Рішення
від 18.06.2024 по справі 632/2226/23
ПЕРВОМАЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 632/2226/23

провадження № 2/632/247/24

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

18 червня 2024 р. м. Первомайський

Первомайський міськрайонний суд Харківської області у складі головуючого судді Библіва С.В., за участю секретаря Кузьменко М.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Первомайському Лозівського району Харківської області цивільну справу за позовом Виконавчого комітету Первомайської міської ради Харківської області до ОСОБА_1 , третя особа - ОСОБА_2 , про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів,-

У С Т А Н О В И В :

Позивач 27.12.2023 року звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1 , просить суд позбавити батьківських прав відповідачку та стягнути аліменти на користь патронатного вихователя ОСОБА_3 на утримання дітей. Позов обґрунтував тим, що відповідачка є матір`ю малолітніх дітей: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , відомості про батька дітей внесено відповідно до ч. 1 ст. 135 СК України. Дітей було влаштовано до патронатної сім`ї ОСОБА_3 , а відповідачку взято під соціальний супровід та встановлено графік зустрічей із дітьми. Протягом останніх шести років відповідачка по справі не виконує своїх батьківських обов`язків, не цікавиться життям дітей, ніяким чином не піклується про них, не цікавиться їхніми успіхами у школі та станом здоров`я, не піклується про фізичний і духовний розвиток дітей, їхнім навчанням, не виявляє бажання спілкуватися з ними та приймати участь у їх вихованні, ніякої матеріальної допомоги дітям не надає, зв`язку із дітьми не підтримує. Відповідачка по справі тривалий час без поважних причин ухиляється від виконання своїх батьківських обов`язків, зловживає спиртними напоями. Позивач просить позбавити відповідачку батьківських прав відносно її дітей та стягнути аліменти на користь патронатного вихователя ОСОБА_3 на їх утримання в розмірі 1/3 частки від доходів відповідачки.

Представник позивача у судове засідання не прибув, надавши заяву про розгляд справи без його участі, на задоволенні позову наполягає.

Відповідачка у судове засідання також не з`явилася, про час та місце розгляду справи була повідомлена у встановленому законом порядку, шляхом розміщення оголошення на офіційному веб-порталі судової влади України.

За таких обставин суд не має відомостей про причини неявки відповідачки, тому вважає потрібним за згодою позивача ухвалити рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст. 280 ЦПК України.

Третя особа в судове засідання не прибула, хоча про день, час та місце розгляду справи була повідомлена у встановленому законом порядку, суд вважає за можливе розглянути справу за відсутністю третьої особи, на підставі доказів, які містяться в матеріалах справи.

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України, у разі неявки у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи у разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, вивчивши позовну заяву, дослідивши та проаналізувавши письмові матеріали справи, встановив такі обставини та відповідні до них правовідносини:

відповідно до ст. 164 СК України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

За роз`ясненнями, які містяться в п.п. 15, 16, 17 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 березня 2007 року №3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» позбавлення батьківських прав є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків. Ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками. Відповідно до ст. 14 Закону України «Про охорону дитинства» діти та батьки не повинні розлучатися всупереч їх волі, за винятком випадків, коли таке розлучення необхідне в інтересах дитини і цього вимагає рішення суду, що набрало законної сили. Конвенцією про права дитини визначено, що дитині для повного і гармонійного розвитку її особи необхідно зростати в сімейному оточенні, в атмосфері щастя, любові і розумінні. В усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини (ст. 3). Держави-учасниці забезпечують те, щоб дитина не розлучалася з батьками всупереч їх бажанню, за винятком випадків, коли компетентні органи згідно з судовим рішенням, визначають відповідно до застосовуваного закону і процедур, що таке розлучення необхідне в якнайкращих інтересах дитини. Таке визначення може бути необхідним у тому чи іншому випадку, наприклад, коли батьки жорстоко поводяться з дитиною або не піклуються про неї, або коли батьки проживають роздільно і необхідно прийняти рішення щодо місця проживання дитини (ст. 9). Держави-учасниці забезпечують дитині, здатній сформулювати власні погляди, право вільно висловлювати ці погляди з усіх питань, що торкаються дитини, причому поглядам дитини приділяється належна увага згідно з її віком і зрілістю. З цією метою дитині, зокрема, надається можливість бути заслуханою в ході будь-якого судового чи адміністративного розгляду, що торкається дитини, безпосередньо або через представника чи відповідний орган у порядку, передбаченому процесуальними нормами національного законодавства.

Таким чином, судом, зокрема встановлено, та не оспорюється сторонами, що відповідачка ОСОБА_1 зареєстрована в АДРЕСА_1 . Остання має двох малолітніх дітей: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.5), та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с.7). Народження дітей зареєстроване на підставі ст.135 СК України, тобто відомості про батька внесені за вказівкою матері. Діти мешкали з матір`ю, що підтверджується Актами обстеження умов проживання від 09.07.2018 року (а.с.9), від 20 липня 2018 року (а.с.10), весь цей час відповідачка по справі не виконує своїх батьківських обов`язків, не цікавиться життям дітей, ніяким чином не піклується про них, не цікавиться їхніми успіхами у школі та станом здоров`я, не піклується про фізичний і духовний розвиток дітей, їхнім навчанням, не виявляє бажання спілкуватися з ними та приймати участь у їх вихованні, ніякої матеріальної допомоги дітям не надає, зв`язку із дітьми не підтримує, зловживає спиртними напоями, веде аморальний спосіб життя. На цьому підґрунті позивач надав висновок від 19.10.2023 року про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_1 відносно її малолітніх дітей: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , виходячи із найкращих інтересів дітей (а.с.20-21).

Із довідки вбачається, що ОСОБА_1 знаходиться на обліку у лікаря нарколога з 2018 року з д/з хронічний алкоголізм (а.с.11). Всі документи про проведення профілактичних рейдів, відібрання пояснень, акти обстеження житлово-побутових умов, характеристики, тощо надані позивачем. Крім того, рішенням від 19 червня 2023 року малолітніх дітей влаштовано до сім`ї патронатного вихователя ОСОБА_3 (а. с. 17). Рішенням Первомайського міськрайонного суду Харківської області від 12 серпня 2019 року позов Органу опіки та піклування виконавчого комітету Первомайської міської ради Харківської області до ОСОБА_1 про позбавлення батьківських прав залишено без задоволення та було попереджено відповідачку про необхідність змінити ставлення до виховання дітей (а.с.13-14).

Відповідно до ст.12 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Так, з наведених вище документів, пояснень сусідів суд встановив факт ухилення відповідачки від виконання батьківських обов`язків, який полягає у не приділенні уваги матері до життя, навчання, та виховання дітей, їх внутрішньому світу.

Відповідно до ст. 167 СК України якщо дитина, батьки якої позбавлені батьківських прав, не може бути передана другому з батьків, переважне право перед іншими особами на передання їм дитини мають, за їхньою заявою, баба та дід, повнолітні брати та сестри, інші родичі дитини, мачуха, вітчим.

Згідно ч.ч. 2, 3 ст. 164 СК України особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов`язку щодо утримання дитини. При задоволенні позову щодо позбавлення батьківських прав суд одночасно приймає рішення про стягнення аліментів на дитину.

Позовні вимоги щодо стягнення аліментів на утримання малолітніх дітей підлягають задоволенню в розмірі 1/3 частки від доходів відповідачки.

Так, відповідно до ст. 182 СК України при визначенні розміру стягуваних аліментів суд враховує: стан здоров`я та матеріальне становище дитини; стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів; наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; інші обставини, що мають істотне значення. Розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Суд доходить висновку про стягнення з відповідачки на користь патронатного вихователя ОСОБА_3 на утримання дітей ОСОБА_6 та ОСОБА_7 в розмірі 1/3 частки від усіх видів заробітку (доходу), щомісячно, до досягнення дітьми повноліття, але не менше ніж 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку на кожну дитину.

Тому, суд вважає заявлені вимоги обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню. Оскільки позивач при подачі позову був звільнений від сплати судового збору, то він в сумі 2147,20 грн. (по 1073,60 грн. за кожну з двох вимог) підлягає стягненню з відповідачки на користь держави.

Керуючись 4, 12, 13, 141, 200, 205, 247, 258, 259, 264, 265, 280, 354 ЦПК України, ст.ст. 164-166, 180, 182-183 СК України, ст. 60 ЦК України, суд

В И Р І Ш И В :

Позовні вимоги Виконавчого комітету Первомайської міської ради Харківської області до ОСОБА_1 , третя особа - ОСОБА_2 , про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів - задовольнити.

Позбавити ОСОБА_1 батьківських прав відносно її малолітніх дітей ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Стягнувати з ОСОБА_1 на користь патронатного вихователя ОСОБА_3 , аліменти на утримання дітей ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , у розмірі 1/3 частки з усіх видів її заробітку (доходу) щомісяця, але не менше ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку на кожну дитину, та не більше 10 прожиткових мінімумів для дитини відповідного віку при щомісячному нарахуванні, починаючи стягнення з 27.12.2023 року і до досягнення дітьми повноліття.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь держави судовий збір у сумі 2147,20 грн.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідачки.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня виготовлення його повного тексту.

Позивач може оскаржити заочне рішення безпосередньо до Харківського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Позивач: Виконавчий комітет Первомайської міської ради Харківської області, юридична адреса: 64102, м. Первомайський, Лозівського району Харківської області, проспект Незалежності, 1, ЄДРПОУ 04396986.

Відповідачка: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстрована: АДРЕСА_1 , і.н. НОМЕР_1 .

Третя особа: ОСОБА_2 , адреса місця проживання: АДРЕСА_2 .

Суддя: С. В. Библів

СудПервомайський міськрайонний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення18.06.2024
Оприлюднено19.06.2024
Номер документу119799000
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —632/2226/23

Рішення від 18.06.2024

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Библів С. В.

Ухвала від 18.04.2024

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Библів С. В.

Ухвала від 05.03.2024

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Библів С. В.

Ухвала від 30.01.2024

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Библів С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні