Рішення
від 17.06.2024 по справі 682/1191/24
СЛАВУТСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 682/1191/24

Провадження № 2/682/498/2024

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 червня 2024 року

Славутський міськрайонний суд

Хмельницької області у складі:

головуючої судді Мотонок Т.Я.,

з участю секретаря судових засідань Мелашенко О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Славута цивільну справу № 682/1191/24 за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , до Улашанівської сільської ради Шепетівського району Хмельницької області, про визнання права на спадкове майно земельну частку,

в с т а н о в и в:

26.04.2024 року до суду надійшов позов ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , до Улашанівської сільської ради Шепетівського району Хмельницької області, про визнання права на спадкове майно земельну частку.

В обґрунтування поданого позову позивачі вказують, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла мати позивачів ОСОБА_3 , після смерті якої відкрилась спадщина, яка складається із права на земельну частку (пай), що знаходиться на території Улашанівської сільської ради. Позивачі звернулись до нотаріуса з метою оформити свої спадкові права та отримати свідоцтво про право на спадщину законом, але, згідно повідомлення нотаріуса, позивачам рекомендовано звернутись з позовною заявою до суду про визнання права на земельну частку (пай), так як відсутній сертифікат на земельну частку (пай). Спадкодавець ОСОБА_3 дійсно мала право на земельну частку (пай) та була власником сертифікату серії ХМ № 036525.

За таких обставин позивачі звернулись до суду та просили: визнати за ОСОБА_1 та ОСОБА_2 право на спадкове майно, а саме: земельну частку пай розміром 2,15 (дві цілих п`ятнадцять сотих) умовних кадастрових гектарів, що знаходиться на території Улашанівської сільської ради Хмельницької області за межами населеного пункту с. Улашанівка, яка належала спадкодавцеві ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 на підставі сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ХМ № 036525 в рівних частках.

29.04.2024 року по даній справі відкрито провадження та призначено підготовче судове засідання на 22.05.2024.

22.05.2024 підготовче судове засідання у справі закрито та призначено судовий розгляд на 17.06.2024.

17.06.2024 в призначений час учасники справи до суду не з`явились.

Від позивачів ОСОБА_1 та ОСОБА_2 надійшли заяви про розгляд справи за їх відсутності. Позовні вимоги підтримують.

Від Улашанівської сільської ради надійшла заява про розгляд справи за відсутності уповноваженого представника сільської ради за наявними у справі матеріалами.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Таким чином суд, приймаючи до уваги заяви позивачів та заяву відповідача, дослідивши матеріали справи, приходить до висновку, що позовна заява підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що ОСОБА_3 , мати позивачів ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , про що свідчить копія свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 (а.с. 3, 9, 10).

Згідно довідки Улашанівської сільської ради від 05.09.2024 № 1184, ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , на день смерті була зареєстрована та проживала в АДРЕСА_1 (до перейменування АДРЕСА_1 . Разом із нею була зареєстрована ОСОБА_1 , 1966 р.н. (а.с. 5).

Із відповіді Управління надання адміністративних послуг Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області від 25.03.2021, ОСОБА_3 дійсно була власником сертифікату на земельну частку (пай) із земель колективної власності колишньої ССВ «Улашанівське» серії ХМ № 036525, зареєстрованого у Книзі реєстрації сертифікатів на земельну частку (пай) за № 28 на території Улашанівської сільської ради. Даний сертифікат втрачений (копія газети «Трудівник Полісся» з оголошенням про втрату сертифікату від 18.02.2021 за № 8. Розмір земельної частки (паю) становить 2,15 ум. кад. Га. Взамін сертифікату серії ХМ № 036525 Державний акт на право власності на земельну ділянку ОСОБА_3 не видавався (а.с. 7, 11).

Як видно із відповіді приватного нотаріуса Якимчук І.П. від 02.04.2021 № 90/01-16, видати ОСОБА_1 та ОСОБА_2 свідоцтво про право на спадщину, а саме на земельну частку (пай) згідно сертифікату серії ХМ № 036525, неможливо у зв`язку із тим, що втрачений даний сертифікат, який би підтвердив право власності на це спадкове майно. Спадкова справа після смерті ОСОБА_3 не заводилась (а.с. 8).

Надаючи правову оцінку вказаним обставинам, суд враховує наступне.

Відповідно до ст. 328 ЦК України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Згідно зі ст.ст. 1216, 1217 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до ст. 1268 ЦК України, спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Статтею 1297 ЦК України передбачено, що спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов`язаний звернутися до нотаріуса або в сільських населених пунктах - до уповноваженої на це посадової особи відповідного органу місцевого самоврядування за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно.

Також у відповідності до п.23 Постанови Пленуму Верховного суду України від 30.05.2008 № 7 «Про судову практику у справах про спадкування» свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців, які прийняли спадщину, в порядку, установленому цивільним законодавством. За наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розглядові не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Відповідно до ст. 1218 ЦК України, до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ст. 2 Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)», основним документом, що посвідчує право на земельну частку (пай) є сертифікат на право на земельну частку (пай), рішення суду про визнання права на земельну частку (пай).

Вищим Спеціалізованим Судом України з розгляду цивільних і кримінальних справ у своєму листі № 24-753/0/4-13 від 16.05.2013 року «Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування» роз`яснено, що у разі втрати, пошкодження сертифіката про право на земельну частку (пай) порядку видачі нового сертифікату на ім`я спадкодавця спадкоємцям особи, яка мала право на земельну частку (пай), не передбачено. Отже, належним способом захисту прав спадкоємців у разі відмови нотаріуса видати свідоцтво право на спадщину на земельну частку (пай) є звернення спадкоємців з вимогами про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування. Оскільки спір про визнання права власності на земельну ділянку сільськогосподарського призначення є спором про спадкування, належним відповідачем у зазначених спорах є спадкоємці, які прийняли спадщину, а у випадку їх відсутності відповідна територіальна громада в особі сільської, селищної ради.

З роз`яснень п. 23 Постанови № 7 Пленуму Верховного суду України від 30 травня 2008 року «Про судову практику у справах про спадкування» вбачається, що при наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розгляду не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Як видно із матеріалів справи, на даний час позивачі позбавлені можливості вирішити питання оформлення спадщини у позасудовому порядку.

Оскільки визнання права власності на спадкове майно в судовому порядку є винятковим способом захисту, котрий має застосовуватися, якщо існують перешкоди для оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку, враховуючи те, що нотаріусом відмовлено у вчинені нотаріальної дії щодо видачі позивачам свідоцтва про право на спадщину на право на земельну частку (пай) після смерті матері ОСОБА_3 , суд беручи до уваги, що позивачі згідно вимогами ЦК України прийняли спадщину, вважає, що їхні позовні вимоги щодо визнання за ними в порядку спадкування права на земельну частку (пай) ґрунтуються на вимогах закону та підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст. 1218, 1223, 1268, 328, 392 ЦК України, ст.ст. 4-13, 17, 18, 263, 265, 273, 352-354 ЦПК України, суд

в и р і ш и в:

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 (адреса: АДРЕСА_1 , ІПН: НОМЕР_2 ) та ОСОБА_2 (адреса: АДРЕСА_2 , ІПН: НОМЕР_3 ) право на спадкове майно, а саме: земельну частку пай розміром 2,15 (дві цілих п`ятнадцять сотих) умовних кадастрових гектарів, що знаходиться на території Улашанівської сільської ради Хмельницької області за межами населеного пункту с. Улашанівка, яка належала спадкодавцеві ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , на підставі сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ХМ № 036525 в рівних частках.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Хмельницького апеляційного суду.

Суддя Мотонок Т. Я.

СудСлавутський міськрайонний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення17.06.2024
Оприлюднено19.06.2024
Номер документу119769524
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —682/1191/24

Рішення від 17.06.2024

Цивільне

Славутський міськрайонний суд Хмельницької області

Мотонок Т. Я.

Ухвала від 22.05.2024

Цивільне

Славутський міськрайонний суд Хмельницької області

Мотонок Т. Я.

Ухвала від 29.04.2024

Цивільне

Славутський міськрайонний суд Хмельницької області

Мотонок Т. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні