Ухвала
від 18.06.2024 по справі 5004/1694/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

пр. Волі, 54а, м. Луцьк, 43010, тел./факс 72-41-10

E-mail: inbox@vl.arbitr.gov.ua Код ЄДРПОУ 03499885

УХВАЛА

18 червня 2024 року Справа № 5004/1694/11 Господарський суд Волинської області у складі:

головуючого судді Гарбара Ігоря Олексійовича

секретар судового засідання Гандзілевська Яна Вікторівна

за відсутністю представників сторін та ліквідатора

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Луцьку у приміщенні Господарського суду Волинської області заяву Головного управління Пенсійного фонду України у Волинській області про заміну кредитора у справі №5004/1694/11 за заявою Відкритого акціонерного товариства "Володимир-Волинський цукровий завод" про банкрутство,

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського суду Волинської області від 26.08.2011 порушено провадження у справі №5004/1694/11 про банкрутство відкритого акціонерного товариства "Володимир-Волинський цукровий завод".

Постановою суду від 23.05.2012 ВАТ "Володимир-Волинський цукровий завод" визнано банкрутом та відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором товариства призначено арбітражного керуючого Михайловського С.В.

Ухвалою суду від 21.05.2019 припинено повноваження арбітражного керуючого, ліквідатора майна Михайловського Сергія Володимировича у справі №5004/1694/11 про банкрутство Відкритого акціонерного товариства "Володимир - Волинський цукровий завод", Ліквідатором майна Відкритого акціонерного товариства "Володимир - Волинський цукровий завод" призначено арбітражного керуючого Темчишина Володимира Петровича.

Ухвалою від 27.05.2024 продовжено строк ліквідаційної процедури Відкритого акціонерного товариства Володимир-Волинський цукровий завод та повноважень ліквідатора Темчишина Володимира Петровича на шість місяців до 25.11.2025 у справі №5004/1694/11 за заявою Відкритого акціонерного товариства "Володимир-Волинський цукровий завод" про банкрутство.

06.06.2024 представник Головного управління Пенсійного фонду України у Волинській області надіслав на адресу суду заяву про заміну кредитора, а саме: Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Волинській області на його правонаступника Головне управління Пенсійного фонду України у Волинській області.

Розгляд заяви просив проводити без участі представника Головного управління Пенсійного фонду України у Волинській області на підставі наявних у суду матеріалів справи.

Ухвалою суду від 11.06.2024 заяву про заміну кредитора його правонаступником прийнято до розгляду. Розгляд заяви призначено у судовому засіданні на 18.06.2024 о 12:15 год. Запропоновано ліквідатору Темчишину В.П. надати суду пояснення щодо заяви Головного управління Пенсійного фонду України у Волинській області про заміну кредитора його правонаступником.

18.06.2024 представник Головного управління Пенсійного фонду України у Волинській області надіслав на електронну адресу суду заяву про уточнення до заяви про процесуальне правонаступництво, а якій просить суд: заміну кредитора, а саме: Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Волинській області та відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в місті Володимирі-Волинському на його правонаступника Головне управління Пенсійного фонду України у Волинській області.

Також, 18.06.2024 представник Головного управління Пенсійного фонду України у Волинській області надіслав заяву про залишення без розгляду уточнення до заяви про процесуальне правонаступництво.

З врахуванням вище викладеного, суд протокольною ухвалою від 18.06.2024 залишив заяву про уточнення до заяви про процесуальне правонаступництво без розгляду.

У визначений судом день та час кредитори своїх представників в судове засідання не направили. Не з`явився в судове засідання і ліквідатор.

Дослідивши матеріали заяви про заміну кредитора, суд дійшов висновку про її задоволення, з огляду на наступне.

Ухвалою Господарського суду Волинської області від 26.01.2012 затверджено реєстр вимог кредиторів ВАТ «Володимир-Волинський цукровий завод» в тому числі й грошові вимоги Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у місті Володимирі-Волинському в сумі 69374,81 грн друга черга, 3928,97 грн шоста черга; вимоги Волинського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в сумі 13 170,50 друга черга, 23893,45 грн шоста черга.

Відповідно до листа Господарського суду Волинської області від 20.05.2015 №5004/1694/11/3356/15 (на № 111 від 13.05.2015) загальний розмір визнаних ліквідатором та включених до реєстру вимог кредиторів товариства-банкрута вимог Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального, страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у місті Володимирі-Волинському становить 663613,05 грн, в тому числі 659 684,08 грн вимог другої черги (з них 590309,27 капіталізовані платежі) та 3928,97 грн вимог шостої черги.

Ухвалами Господарського суду Волинської області від 27.03.2018 замінено кредитора у справі про банкрутство з відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в місті Володимирі-Волинському Волинської області та з Волинського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності на їх правонаступника - Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Волинській області.

01.01.2023 набрав чинності Закон України Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування» та Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» від 21.09.2022 № 2620-ІХ (далі -Закон № 2620-ІХ), яким припинено Фонд соціального страхування України та управління виконавчої дирекції Фонду реорганізувавши їх шляхом приєднання до Пенсійного фонду України з 01.01.2023.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 27.12.2022 № 1442 Питання припинення Фонду соціального страхування України та управлінь виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України Кабінет Міністрів України постановив припинити з 1 січня 2023 року, реорганізувавши шляхом приєднання до Пенсійного фонду України, Фонд соціального страхування України, управління виконавчих дирекцій Фонду соціального страхування України.

Згідно виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань від 01.06.2023 № 594709017697 внесено запис про припинення юридичної особи Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Волинській області.

Відповідно до підпунктів 2,7 «Прикінцевих та перехідних положень» Закону № 2620-ІХ Пенсійний фонд України та його територіальні органи є правонаступниками Фонду соціального страхування України, його виконавчої дирекції, управлінь' виконавчої дирекції Фонду та їх відділень. Стягнення та погашення заборгованості із страхових внесків на загальнообов`язкове державне соціальне страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, пенсійне страхування, єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, у тому числі в судовому порядку, у справах про банкрутство, за виконавчими документами, провадження за якими відкрито до набрання чинності цим Законом, здійснюють територіальні органи Пенсійного Фонду України.

Відповідно до ст.52 ГПК України у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив. Про заміну або про відмову в заміні учасника справи його правонаступником суд постановляє ухвалу.

Згідно ст. 43 Кодексу України з процедур банкрутства, у разі вибуття чи заміни кредитора у справі про банкрутство господарський суд за заявою правонаступника або іншого учасника (учасників) справи здійснює заміну такої сторони її правонаступником на будь-якій стадії провадження у справі.

Усі дії, вчинені у справі про банкрутство до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив.

За загальним правилом, правонаступництво - це перехід прав і обов`язків від одного суб`єкта до іншого. Правонаступництво є самостійною підставою заміни кредитора у зобов`язанні, його слід розглядати як певний юридичний механізм похідного правонабуття, за яким до правонаступника переходять суб`єктивні права та обов`язки попередника. Правонаступництво для юридичних осіб може наставати в разі їх припинення з правонаступництвом. Припинення юридичної особи з правонаступництвом, тобто реорганізація юридичної особи, може проводитися у формі злиття, приєднання, поділу або перетворення.

Процесуальне правонаступництво - це перехід процесуальних прав і обов`язків сторони у справі до іншої особи у зв`язку з вибуттям особи у спірному матеріальному правовідношенні. Процесуальне правонаступництво випливає з юридичних фактів правонаступництва (заміни сторони матеріального правовідношення її правонаступником) і відображає зв`язок матеріального і процесуального права. Для вирішення судом питання про процесуальну заміну сторони у справі (у тому числі на стадії виконання судового рішення) необхідною умовою є наявність відповідних первинних документів, які підтверджують факт вибуття особи з матеріального правовідношення та перехід її прав та обов`язків до іншої особи - правонаступника.

Відповідно до ч.4 ст.91 ЦК України, цивільна правоздатність юридичної особи виникає з моменту її створення і припиняється з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Відповідно до ч. 3 ст. 9 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" в Єдиному державному реєстрі містяться, зокрема, такі відомості щодо юридичної особи: дані про юридичних осіб, правонаступником яких є зареєстрована юридична особа та дані про юридичних осіб - правонаступників.

Згідно ч.7 ст.4 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» у разі приєднання юридичних осіб здійснюється державна реєстрація припинення юридичних осіб, що припиняються у результаті приєднання, та державна реєстрація змін до відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі, щодо правонаступництва юридичної особи, до якої приєднуються. Приєднання вважається завершеним з дати державної реєстрації змін до відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі, щодо правонаступництва юридичної особи, до якої приєднуються.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 104 ЦК України юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників. Юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Як слідує з витягу з єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, юридична особа Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Волинській області - припинено.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку про задоволення заяви Головне управління Пенсійного фонду України у Волинській області про заміну кредитора її правонаступником.

Керуючись ст.43 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. ст. 52, 234 ГПК України, господарський суд,-

У Х В А Л И В:

1. Заяву задовольнити.

2. Замінити кредитора у справі №5004/1694/11 про банкрутство Відкритого акціонерного товариства «Володимир-Волинський цукровий завод» - Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Волинській області (Київський майдан, 6, місто Луцьк, 43010, код ЄДРПОУ 41317393) на його правонаступника Головне управління Пенсійного фонду України у Волинській області (вулиця Кравчука,22-В, м. Луцьк, 43026, код ЄДРПОУ 13358826).

Ухвала господарського суду набирає законної сили з моменту її підписання відповідно до ч.2 ст. 235 ГПК України.

Ухвала суду підписана 18.06.2024.

Ухвала суду може бути оскаржена до Північно-західного апеляційного господарського суду відповідно до ст.ст. 255-256, п.17.5 Перехідних положень ГПК України.

Суддя І. О. Гарбар

СудГосподарський суд Волинської області
Дата ухвалення рішення18.06.2024
Оприлюднено20.06.2024
Номер документу119802740
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5004/1694/11

Ухвала від 10.07.2024

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гарбар Ігор Олексійович

Ухвала від 18.06.2024

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гарбар Ігор Олексійович

Ухвала від 11.06.2024

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гарбар Ігор Олексійович

Ухвала від 27.05.2024

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гарбар Ігор Олексійович

Постанова від 09.04.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Васьковський О.В.

Ухвала від 25.03.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Васьковський О.В.

Ухвала від 04.03.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Васьковський О.В.

Ухвала від 29.01.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Васьковський О.В.

Судовий наказ від 28.12.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гарбар Ігор Олексійович

Постанова від 12.12.2023

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Розізнана І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні