Ухвала
від 17.06.2024 по справі 922/2052/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

17 червня 2024 року м. ХарківСправа № 922/2052/22 (922/1985/24) Господарський суд Харківської області у складі:

судді Усатого В.О.

розглянувши матеріали справи

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія Альтекс" (61166, м. Харків, проспект Науки, буд. 40, код ЄДРПОУ 44103636) в особі ліквідатора Мухітдінова Р.Д. до Фізичної особи-підприємця Хадирова Гафура Королієвича ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ) про стягнення коштів в межах справи про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія Альтекс"

ВСТАНОВИВ:

Позивач, Товариство з обмеженою відповідальністю "Компанія Альтекс" в особі ліквідатора Мухітдінова Р.Д., звернувся до Господарського суду Харківської області з позовною заявою до відповідача, фізичної особи-підприємця Хадирова Гафура Королієвича, в якій просить суд стягнути з останнього суму передплати в загальному розмірі 1 232 000,00 грн. та судові витрати.

Ухвалою Господарського суду Харківської області від 24.11.2022, крім іншого, відкрито провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія Альтекс".

Постановою Господарського суду Харківської області від 14.02.2023, крім іншого, визнано ТОВ "Компанія Альтекс" банкрутом та відкрито ліквідаційну процедуру, призначено ліквідатором арбітражного керуючого Мухітдінова Р.Д.

Відповідно до ч. 2 статті 7 Кодексу України з процедур банкрутства господарський суд, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство, в межах цієї справи вирішує всі майнові спори, стороною яких є боржник; спори з позовними вимогами до боржника та щодо його майна; спори про визнання недійсними результатів аукціону; спори про визнання недійсними будь-яких правочинів, укладених боржником; спори про повернення (витребування) майна боржника або відшкодування його вартості відповідно; спори про стягнення заробітної плати; спори про поновлення на роботі посадових та службових осіб боржника; спори щодо інших вимог до боржника.

Враховуючи вищевикладене, відповідно до протоколу передачі судової справи раніше визначеному складу суду позовна заява в межах справи про банкрутство (вхідний номер 1985/24 від 06.06.2024) передана на розгляд судді Усатому В.О.

Ухвалою суду від 11 червня 2024 року прийнято позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія Альтекс" до фізичної особи-підприємця Хадирова Гафура Королієвича до розгляду в межах справи про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія Альтекс". Відкрито провадження у справі №922/2052/22 (922/1985/24). Постановлено здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників справи. Відповідачу, у разі наявності заперечень проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження, постановлено подати суду заяву із обґрунтуванням своїх заперечень протягом п`яти днів з дня вручення даної ухвали. Встановлено відповідачу п`ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання відзиву на позовну заяву. У зазначений строк відповідач має надіслати суду відзив, який повинен відповідати вимогам статті 165 Господарського процесуального кодексу України, і всі письмові та електронні докази, висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову. Копію відзиву та доданих до нього документів відповідач має надіслати (надати) іншим учасникам справи одночасно із надсиланням (наданням) відзиву до суду та докази надіслання надати суду разом із відзивом на позов. Встановлено позивачу строк для подання відповіді на відзив із урахуванням вимог статті 166 Господарського процесуального кодексу України протягом п`яти днів з дня отримання відзиву. Докази надіслання відповіді на відзив іншим сторонам постановлено надати суду. Встановлено відповідачу строк для подання заперечень на відповідь на відзив із урахуванням вимог статті 167 Господарського процесуального кодексу України протягом п`яти днів з дня отримання відповіді на відзив. Докази надіслання заперечень іншим сторонам надати суду.

12.06.2024 до суду від ліквідатора позивача надійшло клопотання (вх.№15286) в якому останній просить суд витребувати у ФОП Хадирова Гафура Королієвича (РНОКПП НОМЕР_1 ) копії наступних документів:

- договір №10 від 26.10.2021, укладений між ТОВ "КОМПАНІЯ АЛЬТЕКС" та ФОП Хадиров Г.К. (РНОКПП НОМЕР_1 );

- видаткові накладні в розрізі оплат/поставок в рамках договору №10 від 26.10.2021, що підтверджують поставку на користь позивача ТОВ "КОМПАНІЯ АЛЬТЕКС" товару на загальну суму 1 232 000,00 грн.;

- рахунки фактури в розрізі оплат згідно договору №10 від 26.10.2021;

- товарно-транспортні накладні в розрізі поставок згідно договору №10 від 26.10.2021р., що підтверджують поставку на користь позивача ТОВ "КОМПАНІЯ АЛЬТЕКС" товару на загальну суму 1 232 000,00 грн.;

- акти приймання товарів згідно договору №10 від 26.10.2021, що підтверджують поставку на користь позивача ТОВ "КОМПАНІЯ АЛЬТЕКС" товару на загальну суму 1 232 000,00 грн.

Вищезазначене клопотання обґрунтовано тим, що в поданій позовній заяві позивач вказував, що з аналізу банківської виписки (АТ «УКРСИББАНК» (МФО 351005) за особовим рахунком НОМЕР_2 ), яку ним було отримано в межах справи №922/2052/22 про банкрутство, встановлено, що зі сторони ТОВ "КОМПАНІЯ АЛЬТЕКС" на користь ФОП Хадирова Г.К. (РНОКПП НОМЕР_1 ) в період з 27.10.2021 по 27.01.2022 включно були здійсненні оплати коштів на загальну суму 1 232 000,00 грн., але будь-яких документів на підтвердження здійснення господарських операцій, а саме поставки ФОП Хадировим Г.К. (РНОКПП НОМЕР_1 ) на ТОВ "КОМПАНІЯ АЛЬТЕКС" Товару на загальну суму 1 232 000,00 грн., арбітражному керуючому ТОВ "КОМПАНІЯ АЛЬТЕКС" не передано. Відповідно, з метою досудового врегулювання спору, позивач звертався до відповідача (докази направлення цінного листа від 18.05.2023 трекінг №0504570220835 долучено до позовної заяви) з проханням надати документи, що підтверджують виконання відповідачем зобов`язання щодо поставки на користь позивача товару на загальну суму 1 232 000,00 грн., а саме: договори укладені між ТОВ «КОМПАНІЯ АЛЬТЕКС» та ФОП Хадиров Г.К.; видаткові накладні в розрізі оплат; рахунки фактури в розрізі оплат; товарно-транспортні накладні в розрізі поставок; акти приймання товарів/робіт. Позивач зазначає, що цінний лист (Трекінг № 0504570220835), яким відправлявся запит від 18.05.2023 року, був прийнятий адресатом ФОП Хадировим Г.К. (РНОКПП НОМЕР_1 ), але з невідомих причин даний запит залишився без відповіді, а отже, ліквідатор позивача не отримав від відповідача жодного запитуваного документу на підтвердження поставки на ТОВ "КОМПАНІЯ АЛЬТЕКС" товару на загальну суму 1 232 000,00 грн. На думку позивача, вище перелічені документи є важливими доказами у справі, оскільки можуть підтвердити факт договірних відносин між позивачем та відповідачем, а також підтвердити чи спростувати наявність правових підстав перерахунку на користь відповідача грошових коштів на загальну суму 1 232 000,00 грн.

Розглянувши подане позивачем клопотання, суд відзначає наступне.

Згідно з вимогами ст. ст. 73-74 ГПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Статтею 76 ГПК України передбачено, що належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

При цьому, статтями 77-78 ГПК України також передбачено, що обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування. Докази, одержані з порушенням закону, судом не приймаються. Достовірними є докази, створені (отримані) за відсутності впливу, спрямованого на формування хибного уявлення про обставини справи, які мають значення для справи.

Згідно з п. п. 1, 4 ст. 80 ГПК України, учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду. Якщо доказ не може бути поданий у встановлений законом строк з об`єктивних причин, учасник справи повинен про це письмово повідомити суд та зазначити: доказ, який не може бути подано; причини, з яких доказ не може бути подано у зазначений строк; докази, які підтверджують, що особа здійснила всі залежні від неї дії, спрямовані на отримання вказаного доказу.

Згідно з п. 1 ст. 81 ГПК України, учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Частинами 1, 2, 6 ст. 91 ГПК України передбачено, що письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору. Письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього. Якщо подано копію (електронну копію) письмового доказу, суд за клопотанням учасника справи або з власної ініціативи може витребувати у відповідної особи оригінал письмового доказу. Якщо оригінал письмового доказу не поданий, а учасник справи або суд ставить під сумнів відповідність поданої копії (електронної копії) оригіналу, такий доказ не береться судом до уваги.

З огляду на обґрунтування наведені у клопотанні, предмет та підстави позову, з метою повного, всебічного та об`єктивного розгляду справи, суд вважає за необхідне задовольнити подане ліквідатором позивача клопотання та витребувати у ФОП Хадирова Гафура Королієвича належним чином засвідчені копії наступних документів: договір №10 від 26.10.2021, укладений між ТОВ "КОМПАНІЯ АЛЬТЕКС" та ФОП Хадиров Г.К. (РНОКПП НОМЕР_1 ); видаткові накладні в розрізі оплат/поставок в рамках договору №10 від 26.10.2021, що підтверджують поставку на користь позивача ТОВ "КОМПАНІЯ АЛЬТЕКС" товару на загальну суму 1 232 000,00 грн.; рахунки фактури в розрізі оплат згідно договору №10 від 26.10.2021; товарно-транспортні накладні в розрізі поставок згідно договору №10 від 26.10.2021, що підтверджують поставку на користь позивача ТОВ "КОМПАНІЯ АЛЬТЕКС" товару на загальну суму 1 232 000,00 грн.; акти приймання товарів згідно договору №10 від 26.10.2021, що підтверджують поставку на користь позивача ТОВ "КОМПАНІЯ АЛЬТЕКС" товару на загальну суму 1 232 000,00 грн.

Керуючись ст.7 Кодексу України з процедур банкрутства, статтями 81, 232-235, 250 Господарського процесуального кодексу України суд

УХВАЛИВ:

Клопотання ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія Альтекс" (вх.№15286 від 12.06.2024) задовольнити.

Витребувати у ФОП Хадирова Гафура Королієвича (РНОКПП НОМЕР_1 ) належним чином засвідчені копії наступних документів:

- договір №10 від 26.10.2021, укладений між ТОВ "КОМПАНІЯ АЛЬТЕКС" та ФОП Хадиров Г.К. (РНОКПП НОМЕР_1 );

- видаткові накладні в розрізі оплат/поставок в рамках договору №10 від 26.10.2021, що підтверджують поставку на користь позивача ТОВ "КОМПАНІЯ АЛЬТЕКС" товару на загальну суму 1 232 000,00 грн.;

- рахунки фактури в розрізі оплат згідно договору №10 від 26.10.2021;

- товарно-транспортні накладні в розрізі поставок згідно договору №10 від 26.10.2021р., що підтверджують поставку на користь позивача ТОВ "КОМПАНІЯ АЛЬТЕКС" товару на загальну суму 1 232 000,00 грн.;

- акти приймання товарів згідно договору №10 від 26.10.2021, що підтверджують поставку на користь позивача ТОВ "КОМПАНІЯ АЛЬТЕКС" товару на загальну суму 1 232 000,00 грн.

Вказані в ухвалі докази повинні бути передані суду протягом 7 днів з моменту отримання копії зазначеної ухвали суду.

Повідомити відповідача, що відповідно до частини 8 статті 81 Господарського процесуального кодексу України особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Ухвалу складено та підписано 17.06.2024.

СуддяВ.О. Усатий

СудГосподарський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення17.06.2024
Оприлюднено20.06.2024
Номер документу119805504
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи про банкрутство, з них: майнові спори, стороною в яких є боржник, з них:

Судовий реєстр по справі —922/2052/22

Ухвала від 10.10.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 10.09.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 27.08.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 12.08.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 15.07.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 17.06.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 11.06.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 07.05.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 07.05.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 29.04.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні