Рішення
від 12.06.2024 по справі 626/747/24
КРАСНОГРАДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 626/747/24

Провадження № 2/626/240/2024

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

Іменем України

12.06.2024 року м. Красноград

Красноградський районний суд Харківської області в складі:

головуючого судді Дудченка В.О.,

за участю секретаря Зінченко Л.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Краснограді, в порядку загального позовного провадження, у відсутності сторін, цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 з третьою особою Службою у справах дітей та сім`ї Красноградської міської ради про позбавлення батьківських прав,

В С Т А Н О В И В:

Позиція позивача.

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до відповідача ОСОБА_2 , в якому просить:

- Позбавити ОСОБА_2 батьківських прав стосовно своїх неповнолітніх дітей: ОСОБА_3 та ОСОБА_4 .

В обґрунтування позову позивач ОСОБА_5 зазначив, що 08.10.2005 укладений шлюб між Позивачем та Відповідачем. Від шлюбу мають двох синів: малолітній ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 та неповнолітній ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_2 . Батьком дітей згідно свідоцтв про народження є Позивач.

Шлюбні відносини припинені у 2020, з цього часу сторони проживають окремо. Між сторонами спільне життя не склалось, між подружжям втрачено почуття любові та взаєморозуміння.

Рішенням Красноградського районного суду Харківської області від 01.02.2021 у справі № 626/2501/20 шлюб розірваний.

Окрім цього, судом прийнято рішення стягнути з Відповідача на користь Позивача аліменти на утримання дітей: ОСОБА_3 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 ) та ОСОБА_4 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ) у розмірі 1/3 частки заробітку (доходу) боржника, але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та не більше десяти прожиткових мінімумів для дитини відповідного віку щомісяця, починаючи з 03.11.2020 і до досягнення старшою дитиною повноліття.

На примусовому виконанні у Горішньоплавнівському відділі державної виконавчої служби у Кременчуцькому районі Полтавської області Піівнічно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми) перебуває виконавче провадження № 63779878 з примусового виконання судового наказу № 626/2466/20 про стягнення з ОСОБА_2 аліментів на утримання неповнолітніх дітей.

Листом від Горішньоплавнівського відділу державної виконавчої служби у Кременчуцькому районі Полтавської області Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми) повідомлено, що Відповідач не виконує покладені на нього обов`язки, що підтверджується доданим до листа розрахунком заборгованості від 16.01.2024, станом на 31.12.2023 сукупний розмір заборгованості становить 79209,30 грн.

З 16.01.2020 і по теперішній час ОСОБА_4 та ОСОБА_3 проживають з Позивачем, який фактично піклується і забезпечує дітей .

На підтвердження позовних вимог Позивача про позбавлення Відповідача батьківських справ надаємо інформацію, отриману від наступних установ у відповідь на адвокатські запити: - Красноградський ліцей № 2, в якому ОСОБА_4 навчається з 2018 року і донині повідомив наступне: ОСОБА_4 систематично відвідує навчальні заняття, участь у навчанні забезпечує його батько - ОСОБА_1 .

Батько ОСОБА_6 , ОСОБА_1 , спілкується з класним керівником на предмет успішності сина а за потреби і з іншими педагогічними працівниками, цікавиться його поведінкою та роботою в ході дистанційного навчання з періодичністю не рідше одного разу на місяць.

З 2021 року мати ОСОБА_6 , ОСОБА_2 , на предмет навчання сина з класним керівником та адміністрацією ліцея не спілкувалася. Крім того зазначається про дружні відносини ОСОБА_6 з батьком, ОСОБА_1 . Про відносини ОСОБА_6 з матір`ю, ОСОБА_2 , адміністрації та педагогічним працівникам невідомо, оскільки вона з 2020 року жодного разу ні з ким із них не спілкувалася.

- Красноградська міська рада повідомляє, що відповідно до інформації відділу "ЦНАП" міської ради гр. ОСОБА_1 зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 .

Представниками міської ради було здійснено виїзд за зазначеною адресою. Гр. ОСОБА_1 проживає з 2-ма неповнолітніми дітьми. Діти на утриманні в гр. ОСОБА_1 Працює неофіційно. З сусідами сварок не виникає. Гр. ОСОБА_1 характеризується позитивно. 1/2 частина будинку за вище зазначеною адресою належить ОСОБА_1 . Умови проживання задовільні. Скарг на ОСОБА_1 до міської ради не надходило.

- Комунальне некомерційне підприємство "Центр первинної медично-санітарної допомоги Краснодарського району" повідомило, що ОСОБА_3 11.10.2022 уклав декларацію про вибір лікаря який надає первинну медичну допомогу, в якій мати, ОСОБА_2 , зазначена як законний представник дитини. В закладі мати не з`являлася, здоров`ям дитини не цікавилася.

-Згідно листа КНП «ЦПМСД Красноградського району» ОСОБА_4 з народження перебуває під наглядом лікаря-педіатра АЗПСМ м. Красноград ОСОБА_7 , з якою укладена декларація на дитину.

На амбулаторних прийомах у лікаря-педіатра ОСОБА_4 був в присутності як матері ОСОБА_2 (останнє звернення - 10.02.2020), так і батька ОСОБА_1 (протягом останніх 3-х років). Мати ОСОБА_2 станом здоров`я свого сина ОСОБА_4 у лікаря-педіатра нашого закладу протягом останніх 3-х років не цікавилася

-Красноградський РВП ГУНП в Харківській області повідомляє наступне: ОСОБА_1 та члени його сім`ї, зі слів сусідів характеризуються з позитивної сторони, скарг та заяв від сусідів не надходило, спиртними напоями не зловживає.

- Відповідно до листа Закладу професійної (професійно-технічної) освіти «Харківський професійний коледж» ОСОБА_3 01.09.2023 року вступив на навчання. Участь у навчальному процесі дитини забезпечує батько, ОСОБА_1 . Саме батько разом з сином подавали документи, щоб вступити на навчання до нашого освітнього закладу. Батько постійно цікавиться навчанням сина, спілкується з майстром виробничого навчання групи. Про матір учня, ОСОБА_2 , освітньому закладу нічого не відомо: не зверталась жодного разу, навчанням сина не цікавилась.

Рух справи в суді.

Ухвалою Краснограградського районного суду Харківської області від 21.02.2024 року прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження в порядку загального позовного провадження та ухвалою від 16.05.2024 року закрито підготовче провадження по цивільній справі та призначено справу до судового розгляду на 12.06.2024 року.

Заяви учасників процесу по суті справи та клопотання.

Учасники судового процесу в судове засідання не з`явились.

Від представника позивача по справі ОСОБА_1 12.06.2024 року до суду надійшла письмова заява в якій просить справу розглядати за його відсутності, позовні вимоги підтримує в повному обсязі, проти заочного розгляду справи не заперечує.

Від третьої особи Служби у справах дітей та сім`ї Красноградської міської ради 16.05.2024 року до суду надійшла заява в якій просять справу розглядати без їх присутності та враховуючи та захищаючи інтереси дитини, орган опіки та піклування виконавчого комітету Красноградської міської ради з питань позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 по відношенню до малолітніх дітей ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , враховуючи те, що не одержано певних відомостей покладається на розсуд суду. Крім того надано висновок органу опіки та піклування з приводу розв`язання спору.

Так як відповідач в судове засідання не з`явився, про дату, час і місце судового засідання був повідомлений у встановленому порядку, від нього до суду не надходило заяви про розгляд справи за його відсутності, не подав відзив, згідно ст. 280 ЦПК України, суд вважає необхідним ухвалити заочне рішення по справі на підставі наявних у справі доказів, так як позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

Враховуючи те, що учасники справи належним чином повідомлені про день та час розгляду справи, суд вважає за можливе відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України розглянути справу у відсутності сторін на підставі наявних у справі доказів не здійснюючи фіксування судового процесу.

Позиція суду.

Суд, дослідивши матеріали справи, з`ясувавши обставини справи, встановивши правовідносини, які випливають із встановлених обставин, та правові норми, які підлягають застосуванню до цих правовідносин, приходить до наступних висновків.

Відповідно до ст.2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави. Суд та учасники судового процесу зобов`язані керуватися завданням цивільного судочинства, яке превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі.

Згідно з частиною першою статті 5 ЦПК України здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Фактичні обставини, встановлені судом.

Судом встановлено, що 08.10.2005 укладений шлюб між Позивачем та Відповідачем. Від шлюбу мають двох синів: малолітній ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 та неповнолітній ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_2 . Батьком дітей згідно свідоцтв про народження є Позивач.

Шлюбні відносини припинені у 2020, з цього часу сторони проживають окремо. Між сторонами спільне життя не склалось, між подружжям втрачено почуття любові та взаєморозуміння.

Рішенням Красноградського районного суду Харківської області від 01.02.2021 у справі№ 626/2501/20 шлюб розірваний.

Окрім цього, судом прийнято рішення стягнути з Відповідача на користь Позивача аліменти на утримання дітей: ОСОБА_3 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 ) та ОСОБА_4 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ) у розмірі 1/3 частки заробітку (доходу) боржника, але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та не більше десяти прожиткових мінімумів для дитини відповідного віку щомісяця, починаючи з 03.11.2020 і до досягнення старшою дитиною повноліття.

З 16.01.2020 і по теперішній час ОСОБА_4 та ОСОБА_3 проживають з Позивачем , який фактично піклується і забезпечує дітей .

Мотиви, з яких виходить суд, та застосовані норми права.

Згідно з ч. 4, 5 ст. 19 СК України, при розгляді судом спорів щодо позбавлення батьківських прав обов`язковою є участь органу опіки та піклування, який подає суду письмовий висновок щодо розв`язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

Відповідно до Висновку органу опіки та піклування виконавчого комітету Красноградської міської ради від 12.02.2024 року - орган опіки та піклування виконавчого комітету Красноградської міської ради з питань позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 по відношенню до малолітніх дітей ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , враховуючи те, що не одержано певних відомостей покладається вирішення спору на розсуд суду.

Також відповідно до вказаного висновку встановлено, наступне.

Зі слів батька дітей ОСОБА_1 , з 2020 року діти проживають з ним та він самостійно займається виховання та забезпеченням дітей.

ОСОБА_3 та ОСОБА_4 зареєстровані та проживають разом з батьком ОСОБА_1 за адресою: АДРЕСА_1 .

Рішенням Красноградського районного суду Харківської області від 19 липня 2021 року було визначено місце проживання ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 разом з батьком ОСОБА_1 .

Відповідно до інформації Горішньоплавнівського відділу державної виконавчої служби у Кременчуцькому районі Полтавської області Північно - Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції м. Суми, заборгованість зі сплати аліментів ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 на утримання дітей ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 станом на 31 грудня 2023 року становить 79 209, ЗО грн.

Відповідно до інформації Красноградського ліцею №2, ОСОБА_2 починаючи з 2021 року на предмет навчання сина ОСОБА_4 з класним керівником та адміністрацією ліцею не спілкувалася. Крім того з лютого 2022 року освітній процес в ліцеї організований за дистанційною формою. Участь у навчанні ОСОБА_4 забезпечує його батько ОСОБА_4 .

Відповідно до інформації закладу професійної освіти «Харківський професійний коледж» участь у навчальному процесі ОСОБА_3 забезпечує батько, ОСОБА_1 . Батько постійно цікавиться навчанням сина, спілкується з майстром виробничого навчання групи.

Про матір учня, ОСОБА_2 , освітньому закладу нічого не відомо, вона не зверталася жодного разу, навчанням сина не цікавилась.

Відповідно до інформації КНП «Красноградська центральна районна лікарня» біологічна матір ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_2 станом здоров`я свого сина у лікаря - педіатра протягом трьох років не цікавилася. На амбулаторних прийомах у лікаря - педіатра ОСОБА_3 був в присутності матері ОСОБА_8 ІНФОРМАЦІЯ_6 , яка у декларації про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу, була зазначена як законий представник дитини. До лікаря загальної практики - сімейного лікаря з моменту укладання декларації по теперішній час ОСОБА_3 звертався самостійно.

Відповідно до висновку та акту оцінки потреб від 29 березня 2024 року, ОСОБА_9 та ОСОБА_10 були одружені 15 років та виховували синів. В 2020 році ОСОБА_11 несподівано покинула чоловіка та дітей, не пояснила нічого. Батьківських прав її не позбавляли, але через суд ОСОБА_12 визначив місце проживання дітей з собою та подав на аліменти. Вже чотири роки мати зовсім не спілкується з дітьми та не телефонує. Зараз має іншу родину та народила ще одну дитину. Мешкає в Полтавській області. Має заборгованість по аліментам більш 90 тис. грн. Зі слів ОСОБА_12 , пропонував відвідати маму, але діти відмовилися та не виявили ніякого бажання.

ОСОБА_12 має намір позбавити батьківських прав ОСОБА_11 , так як вона зовсім не цікавиться дітьми та не приймає участі у їх вихованні.

Відповідно до акту оцінки потреб ОСОБА_2 від 29 березня 2024 року, за адресою указаною в позовній заяві ( АДРЕСА_2 ), новий власник пояснив, що ОСОБА_11 давно не проживає за даною адресою. Так як будинок проданий іншій родині, яка зараз там мешкає. Місце проживання ОСОБА_11 не відомо.

02 травня 2024 року комісією у складі головного спеціаліста служби у справах дітей та сім`ї Красноградської міської ради ОСОБА_13 та головного спеціаліста служби у справах дітей та сім`ї Красноградської міської ради Демяник Н.Л. були обстежені умови проживання ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 . Діти проживають з батьком у будинку, який складається з сіми жилих кімнат, кухні, ванна кімната, пачечна, літній сад та басейн. У дітей у кожного окрема кімната з усіма необхідними зручностями.

Зі слів батька дітей. В 2020 році мати дітей ОСОБА_11 покинула чоловіка та дітей, не пояснивши нічого. Батьківських прав він не позбавляв, але в судовому порядку визначив місце проживання дітей з собою та подав на аліменти. Але вже чотири роки матір не спілкується з дітьми та не телефонує їм. В неї вже інша родина та народилася дитина. Аліменти не сплачує, має заборгованість. Вихованням дітей не займається, їх життям не цікавиться . У зв`язку з цим ОСОБА_14 вирішив розпочати справу щодо позбавлення її батьківських прав.

Під час обстеження умов проживання була проведена бесіда з ОСОБА_15 та ОСОБА_6 з питання позбавлення батьківських прав їх матір. Хлопчики розповіли, що мати не спілкується з ними, не займається їх виховання та матеріально не допомагає.

ОСОБА_2 двічі відповідно до законодавства була офіційно запрошена на засідання комісії з питань захисту прав дитини виконавчого комітету Красноградської міської ради, але не з`явилася.

09 травня 2024 року рішенням виконавчого комітету Красноградської міської ради було прийнято рішення, враховуючи та захищаючи інтереси дітей, керуючись ст. ст. 150, 155, 164 170 Сімейного кодексу України, служба у справах дітей та сім`ї Красноградської міської ради з питання позбавлення батьківських прав гр. ОСОБА_2 по відношенню до дітей ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , але враховуючи те, що не одержано певних відомостей покладає вирішення спору на розсуд суду.

Відповідно до ч. 1-4 ст. 150 СК України батьки зобов`язані виховувати дитину в дусі поваги до прав та свобод інших людей, любові до своєї сім`ї та родини, свого народу, своєї Батьківщини. Батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток. Батьки зобов`язані забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя. Батьки зобов`язані поважати дитину. Передача дитини на виховання іншим особам не звільняє батьків від обов`язку батьківського піклування щодо неї.

Частиною 1 ст. 12 Закону України "Про охорону дитинства" передбачено, що на кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. Батьки або особи, які їх замінюють, мають право і зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров`я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

Згідно п.2 ч. 1 ст. 164 СК України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він: ухиляються від виконання своїх обов`язків щодо виховання дитини та/або забезпечення здобуття нею повної загальної середньої освіти.

Позбавлення батьківських прав є заходом відповідальності батьків за невиконання або неналежне виконання ними своїх батьківських обов`язків. Головною метою такого заходу є захист інтересів малолітніх та неповнолітніх дітей і стимулювання батьків щодо належного виконання своїх обов`язків. Ухилення батьків від виховання дитини, як підстава позбавлення батьківських прав, можлива лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

У п.16 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківський прав» від 30 березня 2007 року №3 зазначено, що ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти.

При вирішенні питання щодо позбавлення батьківських прав необхідно впевнитися не лише у невиконанні батьками обов`язків по вихованню, а також встановити, що вони ухиляються від його виконання свідомо, тобто, систематично, незважаючи на всі заходи попередження та впливу, продовжую не виконувати свої батьківські обов`язки.

Позбавлення батьківських прав є виключною мірою, яка тягне за собою серйозні правові наслідки як для батька (матері), так і для дитини. Тобто, позбавлення батьківських прав допускається лише, коли змінити поведінку батьків в кращу сторону неможливо. Ця міра застосовується судом тоді, коли всі інші засоби впливу виявилися безрезультатними.

В Рішенні Європейського суду з прав людини від 18 грудня 2008 року у справі «Савіни проти України» встановлено, що вирішуючи справи про позбавлення батьківських прав, суд зобов`язаний дотримуватися вимог ст. 8 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод у частині права заявників на повагу до сімейного життя, зокрема, судове рішення має бути побудоване на з`ясованих обставинах: чи були мотиви для позбавлення батьківських прав доречними і достатніми, чи здатне рішення про позбавлення батьківських прав забезпечити належний захист дитини, чи було проведено ретельний аналіз можливих наслідків пропонованого заходу з опіки для батьків і дитини, чи ґрунтується висновок органу опіки на достатній доказовій базі, чи мали батьки достатні можливості брати участь у вирішенні такого питання.

Суд зауважує, що розгляд справи здійснюється не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд. Таке право мають також особи, в інтересах яких заявлено вимоги, за винятком тих осіб, які не мають процесуальної дієздатності (частини 1, 3 ст.13 ЦПК України).

Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом (ч.1 ст. 81 ЦПК України).

Суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів) (ч.1-3 ст. 89 ЦПК України).

У даному випадку, матеріали справи не мають жодного доказу піклування відповідачкою про створення належних умов для проживання дитини, її фізичний і духовний розвиток, навчання, матеріальне забезпечення, медичний догляд, необхідне спілкування з дитиною та створення інших умов для її нормального розвитку.

З огляду на викладене, суд вважає, що при розгляді справи знайшли підтвердження обставини, що відповідачка за власною ініціативою самоусунулась від виконання своїх батьківських обов`язків по відношенню до своєї малолітньої дитини, без поважних причин залишивши її без батьківської уваги та турботи, при цьому має місце відсутність перешкод у спілкуванні з дитиною. Поведінка відповідачки відносно дитини є свідомим нехтуванням своїми батьківськими обов`язками, що свідчить про наявність підстав для позбавлення відповідачки батьківських прав та не становитиме втручання в значенні пункту 2 статті 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод у право відповідачки на повагу до її сімейного життя, яке гарантується пунктом 1 статті 8 цієї Конвенції.

Між інтересами дітей та інтересами батьків повинна існувати справедлива рівновага, і при дотриманні такої рівноваги особлива увага має бути до найважливіших інтересів дитини, які за своєю природою та важливістю мають переважати над інтересами батьків. Батьківські права засновані на спорідненості батьків з дітьми, водночас ухилення від виконання батьківських обов`язків є в силу закону підставою для позбавлення батьківських прав.

При вирішенні питання позбавлення відповідачки батьківських прав відносно її малолітніх дітей, суд враховую також поведінку відповідачки під час розгляду справи в суді та під час розгляду органом опіки та піклування питання про позбавлення її батьківських прав відносно малолітньої дитини.

Так, відповідачка не виявила бажання з`явитися і до суду та надати особисті пояснення щодо позову, при цьому про дату, час та місце розгляду справи повідомлена у встановленому порядку. Вказані обставини свідчать про свідоме нехтування відповідачки своїми батьківськими обов`язками.

Також, відповідно до ч.6 ст.19 СК України, суд може не погодитися з висновком органу опіки та піклування, якщо він є недостатньо обґрунтованим, суперечить інтересам дитини.

Судом встановлено, що висновок органу опіки та піклування про покладання вирішення спору на розсуд суду, так як на даний час постановка питання про позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 є передчасним, жодним чином не мотивований, такий висновок суд вважає поверхневим, оскільки не наведено підстав та аргументів, які б вказували на недоцільність застосування такого заходу, не наведено даних, які об`єктивно характеризують відповідачку як особу, яка не здійснює своїх батьківських обов`язків, не з`ясовані та не встановлені фактичні обставини ухилення відповідачки від виконання своїх батьківських обов`язків щодо виховання дитини та можливі причини такого ухилення.

Отже, суд бере до уваги характер поведінки відповідачки, її відношення до виконання своїх батьківських обов`язків, ту обставину, що відповідачка тривалий час не піклується про фізичний і духовний розвиток дитини, тому суд вважає, що позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню, а відповідачка повинна бути позбавлена батьківських прав стосовно її малолітніх дітей.

Відповідно до ч.2 та ч.3 ст.166 СК України, особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов`язку щодо утримання дитини. При задоволенні позову щодо позбавлення батьківських прав суд одночасно приймає рішення про стягнення аліментів на дитину. У разі якщо мати, батько або інші законні представники дитини відмовляються отримувати аліменти від особи, позбавленої батьківських прав, суд приймає рішення про перерахування аліментів на особистий рахунок дитини у відділенні Державного ощадного банку України та зобов`язує матір, батька або інших законних представників дитини відкрити зазначений особистий рахунок у місячний строк з дня набрання законної сили рішенням суду.

Однак в даному випадку питання з приводу стягнення з відповідача аліментів судом не розглядається, оскільки воно вже вирішено рішенням (судовим наказом) Красноградського районного суду Харківської області від 05.11.2020 року, відповідно до якого ухвалено: стягувати з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , РНОКПП НОМЕР_1 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , аліменти на утримання дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 у розмірі 1/3 частки заробітку (доходу) боржника, але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та не більше десяти прожиткових мінімумів для дитини відповідного віку щомісяця, починаючи з 03.11.2020 року і до досягнення старшою дитиною повноліття.

Висновки за результатами розгляду справи.

На підставі вищевикладеного, перевіривши матеріали цивільної справи та надані докази, суд приходить до висновку, що даний позов про позбавлення батьківських прав підлягає задоволенню.

Суд вважає за необхідне роз`яснити відповідачці її право на звернення до суду із заявою про надання права на побачення з дитиною у відповідності зі ст. 168 СК України, якщо це не причинить шкоди її життю, здоров`ю та моральному вихованню, за умови присутності іншої особи, що в свою чергу, на думку суду, буде стимулювати відповідачки до виправлення та надасть можливість в майбутньому, при наявності її бажання, звернутись до суду з позовом про поновлення батьківських прав.

Розподіл судових витрат.

Оскільки позивач не просить сягнути судові витрати з відповідача, то суд їх не стягує.

На підставі викладеного, керуючись ст. 164, 166, 180, 184 Сімейного кодексу України, ст. ст. 4-5, 12, 76-83, 265, 280-282 ЦПК України суд,

В И Р І Ш И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 з третьою особою Службою у справах дітей та сім`ї Красноградської міської ради про позбавлення батьківських прав - задовольнити.

Позбавити батьківських прав ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , по відношенні своїх неповнолітніх дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Копію заочного рішення направити відповідачу в порядку, передбаченому статтею 272 ЦПК України.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене удень його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів до Харківського апеляційного суду.

Суддя

СудКрасноградський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення12.06.2024
Оприлюднено18.06.2024
Номер документу119726833
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —626/747/24

Рішення від 12.06.2024

Цивільне

Красноградський районний суд Харківської області

Дудченко В. О.

Ухвала від 16.05.2024

Цивільне

Красноградський районний суд Харківської області

Дудченко В. О.

Ухвала від 21.02.2024

Цивільне

Красноградський районний суд Харківської області

Дудченко В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні