Рішення
від 19.06.2024 по справі 632/101/24
ПЕРВОМАЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 632/101/24

провадження № 2-о/632/17/24

РІШЕННЯ

Іменем України

19 червня 2024 р. м. Первомайський

Первомайський міськрайонний суд Харківської області у складі головуючого судді Библіва С.В., за участю секретаря Кузьменко М.В., присяжних Палагута І.В., Чернової Н.Г., розглянувши у закритому судовому засіданні в порядку окремого провадження у місті Первомайському Лозівського району Харківської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи - Орган опіки та піклування виконавчого комітету Первомайської міської ради Харківської області, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , про усиновлення дитини,-

У С Т А Н О В И В:

12 січня 2024 року ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою про усиновлення дитини, заінтересовані особи - Орган опіки та піклування виконавчого комітету Первомайської міської ради Харківської області, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 .

Заяву мотивовано тим, що 17 червня 2016 року він зареєстрував шлюб з ОСОБА_2 у Комінтернівському районному у місті Харкові відділі державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Харківській області, за актовим записом № 287. Від спільного подружнього життя у сторін народився син ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Дружина заявника ОСОБА_2 , має малолітнього сина, ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який проживає разом з ними за адресою: АДРЕСА_1 . У ОСОБА_1 з ОСОБА_5 склалися теплі стосунки, він ставиться до нього, як до рідного, дитина вважає його батьком. Заявник завжди турбується та піклується про дитину, створив усі належні умови для його розвитку та проживання, утримує та виховує його, ставиться до ОСОБА_6 , як до рідної дитини і вважає своїм сином.

Згідно свідоцтва про народження дитини, батьками ОСОБА_6 , є ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , який нотаріально, дав свою згоду на усиновлення іншими особами свого малолітнього сина ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Просить суд ухвалити рішення про усиновлення ним малолітнього ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

15 квітня 2024 року відкрито провадження у справі, призначено закрите судове засідання на 19 червня 2024 року.

Заявник належним чином повідомлений про день, час та місце розгляду справи до суду не з`явився, надав суду заяву з проханням розглянути справу у його відсутність, наполягає на задоволенні його заяви.

Заінтересовані особи: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 до суду також не прибули, однак від них до суду надійшли заяви з проханням розглянути справу у їхню відсутність, з заявленими вимогами згодні.

Заінтересована особа: Орган опіки та піклування виконавчого комітету Первомайської міської ради Харківської області до суду не прибув, надав заяву через систему «Електронний суд» з проханням розглянути справу у його відсутність, проти задоволення заявлених вимог не заперечує.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогоюзвукозаписувальноготехнічногозасобу не здійснювалось.

Дослідивши матеріали справи, суд знаходить заяву обґрунтованою та такою що підлягає задоволенню за наступних правових підстав.

Згідно ст. 224 СК України суд, постановляючи рішення про усиновлення дитини, враховує обставини, що мають істотне значення, зокрема: стан здоров`я та матеріальне становище особи, яка бажає усиновити дитину, її сімейний стан та умови проживання, ставлення до виховання дитини; мотиви, на підставі яких особа бажає усиновити дитину; взаємовідповідність особи, яка бажає усиновити дитину, та дитини, а також те, як довго ця особа опікується дитиною; ставлення дитини до особи, яка бажає її усиновити.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_3 народився ОСОБА_5 , що підтверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , актовий запис № 41 від 21 лютого 2014 року, батьками якого записані ОСОБА_7 та ОСОБА_3 (а.с.24), останній нотаріально, дав свою згоду на усиновлення іншими особами свого малолітнього сина ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . (а.с.26).

Відповідно до заяви ОСОБА_2 від 28 листопада 2023 року, яка була посвідчена приватним нотаріусом Ковтун С.М., остання дала згоду на усиновлення її дитини, ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , її чоловіком, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 (а.с.27).

Відповідно до копії свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_2 , актовий запис № 287 від 17 червня 2016 року, ОСОБА_1 та ОСОБА_8 , зареєстрували шлюб 17 червня 2016 року. Прізвище дружини після реєстрації шлюбу - ІНФОРМАЦІЯ_6 (а.с.21).

Від спільного подружнього життя у сторін народився син ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , про що свідчить копія свідоцтва про народження Серії НОМЕР_3 (а.с.14).

Згідно копії витягу з інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості», виданої департаментом інформатизації МВС України, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , уродженець м. Харкова, Україна на території України станом на 20 жовтня 2023 року до кримінальної відповідальності не притягувався, не знятої чи непогашеної судимості не має та у розшуку не перебуває (а.с.23).

Відповідно до висновку про стан здоров`я особи, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 - здоров (а.с.22), а згідно довідки від 22 січня 2024 року вбачається, що ОСОБА_1 займає посаду військовослужбовця в Харківському національному Університеті Повітряних Сил (а.с.34).

Відповідно до акту обстеження умов проживання родини кандидата в усиновлювачі за адресою: АДРЕСА_1 , де проживають ОСОБА_1 - заявник, ОСОБА_2 - дружина заявника, ОСОБА_4 - син заявника, ОСОБА_5 - син ОСОБА_2 , створені добрі умови для проживання та виховання дитини, санітарний стан житла задовільний, житлово-побутові умови задовільні для проживання та розвитку дитини, дитина має все необхідне для належного розвитку та виховання (а.с.35).

Відповідно до висновку № 01-25/01 від 02 січня 2024 року про доцільність усиновлення малолітнього ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_1 , служба у справах дітей згідно з представленими документами про стан здоров`я усиновителя, санітарно-гігієнічні умови житлової площі, матеріального забезпечення, результатами обстеження, дійшла висновку про доцільність усиновлення малолітнього ОСОБА_5 ОСОБА_1 (а.с.15).

Згідно ст. 207 СК України усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Згідно ст. 217 СК України усиновлення дитини здійснюється за вільною згодою її батьків. Згода батьків на усиновлення може бути дана ними лише після досягнення дитиною двомісячного віку. Письмова згода батьків на усиновлення засвідчується нотаріусом. Мати, батько дитини мають право відкликати свою згоду на усиновлення до набрання чинності рішенням суду про усиновлення.

Відповідно до ст. 218 СК України для усиновлення дитини потрібна її згода, якщо вона досягла такого віку та рівня розвитку, що може її висловити. Згода дитини на її усиновлення дається у формі, яка відповідає її вікові та стану здоров`я. Усиновлення провадиться без згоди дитини, якщо вона у зв`язку з віком або станом здоров`я не усвідомлює факту усиновлення.

Згідно ст.211 СК України усиновителем дитини може бути дієздатна особа віком не молодша двадцяти одного року, за винятком, коли усиновлювач є родичем дитини. Усиновителем може бути особа, що старша за дитину, яку вона бажає усиновити, не менше як на п`ятнадцять років. Різниця у віці між усиновлювачем та дитиною не може бути більшою ніж сорок п`ять років.

Відповідно до п. 6 Постанови Пленуму Верховного суду України від 30 березня 2007 року N 3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав», вирішуючи заяву по суті, суд зобов`язаний перевірити наявність передбачених законом підстав для усиновлення, зокрема: чи дали батьки дитини згоду на це (якщо вона необхідна); чи може заявник бути усиновлювачем; чи є дитина відповідно до законодавства суб`єктом усиновлення і чи виконано вимоги ч. 1 - 3 ст. 218 СК щодо наявності згоди дитини; чи відповідають висновок органу опіки та піклування і дозвіл на усиновлення уповноваженого органу виконавчої влади необхідним вимогам.

Відповідно до п. 8 вказаної постанови, за змістом ст. 217 СК у випадках, коли дитина, стосовно якої розглядається питання про усиновлення, має батьків, обов`язковою умовою його позитивного вирішення є їхня вільна та безумовна згода. При цьому необхідно враховувати, що до набрання рішенням суду про усиновлення законної сили кожен із батьків може відкликати свою згоду незалежно від мотивів.

Таким чином судом визначено, що будь - якої корисливої або іншої зацікавленості в усиновленні з боку заявника немає, ОСОБА_1 має стійке бажання виховувати та утримувати малолітню дитину, ОСОБА_5 , усиновлення якої провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов їх життя.

Враховуючи наявність згоди матері малолітнього, ОСОБА_5 , вік, стан здоров`я та матеріальне становище усиновлювача, відповідність вимогам законодавства та моральним засадам суспільства заявника, як усиновлювача, інтереси дитини, суд приходить до висновку про задоволення заявлених вимог.

Згідно ст. 229 СК України особа, яка подала заяву про усиновлення, може виявити бажання бути записаною у Книзі реєстрації народжень матір`ю, батьком дитини або повнолітньої особи. Суд задовольняє таку заяву усиновлювача у рішенні про усиновлення, якщо це відповідає інтересам дитини.

Згідно ст. 233 СК України на підставі рішення суду про усиновлення в актовий запис про народження дитини державний орган реєстрації цивільного стану вносить відповідні зміни і видає нове свідоцтво про народження з урахуванням цих змін.

Суд, враховуючи обставини по справі, а саме, що запис заявника батьком усиновленої ним дитини відповідає інтересам дитини, що усиновлюється, вважає можливим задовольнити заяву в частині таких змін.

На підставі викладеного та керуючись, ст.ст. 207, 208, 209, 211, 217, 218, 224, 229, 231, 233 Сімейного Кодексу України, ст.ст. 12,13, 81, 141, 247, 259, 263-265, 313-314 ЦПК України, суд-

В И Р І Ш И В:

Заявлені вимоги задовольнити.

Постановити рішення про усиновлення ОСОБА_1 - ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Внести у зв`язку із усиновленням до актового запису про народження дитини № 41 від 21 лютого 2014 року, складеного Відділом державної реєстрації актів цивільного стану по місту Первомайському реєстраційної служби Первомайського міськрайонного управління юстиції у Харківській області на ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зміни до відомостей про батьків та дитини, а саме:

батько - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , громадянин України;

у зв`язку із укладенням шлюбу в графі мати - ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , громадянка України, на підставі актового запису № 287 від 17 червня 2016 року про шлюб, складеного Комінтернівським районним у місті Харкові відділі державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Харківській області, вказати прізвище « ІНФОРМАЦІЯ_6 », а в графі відомості про дитину змінити прізвище та по-батькові дитини з « ОСОБА_5 » на « ІНФОРМАЦІЯ_6 » і « ОСОБА_5 » на - « ІНФОРМАЦІЯ_7 »;

Інші відомості залишити без змін.

На підставі внесених змін видати свідоцтво про народження дитини ОСОБА_1 .

Рішення може бути оскаржено безпосередньо до Харківського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , мешкає за адресою: АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер: НОМЕР_4 .

Заінтересована особа: Виконавчий комітет Первомайської міської ради Харківської області, 64107, Харківська область, Лозівський район, м. Первомайський, проспект Незалежності, буд.1, код ЄДРПОУ: 04396986.

Заінтересована особа: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , мешкає за адресою: АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер: НОМЕР_5 .

Заінтересована особа: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , мешкає за адресою: АДРЕСА_2 , ідентифікаційний номер: не відомий.

Суддя: С. В. Библів

СудПервомайський міськрайонний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення19.06.2024
Оприлюднено20.06.2024
Номер документу119833731
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про усиновлення, з них: усиновлення громадянами України, що проживають на території України

Судовий реєстр по справі —632/101/24

Рішення від 19.06.2024

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Библів С. В.

Ухвала від 15.04.2024

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Библів С. В.

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Кочнєв О. В.

Постанова від 15.03.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Пилипчук Н. П.

Ухвала від 19.02.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Пилипчук Н. П.

Ухвала від 19.02.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Пилипчук Н. П.

Ухвала від 13.02.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Пилипчук Н. П.

Ухвала від 02.02.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Пилипчук Н. П.

Ухвала від 24.01.2024

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Кочнєв О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні