Ухвала
від 12.06.2024 по справі 350/927/24
РОЖНЯТІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 350/927/24

Номер провадження 1-кп/350/127/2024

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 червня 2024 року селище Рожнятів

Рожнятівський районний суд Івано-Франківської області

у складі :

головуючого судді ОСОБА_1 ,

секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду селища Рожнятів кримінальне провадження, яке внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань 14 травня 2024 року за №12024096220000041, про обвинувачення ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця та жителя АДРЕСА_1 , українця, з середньою спеціальною освітою, інваліда 3 групи, одруженого, без утриманців, не депутата, не судимого, громадянина України, який обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України,

сторони та учасники кримінального провадження :

прокурор ОСОБА_4 ,

обвинувачений ОСОБА_3 ,

суд,-

в с т а н о в и в:

Обвинувачений ОСОБА_3 заволодів чужим майном шляхом обману (шахрайство) за наступних обставин.

19 березня 2022 року Постановою Кабінету Міністрів України № 333 «Про затвердження Порядку компенсації витрат за тимчасове розміщення (перебування) внутрішньо переміщених осіб» (далі Постанова) визначено механізм компенсації витрат, що пов`язані з безоплатним тимчасовим розміщенням (перебуванням) внутрішньо переміщених осіб, які перемістилися з територій, на яких ведуться бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, інформація про які є складовою частиною переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією.

Відповідно до п. 16 Постанови, компенсація особам, що розмістили внутрішньо переміщених осіб, виплачується за рахунок коштів державного бюджету (зокрема, резервного фонду бюджету), коштів підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності, іноземних держав та міжнародних організацій у вигляді благодійної, гуманітарної та матеріальної допомоги, а також добровільних пожертвувань фізичних і юридичних осіб, благодійних організацій та громадських об`єднань, інших не заборонених законодавством джерел у безготівковій формі за зазначеними у заяві банківськими реквізитами за умови відсутності заборгованості за житлово-комунальні послуги.

У період часу з 25 квітня 2023 року до 31 серпня 2023 року ОСОБА_3 навмисно, з єдиним продовжуваним умислом, заволодів, шляхом обману, коштами благодійної організації Товариства Червоного Хреста України, які призначаються як компенсація витрат за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб, які перемістилися у період воєнного стану, шляхом подання недостовірних відомостей у «Заяві особи, що розмістила внутрішньо переміщених осіб, про отримання компенсації витрат» про проживання у житловому приміщенні особи, яка подається до виконавчого органу сільської, селищної, міської ради, районної в м. Києві держадміністрації, відповідної військової адміністрації за місцем розташування житлового приміщення.

Відповідно до вимог пункту 5 «Порядку компенсації витрат за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб, які перемістились у період воєнного стану», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 19.03.2022 № 333: для отримання компенсації особа, що розмістила внутрішньо переміщених осіб, не пізніше ніж протягом п`яти днів з дня закінчення звітного місяця подає до виконавчого органу сільської, селищної, міської ради, районної в м. Києві держадміністрації, відповідної військової адміністрації за місцем розташування житлового приміщення заяву за формою згідно з додатком 1. Заява подається в паперовій формі або в електронній формі на електронну адресу, визначену виконавчим органом сільської, селищної, міської ради, районною в м. Києві держадміністрацією, відповідною військовою адміністрацією). У разі подання заяви в паперовій формі особа, що розмістила внутрішньо переміщених осіб, пред`являє: документ, який посвідчує його особу; документ, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням, або документ, що підтверджує повноваження представника власника. При цьому, відповідно до п. 4 цього ж Порядку особи, що розмістили внутрішньо переміщених осіб, також зобов язані в день припинення розміщення внутрішньо переміщених осіб або зміни їх кількості подати в довільній формі заяву з інформацією про зміну переліку осіб, розміщених у житловому приміщенні, із зазначенням можливості у подальшому розміщувати внутрішньо переміщених осіб у цьому житловому приміщенні.

Будучи обізнаним щодо вказаних вимог Порядку та діючи всупереч цим вимогам, ОСОБА_3 , переслідуючи єдиний продовжуваний умисел, спрямований на протиправне, шляхом обману, заволодіння коштами благодійної організації Товариства Червоного Хреста України, які призначаються як компенсація витрат за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб, які перемістилися у період воєнного стану, достовірно знаючи, що 25 квітня 2023 року ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , внутрішньо переміщена особа, яка з 16 травня 2022 року проживала в належному йому житловому будинку за адресою: АДРЕСА_2 , виїхала та перебувала за кордоном, подавав заяви «Заява особи, що розмістила внутрішньо переміщених осіб, про отримання компенсації витрат», форма якої затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 19 березня 2022 року №490 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 19 березня 2022р. № 333» в Петранківський старостинський округ, де вказав відомості про проживання ОСОБА_5 в його житловому будинку протягом 30 днів квітня 2023 року, 31 дня травня 2023 року, 30 днів червня 2023 року, 31 дня липня 2023 року, 31 дня серпня 2023 року, що не відповідає дійсності.

Вчинивши вище вказані дії, ОСОБА_3 незаконно заволодів чужим майном - грошовими коштами в сумі 1 905,33 грн., які Товариством Червоного Хреста України були зайво нараховані та виплачені йому у вигляді компенсації витрат за тимчасове розміщення внутрішньо переміщеної особи, яка перемістилися у період воєнного стану, чим спричинив матеріальну шкоду на вказану суму Товариству Червоного Хреста України.

Обвинувачений ОСОБА_3 у судовомузасіданні заявив клопотання про закриття кримінального провадження у зв`язку з дійовим каяттям. Клопотання обґрунтовано тим, що він свою вину у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст.190 ч.1 КК України визнає повністю, активно сприяв його розкриттю, щиро розкаюється у вчиненому, вперше вчинив кримінальне правопорушення, добровільно відшкодував завдані потерпілій стороні збитки.

Представник потерпілого Товариства Червоного Хреста України - ОСОБА_6 у судове засідання не прибула, направила на адресу суду клопотання в якому просить розгляд кримінального провадження проводити у її відсутності, крім цього зазначила, що не заперечує проти звільнення ОСОБА_3 від кримінальної відповідальності на підставі ст.45 КК України.

Прокурор ОСОБА_4 в судовому засіданні не заперечила проти задоволення клопотання та звільнення від кримінальної відповідальності ОСОБА_3 на підставі ст.45 КК України, оскільки останній щиро розкаявся у вчиненому, повністю відшкодував завдані потерпілій стороні збитки.

Заслухавши думку учасників провадження з приводу заявленого клопотання, дослідивши матеріали кримінального провадження, суд приходить до наступних висновків.

Згідно з ч.1 ст.285КПК України особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Відповідно до ч.4 ст.286 КПК України, якщо під час здійснення судового провадження щодо провадження, яке надійшло до суду з обвинувальним актом, сторона кримінального провадження звернеться до суду з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності обвинуваченого, суд має невідкладно розглянути таке клопотання.

Відповідно до п.1 ч 2 ст.284КПК України кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Статтею 45КК України визначено, що особа, яка вперше вчинила кримінальний проступок або необережний нетяжкий злочин, крім корупційних кримінальних правопорушень, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона після вчинення кримінального правопорушення щиро покаялася, активно сприяла розкриттю кримінального правопорушення і повністю відшкодувала завдані нею збитки або усунула заподіяну шкоду.

Пунктом 3 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 25.12.2005 року № 12 «Про практику застосування судами України законодавства про звільнення особи від кримінальної відповідальності» роз`яснено, що звільнення особи від кримінальної відповідальності у зв`язку з дійовим каяттям ( ст. 45 КК) можливе в разі вчинення нею вперше злочину невеликої тяжкості. Передбачене у ст. 45 КК звільнення особи від кримінальної відповідальності є обов`язковим.

Як вбачається з матеріалів кримінального провадження, обвинувачений ОСОБА_3 раніше не судимий, вчинив кримінальне правопорушення яке відноситься до кримінального проступку, у судовому засіданні вину визнав повністю, засудив свою поведінку та висловив жаль з приводу вчиненого, активно сприяв розкриттю злочину.

Крім цього, суд також враховує характеризуючі дані на особу обвинуваченого, а саме те, що ОСОБА_3 раніше не судимий, являється особою з інвалідністю ІІІ групи, по місцю проживання характеризується позитивно, на обліку у лікаря-психіатра не перебуває, проте з 2014 року перебуває на обліку у лікаря-нарколога, повністю та добровільно відшкодував завдану кримінальним правопорушенням шкоду.

На підставі викладеного, суд приходить до висновку, що є всі підстави для звільнення ОСОБА_3 від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.190 КК України на підставі ст. 45 КК України у зв`язку з дійовим каяттям, та закриття кримінального провадження на підставі п. 1 ч. 2 ст. 284 КПК України.

Цивільний позов у кримінальному провадженні не заявлявся.

Заходи забезпечення у цьому кримінальному провадженні не застосовувались, процесуальних витрат не понесено, речові докази відсутні.

Керуючись ст.ст.284, 285, 288, 314 КПК України, ст.45 КК України, суд -

п о с т а н о в и в :

Звільнити ОСОБА_3 від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.190КК України на підставі ст.45 КК України у зв`язку з дійовим каяттям.

Кримінальне провадження, яке внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань 14 травня 2024 року за № 12024096220000041, про обвинувачення ОСОБА_3 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.190КК України - закрити.

Копію ухвали вручити учасникам судового провадження.

На ухвалу може бути подана апеляційна скарга до Івано-Франківського апеляційного суду через Рожнятівський районний суд протягом семи днів з дня її проголошення.

Суддя ОСОБА_1

СудРожнятівський районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення12.06.2024
Оприлюднено17.06.2024
Номер документу119732838
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Шахрайство

Судовий реєстр по справі —350/927/24

Ухвала від 12.06.2024

Кримінальне

Рожнятівський районний суд Івано-Франківської області

Бейко А. М.

Ухвала від 03.06.2024

Кримінальне

Рожнятівський районний суд Івано-Франківської області

Бейко А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні