Ухвала
від 14.06.2024 по справі 532/1121/24
КОБЕЛЯЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

532/1121/24

2-о/532/77/2024

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14 червня 2024 р. м. Кобеляки

Кобеляцький районний суд Полтавської області у складі:

головуючого судді Тесленко Т. В.

за участю секретаря судового

засідання Климченко А. О.

представника заінтересованої особи ОСОБА_1

заінтересованої особи ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за заявою ОСОБА_3 , заінтересовані особи: орган опіки та піклування Кобеляцької міської ради Полтавського району Полтавської області, Ліщинівський психоневрологічний будинок-інтернат, ОСОБА_2 про заміну опікуна над недієздатною особою,

Встановив:

Заявник ОСОБА_3 15 травня 2024 року звернулась до суду із заявою в якій просить звільнити її від обов`язків опікуна над ОСОБА_4 через погіршення стану здоров`я та призначити опікуном останнього її сина ОСОБА_2 .

В обгрунтування заяви вказала, що на підставі рішення Київського районного суду м. Полтави від 22.12.2014 ОСОБА_4 визнано недієздатним, встановлено над ним опіку та призначено її опікуном. Однак на теперішній час заявник ОСОБА_3 в силу похилого віку 65 років та погіршеного стану здоров`я не в змозі виконувати функції опікуна свого чоловіка, який поміщений 08.04.2015 на постійне проживання до Ліщинівського психоневрологічного будинку інтернату. Разом з тим, функції опікуна може виконувати його син ОСОБА_2 , заінтересована особа в справі.

Рішенням Кобеляцького районного суду від 13.07.2015 року ухвалено призначити Ліщинівський психоневрологічний будинок-інтернат в особі директора, другим опікуном над недієздатним ОСОБА_4 , який перебуває на повному державному утриманні у вказаному будинку-інтернаті.

16.05.2024 ухвалою судді Кобеляцького районного суду Полтавської області відкрито провадження в справі та призначено таку до судового розгляду.

07.06.2024 від адміністрації Ліщинівського психоневрологічного будинку-інтернату до суду надійшла інформація щодо виконання обов`язків опікуна ОСОБА_3 , яка особисто відвідала його лише один раз, а саме 29.11.2019 та протягом 2023-2024 років лише надсилала на його адресу посилки. Такод у 2024 році на адресу ОСОБА_4 надійшло 4 посилки від ОСОБА_2 . Адміністрація Ліщинівського психоневрологічного будинку-інтернату, як опікун над недієздатним ОСОБА_4 підтримує намір ОСОБА_3 відмовитися від опікунства над підопічним їх установи.

В судове засідання заявник ОСОБА_3 не з`явилася, від неї надійшло клопотання про відкладення розгляду справи з причини очікування рішення опікунської ради.

В судовому засіданні представник заінтересованої особи ОСОБА_1 покладався на розсуд суду, не заперечував проти звільнення ОСОБА_3 від обов`язків опікуна над ОСОБА_4 , а заінтересована особа ОСОБА_2 вказав, що його батько ОСОБА_4 в Ліщинівському психоневрологічному будинку-інтернаті на повному державному утриманні тимчасово з 2015 року, стан здоров`я його матері погіршився, а тому вона не може виконувати обовязки опікуна, які зводилися лише до придбання речей та продуктів та надсилання їх на адресу закладу.

Заслухавши пояснення заінтересованих осіб, дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку про можливість звільнення ОСОБА_3 від обов`язків опікуна.

Від адміністрації Ліщинівського психоневрологічного будинку-інтернату надійшла заява з повідомленням про те, що ОСОБА_4 є людиною з обмеженою руховою активністю, тому просять суд справу розглянути без їх участі, проти задоволення заяви не заперечували.

Як вбачається з належно завіреної копії свідоцтва про народження ОСОБА_2 він є сином недієздатного ОСОБА_4 (а.с.21).

Відповідно до ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними; фізична особа визнається недієздатною з моменту набрання законної сили рішенням суду про це (частина перша статті 39, частина перша статті 40 ЦК України).

Над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка; недієздатна фізична особа не має права вчиняти будь-якого правочину; правочини від імені недієздатної фізичної особи та в її інтересах вчиняє її опікун ч. 1-2 ст. 41 ЦК України.

Статтею 55 ЦК України передбачено, що опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

Згідно зі статтями 67, 69 ЦК України опікун зобов`язаний дбати про підопічного, про створення йому необхідних побутових умов, забезпечення його доглядом та лікуванням, також опікун малолітньої та неповнолітньої особи зобов`язаний дбати про її виховання, навчання та розвиток.

Відповідно до статті 75 ЦК України за заявою органу опіки та піклування суд може звільнити особу від повноважень опікуна або піклувальника у разі невиконання нею своїх обов`язків, порушення прав підопічного, а також у разі поміщення підопічного до навчального закладу, закладу охорони здоров`я або закладу соціального захисту.

Згідно з пунктом 4.3 Правил опіки та піклування, затверджених наказом Державного комітету України у справах сім`ї та молоді, Міністерства освіти України, Міністерства охорони здоров`я України, Міністерства праці та соціальної політики України від 26 травня 1999 року за № 34/166/131/88, як правило, опікун (піклувальник) повинен проживати разом з підопічним і може бути прописаний на житловій площі останнього на період виконання своїх обов`язків.

Відповідно до пункту 5.2 зазначених Правил органи опіки та піклування за своєю ініціативою, за клопотанням підопічних, державних або громадських організацій, а також згідно з обґрунтованими заявами будь-яких осіб можуть звільнити опікуна або піклувальника від виконання покладених на нього обов`язків, якщо встановлять, що опікун чи піклувальник не відповідає своєму призначенню або належним чином не виконує своїх обов`язків.

Судом встановлено що ОСОБА_4 08.04.2015 року поміщений до Ліщинівського психоневрологічного будинку інтернату, постійно там проживає та перебуває під опікую цього закладу.

Відповідно до ч. 2 ст. 300 ЦПК України суд за заявою органу опіки та піклування чи особи, призначеної піклувальником або опікуном, у місячний строк звільняє її від повноважень піклувальника або опікуна і призначає за поданням органу опіки та піклування іншу особу.

Відповідно до вимог ст. 41,60 ЦК України над недієздатною особою встановлюється опіка. Суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Згідно з вимогами ч. 4 ст. 63 ЦК України, опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника.

Стаття 62 ЦК України визначає, що опіка або піклування встановлюються за місцем проживання фізичної особи, яка потребує опіки чи піклування, або за місцем проживання опікуна чи піклувальника.

Відповідно до положень частини третьої статті 12, частини першої статті 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Проаналізувавши докази й вимоги заявника та заінтересованих осіба письмові докази, суд дійшов висновку про часткове задоволення заяви ОСОБА_3 , яку потрібно звільнити від виконання обов`язків опікуна.

Однак вимоги заяви ОСОБА_3 про призначення опікуном ОСОБА_2 є необгрунтованими та задоволенню не підлягають, оскільки сам ОСОБА_2 є повнолітнім, дієздатним там сам особисто в окремо поданій ним заяві питання про призначення його опікуном над недієздатним батьком ОСОБА_4 не ставить.

Керуючись статтями 58, 60, 63, 75 ЦК України, 12, 13, 259, 263-265 ЦПК України, суд

Постановив:

Заяву ОСОБА_3 задовольнити частково.

Звільнити ОСОБА_3 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , мешканку АДРЕСА_1 ) від виконання обов`язків опікуна над недієздатним ОСОБА_4 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 РНОКПП НОМЕР_2 ) підопічним Ліщинівського психоневрологічного будинку інтернату в с. Ліщинівка Полтавського району Полтавської області.

В задоволенні заяви ОСОБА_3 про призначення першим опікуном над недієздатним ОСОБА_4 ОСОБА_2 відмовити.

Ухвала суду набирає законної сили через 15 днів з дня її проголошення, якщо на неї не буде подана апеляційна скарга учасниками справи.

Ухвала суду може бути оскаржена протягом 15 днів з дня її проголошення шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Полтавського апеляційного суду.

Повний текст ухвали складено 14.06.2024.

Суддя

СудКобеляцький районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення14.06.2024
Оприлюднено17.06.2024
Номер документу119733721
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Інші справи окремого провадження

Судовий реєстр по справі —532/1121/24

Ухвала від 23.07.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Бутенко С. Б.

Ухвала від 02.07.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Бутенко С. Б.

Ухвала від 26.06.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Бутенко С. Б.

Ухвала від 14.06.2024

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Тесленко Т. В.

Ухвала від 07.06.2024

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Тесленко Т. В.

Ухвала від 16.05.2024

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Тесленко Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні