Ухвала
від 10.06.2024 по справі 921/110/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

10 червня 2024 рокуСправа № 921/110/23УХВАЛА

Господарський суд Тернопільської області у складі судді Сидорук А.М.

розглянувши клопотання б/н від 16.05.2024 арбітражного керуючого Демчана О.І. про скасування арешту з рахунку та коштів, що знаходяться на рахунку, що належить ТОВ "Тіерра в АТ КБ "Приватбанк"

у справі

за заявою кредитора: Товариства з обмеженою відповідальністю Санрайс Логистикс, 36014, м. Полтава, вул. Європейська, 2, офіс 209

до боржника: Товариства з обмеженою відповідальністю "Тіерра, 46008, м. Тернопіль, вул. Старий Поділ, 14

про відкриття провадження у справі про банкрутство

За участі представників сторін:

Кредитори: не з`явилися;

Боржника: Демчан О.І розпорядник майна (в режимі відеоконференції).

Встановив: У провадженні Господарського суду Тернопільської області перебуває справа за заявою ТОВ Санрайс Логистикс про відкриття провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Тіерра, 46008, м. Тернопіль, вул. Старий Поділ, 14 (код ЄДРПОУ42486103).

Ухвалою господарського суду Тернопільської області від 14.03.2023 відкрито провадження у справі №921/110/23 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю Тіерра, 46008, м. Тернопіль, вул. Текстильна, буд. 30, ідентифікаційний код 42486103; визнано грошові вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю Санрайс Логистикс, 36014, м. Полтава, вул. Європейська, 2, офіс 209, ідентифікаційний код 42044752 відносно Товариства з обмеженою відповідальністю Тіерра, 46008, м. Тернопіль, вул. Танцорова, 14, ідентифікаційний код 42486103 в сумі 1 301 563,52 грн; введено мораторій на задоволення вимог кредиторів; введено процедуру розпорядження майном Товариства з обмеженою відповідальністю Тіерра строком до 170 календарних днів; призначено розпорядником майна Товариства з обмеженою відповідальністю Тіерра арбітражного керуючого Демчана Олександра Івановича, свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого №1732 від 11.11.2015; 01032, м. Київ, вул. Симона Петлюри, буд.16/108, оф.17; оприлюднено на офіційному веб - порталі судової влади України повідомлення про відкриття провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю Тіерра, 46008, м. Тернопіль, вул. Танцорова, 14, ідентифікаційний код 42486103.

16.05.2024 через систему "Електронний суд" арбітражним керуючим Демчан О.І. подано клопотання б/н від 16.05.2024 /вх. №3942/ про зняття арештів з рахунку та коштів ТОВ "Тіерра" (код ЄДРПОУ 42486103) та про розгляд даного клопотання в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів.

Ухвалою суду від 27.05.2024 призначено судове засідання для розгляду клопотання арбітражного керуючого Демчана О.І. про зняття арештів з рахунку та коштів ТОВ "Тіерра" на 10 червня 2024 року о 12 год. 00 хв. в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за допомогою системи "EasyCon" та розпоряднику майна Товариства з обмеженою відповідальністю "Тіерра арбітражному керуючому Демчану О.І. до дня розгляду справи надати суду докази, підтверджуючі накладення арешту на рахунок та кошти, що знаходяться на рахунку Товариства з обмеженою відповідальністю "Тіерра № НОМЕР_1 , відкритий в АТ КБ "Приватбанк".

06.06.2024 через систему "Електронний суд" розпорядником майна ТОВ "Тіерра" арбітражним керуючим Демчаном О.І подано клопотання про долучення до матеріалів справи постанов про арешт коштів боржника ТОВ "Тіерра".

Арбітражний керуючий Демчан О.І. в судовому засіданні в режимі відео конференції підтримав клопотання б/н від 16.05.2024 /вх. №3943 від 17.05.2024/ про скасування арешту з рахунку та коштів, що знаходяться на рахунку, що належить ТОВ "Тіерра в АТ КБ "Приватбанк".

Розглянувши заяву розпорядника майна про скасування арештів грошових коштів на рахунку ТОВ "Тіерра", суд зазначає наступне:

У клопотанні розпорядник майна зазначає, що у ТОВ "Тіерра" наявний відкритий рахунок в АТ КБ «Приватбанк» № НОМЕР_1 . При цьому, в ході здійснення процедури розпорядження ТОВ "Тіерра" в інтересах боржника подано близько десяти позовних заяв про стягнення на користь боржника коштів та визнання недійсними правочинів, вчинених на шкоду ТОВ "Тіерра" та його кредиторам.

Як вказує арбітражний керуючий Демчан О.І., розпорядник майна ТОВ "Тіерра" продовжує вживати дії для повернення у власність боржника його майна, що перебуває у третіх осіб, та визнання недійсними правочинів, вчинених на шкоду боржнику та кредиторам, зокрема станом на дату подання цього клопотання розпорядником майна здійснюється підготовка до подання позовної заяви про визнання недійсними угод про зарахування зустрічних однорідних грошових вимог, укладених між ТОВ "БМБУД" та ТОВ "Тіерра". Однак, у зв`язку із накладеними на рахунок ТОВ "Тіерра" в АТ КБ «Приватбанк» арештами, у арбітражного керуючого Демчана О.І. відсутня можливість використовувати повернені ТОВ "Тіерра" кошти для сплати судового збору за подання позовних заяв в межах справи про банкрутство №921/110/23.

Отже, обґрунтовуючи необхідність задоволення клопотання про скасування арештів, розпорядник майна зазначає, що скасування арештів не призведе до ризику стягнення з підприємства коштів на користь кредиторів поза межами провадження у справі про банкрутство №921/110/23, оскільки продовжує діяти мораторій на задоволення вимог кредиторів, а контроль за використанням коштів з рахунку боржника здійснюватиметься розпорядником майна боржника, який на підставі ухвали Господарського суду Тернопільської області від 21.07.2023 по справі №921/110/23 є єдиною особою, що має повноваження розпоряджатись відповідним рахунком.

Відповідно до ч. 1 ст. 44 Кодексу України з процедур банкрутства під розпорядженням майном розуміється система заходів щодо нагляду та контролю за управлінням і розпорядженням майном боржника з метою забезпечення збереження, ефективного використання майнових активів боржника, здійснення аналізу його фінансового стану, а також визначення наступної процедури (санації чи ліквідації).

Частиною 1 ст. 41 Кодексу України з процедур банкрутства визначено, що мораторій на задоволення вимог кредиторів - це зупинення виконання боржником грошових зобов`язань, строк виконання яких настав до дня введення мораторію, і припинення заходів, спрямованих на забезпечення виконання цих зобов`язань застосованих до дня введення мораторію.

Мораторій на задоволення вимог кредиторів вводиться одночасно з відкриттям провадження у справі про банкрутство, про що зазначається в ухвалі господарського суду. Ухвала є підставою для зупинення вчинення виконавчих дій. Про запровадження мораторію розпорядник майна повідомляє відповідному органу державної виконавчої служби, приватному виконавцю, у якого перебуває виконавче провадження на виконанні. (частина 2 статті 41 Кодексу України з процедур банкрутства).

Відповідно до ч. 3 ст. 41 Кодексу України з процедур банкрутства протягом дії мораторію на задоволення вимог кредиторів забороняється, зокрема: стягнення на підставі виконавчих та інших документів, що містять майнові вимоги, у тому числі на предмет застави, за якими стягнення здійснюється в судовому або в позасудовому порядку відповідно до законодавства, крім випадків перебування виконавчого провадження на стадії розподілу стягнутих з боржника грошових сум (у тому числі одержаних від продажу майна боржника), перебування майна на стадії продажу з моменту оприлюднення інформації про продаж, а також у разі виконання рішень у немайнових спорах; виконання вимог, на які поширюється мораторій.

Згідно із ч. 5 ст. 41 Кодексу України з процедур банкрутства дія мораторію на задоволення вимог кредиторів не поширюється на вимоги поточних кредиторів, виплату заробітної плати та нарахованих на ці суми страхових внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне та інше соціальне страхування, повернення невикористаних та своєчасно неповернутих коштів загальнообов`язкового державного соціального страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності, відшкодування шкоди, заподіяної здоров`ю та життю громадян, виплату авторської винагороди, аліментів, а також на вимоги за виконавчими документами немайнового характеру, що зобов`язують боржника вчинити певні дії чи утриматися від їх вчинення. Стягнення грошових коштів за вимогами кредиторів за зобов`язаннями, на які не поширюється дія мораторію, крім випадків, передбачених статтею 94 цього Кодексу, провадиться з рахунку боржника в установі банку, небанківському надавачу платіжних послуг або з електронного гаманця боржника в емітенті електронних грошей.

З аналізу положень Кодексу України з процедур банкрутства вбачається, що підприємство, відносно якого відкрито провадження у справі про банкрутство та яке знаходиться в процедурі розпорядження майном, має право продовжувати господарську діяльність, при цьому діє мораторій на задоволення вимог конкурсних кредиторів, а виконання зобов`язань, на які не поширюється дія мораторію, провадиться з рахунку боржника в установі банку.

Згідно ч. 14 ст. 39 Кодексу України з процедур банкрутства: арешт майна боржника чи інші обмеження боржника щодо розпорядження належним йому майном можуть бути застосовані виключно господарським судом у межах провадження у справі про банкрутство.

Відповідно ч. 6 ст. 44 Кодексу України з процедур банкрутства господарський суд за заявою розпорядника майна скасовує арешти майна боржника чи інші обмеження щодо розпорядження його майном у разі, якщо такі арешти чи обмеження перешкоджають господарській діяльності боржника та відновленню його платоспроможності.

Таким чином, наявність арештів на рахунках фактично призводять до нарощування кредиторської заборгованості, та не дає змоги повноцінно здійснювати господарську діяльність боржника, та вжити всіх дієвих заходів щодо відновлення платоспроможності боржника.

Відповідно до частини 5 статті 59 Закону України "Про виконавче провадження" арешт з майна може бути знятий за рішенням суду.

Частиною 2 ст. 59 Закону України "Про виконавче провадження", передбачено, що у разі набрання законної сили судовим рішенням про зняття арешту з майна боржника арешт з такого майна знімається згідно з постановою виконавця не пізніше наступного дня, коли йому стало відомо про такі обставини.

Відповідно до ст. 59 Закону України "Про банки та банківську діяльність" арешт на майно або кошти банку, що знаходяться на його рахунках, арешт на кошти та інші цінності юридичних або фізичних осіб, що знаходяться в банку, здійснюються виключно за постановою державного виконавця, приватного виконавця чи рішенням суду про стягнення коштів або про накладення арешту в порядку, встановленому законом. Зняття арешту з майна та коштів здійснюється за постановою державного виконавця, приватного виконавця або за рішенням суду.

На підтвердження існування арештів грошових коштів у виконавчих провадженнях до матеріалів справи долучено копії постанов зокрема: Головного державного виконавця відділу державної виконавчої служби у м. Тернополі Південно-західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ) про арешт коштів боржника від 24.05.2022 ВП №68806109, приватного виконавця виконавчого округу Тернопільської області від 02.09.2022 ВП №69771723, Головного державного виконавця відділу державної виконавчої служби у м. Тернополі Південно-західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ) від 24.11.2022 ВП №70406291, від 05.12.2022 ВП №70350302, від 06.12.2022 ВП №70225468, від 07.12.2023 ВП №73533958, від 15.12.2022 ВП №70553629, від 11.01.2023 ВП №70717719, від 08.03.2023 ВП №71230776, від 13.09.2023 ВП №72760329, від 19.04.2024 ВП №74805194 та від 22.04.2024 ВП №74803219.

З огляду на викладене, враховуючи наведені положення законодавства, для забезпечення можливості здійснення боржником поточної господарської діяльності, вжиття всіх заходів щодо відновлення платоспроможності боржника, виконання поточних зобов`язань, в тому числі зі сплати податків, зборів і інші обов`язкових платежів, необхідно скасувати арешт та/або будь-які інші обмеження щодо розпорядження грошовими коштами та майном боржника. Отже, клопотання розпорядника майна щодо скасування арешту коштів на рахунку боржника підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 2, 8, 39, 41, 44 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. ст. 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд-

УХВАЛИВ:

1. Клопотання б/н від 16.05.2024 /вх. №3943/ розпорядника майна ТОВ "Тіерра" арбітражного керуючого Демчана О.І. про скасування арешту грошових коштів на рахунку боржника - задовольнити.

1.1. Скасувати арешт, накладений на грошові кошти на рахунку Товариства з обмеженою відповідальністю "ТІерра" (код ЄДРПОУ 42486103), відкритого в АТ КБ "Приватбанк" № НОМЕР_1 , накладеного Головним державним виконавцем Відділу державної виконавчої служби у місті Тернополі Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ) Перешлюгою Н.Р. на підставі постанови від 24.05.2022 у межах ВП №68806109.

1.2. Скасувати арешт, накладений на грошові кошти на рахунку Товариства з обмеженою відповідальністю "ТІерра" (код ЄДРПОУ 42486103), відкритого в АТ КБ "Приватбанк" №UA183052990000026006043302610, накладеного приватним виконавцем виконавчого округу Тернопільської області Вариводою Д.В.. на підставі постанови від 02.09.2022 у межах ВП №69771723.

1.3. Скасувати арешт, накладений на грошові кошти на рахунку Товариства з обмеженою відповідальністю "ТІерра" (код ЄДРПОУ 42486103), відкритого в АТ КБ "Приватбанк" №UA183052990000026006043302610, накладеного Головним державним виконавцем Відділу державної виконавчої служби у місті Тернополі Південно-західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ) Любим А.В. на підставі постанови від 24.11.2022 у межах ВП №70406291.

1.4. Скасувати арешт, накладений на грошові кошти на рахунку Товариства з обмеженою відповідальністю "ТІерра" (код ЄДРПОУ 42486103), відкритого в АТ КБ "Приватбанк" №UA183052990000026006043302610, накладеного Головним державним виконавцем Відділу державної виконавчої служби у місті Тернополі Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ) Любим А.В. на підставі постанови від 05.12.2022 у межах ВП №70350302.

1.5. Скасувати арешт, накладений на грошові кошти на рахунку Товариства з обмеженою відповідальністю "ТІерра" (код ЄДРПОУ 42486103), відкритого в АТ КБ "Приватбанк" №UA183052990000026006043302610, накладеного Головним державним виконавцем Відділу державної виконавчої служби у місті Тернополі Південно-західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ) Любим А.В. на підставі постанови від 06.12.2022 у межах ВП №70225468.

1.6. Скасувати арешт, накладений на грошові кошти на рахунку Товариства з обмеженою відповідальністю "ТІерра" (код ЄДРПОУ 42486103), відкритого в АТ КБ "Приватбанк" №UA183052990000026006043302610, накладеного Головним державним виконавцем Тернопільського відділу державної виконавчої служби Тернопільської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Бачинською І.М. на підставі постанови від 07.12.2023 у межах ВП №73533958.

1.7. Скасувати арешт, накладений на грошові кошти на рахунку Товариства з обмеженою відповідальністю "ТІерра" (код ЄДРПОУ 42486103), відкритого в АТ КБ "Приватбанк" №UA183052990000026006043302610, накладеного Головним державним виконавцем відділу державної виконавчої служби у місті Тернополі Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ) Любим А.В. на підставі постанови від 15.12.2022 у межах ВП №70553629.

1.8. Скасувати арешт, накладений на грошові кошти на рахунку Товариства з обмеженою відповідальністю "ТІерра" (код ЄДРПОУ 42486103), відкритого в АТ КБ "Приватбанк" №UA183052990000026006043302610, накладеного Головним державним виконавцем відділу державної виконавчої служби у місті Тернополі Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Любим А.В. на підставі постанови від 11.01.2023 у межах ВП №70717719.

1.9. Скасувати арешт, накладений на грошові кошти на рахунку Товариства з обмеженою відповідальністю "ТІерра" (код ЄДРПОУ 42486103), відкритого в АТ КБ "Приватбанк" №UA183052990000026006043302610, накладеного Головним державним виконавцем відділу державної виконавчої служби у місті Тернополі Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Боярським О.П. на підставі постанови від 08.03.2023 у межах ВП №71230776.

1.10. Скасувати арешт, накладений на грошові кошти на рахунку Товариства з обмеженою відповідальністю "ТІерра" (код ЄДРПОУ 42486103), відкритого в АТ КБ "Приватбанк" №UA183052990000026006043302610, накладеного Головним державним виконавцем відділу державної виконавчої служби у місті Тернополі Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Бачинською І.М. на підставі постанови від 13.09.2023 у межах ВП №72760329.

1.11. Скасувати арешт, накладений на грошові кошти на рахунку Товариства з обмеженою відповідальністю "ТІерра" (код ЄДРПОУ 42486103), відкритого в АТ КБ "Приватбанк" №UA183052990000026006043302610, накладеного Головним державним виконавцем відділу державної виконавчої служби у місті Тернополі Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Бачинською І.М. на підставі постанови від 19.04.2024 у межах ВП №74805194.

1.12. Скасувати арешт, накладений на грошові кошти на рахунку Товариства з обмеженою відповідальністю "ТІерра" (код ЄДРПОУ 42486103), відкритого в АТ КБ "Приватбанк" №UA183052990000026006043302610, накладеного Головним державним виконавцем відділу державної виконавчої служби у місті Тернополі Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Бачинською І.М. на підставі постанови від 22.04.2024 у межах ВП №74803219.

Згідно п.2 ч.2 статті 17 Закону України «Про виконавче провадження» дана ухвала являється виконавчим документом.

Дана ухвала набирає законної сили з моменту її винесення та може бути пред`явлена до виконання на протязі трьох років з наступного дня після набрання нею законної сили.

2. Копію ухвали надіслати розпоряднику майна Демчану О.І., приватному виконавцю Вариводі Д.В., Тернопільському міському відділу державної виконавчої служби Тернопільської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції та АТ КБ "Приватбанк" відповідно до положень ч. 5 ст. 6 ГПК України.

Ухвала набирає законної сили в порядку та строки, передбачені ст. 235 ГПК України.

Ухвала може бути оскаржена до Західного апеляційного господарського суду в порядку та строки, встановлені ст.ст. 256, 257 ГПК України.

Повний текст ухвали підписано 17.06.2024.

Суддя А.М. Сидорук

СудГосподарський суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення10.06.2024
Оприлюднено19.06.2024
Номер документу119773959
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи про банкрутство, з них: банкрутство юридичної особи

Судовий реєстр по справі —921/110/23

Ухвала від 24.09.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Руденко О.В.

Ухвала від 25.09.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Гриців Віра Миколаївна

Ухвала від 25.09.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Гриців Віра Миколаївна

Ухвала від 24.09.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Гриців Віра Миколаївна

Ухвала від 24.09.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Гриців Віра Миколаївна

Ухвала від 19.09.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Руденко О.В.

Ухвала від 18.09.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Руденко О.В.

Ухвала від 18.09.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Руденко О.В.

Ухвала від 18.09.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Руденко О.В.

Ухвала від 18.09.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Руденко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні