Рішення
від 17.06.2024 по справі 344/11922/23
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 344/11922/23

Провадження № 2/344/511/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

(З А О Ч Н Е)

17 червня 2024 року місто Івано-Франківськ

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області у складі:

головуючого судді Мелещенко Л.В.

секретаря судового засідання Ласки І.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду міста Івано-Франківськ за правилами спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом Комунального підприємства «Івано-Франківськводоекотехпром» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за послуги централізованого водопостачання та водовідведення і плати за абонентське обслуговування,-

В С Т А Н О В И В:

30 червня 2023 року позивач Комунальне підприємство «Івано-Франківськводоекотехпром» звернувся до суду з позовом до відповідача ОСОБА_3 про стягнення заборгованості за послуги централізованого водопостачання і водовідведення та плати за абонентське обслуговування у загальному розмірі 29 427,59 грн. В обґрунтування позовних вимог позивач вказує, що надає житлово-комунальні послуги з водопостачання та водовідведення за адресою: АДРЕСА_1 , нараховуючи плату за надані послуги згідно зі встановленими тарифами. Однак відповідач несвоєчасно та не у повному обсязі оплачує вартість наданих позивачем послуг, внаслідок чого виникла заборгованість станом на 01 травня 2023 року у загальному розмірі 29 427,59 грн, що складається з заборгованості за послуги водопостачання у розмірі 13621,17 грн, заборгованості за послуги водовідведення у розмірі 15443,20 грн та плати за абонентське обслуговування у розмірі 363,22 грн. За таких обставин позивач просить стягнути з відповідача заборгованість за послуги централізованого водопостачання та водовідведення і плати за абонентське обслуговування у загальному розмірі 29 427,59 грн, а також судові витрати.

Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 30 червня 2023 року дану справу розподілено головуючому судді Мелещенко Л.В. (а.с.15-16).

Ухвалою суду від 04 липня 2023 року прийнято до розгляду та відкрито провадження у цивільній справі за даним позовом, розгляд справи ухвалено проводити за правилами спрощеного позовного провадження з викликом сторін (а.с. 17-18).

Ухвалою суду від 14 листопада 2023 року витребувано з Відділу державної реєстрації актів цивільного стану у місті Івано-Франківську Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (місцезнаходження: 76018 м. Івано-Франківськ, вул. Галицька, 25) належним чином засвідчену копію свідоцтва про смерть ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 (а.с. 70-71).

06 лютого 2024 року представник позивача подала до суду клопотання про заміну первісного відповідача ОСОБА_3 належними відповідачами ОСОБА_1 та ОСОБА_2 та позовна заява Комунального підприємства «Івано-Франківськводоекотехпром» до ОСОБА_1 та ОСОБА_2 . У позовній заяві позивач вказує, що заборгованість послуги централізованого водопостачання та водовідведення і плати за абонентське обслуговування станом на 01 травня 2023 року становить у загальному розмірі 29 427,59 грн і складається з заборгованості за послуги водопостачання у розмірі 13621,17 грн, заборгованості за послуги водовідведення у розмірі 15443,20 грн та плати за абонентське обслуговування у розмірі 363,22 грн, яку просить стягнути солідарно з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , на користь Комунального підприємства «Івано-Франківськводоекотехпром» та понесені витрати по оплаті судового збору (а.с. 99-104).

Ухвалою суду від 11 березня 2024 року замінено у цивільній справі за позовом Комунального підприємства «Івано-Франківськводоекотехпром» до ОСОБА_3 про стягнення заборгованості за послуги централізованого водопостачання та водовідведення і плати за абонентське обслуговування первісного відповідача ОСОБА_3 належними відповідачами ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , які проживають за адресою: АДРЕСА_2 (а.с. 109-111).

Представник позивача у судове засідання не з`явилася, попередньо подала до суду заяву, в якій підтримує позовні вимоги у повному обсязі, просить розглядати справу за відсутності представника позивача, проти ухвалення по справі заочного рішення не заперечує.

Відповідачі у судове засідання не з`явилися, про дату, час і місце розгляду справи повідомлялися належним чином, зокрема викликалися через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України. Жодних заперечень проти позову, в тому числі відзиву на позовну заяву, заяв із запереченнями проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження, а також жодних інших заяв та клопотань від відповідачів не надійшло.

Оскільки відповідачі були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, проте не з`явилися в судове засідання без поважних причин та не повідомили про причини свої неявки в судове засідання, відзиву не подали, а представник позивача не заперечує проти заочного розгляду справи, суд на підставі статей 280-282 Цивільного процесуального кодексу України ухвалив про заочний розгляд справи, про що 17 червня 2024 року прийнята відповідна ухвала.

Відповідно до частини другої статті 247 Цивільного процесуального кодексу України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цьогоКодексурозгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги та заперечення на них, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, застосувавши до спірних правовідносин відповідні норми матеріального та процесуального права, встановив наступні фактичні обставини та відповідні їм правовідносини.

Згідно розрахунку, станом на 01 травня 2023 року за адресою: АДРЕСА_1 , заборгованість за послуги централізованого водопостачання та водовідведення і плата за абонентське обслуговування становить у загальному розмірі 29 427,59 грн, що складається з заборгованості за послуги водопостачання у розмірі 13621,17 грн, заборгованості за послуги водовідведення у розмірі 15443,20 грн та плати за абонентське обслуговування у розмірі 363,22 грн (а.с. 5-6, 56-57, 107-108).

01 березня 2022 року Комунальним підприємством «Івано-Франківськводоекотехпром», Виконавцем, розміщено на офіційному сайті Комунального підприємства «Івано-Франківськводоекотехпром» www.vodokanal.if.ua Типовий індивідуальний договір про надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення, що є публічним договором приєднання, що укладається з метою надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення індивідуальному споживачу, відповідно до пункту 6 якого виконавець зобов`язується своєчасно надавати споживачу послуги відповідної якості, а споживач зобов`язується своєчасно та в повному обсязі оплачувати надані послуги за тарифами, встановленими відповідно до законодавства, в строки і на умовах, визначених цим договором (а.с. 7-13, 58-64).

Згідно копії довідки Комунального підприємства «Управляюча компанія «Комфортний дім», у квартирі за адресою: АДРЕСА_1 , зареєстровані: ОСОБА_3 , ОСОБА_1 (а.с. 68).

З відповіді Відділу державної реєстрації актів цивільного стану Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції вбачається, що в архіві відділу актовий запис про смерть ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 відсутній. Водночас вказує, що в архіві відділу наявний актовий запис про смерть ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка на момент смерті проживала за адресою: АДРЕСА_1 (а.с. 78-80).

Як вбачається з Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна, квартира, розташована за адресою: АДРЕСА_1 , на праві приватної власності належить ОСОБА_2 , ОСОБА_1 , частка власності 1/2 (а.с.105-106).

Відповідно до статті 15 Цивільного кодексу України, кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Частиною першою статті 13 Цивільного процесуального кодексу України передбачено, що суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

За змістом статті 634 Цивільного кодексу України, договором приєднання є договір, умови якого встановлені однією із сторін у формулярах або інших стандартних формах, який може бути укладений лише шляхом приєднання другої сторони до запропонованого договору в цілому. Друга сторона не може запропонувати свої умови договору.

Частина третя статті 815 Цивільного кодексу України встановлює, що наймач зобов`язаний своєчасно вносити плату за найм житла. Наймач зобов`язаний самостійно вносити плату за комунальні послуги, якщо інше не встановлено договором найму.

В силу дії пункту 5 частини другої статті 7 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» індивідуальний споживач зобов`язаний оплачувати надані житлово-комунальні послуги за цінами/тарифами, встановленими відповідно до законодавства, у строки, встановлені відповідними договорами.

Відповідно до частини першої статті 9 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», споживач здійснює оплату за спожиті житлово-комунальні послуги щомісяця, якщо інший порядок та строки не визначені відповідним договором. Споживач не звільняється від оплати житлово-комунальних послуг, отриманих ним до укладення відповідного договору.

Згідно статті 22 Закону України «Про питну воду та питне водопостачання», споживач зобов`язаний своєчасно вносити плату за використану питну воду відповідно до встановлених тарифів на послуги централізованого водопостачання і водовідведення.

Як зазначено у пункті 18 «Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення», затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 року № 630, розрахунковим періодом для оплати послуг є календарний місць; плата за послуги вноситься не пізніше 20 числа місяця, що настає за розрахунковим.

Участині першій статті 526 Цивільного кодексу Українипередбачено, що зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цьогоКодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Боржник зобов`язаний виконати свій обов`язок, а кредитор - прийняти виконання особисто, якщо інше не встановлено договором або законом, не випливає із суті зобов`язання чи звичаїв ділового обороту (частина першастатті 527 Цивільного кодексу України).

Згідно з частиною першою статті 530 Цивільного кодексу України,якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Як передбачено статтями 67, 68 Житлового кодексу України, оплата за комунальні послуги стягується, крім квартирної плати, по затвердженим у встановленому законом порядку тарифам і повинна вчасно вноситися споживачем - наймачем і членами його родини, які на підставі частини першої статті 64 Житлового кодексу України, користуються нарівні з наймачем всіма правами й несуть разом з ними солідарну майнову відповідальність по зобов`язаннях, що випливає з договору житлового наймання.

Споживачі зобов`язані оплатити житлово-комунальні послуги, якщо вони фактично користувалися ними. Відсутність договору на надання житлово-комунальних послуг сама по собі не може бути підставою для звільнення споживача від оплати послуг у повному обсязі. Вказане відповідає висновку Верховного Суду України, висловленому у постанові від 30 жовтня 2013 року у справі № 6-59цс13.

Аналогічний правовий висновок викладений у постанові Великої Палати Верховного Суду від 07 липня 2020 року по справі №712/8916/17.

Відповідно до статті 625 Цивільного кодексу України, боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання.

Судом встановлено, що факт надання послуг з водопостачання та водовідведення щодо будинку, в якому проживають відповідачі, підтверджується долученими до позовної заяви доказами.

Доказів, які б спростовували факт надання позивачем послуг до будинку, розташованого за адресою: АДРЕСА_3 , відповідачами суду не надано.

Відповідно дочастини першої статті 611 Цивільного кодексу України,у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом.

Боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом. Боржник, який прострочив виконання зобов`язання, відповідає перед кредитором за завдані простроченням збитки і за неможливість виконання, що випадково настала після прострочення (частини перша-друга статті 612 Цивільного кодексу України).

Згідно частини першої-другої статті 614 Цивільного кодексу України,особа, яка порушила зобов`язання, несе відповідальність за наявності її вини (умислу або необережності), якщо інше не встановлено договором або законом. Особа є невинуватою, якщо вона доведе, що вжила всіх залежних від неї заходів щодо належного виконання зобов`язання. Відсутність своєї вини доводить особа, яка порушила зобов`язання.

Проживаючи у багатоквартирному будинку, відповідачі користуються житлово-комунальними послугами, які надаються позивачем.

Даючи оцінку вищезазначеним доказам у їх сукупності, суд приходить до висновку про те, що відповідачі, отримуючи послуги з центрального водопостачання та водовідведення, вказані послуги своєчасно не оплачували, у зв`язку з чим утворилась заборгованість.

Внаслідок неналежного виконання споживачами, відповідачами зобов`язання по оплаті наданих послуг, станом на 01 травня 2023 року за адресою: АДРЕСА_1 , заборгованість за послуги централізованого водопостачання та водовідведення і плата за абонентське обслуговування становить у загальному розмірі 29 427,59 грн, що складається з заборгованості за послуги водопостачання у розмірі 13621,17 грн, заборгованості за послуги водовідведення у розмірі 15443,20 грн та плати за абонентське обслуговування у розмірі 363,22 грн.

У порядку виконання процесуального обов`язку відповідача, унормованого частиною третьою статті 12, частиною першою статті 81 Цивільного процесуального кодексу України, з доведення належним чином виконання обов`язків перед позивачем з виплати заборгованості, відповідачами не надано доказів виплати вказаної суми заборгованості, а також доказів на підтвердження відсутності своєї вини у неналежному виконанні умов зобов`язання.

Належних та допустимих доказів, які свідчили б про відсутність заборгованості та/або спростовували б проведений позивачем розрахунок заборгованості відповідачів за надані послуги, суду не надано, а судом таких доказів не встановлено.

Згідно до вимог частини першої статті 12 Цивільного процесуального кодексу України, цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін.

У відповідності до частини першої статті 81 Цивільного процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідачі, не бажаючи приймати участь у судовому розгляді справи і реалізувати своє процесуальне право на спростування доводів позову і доказування належного виконання обов`язків, тим самим не оспорюють наявних підстав для стягнення грошової суми.

Виходячи із вищевикладеного, оцінивши докази, надані сторонами у справі, їх належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, відповідно до статті 89 Цивільного процесуального кодексу України, суд дійшов висновку про задоволення позовних вимог у повному обсязі.

Відповідно до частини першої статті 133 Цивільного процесуального кодексу України, судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

Частиною першою статті 141 Цивільного процесуального кодексу України передбачено, що судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Як вбачається з платіжної інструкції № 18759 від 28 червня 2023 року, позивачем сплачено судовий збір за позовом у розмірі 2684,00 грн (а.с. 14).

Позовні вимоги задоволені повністю, тому з відповідачів також слід стягнути на користь позивача понесені судові витрати у розмірі 2684,00 грн в рівних частках по 1342,00 грн.

На підставі викладеного, відповідно до статей 526, 527, 530, 610-612, 629, 815 Цивільного кодексу України, керуючись статтями 4, 10-13, 76-81,89,141, 259,263-265,268, 273, 279, 280-284, 353-355 Цивільного процесуального кодексу України, суд

В И Р І Ш И В :

Позовні вимоги Комунального підприємства «Івано-Франківськводоекотехпром» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за послуги централізованого водопостачання та водовідведення і плати за абонентське обслуговування задовольнити у повному обсязі.

Стягнути солідарно з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , на користь Комунального підприємства «Івано-Франківськводоекотехпром» заборгованість за надані послуги централізованого водопостачання та водовідведення і плати за абонентське обслуговування у розмірі 29 427,59 грн (двадцять дев`ять тисяч чотириста двадцять сім гривень п`ятдесят дев`ять копійок).

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , на користь Комунального підприємства «Івано-Франківськводоекотехпром» судовий збір у розмірі 1342,00 грн (одна тисяча сорок дві гривні нуль копійок).

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , на користь Комунального підприємства «Івано-Франківськводоекотехпром» судовий збір у розмірі 1342,00 грн (одна тисяча сорок дві гривні нуль копійок).

Заочне рішення може бути переглянуте Івано-Франківським міським судом Івано-Франківської області за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Івано-Франківського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне найменування учасників справи:

Позивач - Комунальне підприємство «Івано-Франківськводоекотехпром», код ЄДРПОУ 32360815, місцезнаходження: 76011 м. Івано-Франківськ, вул. Ботанічна, 2.

Відповідач 1 - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків не встановлено, місце реєстрації та проживання: АДРЕСА_2 .

Відповідач 2 ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , реєстраційний номер облікової картки платника податків не встановлено, місце реєстрації: АДРЕСА_4 , місце проживання: АДРЕСА_2 .

Вступна та резолютивна частини рішення складені, підписані у нарадчій кімнаті 17 червня 2024 року.

Повний текст рішення складено та підписано 20 червня 2024 року.

Суддя Мелещенко Л.В.

СудІвано-Франківський міський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення17.06.2024
Оприлюднено21.06.2024
Номер документу119851308
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —344/11922/23

Рішення від 17.06.2024

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Мелещенко Л. В.

Рішення від 17.06.2024

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Мелещенко Л. В.

Ухвала від 17.06.2024

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Мелещенко Л. В.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Мелещенко Л. В.

Ухвала від 14.11.2023

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Мелещенко Л. В.

Ухвала від 04.07.2023

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Мелещенко Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні