Рішення
від 18.06.2024 по справі 137/47/24
ЛІТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 137/47/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"18" червня 2024 р.

Літинський районний суд Вінницької області у складі:

головуючого судді Верещинської Я.С.,

присяжних: Новіцької Т.О.,

Головащенко О.Г.,

за участю секретаря судового засідання Хижук Л.І.,

заявника ОСОБА_1 ,

представника заявника-адвоката Білозора О.Л.,

адвоката особи, щодо якої розглядається справа-адвоката Зайця Б.В.

особи, щодо якої розглядається справа ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в с-щі Літин за правилами окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Орган опіки та піклування при Якушинецькій сільській раді Вінницького району Вінницької області про визнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна,

ВСТАНОВИВ:

Представник заявника-адвокатБілозор О.Л.звернувся досуду вінтересах ОСОБА_1 із вказаноюзаявою провизнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення заявника опікуном. Просив визначити строк дії рішення суду в частині визнання ОСОБА_2 недієздатною на 2 роки з моменту набрання даним рішенням законної сили.

В обґрунтування заявлених вимог заявник посилалася на те, що ОСОБА_2 являється його мамою, хворіє психічним захворюванням і є інвалідом ІІ-ої групи безстроково. На даний час у ОСОБА_2 суттєво погіршився стан здоров`я, що виразилося у порушенні мови, порушенні функцій кінцівок, дезорієнтації у часі та просторі, погіршенні розумових здібностей, обмеженні здатності контролювати свою поведінку. Розлад її здоров`я носить хронічні стійко прогресуючі ускладнення, внаслідок чого вона не може віддавати звіт своїм діям та керувати ними. ОСОБА_2 проживає біля заявника в АДРЕСА_1 , і він являється її найближчим родичем (рідним сином) та здійснює за нею постійний догляд. Враховуючи усе вищевикладене, з метою захисту прав та інтересів своєї матері ОСОБА_2 , заявник змушений звернутися до суду з даною заявою.

Заявник ОСОБА_1 та його представник-адвокат Білозор О.Л. у судовому засіданні заявлені вимоги підтримали повністю і просили їх задовольнити з підстав, наведених у заяві.

Адвокат особи, щодо якої розглядається справа ОСОБА_3 в судовому засіданні не заперечив щодо визнання ОСОБА_2 недієздатною, а також зазначив, що призначення ОСОБА_1 опікуном матері буде відповідати її інтересам.

Від заінтересованої особи Якушинецької сільськоїради Вінницькогорайону Вінницькоїобласті надійшла заява про розгляд справи без участі представника ради. Проти задоволення заяви рада не заперечує та покладається на думку суду.

Суд, заслухав пояснення учасників судового засідання, дослідив матеріали справи, дійшов наступного висновку.

ОСОБА_2 є матір`ю заявника ОСОБА_1 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 , виданим 12.03.1987 Микулинецькою сільською радою Літинського району (а.с.19).

ОСОБА_2 є інвалідом 2-ї групи психічного розгляду безстроково, що підтверджується випискою з акту МСЕК від 10.05.1990 та висновком лікарської комісії медичного закладу щодо необхідності постійного стороннього догляду за інвалідом І чи II групи внаслідок психічного розладу №160 від 26.12.2023 (а.с.13,14). Згідно висновку, ОСОБА_2 обмежена в самообслуговуванні, обмежена в здатності до спілкування, не здатна контролювати свою поведінку .

Згідно Висновку судово-психіатричного експерта №218 від 18.04.2024 (а.с.78,79), ОСОБА_2 страждає на хронічний стійкий психічний розлад у вигляді параноїдальної шизофренії (F20.0). Внаслідок свого захворювання ОСОБА_2 не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, потребує опіки.

ОСОБА_2 зареєстрована та проживає разом зі своїм сином ОСОБА_1 в АДРЕСА_1 , що підтверджується Витягами з реєстру територіальної громади та довідкою про склад сім`ї (а.с.11,12,15).

ОСОБА_1 за медичною допомогою лікаря-нарколога та лікаря-психіатра не звертався, згідно довідок КНП «Літинська центральна районна лікарня Літинської селищної ради» від 08.01.2024 (а.с.18).

Якушинецькою сільською радою Вінницького району Вінницької області 01.01.2024 проведено обстеження житлово-побутових умов ОСОБА_1 в АДРЕСА_1 , згідно Акту обстеження житлово-побутових умов (а.с.16,17).

Рішенням Якушинецької сільської ради Вінницького району Вінницької області №14 від 23.01.2024 затверджено висновок органу опіки та піклування Якушинецької сільської ради про можливість призначення ОСОБА_1 опікуном ОСОБА_2 . Органом опікита піклуванняухвалено висновокна підставіподаних ОСОБА_1 документів:заяви проможливість призначенняйого опікуном ОСОБА_2 ;ухвали судупро відкриттяпровадження посправі №137/47/24від 10.01.2024;копії паспорта ОСОБА_1 ;копії паспорта ОСОБА_2 ;довідки просклад зареєстрованихосіб Якушинецькоїсільської радивід 17.01.2024№24;довідки просклад сім`ївід 17.01.2024№25;акту обстеженняжитлово-побутовихумов від22.01.2024;довідок КНП«Літинська центральнарайонна лікарняЛітинської селищноїради» від08.01.2024;довідки провідсутність судимостівід 18.01.2024;довідки продоходи на ОСОБА_1 ;копії свідоцтвапро народження ОСОБА_1 ;копії довідкипро інвалідністьна ОСОБА_2 ;копії висновкулікарської комісіїмедичного закладущодо необхідностіпостійного сторонньогодогляду заінвалідом Ічи IIгрупи внаслідокпсихічного розладу№160на ОСОБА_2 (а.с.47,48).

Як передбачено у ст.4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Статтею 293 ЦПК України визначено, що окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Згідно п.1 ч.2 ст.293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи визнання фізичної особи недієздатною.

Згідно ст.39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними. Порядок визнання фізичної особи недієздатною встановлюється Цивільним процесуальним кодексом України.

Частиною 6ст.300 ЦПК України, визначено, що строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Відповідно до ч.1 ст.40 ЦК України, фізична особа визнається недієздатною з моменту набрання законної сили рішенням суду про це.

Дослідивши матеріали справи, врахувавши позицію учасників справи, суд вважає за необхідне визнати ОСОБА_2 недієздатною, визначити строк дії рішення в цій частині два роки з моменту набрання рішенням законної сили.

Згідност.58 ЦК Україниопіка встановлюється над малолітніми особами, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, які визнані недієздатними.

Згідно ч.1ст.60 ЦК Українисуд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Аналогічне правило щодо призначення опікуна, визначено у ч.1ст.300 ЦПК України.

Згідно ст.62 ЦК Україниопіка або піклування встановлюються за місцем проживання фізичної особи, яка потребує опіки чи піклування, або за місцем проживання опікуна чи піклувальника.

Відповідно до ст.63 ЦК Україниопікуна або піклувальника призначає орган опіки та піклування, крім випадків, встановленихстаттею 60 цього Кодексу. Опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою. Опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника. При призначенні опікуна для малолітньої особи та при призначенні піклувальника для неповнолітньої особи враховується бажання підопічного. Фізичній особі може бути призначено одного або кількох опікунів чи піклувальників.

Дослідивши матеріали справи, врахувавши позицію учасників справи, задоволення вимог в частині визнання ОСОБА_2 недієздатною, суд вважає, що заяву необхідно задовольнити і в частині призначення ОСОБА_1 опікуном над недієздатною ОСОБА_2 .

Згідно ч.2ст.299 ЦПК Українисудові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави.

Судові витрати за проведення судової-психіатричної експертизи слід віднести на рахунок держави.

Керуючись ст.4, 76-81, 259, 263-265, 268,293, 294, 295-300, 354 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Заяву задовольнити.

Визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_2 , уродженку с. Ріжок Вінницького (Літинського) району Вінницької області, зареєстровану та проживаючу за адресою: АДРЕСА_1 , недієздатною.

Призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_3 , зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , опікуном недієздатної ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_2 , зареєстрованої та проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 .

Визначити строк дії рішення в частині визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатною два роки з моменту набрання рішенням законної сили.

Судові витрати за проведення судово-психіатричної експертизи у розмірі 8240,48грн відшкодувати за рахунок держави (ДУ «ІПС МОЗ України», ЄДРПОУ 04803492, UA158201720313251005201007077, УДКСУ у Подільському районі м. Києва, МФО 820172, ІПН 048034926566, адреса 04080 м. Київ, вул. Кирилівська, 103, призначення платежу: оплата за судово-психіатричну експертизу ОСОБА_2 , цивільна справа №137/47/24, Вінницька філія судових експертиз,експерт Карплюк А.І.).

Роз`яснити заявнику положенняст.300 ЦПК України, відповідно до якого, скасування рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, яка була визнана недієздатною, в разі її видужання або значного поліпшення її психічного стану здійснюється за рішенням суду на підставі відповідного висновку судово-психіатричної експертизи за заявою опікуна, членів сім`ї, органу опіки та піклування або самої особи, визнаної недієздатною.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою цієї статті.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Вінницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний текст рішення складено 19.06.2024.

Суддя : Верещинська Я. С.

Присяжні: Новіцька Т.О.

Головащенко О.Г.

СудЛітинський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення18.06.2024
Оприлюднено20.06.2024
Номер документу119830471
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —137/47/24

Рішення від 18.06.2024

Цивільне

Літинський районний суд Вінницької області

Верещинська Я. С.

Рішення від 18.06.2024

Цивільне

Літинський районний суд Вінницької області

Верещинська Я. С.

Ухвала від 18.06.2024

Цивільне

Літинський районний суд Вінницької області

Верещинська Я. С.

Ухвала від 03.06.2024

Цивільне

Літинський районний суд Вінницької області

Верещинська Я. С.

Ухвала від 15.02.2024

Цивільне

Літинський районний суд Вінницької області

Верещинська Я. С.

Ухвала від 10.01.2024

Цивільне

Літинський районний суд Вінницької області

Верещинська Я. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні