Рішення
від 05.06.2024 по справі 758/7385/22
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 758/7385/22

Категорія 4

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05 червня 2024 року Подільський районний суд міста Києва у складі:

головуючого судді - Будзан Л.Д.,

присяжних - Медведєва Р.І., Марченка О.В.,

за участі:

секретаря судового засідання - Соколовської А.А.,

заявника - ОСОБА_1 ,

адвоката ОСОБА_3 - Зайцева І.Ю. ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про визнання особи недієздатною та призначення опікуна, заінтересована особа - Орган опіки та піклування Подільської районної в місті Києві державної адміністрації,

В С Т А Н О В И В:

До Подільського районного суду міста Києва звернулась ОСОБА_1 з заявою про визнання особи недієздатною та призначення опікуна, в якій просить визнати недієздатним ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та призначити йому опікуна.

В обґрунтування заяви зазначила, що є матір`ю ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який страждає на психічне захворювання, є особою з інвалідністю ІІ групи та перебуває на обліку у лікаря - нарколога з діагнозом шизофренія. Внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу син заявниці не здатен усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, вчиняє домашнє насильство, поводиться агресивно, у зв`язку з чим заявниця постійно здійснює догляд за сином за місцем їх спільного проживання.

Ухвалою судді від 05 вересня 2022 року справу було прийнято до провадження та призначено до судового розгляду в порядку окремого провадження судом у складі судді Будзан Л.Д. та двох присяжних.

В судовому засіданні заявниця підтримав свою заяву та просить її задовольнити.

Особа, стосовно якої вирішується питання визнання недієздатним ОСОБА_3 в судове засідання не з`явився, за станом здоров`я не може брати участь у розгляді справи.

Адвокат ОСОБА_3 - Зайцев І.Ю. в судовому засіданні підтримав заяву та просив задовольнити.

Представник заінтересованої особи у судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, про причини неявки суд не повідомив.

Заслухавши учасників справи, дослідивши матеріали справи, оцінивши зібрані у справі докази в їх сукупності, суд встановив такі фактичні обставини справи та відповідні їм правовідносини.

Судом встановлено, що ОСОБА_3 народився ІНФОРМАЦІЯ_2 у м. Києві, що підтверджується копією паспорта громадянина України, виданим Подільським РУ ГУ МВС України в місті Києві.

Місце проживання ОСОБА_3 зареєстровано за адресою: АДРЕСА_1 , що підтверджується копією паспорту.

ОСОБА_3 є сином ОСОБА_1 , що підтверджується копією свідоцтва про народження, виданого відділом реєстрації актів цивільного стану Подільського районного управління юстиції у м. Києві.

ОСОБА_3 встановлено другу групу інвалідності, що підтверджується копією довідки до акту огляду медико-соціальною експертною комісією серії 12 ААВ № 796726 від 24.01.2022.

Відповідно до ч. 1 ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Суд розглядає в порядку окремого провадження справи про визнання фізичної особи недієздатною (п. 1 ч. 2ст. 293 ЦПК України).

Згідно з ст. 30 ЦК України цивільну дієздатність має фізична особа, яка усвідомлює значення своїх дій та може керувати ними. Цивільною дієздатністю фізичної особи є її здатність своїми діями набувати для себе цивільних прав і самостійно їх здійснювати, а також здатність своїми діями створювати для себе цивільні обов`язки, самостійно їх виконувати та нести відповідальність у разі їх невиконання. Обсяг цивільної дієздатності фізичної особи встановлюється цим Кодексом і може бути обмежений виключно у випадках і в порядку, встановлених законом.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними. Порядок визнання фізичної особи недієздатною встановлюється Цивільним процесуальним кодексом України.

Суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу (ч. 1 ст. 298 ЦПК України).

Згідно з висновком судово - психіатричного експерта ДУ «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» № 1128 від 31 жовтня 2023 року, ОСОБА_3 , 1985 року народження, страждає на стійкий хронічний психічний розлад у виді шизофренії параноїдної, безпереррвний тип перебігу. Виражений апатико - дисоціативний дефект (F 20.0 згідно з МКХ-10). ОСОБА_3 , 1985 року народження, за своїм психічним станом не здатний усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Таким чином, з огляду на наданий висновок вбачається, що ОСОБА_3 дійсно не здатний усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, у зв`язку з чим суд вважає за необхідне визнати останнього недієздатним.

Відповідно до вимог ч. 6 ст. 300 ЦПК України строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років. Беручи до уваги встановлені судом обставини, суд визначає строк дії даного рішення у 2 (два) роки.

Щодо заявлених вимог в частині призначення ОСОБА_1 опікуном ОСОБА_3 судом встановлено наступне.

Призначення опікуна недієздатної чи обмежено дієздатної особи здійснюється за поданням органу опіки та піклування, яке повинне відповідати вимогам закону щодо його обґрунтованості та змісту, має бути подано в належній процесуальній формі згідно вимог ЦПК України. При внесенні подання орган опіки та піклування має якнайкраще врахувати інтереси особи, над якою встановлюється опіка (постанова Верховного Суду від 07 квітня 2022 року у справі № 712/10043/20).

Оскільки органом опіки та піклування не надано суду подання про доцільність встановлення опіки над ОСОБА_3 та призначення йому опікуна, тому заявлені вимоги в частині призначення опікуна не підлягають задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 13, 19, 72, 81, 102-105, 263-265, 295-300, 352 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 про визнання особи недієздатною та призначення опікуна, заінтересована особа - Орган опіки та піклування Подільської районної в місті Києві державної адміністрації, задовольнити частково.

Визнати недієздатним ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця міста Києва, який зареєстрований та проживає в АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_1 .

В іншій частині заяву залишити без задоволення.

Встановити строк дії даного судового рішення - 2 (два) роки з дня набрання ним законної сили.

Роз`яснити заявнику положення ст. 300 ЦПК України, відповідно до якого, скасування рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, яка була визнана недієздатною, в разі її видужання або значного поліпшення її психічного стану здійснюється за рішенням суду на підставі відповідного висновку судово-психіатричної експертизи за заявою опікуна, членів сім`ї, органу опіки та піклування або самої особи, визнаної недієздатною.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного ч. 6 ст. 300 ЦПК України.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Копію рішення після набрання ним законної сили надіслати органу опіки та піклування, органу ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи, визнаної судом недієздатною.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Київського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний текст рішення суду складено 13 червня 2024 року.

Повне найменування учасників справи:

заявник - ОСОБА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 , адреса проживання: АДРЕСА_1 ;

заінтересована особа - Орган опіки та піклування Подільської районної в місті Києві державної адміністрації, юридична адреса: вул. Борисоглібська, буд. 14, м. Київ.

Суддя Леся БУДЗАН

Присяжні Олег МАРЧЕНКО

Роман МЕДВЕДЄВ

СудПодільський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення05.06.2024
Оприлюднено17.06.2024
Номер документу119735855
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —758/7385/22

Рішення від 05.06.2024

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Будзан Л. Д.

Рішення від 05.06.2024

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Будзан Л. Д.

Ухвала від 10.05.2024

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Будзан Л. Д.

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Будзан Л. Д.

Ухвала від 11.01.2024

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Будзан Л. Д.

Ухвала від 16.01.2023

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Будзан Л. Д.

Ухвала від 04.09.2022

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Будзан Л. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні