.07.2024

Цивільне

Решетилівський районний суд Полтавської області

Сербіненко І. В.

Ухвала від 10.06.2024

Цивільне

Решетилівський районний суд Полтавської області

Сербіненко І. В.

Ухвала від 10.06.2024

Цивільне

Решетилівський районний суд Полтавської області

Сербіненко І. В.

Ухвала від 03.04.2024

Цивільне

Решетилівський районний суд Полтавської області

Сербіненко І. В.

Ухвала від 03.04.2024

Цивільне

Решетилівський районний суд Полтавської області

Сербіненко І. В.

Ухвала від 26.01.2024

Цивільне

Решетилівський районний суд Полтавської області

Сербіненко І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні