Рішення
від 17.06.2024 по справі 735/689/24
КОРОПСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №735/689/24р.

Провадження по справі 2-о/735/66/2024р.

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

17 червня 2024 року смт.Короп

Коропський районний суд Чернігівської області в складі:

головуючого: судді - Грушко О.П.

при: секретарі Хілько Н.В.

з участю присяжних Мазепи В.В., Зажигай А.Б.,

заявника та його представника ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_2 , представник заявника - адвокат Зощенко Валерій Вікторович, заінтересовані особи Коропська селищна рада, Понорницька селищна рада про оголошення фізичної особи померлою,-

В С Т А Н О В И В:

В судовому засіданні ОСОБА_2 та її представник ОСОБА_1 заяву підтримали та пояснили, що у смт.Понорниця, Новгород-Сіверського (Коропського) району, Чернігівської області проживала невістка заявника ОСОБА_3 . У 2006 році вона поїхала на заробітки та до цього часу не повернулася. Рішенням Коропського районного суду Чернігівської області від 26.03.2019 року ОСОБА_3 визнано безвісно відсутньою. А тому просять оголосити померлою ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженку смт.Понорниця, Коропського району, Чернігівської області. Оголошення померлою необхідно для оформлення спадщини.

Представник Понорницької селищної ради в судове засідання не з`явився, але на адресу суду надійшла заява в якій зазначено, що Понорницька селищна рада заяву ОСОБА_2 просить розглянути без участі їхнього представника та не заперечує проти задоволення заяви.

Представник Коропської селищної ради в судове засідання не з`явився, але на адресу суду надійшла заява в якій зазначено, що Коропська селищна рада заяву ОСОБА_2 просить розглянути без участі їхнього представника та не заперечує проти задоволення заяви.

В судовому засіданні свідок ОСОБА_4 показав, що ОСОБА_3 була дружиною його покійного рідного брата. В останнє спілкувався з нею приблизно 18 років тому. З того часу її не бачив, з нею не спілкувався і про неї нічого не чув.

Заслухавши учасників та вивчивши матеріали справи, суд приходить до слідуючого висновку.

Дана заява зареєстрована в суді 10.05.2024 року. Згідно ухвали Коропського районного суду Чернігівської області від 14.05.2024 року відкрито провадження у справі та призначено справу до розгляду.

Відповідно до ст. 46 ЦК України фізична особа може бути визнана судом померлою, якщо у місці її постійного проживання немає відомостей про місце її перебування протягом трьох років.

Згідно копії рішення Коропського районного суду Чернігівської області від 26 березня 2019 року, оголошений постановою Коропського ВП Бахмацького ВП ГУНП в Чернігівській області від 04.02.2018 року розшук ОСОБА_3 позитивних результатів не дав і ОСОБА_3 було визнано безвісно відсутньою.

Згідно довідки виданої 20.11.2023 року Понорницькою селищною радою ОСОБА_3 на території селищної ради не проживає. Відповідно до повідомлення ВП № 1 Новгород-Сіверського РВП ГУНП в Чернігівській області, з метою розшуку ОСОБА_3 , 22.10.2022 року була заведена розшукова справа. Однак місце знаходження зниклої до цього часу не встановлено.

Оголошення ОСОБА_3 померлою необхідно заявнику для визначення подальшої долі її майна, зокрема, для оформлення спадщини, а отже має для заявника юридичне значення.

Таким чином, зібрані у справі докази та їх належна оцінка вказують на наявність підстав для оголошення ОСОБА_3 померлою.

Відповідно до ч. 3 ст. 46 ЦК України: Фізична особа оголошується померлою від дня набрання законної сили рішенням суду про це. Фізична особа, яка пропала безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або дають підстави припустити її загибель від певного нещасного випадку або у зв`язку з воєнними діями, збройним конфліктом, може бути оголошена померлою від дня її вірогідної смерті.

Оскільки суду не надано доказів того, що ОСОБА_3 пропала безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або дають підстави припустити її загибель від певного нещасного випадку або у зв`язку з воєнними діями, померлою особу слід вважати від дня набрання законної сили рішенням суду.

На підставі викладеного, керуючись ст.46 ЦК України, ст.ст. 12, 81,263-265, 293, 294, 305-309 ЦПК України, суд ,-

В И Р І Ш И В:

Заяву ОСОБА_2 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ) - задовольнити.

Оголосити ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженку смт.Понорниця, Коропського району, Чернігівської області, останнє місце проживання АДРЕСА_2 , померлою.

Днем смерті ОСОБА_3 , вважати день набрання законної сили рішення суду про оголошення її померлою.

Роз`яснити заявнику, що у випадку, якщо фізична особа, яка була оголошена померлою, з`явилася або якщо одержано відомості про місце її перебування, суд за місцем перебування цієї особи або суд, що постановив рішення про оголошення її померлою, за заявою цієї особи або іншої заінтересованої особи скасовує рішення суду про оголошення фізичної особи померлою.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів, з дня його проголошення в порядку, передбаченому ст.ст. 354, 355 ЦПК України.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя : О.П.Грушко

Присяжні: 1


2


СудКоропський районний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення17.06.2024
Оприлюднено19.06.2024
Номер документу119790958
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про визнання фізичної особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою

Судовий реєстр по справі —735/689/24

Рішення від 17.06.2024

Цивільне

Коропський районний суд Чернігівської області

Грушко О. П.

Ухвала від 14.05.2024

Цивільне

Коропський районний суд Чернігівської області

Грушко О. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні