Ухвала
від 18.06.2024 по справі 916/2630/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

"18" червня 2024 р.м. Одеса № 916/2630/24Господарський суд Одеської області у складі судді Гута С.Ф.,

отримавши зареєстровану 13.06.2024 р. за вх. № 2691/24

позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «ГЕПАРД ПАЛЬМІРА» (65058, м. Одеса, просп. Шевченко, буд. 21/А, кв. 44, Код ЄДРПОУ 41907936)

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю «ЕЛІТ БІЗНЕС БРОК» (67806, Овідіопольський р-н, Одеська обл., смт Авангард, вул. Базова, буд. 20, Код ЄДРПОУ 42678143)

про стягнення 165000,00 грн заборгованості,

встановив:

В інтересах Товариства з обмеженою відповідальністю «ГЕПАРД ПАЛЬМІРА» адвокатом Верхола Ігорем Олеговичем, використовуючи систему Електронний суд, представлено позовну заяву до Господарського суду Одеської області про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю «ЕЛІТ БІЗНЕС БРОК» 165000,00 грн заборгованості у зв`язку із неналежним виконанням взятих на себе за укладеним 08.07.2021 р. договором № 8 на охорону об`єкту зобов`язань в частині своєчасної та остаточної оплати наданих протягом строку дії договору послуг.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 13.06.2024 р. позовній заяві Товариства з обмеженою відповідальністю «ГЕПАРД ПАЛЬМІРА» присвоєно єдиний унікальний номер судової справи 916/2630/24 та визначено суддю Господарського суду Одеської області Гута С.Ф. для її розгляду.

Статтею 8 Конституції України встановлено, що в Україні визнається і діє принцип верховенства права.

При цьому статтею 129 Конституції визначено, що правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.

У статті 129 Конституції України та статті 42 ГПК України закріплено принцип рівності усіх учасників судового процесу перед законом і судом.

Статтею 7 ГПК України встановлено, що правосуддя в господарських судах здійснюється на засадах рівності всіх юридичних осіб незалежно від організаційно-правової форми, форми власності, підпорядкування, місцезнаходження, місця створення та реєстрації, законодавства, відповідно до якого створена юридична особа, та інших обставин; рівності всіх фізичних осіб незалежно від раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного і соціального походження, майнового стану, місця проживання, мовних або інших ознак; рівності фізичних та юридичних осіб незалежно від будь-яких ознак чи обставин.

Частиною 1 статті 6 ГПК України передбачено, що у господарських судах функціонує Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система.

Приписами частини 5 статті 6 ГПК України визначено, що електронний кабінет це персональний кабінет (веб-сервіс чи інший користувацький інтерфейс) у підсистемі (модулі) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, за допомогою якого особі, яка пройшла електронну ідентифікацію, надається доступ до інформації та сервісів Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи або її окремих підсистем (модулів), у тому числі можливість обміну (надсилання та отримання) документами (в тому числі процесуальними документами, письмовими та електронними доказами тощо) між судом та учасниками судового процесу, а також між учасниками судового процесу. Електронна ідентифікація особи здійснюється з використанням кваліфікованого електронного підпису чи інших засобів електронної ідентифікації, які дають змогу однозначно встановити особу.

Згідно ж із частиною 6 названої статті адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, зареєстровані за законодавством України як юридичні особи, їх територіальні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи, зареєстровані за законодавством України, реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

Процесуальні наслідки, передбачені цим Кодексом у разі звернення до суду з документом особи, яка відповідно до цієї частини зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, застосовуються судом також у випадках, якщо інтереси такої особи у справі представляє адвокат.

Якщо реєстрація електронного кабінету в Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, суперечить релігійним переконанням особи, яка зобов`язана його зареєструвати відповідно до цієї частини, передбачені цим Кодексом процесуальні наслідки звернення до суду такою особою без реєстрації електронного кабінету у вигляді залишення її документа без руху, його повернення або залишення без розгляду не застосовуються за умови, що особа заявила про такі обставини одночасно із поданням відповідного документа шляхом подання окремої обґрунтованої письмової заяви.

Згідно із пунктом 2 частини 3 статті 162 ГПК України позовна заява, серед іншого повинна містити відомості про наявність або відсутність електронного кабінету.

Як зазначено судом, позовну заяву в інтересах Товариства з обмеженою відповідальністю «ГЕПАРД ПАЛЬМІРА» адвокатом Верхола І.О. використовуючи систему Електронний суд представлено до Господарського суду Одеської області.

Відповідно до пункту 42 Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, затвердженого рішенням Вищої ради правосуддя від 17.08.2021 р. № 1845/0/15-21 (із змінами), засобами ЄСІТС в автоматичному режимі здійснюється перевірка наявності в особи зареєстрованого Електронного кабінету. У разі наявності в особи Електронного кабінету засобами ЄСІТС забезпечується надсилання до автоматизованої системи діловодства підтвердження доставлення до Електронного кабінету користувача документа у справі. В іншому випадку до автоматизованої системи діловодства надходить повідомлення про відсутність в особи зареєстрованого Електронного кабінету.

В автоматизованій системі діловодства Господарського суду Одеської області відсутні відомості про наявність у Товариства з обмеженою відповідальністю «ГЕПАРД ПАЛЬМІРА» зареєстрованого в підсистемі (модулі) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи електронного кабінету, так само відомості про наявність/відсутність електронного кабінету відсутні у підписаній адвокатом позовній заяві.

Відповідно до сформованої підсистемою ЄСІТС Електронний суд відповіді № 1695192 у Товариства з обмеженою відповідальністю «ГЕПАРД ПАЛЬМІРА» (Код ЄДРПОУ 41907936) станом на 18.06.2024 р. відсутній електронний кабінет.

Відповідно до частини 1,2,3 статті 174 ГПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162,164,172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. Суд постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху також у разі, якщо позовну заяву подано особою, яка відповідно до частини шостої статті 6 цього Кодексу зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його.… Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави, визначеної абзацом другим частини першої цієї статті, суд у такій ухвалі зазначає про обов`язок такої особи зареєструвати електронний кабінет відповідно до статті 6 цього Кодексу. Якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу.

Враховуючи викладене, те, що до Господарського суду Одеської області подано позовну заяву в інтересах Товариства з обмеженою відповідальністю «ГЕПАРД ПАЛЬМІРА», яке відповідно до наведеного у частині 6 статті 6 ГПК України переліку юридичних осіб зобов`язано зареєструвати електронний кабінет у підсистемі (модулі) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, проте не виконало відповідного обов`язку, суд залишає позовну заяву без руху.

Керуючись ст.ст.162,164,172,174,233,234,235 ГПК України, суд ухвалив:

1.Позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «ГЕПАРД ПАЛЬМІРА» (зареєстрована 13.06.2024 р. за вх. № 2691/24) залишити без руху.

2.Запропонувати Товариству з обмеженою відповідальністю «ГЕПАРД ПАЛЬМІРА» зареєструвати електронний кабінет у підсистемі (модулі) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи на виконання встановленого частиною 6 статті 6 ГПК України обов`язку.

3.Встановити позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви протягом десяти днів з дня вручення копії ухвали про залишення позовної заяви без руху.

4.Роз`яснити Товариству з обмеженою відповідальністю «ГЕПАРД ПАЛЬМІРА», що за змістом частини 4 статті 174 ГПК України, якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Ухвала набрала законної сили 18.06.2024 р. та оскарженню не підлягає.

Суддя С.Ф. Гут

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення18.06.2024
Оприлюднено21.06.2024
Номер документу119840186
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань надання послуг

Судовий реєстр по справі —916/2630/24

Ухвала від 03.09.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Гут С.Ф.

Ухвала від 25.07.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Гут С.Ф.

Ухвала від 02.07.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Гут С.Ф.

Ухвала від 18.06.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Гут С.Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні