Рішення
від 05.06.2024 по справі 671/877/24
ВОЛОЧИСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №: 671/877/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05 червня 2024 року м. Волочиськ

Волочиський районний суд Хмельницької області в складі:

головуючого судді Ніколової С.В.,

за участю секретаря судового засідання Хрупайло Т.В.,

розглянувши в порядку ч. 2 ст. 247 ЦПК України без здійснення фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного запису у відкритому судовому засіданні в місті Волочиську справу за позовом ОСОБА_1 в інтересах неповнолітньої ОСОБА_2 до Війтовецької селищної ради Хмельницької області про визначення часток у праві спільної сумісної власності,

встановив:

В травні 2024 року ОСОБА_1 в інтересах неповнолітньої ОСОБА_2 звернулася до суду з позовом до Війтовецької селищної ради Хмельницької області про визначення часток у праві спільної сумісної власності, посилаючись на те, що її неповнолітня дочка ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є спадкоємцем за заповітом після смерті своєї рідної баби ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Купіль Хмельницького району Хмельницької області. Зазначає, що за життя ОСОБА_3 склала заповіт, посвідчений 03.08.2020 року секретарем виконкому Купільської сільської ради Волочиського району Хмельницької області, яким заповіла своїй онуці ОСОБА_2 : - 1/2 частку у праві власності на жилий будинок з надвірними будівлями за адресою: АДРЕСА_1 ; - земельну ділянку площею 2,3101 га, кадастровий номер 6820984000:04:011:0025 для ведення товарного сільськогосподарсткого виробництва, що розташована на території Купільської сільської ради Хмельницького району Хмельницької області. ОСОБА_2 отримала свідоцтва про право за заповітом на вказане спадкове майно. Зазначає, що після смерті ОСОБА_3 відкрилась спадщина також і на інше належне померлій майно, зокрема, на частку у спільній сумісній власності земельної ділянки площею 0,25 га кадастровий номер 6820984000:01:001:0032 цільове призначення - для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд (присадибна ділянка). Позивач зазначає, що ОСОБА_2 звернулась до приватного нотаріуса Хмельницького районного нотаріального округу Щербатюк Н.М. щодо видачі свідоцтва на право на спадщину за законом на земельну ділянку площею 0,25 га кадастровий номер 6820984000:01:001:0032, однак, нотаріус відмовила їй у видачі свідоцтва у зв`язку з тим, що за життя спадкодавець не визначала свою частку у спільній сумісній власності. Позивач просить визначити частку померлої ОСОБА_3 у праві спільної сумісної власності на земельну ділянку площею 0,25 га кадастровий номер 6820984000:01:001:0032 цільове призначення - для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд (присадибна ділянка), що розташована за адресою АДРЕСА_1 , в розмірі 1/2 земельної ділянки.

Представник позивача ОСОБА_1 ОСОБА_4 подала заяву про розгляд справи у її відсутності та у відсутності позивача, позовні вимоги підтримує (а.с. 70).

Представник відповідача Війтовецької селищної ради Хмельницького району Хмельницької області в судове засідання не з`явився, подав заяву про розгляд справи у його відсутності, у вирішенні справи покладається на думку суду (а.с. 37).

Дослідивши та оцінивши докази у їх сукупності, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутись до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб у спосіб, визначений законом або договором (ч. 1 ст. 5 ЦПК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Відповідно до статті 355 ЦК України майно, що є у власності двох або більше осіб (співвласників), належить їм на праві спільної власності (спільне майно). Майно може належати особам на праві спільної часткової або на праві спільної сумісної власності. Право спільної власності виникає з підстав, не заборонених законом. Спільна власність вважається частковою, якщо договором або законом не встановлена спільна сумісна власність на майно.

Відповідно до положень статті 368 ЦК України спільна власність двох або більше осіб без визначення часток кожного з них у праві власності є спільною сумісною власністю. Суб`єктами права спільної сумісної власності можуть бути фізичні особи, юридичні особи, а також держава, територіальні громади, якщо інше не встановлено законом.

Відповідно до статті 369 ЦК України співвласники майна, що є у спільній сумісній власності, володіють і користуються ним спільно, якщо інше не встановлено домовленістю між ними. Розпоряджання майном, що є у спільній сумісній власності, здійснюється за згодою всіх співвласників, якщо інше не встановлено законом. У разі вчинення одним із співвласників правочину щодо розпорядження спільним майном вважається, що він вчинений за згодою всіх співвласників, якщо інше не встановлено законом. Згода співвласників на вчинення правочину щодо розпорядження спільним майном, який підлягає нотаріальному посвідченню та (або) державній реєстрації, має бути висловлена письмово і нотаріально посвідчена. Співвласники мають право уповноважити одного з них на вчинення правочинів щодо розпорядження спільним майном. Правочин щодо розпорядження спільним майном, вчинений одним із співвласників, може бути визнаний судом недійсним за позовом іншого співвласника у разі відсутності у співвласника, який вчинив правочин, необхідних повноважень.

Відповідно до ст. 370 ЦК України співвласники мають право на виділ у натурі частки із майна, що є у спільній сумісній власності, крім випадків, установлених законом. У разі виділу частки із майна, що є у спільній сумісній власності, вважається, що частки кожного із співвласників у праві спільної сумісної власності є рівними, якщо інше не встановлено домовленістю між ними, законом або рішенням суду. Виділ частки із майна, що є у спільній сумісній власності, здійснюється у порядку, встановленомустаттею 364цього Кодексу.

Відповідно до ст. 372 ЦК України передбачено, що майно, що є у спільній сумісній власності, може бути поділене між співвласниками за домовленістю між ними, крім випадків, установлених законом. У разі поділу майна, що є у спільній сумісній власності, вважається, що частки співвласників у праві спільної сумісної власності є рівними, якщо інше не встановлено домовленістю між ними або законом. За рішенням суду частка співвласника може бути збільшена або зменшена з урахуванням обставин, які мають істотне значення. У разі поділу майна між співвласниками право спільної сумісної власності на нього припиняється. Договір про поділ нерухомого майна, що є у спільній сумісній власності, укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню.

За загальними положеннями про спадкування право на спадщину виникає в день відкриття спадщини; спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою; для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (статті 1220, 1222, 1270 ЦК України).

Відповідно до ст. 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ст. 1226 ЦК України частка у праві спільної сумісної власності спадкується на загальних підставах. Суб`єкт права спільної сумісної власності має право заповідати свою частку у праві спільної сумісної власності до її визначення та виділу в натурі.

Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини (частина перша статті 1269 ЦК України).

Відповідно до ст. 1258 ЦК України спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово. Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття, крім випадків, встановлених статтею 1259 цього Кодексу.

Відповідно до роз`яснень, даних в п. 23 постанови Пленуму Верховного Суду України Про судову практику у справах про спадкування № 7 від 30.05.2008 року, за наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розглядові не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Купіль Хмельницького району Хмельницької області померла ОСОБА_3 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 (а.с. 14).

Після смерті ОСОБА_3 відкрилася спадщина на належне їй майно, а саме: - на 1/2 частку у праві власності на жилий будинок з надвірними будівлями за адресою: АДРЕСА_1 ; - на земельну ділянку площею 2,3101 га, кадастровий номер 6820984000:04:011:0025 для ведення товарного сільськогосподарсткого виробництва, що розташована на території Купільської сільської ради Хмельницького району Хмельницької області; - на частку у спільній сумісній власності на земельну ділянку площею 0,25 га кадастровий номер 6820984000:01:001:0032 цільове призначення - для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд (присадибна ділянка).

Відповідно до даних свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 матір`ю ОСОБА_2 є ОСОБА_5 , яка після одруження з ОСОБА_6 змінила дошлюбне прізвище ОСОБА_7 на ОСОБА_8 , що підтверджується свідоцтвом про шлюб серії НОМЕР_3 .

Із матеріалів спадкової справи №50/2023, яка була заведена приватним нотаріусом Хмельницького районного нотаріального округу Щербатюк Н.М. після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , вбачається, що за життя ОСОБА_3 склала заповіт, посвідчений 03.08.2020 року секретарем виконавчого комітету Купільської сільської ради Волочиського району ОСОБА_9 , згідно якого на випадок своєї смерті все своє майно заповіла ОСОБА_2 .

Даний заповіт є чинним та зареєстрований в спадковому реєстрі за № 66283500, що підтверджується інформаційної довідки зі Спадкового реєстру № 71965025 від 29.03.2023 року (а.с. 46).

ОСОБА_2 прийняла спадщину та оформила свої спадкові права, отримавши свідоцтва про право за заповітом на спадкове майно: - 1/2 частку у праві власності на жилий будинок з надвірними будівлями за адресою: АДРЕСА_1 ; - земельну ділянку площею 2,3101 га, кадастровий номер 6820984000:04:011:0025 для ведення товарного сільськогосподарсткого виробництва, що розташована на території Купільської сільської ради Хмельницького району Хмельницької області.

Судом встановлено, що ОСОБА_3 та ОСОБА_1 на праві спільної сумісної власності належить земельна ділянка площею 0,25 га кадастровий номер 6820984000:01:001:0032 цільове призначення - для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд (присадибна ділянка), за адресою: АДРЕСА_1 , право спільної сумісної власності на яку ОСОБА_3 та ОСОБА_1 набули відповідно до рішення Війтовецької селищної ради Хмельницької області від 27 січня 2021 року № 88-4/2021 (а.с. 24-25).

Право спільної сумісної власності ОСОБА_3 та ОСОБА_1 зареєстровано в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності, що підтверджується витягом з з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (а.с. 26).

21 листопада 2023 року приватний нотаріус Хмельницького районного нотаріального округу Щербатюк Н.М. винесла постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії ОСОБА_2 щодо видачі свідоцтва на право на спадщину за законом на частку у праві власності на майно, а саме на земельну ділянку площею 0,25 га кадастровий номер 6820984000:01:001:0032 цільове призначення - для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд (присадибна ділянка), за адресою: АДРЕСА_1 , що належала на праві спільної сумісної власності спадкодавиці ОСОБА_3 та ОСОБА_1 у зв`язку з тим, що за життя спадкодавець не виділила свою частку у спільній сумісній власності (а.с. 58- зворот, 59).

Відповідно до роз`яснень, що містяться в листі Вищого Спеціалізованого Суду України "Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування" від 16.05.2013 року №24-753/0/4-13, у разі відмови нотаріуса видати свідоцтво про право на спадщину спадкоємці учасника спільної сумісної власності мають право звернутися з позовом про визначення частки майна, належної померлому на праві спільної сумісної власності.

Вирішуючи позов щодо визначення частки ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , у праві спільної сумісної власності, суд приймає до уваги те, що ОСОБА_1 , яка є співвласником спірного майна, є законним представником неповнолітньої ОСОБА_2 та діє в її інтересах, є позивачем у справі та підтримує позов в інтересах неповнолітньої дочки, а відповідач Війтовецька селищна рада Хмельницького району Хмельницької області проти позову не заперечила.

Враховуючи викладене, оскільки неповнолітня ОСОБА_2 як єдиний спадкоємець за заповітом позбавлена можливості отримати свідоцтво про право на спадщину в нотаріальній конторі, суд, виходячи із законодавчо встановленої рівності часток кожного із співвласників спільної сумісної власності, вважає, що позов є обгрунтованим.

Таким чином, дослідивши отримані докази та оцінивши їх в сукупності, суд приходить до висновку, що частки у спільній сумісній власності є рівними, і кожному із співвласників, а саме: ОСОБА_1 та спадкодавиці ОСОБА_3 належить по 1/2 частки у праві власності, тому позов про визначення частки ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , у праві спільної сумісної власності на земельну ділянку площею 0,25 га кадастровий номер 6820984000:01:001:0032 цільове призначення - для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд (присадибна ділянка), за адресою: АДРЕСА_1 , в розмірі 1/2 частини підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 4, 12, 13, 79-81, 247, 259, 263 - 265, 354 ЦПК України, ст.ст. 369, 372, 1258 ЦК України, суд

вирішив:

Позов задовольнити.

Визначити, що розмір частки ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , у праві спільної сумісної власності на земельну ділянку площею 0,25 га кадастровий номер 6820984000:01:001:0032 цільове призначення - для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд (присадибна ділянка), за адресою: АДРЕСА_1 , становить в розмірі 1/2 частини.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 ЦПК України.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Відомості про учасників справи: позивач: ОСОБА_1 , паспорт НОМЕР_4 , РНОКПП НОМЕР_5 , адреса: АДРЕСА_2 , яка діє в інтересах неповнолітньої ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , свідоцтво про народження серії НОМЕР_2 , адреса: АДРЕСА_2 , відповідач: Війтовецька селищна рада Хмельницького району Хмельницької області, ЄДРПОУ 04403433, адреса: 31256, вул. Героїв України, 4, смт. Війтівці Хмельницький район Хмельницької область.

Суддя:

СудВолочиський районний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення05.06.2024
Оприлюднено17.06.2024
Номер документу119744176
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них

Судовий реєстр по справі —671/877/24

Рішення від 05.06.2024

Цивільне

Волочиський районний суд Хмельницької області

Ніколова С. В.

Ухвала від 15.05.2024

Цивільне

Волочиський районний суд Хмельницької області

Ніколова С. В.

Ухвала від 06.05.2024

Цивільне

Волочиський районний суд Хмельницької області

Ніколова С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні