Ухвала
від 17.06.2024 по справі 922/2034/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

про передачу за підсудністю

17.06.2024м. ХарківСправа № 922/2034/24

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Хотенця П.В.

за заявою Фізичної особи - підприємця Богомаза Андрія Івановича, м. Кам`янське, Дніпровська область до Товариства з обмеженою відповідальністю "Футбольний клуб "ОККО-2020", м. Харків про видачу судового наказу

ВСТАНОВИВ:

Фізична особа - підприємець Богомаз Андрій Іванович, м. Кам`янське, Дніпровська область звернувся до Господарського суду Харківської області із заявою про видачу судового наказу про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю Футбольний клуб "ОККО-2020", м. Харків на свою користь 210800,00 грн заборгованості за надані послуги оренди квартир та 5778,00 грн інфляційних втрат. Також просить покласти на Товариство з обмеженою відповідальністю Футбольний клуб "ОККО-2020" витрати зі сплати судового збору.

Як вбачається зі змісту поданої заяви про видачу судового наказу, у ній фізична особа - підприємцем Богомаз Андрій Іванович стверджує, що Товариства з обмеженою відповідальністю "Футбольний клуб "ОККО-2020" має перед ним заборгованість за договором оренди квартири № 9 від 01 липня 2023 року, яка знаходиться за адресою: Дніпропетровська область, м. Кам`янське, пр. Тараса Шевченка, буд. 40, кв. 2.

Дослідивши матеріали заяви, суд дійшов до висновку, що вказана заява підлягає передачі до іншого суду за підсудністю, з огляду на наступне.

Згідно статті 149 Господарського процесуального кодексу України, заява про видачу судового наказу подається до суду першої інстанції за загальними правилами підсудності, встановленими цим Кодексом для подання позовної заяви.

Положеннями статті 125 Конституції України передбачено, що судоустрій в Україні будується за принципами територіальності та спеціалізації і визначається законом. Аналогічні положення закріплені в частині 1 статті 17 Закону України "Про судоустрій і статус суддів".

Загальні правила господарського судочинства встановлені Господарським процесуальним кодексом України та вимагають дотримання правил територіальної, предметної та суб`єктної підсудності.

Територіальна підсудність - це компетенція із розгляду справ однорідними судами залежно від території, на яку поширюється їх юрисдикція.

Основними видами територіальної підсудності є, зокрема загальна, альтернативна та виключна.

Відповідно до статті 1 Господарського процесуального кодексу України Кодекс визначає юрисдикцію та повноваження господарських судів, встановлює порядок здійснення судочинства у господарських судах.

Загальна територіальна підсудність встановлюється як загальне правило і застосовується у тому випадку, коли вона не змінена або доповнена іншим видом територіальної підсудності.

Згідно частини 1 статті 27 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що позов пред`являється до господарського суду за місцезнаходженням чи місцем проживання відповідача, якщо інше не встановлено цим Кодексом.

Тобто, загальне правило територіальної підсудності щодо пред`явлення позову за місцезнаходженням відповідача застосовується лише у випадку, коли інші правила підсудності не встановлені положеннями ГПК України.

Відповідно до статті 30 Господарського процесуального кодексу України встановлено правила виключної підсудності справ.

Під виключною підсудністю розуміється те, що певна категорія справ за предметом спору або суб`єктним складом її учасників може розглядатися лише певним господарським судом, в даному випадку в такій категорії справ правила загальної підсудності застосовуватися не можуть. Виключна підсудність означає, що деякі категорії справ не можуть розглядатися за загальними правилами підсудності, а також за правилами альтернативної підсудності. У цих категоріях справ не допускається також договірна підсудність.

Згідно частини 3 статті 30 Господарського процесуального кодексу України спори, що виникають з приводу нерухомого майна, розглядаються господарським судом за місцезнаходженням майна або основної його частини. Якщо пов`язані між собою позовні вимоги пред`явлені одночасно щодо декількох об`єктів нерухомого майна, спір розглядається за місцезнаходженням об`єкта, вартість якого є найвищою.

Приймаючи до уваги те, що нерухоме майно, з приводу якого виник спір, розташоване у Дніпропетровській області, то на підставі частини 3 статті 30 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд приходить до висновку, що даний спір відноситься до виключної підсудності Господарського суду Дніпропетровської області.

Відповідно до пункту 1 частини 1 статті 31 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Згідно частини 3 статті 31 Господарського процесуального кодексу України передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої цієї статті, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

На підставі викладеного та керуючись статтями 27, 30, 31ьГосподарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Передати справу № 922/2034/24 про видачу судового наказу за виключною підсудністю до Господарського суду Дніпропетровської області (адреса: 49000, м. Дніпро, вул. Володимира Винниченка, буд. 1А).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Східного апеляційного господарського суду, у межах апеляційного округу, в порядку статтей 255-257 Господарського процесуального кодексу України та з урахуванням пункту 17.5 Перехідних положень Кодексу.

Ухвалу складено та підписано 17.06.2024 року.

Суддя Хотенець П.В.

СудГосподарський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення17.06.2024
Оприлюднено19.06.2024
Номер документу119774002
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи наказного провадження

Судовий реєстр по справі —922/2034/24

Судовий наказ від 12.07.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дупляк Степан Анатолійович

Судовий наказ від 12.07.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дупляк Степан Анатолійович

Ухвала від 17.06.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Хотенець П.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні