Ухвала
від 17.06.2024 по справі 922/3369/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

"17" червня 2024 р.м. ХарківСправа № 922/3369/19

Господарський суд Харківської області у складі:

судді: Кононової О.В.

розглянувши заяву Головного управління Пенсійного Фонду України в Харківській області (вх. № 13495 від 24.05.2024) про визнання поточних грошових вимог у справі

за заявоюТовариства з обмеженою відповідальністю "Центр передових технологій будівництва та ремонта автомобільних доріг" доТовариства з обмеженою відповідальністю "Центр передових технологій будівництва та ремонта автомобільних доріг" про визнання банкрутом

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою суду від 07.11.2019 серед іншого відкрито провадження у справі про банкрутство товариства з обмеженою відповідальністю "Центр передових технологій будівництва та ремонта автомобільних доріг", введено мораторій на задоволення вимог кредиторів, введено процедуру розпорядження майном боржника, розпорядником майна призначено арбітражного керуючого Шаматріна Є.М.

Ухвалою суду від 12.04.2023 серед іншого призначено арбітражного керуючого Тризну Олександра Васильовича.

22.03.2024 за розпорядженням керівника апарату суду щодо призначення повторного автоматизованого розподілу справи у зв`язку відсутністю повноважень на здійснення правосуддя у судді Яризька В.О., відповідно до пункту 2.3.50 Положення про автоматизовану систему документообігу суду, було призначено повторний автоматизований розподіл справи № 922/3369/19. Згідно Витягу з Протоколу повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 22.03.2024 для розгляду справи визначено суддю Кононову О.В.

24.05.2024 до суду від Головного управління Пенсійного Фонду України в Харківській області надійшла заява про визнання грошових вимог до боржника щодо заборгованості по сплаті фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, за період з грудня 2019 року по листопад 2020 року в розмірі 182652,69 грн.

Розглянувши матеріали заяви Головного управління Пенсійного Фонду України в Харківській області, суд зазначає, що звернення до суду з приводу наявності кредиторських вимог до боржника регламентоване Кодексом України з процедур банкрутства, який визначає порядок та спосіб такого звернення безпосередньо до суду, а саме: шляхом подання заяви про визнання грошових вимог до боржника.

Заява обґрунтована тим, що рiшенням Харкiвського окружного адмiнiстративного суду вiд 20.04.2021 року по справi № 520/19256/2020 були задоволенi вимоги позивача по сплатi заборгованостi по вiдшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пiльгових пенсiй за перiод з грудня 2019 року по листопад 2020 року на суму 182 652,69 грн.

За результатами запиту до Єдиного державного реєстру судових рішень, судом встановлено, що дійсно рішенням Харкiвського окружного адмiнiстративного суду вiд 20.04.2021 по справi № 520/19256/2020 був задоволений Адміністративний позов Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області (майдан Свободи, буд. 5, Держпром, під. 3, пов. 2, м. Харків, 61022, код ЄДРПОУ 14099344) до Товариства з обмеженою відповідальністю "Центр передових технологій будівництва та ремонту автомобільних доріг" (вул. Велозаводська, буд. 1, м. Харків, 61066, код ЄДРПОУ 30883206) про стягнення заборгованості.

Стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю "Центр передових технологій будівництва та ремонту автомобільних доріг" (вул. Велозаводська, буд. 1, м. Харків, 61066, код ЄДРПОУ 30883206) на користь Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області (майдан Свободи, буд. 5, Держпром, під. 3, пов. 2, м. Харків, 61022, код ЄДРПОУ 14099344) заборгованість по сплаті фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з грудня 2019 року по листопад 2020 року в сумі 182652,69 грн.

Рішення набрало законної сили 03.08.2021 та було залишено без змiн постановою Другого апеляцiйного адмiнiстративного суду вiд 21.02.2021.

Частина 1 ст. 2 Кодексу України з процедур банкрутства передбачає, що провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України.

Відповідно до ст. 1 Кодексу України з процедур банкрутства, конкурсні кредитори - кредитори за вимогами до боржника, що виникли до відкриття провадження у справі про банкрутство і виконання яких не забезпечено заставою майна боржника; поточні кредитори - кредитори за вимогами до боржника, що виникли після відкриття провадження у справі про банкрутство

Відповідно до заяви Головного управління Пенсійного Фонду України в Харківській областіпро визнання кредиторських вимог щодо заборгованостi по вiдшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пiльгових пенсiй за перiод з грудня 2019 року по листопад 2020 року на суму 182 652,69 грн. , тобто відповідно до положень ст. 1 Кодексу України з процедур банкрутства являються поточними, оскільки провадження у справі про банкрутство відкрито 07.11.2019, про що також зазначає заявник в поданій заяві.

Суд зазначає, що станом на дату звернення Головного управління Пенсійного Фонду України в Харківській області до суду із заявою про визнання поточних кредиторських вимог до боржника постанови про визнання товариства з обмеженою відповідальністю "Центр передових технологій будівництва та ремонта автомобільних доріг" банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури господарським судом не приймалось. У даній справі наразі триває процедура розпорядження майном боржника.

Відповідно до ч.5 ст. 41 Кодексу України з процедур банкрутства дія мораторію на задоволення вимог кредиторів не поширюється на вимоги поточних кредиторів.

Згідно ч.14 ст. 39 Кодексу України з процедур банкрутства пред`явлення конкурсними та забезпеченими кредиторами вимог до боржника та їх задоволення можуть здійснюватися лише у порядку, передбаченому цим Кодексом, та в межах провадження у справі; з моменту відкриття провадження у справі пред`явлення поточними кредиторами вимог до боржника та їх задоволення можуть здійснюватися у випадку та порядку, передбачених цим Кодексом.

Частиною з ст.59 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що з метою виявлення кредиторів з вимогами за зобов`язаннями боржника, визнаного банкрутом, що виникли під час проведення процедур банкрутства, господарський суд здійснює офіційне оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури на офіційному веб-порталі судової влади України.

Відповідно до ч.4 ст. 60 Кодексу України з процедур банкрутства у ліквідаційній процедурі господарський суд розглядає заяви з вимогами поточних кредиторів, які надійшли до господарського суду після офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом. Заяви з вимогами поточних кредиторів розглядаються господарським судом у порядку черговості їх надходження. За результатами розгляду зазначених заяв господарський суд своєю ухвалою визнає чи відхиляє (повністю або частково) вимоги таких кредиторів. Вимоги поточних кредиторів погашаються в порядку черговості, визначеної статтею 64 цього Кодексу.

Таким чином, у силу наведених приписів Кодексу України з процедур банкрутства поточні вимоги кредиторів можуть пред`являтися та розглядатися судом тільки в межах ліквідаційної процедури, на що прямо вказує застереження у частині четвертій статті 60 Кодексу щодо розгляду судом тих заяв, які надійшли після офіційного оприлюднення повідомлення про визнання банкрутом.

Відтак лише у разі визнання товариства з обмеженою відповідальністю "Центр передових технологій будівництва та ремонта автомобільних доріг" банкрутом і введення ліквідаційної процедури Головного управління Пенсійного Фонду України в Харківській області має право у ліквідаційній процедурі заявити зазначені кредиторські вимоги, що виникли під час проведення судової процедури розпорядження майном боржника.

Головне управління Пенсійного Фонду України в Харківській області передчасно (в процедурі розпорядження майном боржника) звернулось до господарського суду Харківської області із заявою про визнання поточних кредиторських вимог у справі №922/3369/19, для розгляду якої у господарського суду відсутні наразі законні підстави.

В той же час, відповідно до ч.8 ст. 45 Кодексу України з процедур банкрутства до визнання боржника банкрутом спори боржника з кредиторами, які мають поточні вимоги до боржника, вирішуються в межах справи про банкрутство шляхом їх розгляду у позовному провадженні господарським судом.

В позовному провадженні зазначені вимоги вже були розглянуті, про що винесено відповідне судове рішення.

У постанові Великої Палати Верховного Суду від 20.11.2018 у справі № 5023/10655/11 наведено правовий висновок про те, що мораторій поширює свою дію на конкурсну заборгованість та не поширює на поточну. Поточні вимоги кредиторів боржника знаходяться у вільному правовому режимі до визнання боржника банкрутом. Суддя, який розглядає справу про банкрутство, відмовляє у прийнятті заяв поточних кредиторів з вимогами до боржника, що ґрунтуються на зобов`язаннях, які виникли після порушення провадження у справі, оскільки спори за такими вимогами підлягають розгляду у порядку позовного провадження.

Отже, до визнання боржника банкрутом і введення ліквідаційної процедури вимоги Головного управління Пенсійного Фонду України в Харківській області, що виникли під час судової процедури розпорядження майном боржника і є поточними вимогами вирішуються в межах справи про банкрутство шляхом їх розгляду у позовному провадженні господарським судом. Таким чином заява Головного управління Пенсійного Фонду України в Харківській області з грошовими вимогами до боржника щодо заборгованостi по вiдшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пiльгових пенсiй за перiод з грудня 2019 року по листопад 2020 року на суму 182 652,69 грн. подана передчасно, тому суд відмовляє в її прийнятті.

За таких обставин та керуючись статтями 1, 2, 45, 39, 41, 59-60 Кодексу України з процедур банкрутства, ч. 2, 4 ст. 170, ч. 5 ст. 174, 234-235 ГПК, суд -

УХВАЛИВ:

Відмовити Головному управлінню Пенсійного Фонду України в Харківській області в прийнятті в прийнятті до розгляду заяви (вх. № 13495 від 24.05.2024) з грошовими вимогами до боржника щодо заборгованостi по вiдшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пiльгових пенсiй за перiод з грудня 2019 року по листопад 2020 року на суму 182 652,69 грн.

Заяву з доданими до неї документами повернути заявникові.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання суддею та може бути оскаржена до Східного апеляційного господарського суду протягом 10 днів з дня набрання нею законної сили.

Ухвалу складено та підписано 17.06.2024 року.

Суддя Кононова О.В.

СудГосподарський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення17.06.2024
Оприлюднено20.06.2024
Номер документу119805500
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи про банкрутство, з них: банкрутство юридичної особи

Судовий реєстр по справі —922/3369/19

Ухвала від 18.06.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кононова О.В.

Ухвала від 17.06.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кононова О.В.

Ухвала від 17.06.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кононова О.В.

Ухвала від 14.05.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кононова О.В.

Ухвала від 13.05.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кононова О.В.

Ухвала від 13.05.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кононова О.В.

Ухвала від 13.05.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кононова О.В.

Ухвала від 13.05.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кононова О.В.

Ухвала від 13.05.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кононова О.В.

Ухвала від 13.05.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кононова О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні