Рішення
від 04.06.2024 по справі 758/3560/24
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 758/3560/24

Категорія 38

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

(ЗАОЧНЕ)

04 червня 2024 року м. Київ

Подільський районний суд міста Києва у складі:

головуючого судді Петрова Д.В.,

при секретарі судового засідання Сіренко Б.В.,

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом Публічного акціонерного товариства Акціонерний банк «Укргазбанк» в особі представника адвоката Голікової Оксани Володимирівни до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості,

В С Т А Н О В И В:

У березні 2024 року ПАТ АБ «Укргазбанк» звернулось до Подільського районного суду м. Києва із вищевказаною позовною заявою.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що 09.08.2021 між ПАТ АБ «Укргазбанк» ОСОБА_1 , шляхом подання заяви - анкети на приєднання № 2021/I_C/070-Z2137554-01, укладено договір комплексного банківського обслуговування фізичних осіб.

Підписанням заяви - анкети на приєднання відповідач беззастережно підтвердив, в тому числі: акцептування Публічної пропозиції Банку, ознайомлення з Тарифами та орієнтовною сукупною вартістю предмета, умовами Договору та додатків до нього, тощо.

Керуючись положеннями укладеного Договору, Банк відкрив клієнту картковий рахунок та субрахунок за програмою кредитування «ЕКО кредитка», на якому встановлено орієнтовна сума кредиту 10 000 грн, можлива сума кредиту - 300 000 грн; відсоткова ставка 39% річних, відсоткова ставка на прострочену заборгованість: на період карантину - 39% далі - 48%; пільговий період - 30 днів; процентна ставка на пільговий період - 0,000001% річних, комісію за видачу кредиту - 2,99%, строк кредитування 12 місяців з можливістю пролонгації відповідно до умов правил.

Банк взяті на себе зобов`язання за договором виконав, відкрив відповідачу картковий рахунок, виконував розрахунково-касове обслуговування, надав відповідачу кредитні кошти (для підтвердження належного виконання банком зобов`язань за вказаним правочином до даної заяви додається розписка відповідача про отримання платіжної картки, виписка з особового рахунку).

Відповідач, в свою чергу, взяті на себе зобов`язання за укладеним правочином належним чином не виконує, систематично порушує умови договору, що підтверджується, зокрема розрахунком заборгованості за договором.

Внаслідок порушення взятих на себе зобов`язань за договором, станом на 08.11.2023 заборгованість відповідача перед позивачем складає 168 052 грн 01 коп., а саме:

123 321 грн 84 коп. - заборгованість по кредиту (прострочена),

44 730 грн 17 коп. - заборгованість по процентах (прострочена).

На підставі викладеного, позивач звернувся до суду з даним позовом та просив стягнути з ОСОБА_1 на користь ПАТ АБ «Укргазбанк» заборгованість у розмірі 168 052 грн 01 коп. та судовий збір в розмірі 3 028 грн.

В судове засідання представник позивача Голікова О.В. не з`явилася, у заяві на адресу суду просила розглядати справу без її участі, позовні вимоги підтримала у повному обсязі, не заперечувала проти заочного розгляду справи.

Відповідач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився, про дату, час і місце судового засідання повідомлений належним чином, причини неявки суду не повідомив, заяви про розгляд справи за його відсутності до суду не надходило. Відповідач своїм правом на подачу відзиву не скористався.

Відповідно до ч. 1 ст. 280 ЦПК України суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів за одночасного існування таких умов: відповідач належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання; відповідач не з`явився в судове засідання без поважних причин або без повідомлення причин; відповідач не подав відзив; позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

Представник позивача не заперечувала проти розгляду справи за відсутності відповідача. У зв`язку з наведеним, суд вважає за можливе розглянути справу за відсутністю відповідача, а матеріали, що є у справі, достатніми для цього.

Дослідивши письмові матеріали справи, суд встановив такі фактичні обставини.

З матеріалів справи встановлено, що 09.08.2021 між ПАТ АБ «Укргазбанк» ОСОБА_1 , шляхом подання заяви - анкети на приєднання № 2021/I_C/070-Z2137554-01, укладено договір комплексного банківського обслуговування фізичних осіб, на якому встановлено орієнтовна сума кредиту 10 000 грн, можлива сума кредиту - 300 000 грн; відсоткова ставка 39% річних, відсоткова ставка на прострочену заборгованість: на період карантину - 39% далі - 48%; пільговий період - 30 днів; процентна ставка на пільговий період - 0,000001% річних, комісію за видачу кредиту - 2,99%, строк кредитування 12 місяців з можливістю пролонгації відповідно до умов правил.

Відповідно до заяви-анкети, підписаної відповідачем, вказана заява разом з Правилами, Тарифним планом, умовами банківських продуктів/пакетів (що всі розміщені на сайті банку) є договором комплексного банківського обслуговування, укладеним між ПАТ АБ «Укргазбанк» та відповідачем.

Відповідно до Правил, договір вважається укладеним, якщо клієнт належним чином заповнив та підписав заяву-договір, а банк прийняв таку заяву без зауважень та відкрив рахунок/субрахунок. Датою укладення договору є дата відкриття рахунку/субрахунку.

Зі змісту укладеного правочину вбачається, що банк взяв на себе обов`язок відкрити Клієнту рахунок/субрахунок, видати платіжну картку (додаткові платіжні картки), надати кредитні кошти (овердрафт) та здійснювати розрахунки за операціями з використанням платіжної картки (додаткових платіжних карток), що видані Клієнту, в залежності від обраного Клієнтом продукту Банку, тощо.

Відповідно до Правил у той же час, обов`язок банку відкрити картковий рахунок/субрахунок, виконувати розрахунково-касове обслуговування, надання Клієнту кредит (овердрафт), тощо кореспондується із обов`язком клієнта здійснювати оплату послуг Банку, в розмірі та строки, що передбачені умовами укладеного правочину.

Таким чином, судом встановлено, що банк взяті на себе зобов`язання за договором комплексного банківського обслуговування виконав належним чином та відкрив ОСОБА_3 картковий рахунок, виконував розрахунково-касове обслуговування, надав кредитні кошти.

Однак, відповідач не виконав належним чином зобов`язання за договором та не повернув кредитні кошти у визначений договором строк.

Згідно з розрахунком заборгованості наданим позивачем, загальна сума заборгованості ОСОБА_1 перед ПАТ АБ «Укргазбанк» станом на 08.11.2023 складає 168 052 грн 01 коп., а саме:

123 321 грн 84 коп. - заборгованість по кредиту (прострочена),

44 730 грн 17 коп. - заборгованість по процентах (прострочена).

Відповідно до ст. 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору.

Відповідно до ч. 1 ст. 527 ЦК України боржник зобов`язаний виконати свій обов`язок, а кредитор - прийняти виконання особисто.

Згідно з ч. 1 ст. 530 ЦК України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до ст. 610 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Відповідно до ст. 625 ЦК України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання.

Згідно із ст. 626 ЦК України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Відповідно до ст. 629 ЦК України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Згідно із ст. 1050 ЦК України, якщо договором встановлений обов`язок позичальника повернути позику частинами (з розстроченням), то в разі прострочення повернення чергової частини позикодавець має право вимагати дострокового повернення частини позики, що залишилася, та сплати процентів, належних йому відповідно до статті 1048 цього Кодексу.

Відповідно до ст. 1054 ЦК України за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов`язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов`язується повернути кредит та сплатити проценти.

З урахуванням наведеного вище, перевіривши наданий розрахунок заборгованості, суд погоджується з порядком нарахування позивачем заборгованості кредиту простроченою та процентах, нарахованих на суму простроченої заборгованості, який відповідає вимогам закону та положенням кредитного договору, та вважає, що обставини, викладені позивачем у позовній заяві в обґрунтування позовних вимог про стягнення заборгованості за кредитним договором у сумі 168 052 грн 01 коп. знайшли своє підтвердження в ході судового засідання, є достовірними та обґрунтованими, підтверджені належними та допустимими письмовими доказами і вважаються судом доведеними та такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до ч. 1 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно до розміру задоволених позовних вимог.

Понесення позивачем судових витрат підтверджується платіжною інструкцією № 14791-104 від 08.03.2024 про сплату судового збору у сумі 3 028 грн, який відповідно до ст. 141 ЦПК України підлягає стягненню з відповідача на користь позивача.

На підставі викладеного та керуючись ст. 2, 12, 13, 81, 141, 258, 259, 263-265, 280-282 ЦПК України, суд,

У Х В А Л И В:

Позов Публічного акціонерного товариства Акціонерний банк «Укргазбанк» в особі представника адвоката Голікової Оксани Володимирівни до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Публічного акціонерного товариства Акціонерний банк «Укргазбанк» заборгованість за кредитним договором у розмірі 168 052 грн (сто шістдесят вісім тисяч п`ятдесят дві) грн 01 коп..

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Публічного акціонерного товариства Акціонерний банк «Укргазбанк» витрати по сплаті судового збору у сумі 3 028 (три тисячі двадцять вісім) грн.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Позивач має право оскаржити заочне рішення шляхом подачі апеляційної скарги.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Київського апеляційного суду.

Рішення суду може бути оскаржене протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, або якщо апеляційну скаргу не було подано.

Повне найменування сторін та інших учасників справи:

- позивач - Публічне акціонерне товариство Акціонерний банк «Укргазбанк», місцезнаходження: 03087, м. Київ, вул. Єреванська, буд.1, код ЄДРПОУ 23697280;

- відповідач - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платників податків - НОМЕР_1 .

Суддя Дмитро ПЕТРОВ

СудПодільський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення04.06.2024
Оприлюднено17.06.2024
Номер документу119753043
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них страхування, з них позики, кредиту, банківського вкладу

Судовий реєстр по справі —758/3560/24

Рішення від 04.06.2024

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Петров Д. В.

Ухвала від 29.03.2024

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Петров Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні