Рішення
від 14.06.2024 по справі 930/1436/24
НЕМИРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 930/1436/24

№2/930/575/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14.06.2024 року Немирівський районний суд

Вінницької області

в складі головуючого судді Алєксєєнка В.М.

при секретарі Загребельному С.В.

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в м. Немирові цивільну справу за позовом ОСОБА_1 та ОСОБА_2 до Немирівської міської ради про визнання права власності на земельну частку (пай) в порядку спадкування , -

В С Т А Н О В И В :

Свої позовні вимоги позивачі мотивують тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер їх батько - ОСОБА_3 , після смерті якого відкрилася спадщина на все належне на день його смерті майно. Позивачі вчасно у встановлений законом строк звернулися до нотаріуса з заявами про прийняття спадщини після його смерті, у зв`язку із чим 15.12.2023 державним нотаріусом Немирівської державної нотаріальної контори Вінницької області позивачам були видані свідоцтва про право на спадщину за законом, згідно яких вони успадкували по одній четвертій частці земельної ділянки площею 2,1587 га., з кадастровим номером 0523089400:02:001:0563. Під час оформлення спадщини після смерті ОСОБА_3 позивачам стало відомо, що після смерті ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , спадкоємцями за законом були її сини Дзюбенко ВД та ОСОБА_5 , які в установленому законом порядку прийняли спадщину. ІНФОРМАЦІЯ_3 помер ОСОБА_5 , після якого відкрилась спадщина, яку в установленому законом порядку прийняв його брат ОСОБА_3 , тобто батько позивачів. Однак, за життя ОСОБА_3 не встиг оформити право власності в порядку спадкування на майно покійного спадкодавця ОСОБА_5 , у тому числі на одну другу частку на право на земельну частку пай, що належав покійному на підставі сертифікату на право на земельну частку пай серії ВН № 0077321 виданого 04.06.1997 року Немирівською РДА, який належав ОСОБА_4 . У ході звернення до державного нотаріуса Немирівського нотаріального округу Вінницької області, з метою оформлення спадщини та отримання свідоцтва про право на спадщину (по одній четвертій частці кожному позивачу) на право на земельну частку пай, Позивачам відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину у зв`язку з відсутністю у них оригіналу сертифікату на право на земельну частку. У зв`язку із чим позивачі звернулися до суду із вказаним позовом.

Позивачі в судове засідання не з`явилися, однак надіслали до суду заяви, в яких позов підтримали, просять його задовольнити, справу розглянути у їх відсутність.

Представник відповідача Немирівської міської ради - міський голова Качур В.М. в судове засідання не з`явився, надіслав заяву, в якій просив справу розглянути в його відсутність, проти задоволення позовних вимог не заперечує.

Згідно ч. 3ст. 211 ЦПК Україниучасник справи має право заявляти клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

За вказаних обставин, суд проводить розгляд справи у відсутності сторін без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу за правилами ч. 2ст. 247 ЦПК України.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Суд,дослідивши доказиу справі,вважає,що позовпідлягає задоволенню, так як позовні вимоги підтверджуються копіями досліджених в судовому засіданні доказів, а саме: паспортами позивачів; свідоцтв про смерть ОСОБА_3 , ОСОБА_5 та ОСОБА_4 ; постановами нотаріуса про відмову у вчиненні нотаріальних дій від 15.12.2023; свідоцтвами про право на спадщину за законом; витягами із Державного реєстру речових прав.

Так, за правилами ст. 1216 ЦК України спадкування є перехід прав та обов`язків від фізичної особи, яка померла, до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до статті 1218ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Частиною 1 статті 1223ЦК України передбачено, що право на спадкування мають особи, визначені у заповіті, а в разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265цього Кодексу (ч. 2 ст. 1223 ЦК України).

Відповідно дост.1261 ЦК Україниу першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Відповідно до ч.1 ст.1268ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Згідно зі ст. 1269 ЦК України спадкоємець,який бажаєприйняти спадщину,але начас відкриттяспадщини непроживав постійноіз спадкодавцем,має податинотаріусу абов сільськихнаселених пунктах-уповноваженій наце посадовійособі відповідногооргану місцевогосамоврядування заявупро прийняттяспадщини. Заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто.

Відповідно до ч. 1 ст. 1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Відповідно до п. 23 Постанови ПленумуВерховного СудуУкраїни від30.05.2008року №7«Про судовупрактику усправах проспадкування» свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців, які прийняли спадщину в порядку, установленому цивільним законодавством. За наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розглядові не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Відповідно до положень ст. 1 Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)» право на земельну частку (пай) мають, зокрема, колишні члени колективних сільськогосподарських підприємств, сільськогосподарських кооперативів, сільськогосподарських акціонерних товариств, у тому числі створених на базі радгоспів та інших державних сільськогосподарських підприємств, а також пенсіонери з їх числа, які отримали сертифікати на право на земельну частку (пай) у встановленому законодавством порядку; громадяни - спадкоємці права на земельну частку (пай), посвідченого сертифікатом.

Відповідно до статті 1 Першого протоколу до Конвенції прозахист правлюдини іосновоположних свобод кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

У зв`язку з вищевикладеним, суд приходить до висновку, що позовні вимоги позивачів щодо визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування за законом є такими, що засновані на законі, знайшли своє підтвердження вході судового розгляду, в зв`язку з чим підлягають задоволенню.

На підставі ст. ст. 328, 1216, 1218, 1223, 1261, 1268 - 1270 ЦК України, ст.ст. 12, 13, 76, 81, 200, 247, 258, 259, 263-265, 273, 280-284,352, 354 ЦПК України, суд-

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 та ОСОБА_2 - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_1 , паспорт серії НОМЕР_2 виданий Немирівським РВ УМВС України у Вінницькій області 22 вересня 2011 року, право у порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_5 , на одну четверту частку земельної частки (пай) засвідчену сертифікатом на право на земельну частку пай серії ВН № 0077321 виданого 04.06.1997 року Немирівською РДА, який належав ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_6 .

Визнати за ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , РНОКПП НОМЕР_3 , паспорт серії НОМЕР_4 виданий Немирівським РВ УМВС України у Вінницькій області 22 жовтня 1997 року, право у порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_5 , на одну четверту частку земельної частки (пай) засвідчену сертифікатом на право на земельну частку пай серії ВН № 0077321 виданого 04.06.1997 року Немирівською РДА, який належав ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_6 .

Рішення суду може бути оскаржене безпосередньо до Вінницького апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Суддя: В.М. Алєксєєнко

СудНемирівський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення14.06.2024
Оприлюднено19.06.2024
Номер документу119787227
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —930/1436/24

Рішення від 14.06.2024

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Алєксєєнко В. М.

Ухвала від 31.05.2024

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Алєксєєнко В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні