Ухвала
від 17.06.2024 по справі 805/1153/15-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

17 червня 2024 року Справа №805/1153/15-а

Донецький окружний адміністративний суд у складі судді Логойди Т.В., розглянувши в порядку письмового провадження заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області про видачу дублікату виконавчого листа та поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого листа до виконання в справі за позовом Управління Пенсійного фонду України в Великоновосілківському районі Донецької області до товариства з додатковою відповідальністю «Завод Краснополянськживмаш» про стягнення заборгованості,

в с т а н о в и в:

02 червня 2024 року Головне управління Пенсійного фонду України в Донецькій області через підсистему «Електронний суд» Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи звернулося до суду із заявою (заява зареєстрована судом 03 червня 2024 року), в якій просило видати дублікат виконавчого листа та поновити пропущений строк для пред`явлення виконавчого листа до виконання.

В обґрунтування заяви посилалося на те, що виконавчий документ, що виданий у даній справі, був пред`явлений до Великоновосілкіського відділу державної виконавчої служби у Волноваському районі Донецької області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) для примусового виконання у порядку, визначеному Законом України «Про виконавче провадження», де і зберігався станом на дату початку повномасштабного вторгнення та введення на території України воєнного стану (24 лютого 2022 року). Через ведення активних бойових дій на території селища Велика Новосілка, при проведенні евакуації, виконавчий лист у справі було втрачено.

Так, Великоновосілківський відділ державної виконавчої служби у Волноваському районі Донецької області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) листом від 26 лютого 2024 року № 1232 повідомило Головне управління, що не має можливості направити оригінал виконавчого листа, що виданий у даній справі, оскільки його неможливо було евакуювати через активні бойові дії, і вся документація була знищена у зв`язку з пошкодженням адміністративної будівлі вказаного органу державної виконавчої служби, що знаходилася за адресою: 85500, Донецька обл., Волноваський р-н, смт. Велика Новосілка, вул. Центральна, 64.

У зв`язку з втратою виконавчого листа (знищенням) також був пропущений строк його пред`явлення до виконання.

Головне управління Пенсійного фонду України в Донецькій області також подало письмові пояснення, в яких додатково зазначало, що виконавчий лист, що виданий для виконання постанови Донецького окружного адміністративного суду від 18 січня 2010 року, що ухвалена в даній справі, неодноразово направлявся до органів державної виконавчої служби та повертався без виконання з наданням додаткового строку для повторного пред`явлення до примусового виконання відповідно до положень Закону України «Про виконавче провадження».

З метою звернення виконавчого листа до виконання Головне управління в черговий раз звернулося до Великоновосілківського відділу державної виконавчої служби у Волноваському районі Донецької області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) та надало оригінал виконавчого документу, однак; було відкрито виконавче провадження, після закриття якого оригінал виконавчого документу не був наданий Головному управлінню. Лише на окремий запит Великоновосілківським відділом державної виконавчої служби у Волноваському районі Донецької області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) листом від 26 лютого 2024 року № 1232 було повідомлено про фактичну втрату виконавчого документу у зв`язку з проведенням бойових дій.

Після отримання підтвердження факту втрати виконавчого документу та виділення коштів на фінансування сплати судового збору на видачу дублікату виконавчого документу, Головне управління звернулося до Донецького окружного адміністративного суду з відповідною заявою.

Представники осіб, які беруть участь у вирішенні заяви, в судове засідання не з`явилися, про час і місце розгляду заяви повідомлялися належним чином. Неявка таких осіб не перешкоджає розгляду заяви.

Враховуючи наведене суд вирішує питання на підставі наявних у справі доказів.

Судом встановлено, що постановою Донецького окружного адміністративного суду від 17 червня 2015 року, яка набрала законної сили, позов Управління Пенсійного фонду України в Великоновосілківському районі Донецької області до товариства з додатковою відповідальністю «Завод Краснополянськживмаш» про стягнення заборгованості задоволено: стягнуто з товариства з додатковою відповідальністю «Завод Краснополянськживмаш» на користь Управління Пенсійного фонду України в Великоновосілківському районі Донецької області заборгованість з покриття фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», за період з 01 жовтня 2014 року по 01 лютого 2015 року у розмірі 3630,49 грн.

18 серпня 2015 року за заявою стягувача в даній справі судом оформлено та видано виконавчий лист зі строком пред`явлення його до виконання до 18 липня 2016 року.

За заявою стягувача було відкрито виконавче провадження.

Ухвалою Донецького окружного адміністративного суду від 30 серпня 2018 року замінено сторону (стягувача) у виконавчому провадженні на його правонаступника Великоновосілківське об`єднане управління Пенсійного фонду України Донецької області.

Ухвалою цього ж суду від 29 жовтня 2021 року замінено сторону (стягувача) у виконавчому провадженні на його правонаступника Головне управління Пенсійного фонду України в Донецькій області.

Виконавчий лист, що виданий в даній справі, неодноразово перебував на примусовому виконанні.

Так, за заявою стягувача неодноразово відкривалися виконавчі провадження, по яким з часом були винесені постанови про повернення виконавчого документа стягувачу з правом повторного пред`явлення виконавчого документа для виконання.

Зокрема, у останньому виконавчому провадженні постановою головного державного виконавця Великоновосілківського відділу державної виконавчої служби у Волноваському районі Донецької області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) від 09 листопада 2023 року відкрито виконавче провадження ВП № 67439476 з примусового виконання виконавчого листа № 805/1153/15-а, що виданий 18 серпня 2015 року Донецьким окружним адміністративним судом на виконання постанови цього ж суду від 17 червня 2015 року, що ухвалена в даній справі.

21 листопада 2023 року у цьому виконавчому провадженні винесено постанову про повернення виконавчого документа стягувачу, яким виконавчий документ, що виданий в даній справі, на підставі п. 7 ч. 1 ст. 37 Закону України «Про виконавче провадження» (транспортний засіб боржника не виявлено протягом року з дня оголошення розшуку) повернуто стягувачу.

У пункті 2 резолютивної частини вказаної постанови зазначено, що виконавчий документ може бути повторно пред`явлений до виконання в строк до 21 лютого 2024 року.

Обставини щодо останнього виконавчого провадження також відображені в інформаційному листі Великоновосілківського відділу державної виконавчої служби у Волноваському районі Донецької області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) від 26 лютого 2024 року № 1232, яким на запит Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області повідомлено про те, що надіслати виконавчий документ за виконавчим провадженням ВП № 67439476 не є можливим, оскільки через активні бойові дії його неможливо було евакуювати, і вся документація була знищена у зв`язку з пошкодженням адміністративної будівлі вказаного органу державної виконавчої служби, що знаходилася за адресою: 85500, Донецька обл., Волноваський р-н, смт. Велика Новосілка, вул. Центральна, 64.

Судом також встановлено, що з 24 лютого 2022 року Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», що затверджений Законом України від 24 лютого 2022 року № 2102-ІХ, в Україні введено воєнний стан, який діє і натепер.

Наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22 грудня 2022 року № 309 затверджено Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією.

До пункту 2 «Території активних бойових дій» розділу І «Території, на яких ведуться (велися) бойові дії» цього Переліку в частині Волноваського району Донецької області внесена Великоновосілківська селищна територіальна громада (за винятком: с. Андріївка, с. Багатир, с. Зелений Кут, с. Костянтинопіль, с. Новоукраїнка, сел. Одрадне, с. Олексіївка, с. Петропавлівка, сел. Розлив, с. Слов`янка, с. Улакли, с. Шевченко) (з датою початку бойових дій 24 лютого 2022 року та датою завершення бойових дій 15 лютого 2024 року), де знаходилося приміщення Великоновосілківського відділу державної виконавчої служби у Волноваському районі Донецької області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків), в якому перебував виконавчий лист, що виданий судом у даній справі.

Розглянувши заяву суд дійшов висновку про наступне.

Відповідно до п. 18.4 розд. VII «Перехідні положення» Кодексу адміністративного судочинства України у разі втрати виконавчого документа суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, незалежно від того, суд якої інстанції видав виконавчий документ, може видати його дублікат, якщо стягувач або державний виконавець звернувся із заявою про це до закінчення строку, встановленого для пред`явлення виконавчого документа до виконання. Про видачу дубліката виконавчого документа постановляється ухвала у десятиденний строк із дня надходження заяви.

Розглянувши заяву в частині видачі дублікату виконавчого листа та додані до неї докази, які підтверджують факт втрати оригіналу виконавчого листа, та враховуючи те, що виконавчий лист в справі втрачено не по вині стягувача, суд дійшов висновку про можливість її задоволення.

Відповідно до ч. 1 ст. 376 Кодексу адміністративного судочинства України стягувачам, які пропустили строк для пред`явлення виконавчого листа до виконання з причин, визнаних судом поважними, пропущений строк може бути поновлено.

Статтею 22 Закону України «Про виконавче провадження» від 21 квітня 1999 року №606-XIV в редакції, яка була чинною на час видачі виконавчого листа в даній справі, було визначено, що виконавчі документи можуть бути пред`явлені до виконання протягом року.

Відповідно до ч.ч. 1, 4 - 6 ст. 12 Закону України «Про виконавче провадження» від 02 червня 2016 року № 1404-VIII (який діє натепер) виконавчі документи можуть бути пред`явлені до примусового виконання протягом трьох років, крім посвідчень комісій по трудових спорах та виконавчих документів, за якими стягувачем є держава або державний орган, які можуть бути пред`явлені до примусового виконання протягом трьох місяців.

Строки пред`явлення виконавчого документа до виконання перериваються у разі:

1) пред`явлення виконавчого документа до виконання;

2) надання судом, який розглядав справу як суд першої інстанції, відстрочки або розстрочки виконання рішення.

У разі повернення виконавчого документа стягувачу у зв`язку з неможливістю в повному обсязі або частково виконати рішення строк пред`явлення такого документа до виконання після переривання встановлюється з дня його повернення, а в разі повернення виконавчого документа у зв`язку із встановленою законом забороною щодо звернення стягнення на майно чи кошти боржника, а також проведення інших виконавчих дій стосовно боржника - з дня закінчення строку дії відповідної заборони.

Стягувач, який пропустив строк пред`явлення виконавчого документа до виконання, має право звернутися із заявою про поновлення такого строку до суду, який розглядав справу як суд першої інстанції.

Розглянувши заяву в частині поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого листа до виконання, з урахуванням того, що виконавчий лист, виданий в даній справі, неодноразово пред`являвся до примусового виконання, і строки пред`явлення його до виконання у відповідності до Закону переривалися, враховуючи те, що причиною пропуску строку для пред`явлення виконавчого листа до виконання є його втрата, що відбулося не з вини стягувача та підтверджує поважність причин пропуску строку для пред`явлення виконавчого листа до виконання, та враховуючи обставини, на які посилався стягувач, які підтверджені належними доказами, суд дійшов висновку, що заява підлягає задоволенню.

При прийнятті ухвали судом також враховано те, що з 24 лютого 2022 року в Україні діє воєнний стан, введений Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», що затверджений Законом України від 24 лютого 2022 року № 2102-IX.

Відповідно до п. 102 розд. ХІІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про виконавче провадження», тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України визначені цим Законом строки перериваються та встановлюються з дня припинення або скасування воєнного стану.

На підставі наведеного та керуючись п. 18.4 розд. VII «Перехідні положення» Кодексу адміністративного судочинства України, ст.ст. 248, 376 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

у х в а л и в:

Заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області видачу дублікату виконавчого листа та поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого листа до виконання задовольнити.

Видати Головному управлінню Пенсійного фонду України в Донецькій області дублікат виконавчого листа, що був виданий на виконання постанови Донецького окружного адміністративного суду від 17 червня 2015 року, яка ухвалена в даній адміністративній справі.

Поновити пропущений строк для пред`явлення до виконання виконавчого листа, що виданий на виконання постанови Донецького окружного адміністративного суду від 17 червня 2015 року, яка ухвалена в даній адміністративній справі.

Ухвала набирає законної сили у строк та у порядку, що визначені статтею 256 КАС України, і може бути оскаржена до Першого апеляційного адміністративного суду шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом п`ятнадцяти днів з дня складання повного тексту ухвали.

Повний текст ухвали складено 17 червня 2024 року.

Суддя Т.В. Логойда

СудДонецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення17.06.2024
Оприлюднено19.06.2024
Номер документу119785898
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —805/1153/15-а

Ухвала від 17.06.2024

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Логойда Т.В.

Ухвала від 29.10.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Толстолуцька М.М.

Ухвала від 30.08.2018

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Толстолуцька М.М.

Постанова від 17.06.2015

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кірієнко В.О.

Ухвала від 30.04.2015

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кірієнко В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні