Рішення
від 18.06.2024 по справі 608/1371/24
ЧОРТКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

копія

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"18" червня 2024 р. Справа № 608/1371/24

Номер провадження2/608/562/2024

Чортківський районний суд Тернопільської області в складі:

головуючої судді Коломієць Н. З.

з участю секретаря Смаглій О. Р.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в місті Чорткові справу за позовом ОСОБА_1 до Колиндянської сільської ради Чортківського району Тернопільської області, третя особа: приватний нотаріус Чортківського районного нотаріального округу Доліба Олена Володимирівна про визнання права власності на спадкове майно за заповітом,

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1 звернувся в суд з позовом до відповідача Колиндянської сільськоїради Чортківськогорайону Тернопільськоїобласті,третя особа:приватний нотаріусЧортківського районногонотаріального округуДоліба ОленаВолодимирівна провизнання прававласності наспадкове майноза заповітом. В позовній заяві вказав, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його баба ОСОБА_2 . Він звернувся до приватного нотаріуса Чортківського районного нотаріального округу Доліби О. В. для оформлення спадкових прав за заповітом на частку у праві власності на житловий будинок з відповідними частками господарських будівель та споруд АДРЕСА_1 , яка належала спадкодавцю, подавши необхідні документи. Однак, приватний нотаріус своїм листом № 182/01-16 від 17.05.2024 роз`яснила про необхідність звернення до суду для вирішення цього питання, оскільки у заповіті невірно вказано прізвище заповідача « ОСОБА_3 » замість « ОСОБА_4 » та відсутній правовстановлюючий документ на спадкове майно, що унеможливлює оформлення спадщини нотаріусом. Просить визнати за ним право власності на спадкове майно, що складається з одної другої частки житлового будинку з відповідною часткою господарських будівель та споруд, що знаходиться по АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Позивач ОСОБА_1 та його представник адвокат Волинець С. А. в підготовче засідання не з`явилися, подали письмову заяву, згідно якої просять розгляд справи проводити без їх участі, позовні вимоги підтримують, просять задоволити.

Відповідач представник Колиндянської сільської ради Чорктівського району Тернопільської області в підготовче судове засідання не з`явився, подав письмову заяву про слухання справи у його відсутності та визнання позову.

Третя особа: приватний нотаріус Чортківського районного нотаріального округу Доліба О. В. в підготовче судове засідання не з`явилася, подала письмову заяву про слухання справи у її відсутності, при ухваленні рішення покладається на розсуд суду.

Оскільки, відповідач визнає позов, тому суд ухвалює рішення у підготовчому засіданні, що відповідає вимогам ч.3 ст.200 Цивільного процесуального кодексу України та без фіксування судового процесу, відповідно до ч.2 ст. 247 ЦПК України.

Розглянувши позовну заяву, врахувавши думку учасників процесу, які не з`явилися в підготовче судове засідання, дослідивши письмові докази по справі, суд приходить до висновку, що позов підлягає до задоволення з наступних мотивів.

За положеннями ч.1 ст.15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

За положеннями ч.1 ст. 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Способом захисту цивільних прав та інтересів може бути визнання права (п.1 ч.2 ст.16 цього Кодексу).

За положеннями ч.1 ст.4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до ч. 1 ст. 263 Цивільного процесуального кодексу України, судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим.

Умовою для переходу в порядку спадкування права власності на об`єкти нерухомості, в тому числі житловий будинок, інші споруди, земельну ділянку є набуття спадкодавцем зазначеного права, у встановленому законодавством України порядку.

З матеріалів справи вбачається, що ІНФОРМАЦІЯ_2 у віці 86 років померла ОСОБА_2 , що випливає зі свідоцтва серія НОМЕР_1 від 18.03.2003, актовий запис № 7.

Згідно листа від 17.05.2024 «Щодо визнання права власності на спадкове майно», приватним нотаріусом Чортківського районного нотаріального округу Тернопільської області Долібою О. В. заведено спадкову справу №125/2017 до майна померлої ОСОБА_2 .

Відповідно до заповіту, посвідченого 03.03.2003 Товстеньківською сільською радою Чортківського району Тернопільської області за реєстровим №26, ОСОБА_5 розпорядилась належним їй житловим будинком в користь ОСОБА_1 .

З довідки Товстеньківського старостинського округу Колиндянської сільської ради Чортківського району Тернопільської області від 23.04.2024 № 6-140 вбачається, що станом на 01.07.1990 двір по АДРЕСА_1 згідно даних по господарської книги №5, особовий рахунок № НОМЕР_2 , був колгоспним, в ньому проживали: голова двору - ОСОБА_2 (померла ІНФОРМАЦІЯ_2 ), онук - ОСОБА_1 . ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Отже, позивач є таким, що прийняв спадщину після смерті заповідача ОСОБА_2 , прізвище якої розходиться з актовим записом про смерть. Однак, при цьому спір про тлумачення змісту заповіту відсутній.

Оскільки, будинковолодіння за вказаною адресою належить до колгоспного двору, тому одна друга частка у ньому належать спадкодавцю та одна друга - позивачу, який проживав разом із ОСОБА_2 на час відкриття спадщини.

Відповідно до інвентаризаційної справи на будинковолодіння в АДРЕСА_1 ), складеної 18.10.2006 Чортківським міжрайонним бюро технічної інвентаризації, право власності спадкодавця не оформлено.

З довідки згаданого Товстеньківського старостинського округу від 23.04.2024 №6-141 вбачається те, що житловому будинку з господарськими будівлями і спорудами, власниками якого є ОСОБА_2 (померла ІНФОРМАЦІЯ_2 ) та ОСОБА_1 присвоєно поштову адресу: АДРЕСА_1 .

Згідно ст. 25 Цивільного кодексу України, здатність мати цивільні права та обов`язки (цивільну правоздатність) мають усі фізичні особи. Цивільна правоздатність фізичної особи виникає з моменту її народження і припиняється у момент її смерті.

Відповідно до ст. 30 Цивільного кодексу України дієздатність має фізична особа, яка усвідомлює значення своїх дій та може керувати ними. Цивільною дієздатністю фізичної особи є її здатність своїми діями набувати для себе цивільних прав і самостійно.

Згідно ст. 182 ЦК України, права власності на нерухомі речі підлягають державній реєстрації. Згідно ст.328 цього Кодексу, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом.

Статтею 1218 ЦК України встановлено, що до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно з вимогами ч.1 ст.1297 ЦК України, спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якого є нерухоме майно, зобов`язаний звернутися до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно.

Згідно ст.ст. 368, 370, 372, 1226 Цивільного кодексу України у разі смерті співвласників частка кожного з них може бути визначена судом за позовом спадкоємців.

Відповідно до п.11 ч.1 ст. 346 Цивільного кодексу України, однією із підстав припинення права власності є смерть власника.

Відповідно до п. 23 Постанови Пленуму Верховного суду України від 30.05.2008 №7 «Про судову практику у справах про спадкування», свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців, які прийняли спадщину в порядку, установленому цивільним законодавством. За наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину, вимоги про визнання права на спадщину судовому розглядові не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Відповідно до ч.1 ст. 142 Цивільного процесуального кодексу України, у разі укладення мирової угоди до прийняття рішення у справі судом першої інстанції, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

Оскільки, відповідач позов визнав у підготовчому судовому засіданні, тому на виконання вимог закону, суд повертає позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого ним при поданні позову.

На підставі ст. ст. 25, 30, 346, 386, 392, 1222, 1268 Цивільного кодексу України та керуючись ст. ст. 4, 12, 76, 81, 89, 142, 200, 263, 264, 265 Цивільного процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_3 ) до Колиндянської сільської ради Чортківського району Тернопільської області (код ЄДРПОУ 04393775, с. Колиндяни Чортківського району Тернопільської області), третя особа: приватний нотаріус Чортківського районного нотаріального округу Доліба Олена Володимирівна (вул. Сонячна, 7/1, м. Чортків Тернопільської області) про визнання права власності на спадкове майно за заповітом - задоволити.

Визнати за ОСОБА_1 . ІНФОРМАЦІЯ_4 (РНОКПП НОМЕР_3 , адреса проживання: АДРЕСА_2 ) право власності на спадкове майно, що складається з одної другої частки житлового будинку з відповідною часткою господарських будівель та споруд, що знаходиться по АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Зобов`язати Головне управління Державної казначейської служби України у Тернопільській області, код ЄДРПОУ 37977599, що розташоване за адресою: поштовий індекс 46000, бульвар Шевченка, 39, м. Тернопіль, повернути зі спеціального фонду Державного бюджету України позивачу ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_3 ) 50 відсотків судового збору за квитанцією до платіжної інструкції на переказ готівки № 69600346 від 27.05.2024 на суму 1211, 20 гривень, що становить 605 (шістсот п`ять) гривень 60 копійок.

Рішення суду може бути оскаржено в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги Тернопільському апеляційному суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Згідно з оригіналом

Суддя:/підпис/

Оригінал рішення знаходиться в матеріалах справи № 608/1371/24

Рішення набирає законної сили « » 2024 р.

Суддя: Н. З. Коломієць

Копію рішення видано « » року

Секретар:

СудЧортківський районний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення18.06.2024
Оприлюднено20.06.2024
Номер документу119809972
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за заповітом

Судовий реєстр по справі —608/1371/24

Рішення від 18.06.2024

Цивільне

Чортківський районний суд Тернопільської області

Коломієць Н. З.

Ухвала від 28.05.2024

Цивільне

Чортківський районний суд Тернопільської області

Коломієць Н. З.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні