Ухвала
від 10.06.2024 по справі 925/495/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

10 червня 2024 року Черкаси справа №925/495/24

Господарський суд Черкаської області в складі головуючого судді Чевгуза О.В., з секретарем судового засідання Брус Л.П., за участю представників:

позивача: Шимановський А.В. адвокат,

відповідача: Слинько М.Г. за довіреністю,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Господарського суду Черкаської області у місті Черкаси справу

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Аксолотль»

до Черкаської міської ради

про визнання правочину недійсним,

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю Аксолотль (вул. Кривалівська, 37, м. Черкаси, 18005, код ЄДРПОУ 44984039) звернулося до Господарського суду Черкаської області з позовом до Черкаської міської ради (вул. Байди Вишневецького, 36, м. Черкаси, 18001, код ЄДРПОУ 25212542) про визнання правочину у формі односторонньої відмови Черкаської міської ради від договору про відшкодування збитків (неодержаного доходу) № 815 від 14.09.2023 недійсним та стягнення понесених судових витрат.

Ухвалою від 23.04.2024 Господарський суд Черкаської області прийняв позовну заяву до розгляду та відкрив провадження у справі, справу вирішив розглядати за правилами загального позовного провадження, підготовче засідання призначив на 09 год. 30 хв. 06 червня 2024 року.

08 травня 2024 року до канцелярії суду від відповідача надійшов відзив на позовну заяву, в якому останній проти позову заперечує повністю, оскільки відповідачем не порушено жодних законодавчих зобов`язань.

05 червня 2024 року через підсистему "Електронний суд" від представника відповідача надійшло клопотання про залучення третіх осіб.

В обґрунтування клопотання зазначено, що 10.01.2024 за вх. №579-01-25 надійшло звернення від ТОВ «Магазин «Будівельник і К» та ТОВ «Пуццолан» (суміжних землекористувачів) щодо порушення ТОВ «Аксолотль» їх права та можливість забезпечення вільного доступу для обслуговування лінії електропередач 10 КВт та залізничної колії по вул. Героїв Холодного Яру, 74. Вказане порушення прав суміжних землекористувачів, а саме: ТОВ «Магазин «Будівельник і К» та ТОВ «Пуццолан» полягало в тому, що в межах земельної ділянки площею 0,1000 га, якою фактично здійснює користування позивач з порушенням ст.ст. 125,126, 206 ЗК України знаходиться зона охорони лінії електропередач, а позивач в свою чергу без жодного на те дозволу здійснив загородження території високим бетонним парканом, чим самовільно обмежив доступ та можливість доступу для ТОВ «Магазин «Будівельник і К» та ТОВ «Пуццолан» до вказаних ліній електропередач та можливість їх обслуговування, при тому, що за запевненнями вказаних осіб прокладення ліній електропередач було здійснено такими особами за власний кошт чим відповідно порушується їх право власності та правила добросусідства.

На підставі вказаних обставин щодо порушення прав суміжних землекористувачів, 10.01.2024 Комісією за результатами розгляду спільного звернення ТОВ «Магазин «Будівельник і К» та ТОВ «Пуццолан», а також враховуючи те, що Договір було укладено виключно для відстою та заїзду техніки і складання будівельних матеріалів, а не задля встановлення паркану та обмеження прав інших осіб, а також враховуючи, що станом на 10.01.2024 ТОВ «Аксолотль» не здійснює будь-якого будівництва та відповідно не складає будівельні матеріали, а тому Комісією було вирішено запропонувати секретарю черкаської міської ради Тренкіну Ю.В. припинити термін дії договору про відшкодування збитків (неодержаного доходу) від 14.09.2023 №815 з підстав зазначених в протоколі Комісії від 10.01.2024.

11.01.2024 Секретарем Черкаської міської ради було прийнято рішення про припинення договору про відшкодування збитків (неодержаного доходу) від 14.09.2023 №815.

На думку відповідача внаслідок прийняття судом рішення про задоволення позовних вимог, в редакції позивача, вказане рішення суду буде безпосередньо впливати на права та обов`язки третіх осіб, якими є ТОВ «Магазин «Будівельник і К» та ТОВ «Пуццолан», тому просив суд залучити до участі в справі №925/495/24 в якості третіх осіб без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача:

- Товариство з обмеженою відповідальністю «Магазин «Будівльник і К» (код 30476867, що знаходиться за адресою: 18030, м. Черкаси, вул. Героїв Холодного Яру, 74);

- Товариство з обмеженою відповідальністю «Пуццолан» (код 43538272, що знаходиться за адресою: 18030, м. Черкаси, вул. Героїв Холодного Яру, 74).

У судовому засіданні, яке відбулось 06 червня 2024 року представник відповідача підтримав клопотання про залучення третіх осіб з підстав зазначених в самому клопотанні. Представник позивача повідомив суд, що не отримував дане клопотання та просив надати час для ознайомлення, в зв`язку з чим у судовому засіданні оголошувалась перерва до 10 год. 00 хв. 10 червня 2024 року.

У судовому засіданні, яке відбулось 10 червня 2024 року представник позивача заперечував проти задоволення клопотання представника відповідача про залучення третіх осіб, представник відповідача просив задовольнити клопотання про залучення третіх осіб.

В судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частини ухвали.

Розглянувши клопотання представника відповідача про залучення третіх осіб, заслухавши заперечення позивача, думку представника відповідача, суд відмовляє в його задоволенні з наступних підстав.

Частиною 1 статті 2 ГПК України визначено, що завданням господарського судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності, та розгляд інших справ, віднесених до юрисдикції господарського суду, з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 42 ГПК України учасники справи мають право подавати заяви та клопотання.

Відповідно до частин 1-3 статті 50 Господарського процесуального кодексу України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

Отже, підставою для залучення особи до участі у справі у статусі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, є та обставина, що рішення у справі може вплинути на її права або обов`язки щодо однієї із сторін. Така особа має перебувати з однією зі сторін у матеріальних правовідносинах, які в результаті прийняття судом рішення у справі зазнають певних змін.

З матеріалів справи судом встановлено, що рішення у даній справі не може вплинути на права та обов`язки Товариства з обмеженою відповідальністю «Магазин «Будівльник і К» та Товариства з обмеженою відповідальністю «Пуццолан», тому відсутні підстави для задоволення клопотання представника відповідача про залучення третіх осіб

Згідно з положеннями ст. 181 Господарського процесуального кодексу України для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання.

Відповідно до ч. 1 ст. 177 Господарського процесуального кодексу України завданнями підготовчого провадження є: остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; з`ясування заперечень проти позовних вимог; визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів; вирішення відводів; визначення порядку розгляду справи; вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті.

У ході проведення підготовчого засідання господарський суд здійснив усі передбачені ч. 2 ст. 182 Господарського процесуального кодексу України дії, необхідні для забезпечення правильного і своєчасного розгляду справи по суті.

Відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 185 Господарського процесуального кодексу України за результатами підготовчого засідання суд постановляє ухвалу про закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

Отже, підготовче провадження підлягає закриттю з призначенням справи до судового розгляду по суті.

Керуючись ст. 50, 177, 180-185, 233-235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

У задоволенні клопотання представника відповідача про залучення до участі у справі в якості третіх осіб ТОВ «Магазин «Будівельник і К» та ТОВ «Пуццолан» відмовити.

Закрити підготовче провадження та призначити справу до судового розгляду по суті у судовому засіданні на 10 год 00 хв 27 червня 2024 року.

Засідання провести в приміщенні Господарського суду Черкаської області м. Черкаси, бул. Шевченка, 307, зал судових засідань 219, тел. канцелярії (0472) 31-21-49.

У судове засідання викликати повноважних представників учасників справи, яким надати документи, що підтверджують повноваження представників, відповідно до ст. 56 Господарського процесуального кодексу України (у разі самопредставництва) та ст. 60 Господарського процесуального кодексу України (у разі участі представника).

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: http://court.gov.ua/fair/.

Роз`яснити учасникам справи, що за загальним правилом, в силу положень п. 2 ч. 2 ст. 202 ГПК України неявка в судове засідання учасника справи без повідомлення про причини неявки не є підставою для відкладення засідання.

Попередити представників сторін про те, що їх неявка не перешкоджає суду провести розгляд справи по суті.

Ухвала набирає законної сили в порядку визначеному ст. 235 ГПК України і не може бути оскаржена окремо від рішення суду.

Повний текст ухвали складено та підписано 17.06.2024

Суддя О.В. Чевгуз

СудГосподарський суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення10.06.2024
Оприлюднено19.06.2024
Номер документу119775152
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин про відшкодування шкоди, збитків

Судовий реєстр по справі —925/495/24

Судовий наказ від 08.08.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В.

Ухвала від 22.07.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В.

Рішення від 27.06.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В.

Ухвала від 10.06.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В.

Ухвала від 23.04.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В.

Ухвала від 22.04.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні