Ухвала
від 18.06.2024 по справі 904/2587/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

18.06.2024р. Справа № 904/2587/24

Суддя Васильєв О.Ю., розглянувши матеріали

За позовом: Дніпровської міської ради, м. Дніпро

До: Російської Федерації в особі Мінистерства юстиції Російської Федерації, м. Москва

Третя особа: Департамент гуманітарної політики Дніпровської міської ради, м. Дніпро

Про: стягнення 8 608 028,34 грн.

СУТЬ СПОРУ:

Дніпровська міськрада (позивач) звернулася до господарського суду Дніпропетровської області з позовом до РФ в особі Міністерства юстиції РФ (відповідач) про стягнення 8 608 028,34 грн. збитків (шкоди), завданих об`єктам права комунальної власності Дніпровської міської територіальної громади внаслідок бойових дій, терористичних актів (ракетних обстрілів), спричинених військовою агресією Російської Федерації.

Вимоги до змісту та форми позовної заяви (які є обов`язковими для особи, що звертається до суду), викладені у ст.ст.162 та 164 ГПК України. Так, відповідно до приписів ст.164 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують: 1) направлення іншим учасникам справи копій позовної заяви і доданих до неї документів з урахуванням положень статті 42 цього Кодексу (Пункт 1 частини першої статті 164 в редакції Закону № 3200-IX від 29.06.2023).

Однак в порушення вищезазначених приписів, позивачем не надано жодних доказів надсилання відповідачу копій позовної заяви і доданих до неї документів з урахуванням положень статті 42 цього Кодексу.

Суд звертає увагу позивача на ту обставину , що введення воєнного стану в Україні внаслідок військової агресії РФ не звільняє позивачів від обов`язку повідомлення держави РФ чи її резидентів, які виступають відповідачами у справах, що розглядаються господарськими судами України, про звернення до них з відповідними позовами. Отже, чинне на цей час законодавство України без виключення в залежності від категорії відповідачів вимагає від позивачів додання до позовних заяв документів, які підтверджують направлення іншим учасникам справи копій позовної заяви і доданих до неї документів. Таке направлення може бути здійснене (поміж іншим) і шляхом направлення копії позовної заяви і доданих до неї документів на адреси посольств РФ в будь-якій країні, в тому числі в електронній формі.

Відповідно до п.1-4 ст. 174 ГПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити). Якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Окрім того, відповідно до вимог ст. 173 ГПК України в одній позовній заяві може бути об`єднано декілька вимог, пов`язаних між собою підставою виникнення або поданими доказами.

Але об`єднані Дніпровською міськрадою в цій позовній заяві вимоги про стягнення (відшкодування) збитків не пов`язані підставою виникнення та поданими доказами, оскільки стосуються 7 різних об`єктів нерухомого майна , які були пошкоджені внаслідок ракетних обстрілів РФ в різні календарні дати; на підтвердження обставин, викладених у позовній заяві, позивач посилається на значну кількість різних доказів (договорів, актів, платіжних документів, тощо). Сумісний розгляд цих вимог значно ускладнить вирішення спору та не сприятиме виконанню завдання господарського судочинства. Окрім того, роз`єднання цих вимог не спричинить збільшення витрат позивача на сплату судового збору, оскільки відповідно до вимог чинного законодавства України він звільнений від сплати судового збору по даній категорії справ.

На підставі викладеного, керуючись вимогами ст.ст.162,164,173,174,234 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

1.Залишити позовну заяву без руху.

2.Позивачеві протягом 10 днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху усунути вищезазначені недоліки позовної заяви, а саме:

- надати докази направлення відповідачу копій позовної заяви і доданих до неї документів з урахуванням положень статті 42 ГПК України.

3.Роз`яснити позивачу, що в разі не усунення цих недоліків у встановлений судом строк, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулась з позовною заявою.

4.Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя Васильєв О.Ю.

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення18.06.2024
Оприлюднено20.06.2024
Номер документу119802880
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/2587/24

Ухвала від 03.09.2024

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Чередко Антон Євгенович

Ухвала від 12.08.2024

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Чередко Антон Євгенович

Ухвала від 05.07.2024

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Чередко Антон Євгенович

Ухвала від 18.06.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Васильєв Олег Юрійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні