Рішення
від 17.06.2024 по справі 285/7954/23
НОВОГРАД-ВОЛИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

Іменем України

Справа № 285/7954/23

провадження у справі № 2-о/0285/3/24

17 червня 2024 року м. Звягель

Новоград-Волинський міськрайонний суду Житомирської області у складі судді СусловцяМ.Г., за участі секретаря судового засідання Величко К. Б. та осіб, які беруть участь у справі:

заявника: ОСОБА_1 не прибула,

представника позивача: ОСОБА_2 ,

заінтересована особа: ОСОБА_3 не прибула,

заінтересована особа: представник не прибула,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 ,заінтересовані особи ОСОБА_3 ,Звягельська міськарада про встановлення факту родинних відносин

УСТАНОВИВ:

У грудні 2023 року ОСОБА_1 звернулася до суду із зазначеною заявою, у якій просить встановити факт родинних відносин, а саме що ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є матір`ю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

В обґрунтування заяви зазначає, що у її свідоцтві про народження серії НОМЕР_1 від 12.02.1958, актовий запис № 12 зазначено, що її батьком є ОСОБА_5 , національність - українець, матір`ю - ОСОБА_6 , національність - українка.

У свідоцтві про одруження № НОМЕР_2 від 30 червня 1952 року, актовий запис№ 9 вказується, що 30 червня 1952 року між ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , було укладено шлюб.

У свідоцтві про смерть матері серія НОМЕР_3 , від 21 лютого 2023 року, актовий запис № 154 зазначається, що ОСОБА_4 народилася ІНФОРМАЦІЯ_4 у селі Пилиповичі, Новоград-Волинського району, Житомирської області, України та померла ІНФОРМАЦІЯ_5 у селі Таращанка, Звягельського району, Житомирська область, Україна.

Місце державної реєстрації Звягельський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Звягельському районі Житомирської області, Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ).

У заповіті від 12 липня 2018 року, ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженка села Пилиповичі, Новоград-Волинського району Житомирської області, що проживала по АДРЕСА_1 , паспорт НОМЕР_4 виданий Новоград-Волинським МРВ УМВС 08.08.2002, ідентифікаційний код НОМЕР_5 , на випадок своєї смерті завіла належні їй права приватної власності на земельну ділянку площею 3,1848 га, кадастровий номер 1824084400:02:000:0238, та земельну ділянку площею 3,1665 га, кадастровий номер 1824084400:02:000:0237, своїй дочці ОСОБА_1 .

Заповіт посвідчено ОСОБА_8 , секретарем Пилиповецької сільської ради Новоград-Волинського району Житомирської області та зареєстровано в реєстрі за № 18.

У свідоцтві про одруження серії НОМЕР_6 від 13 січня 1979 року, актовий запис № 1 вказується, що 13 січня 1979 року між ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , та ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , було укладено шлюб, відповідно до якого прізвище ОСОБА_10 було змінено на ОСОБА_11 .

ОСОБА_1 звернулася із зверненням про порядок видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом на земельні ділянки, що знаходяться на території Пилиповицької сільської Ради Житомирської області після смерті матері ОСОБА_4 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Їй було відмовлено, у зв`язку із тим, що при огляді документів, наданих Вами для оформлення своїх спадкових прав, у Свідоцтві про народження серії НОМЕР_1 , виданому Пилиповицькою сільською Радою, прізвище ім`я та по-батькові матері значиться ОСОБА_6 .

Заявник надіслала заяву, у якій просить розгляд справи проводити без її участі, заявлені вимоги підтримує та просить їх задовольнити.

Представник заінтересованої особи у судове засідання не прибула, подала заяву про розгляд справи без її участі, проти задоволення заяви не заперечує.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов наступного висновку.

Так. відповідно до ст. 121 ч. 1 СК України права та обов`язки матері, батька і дитини ґрунтуються на походженні дитини від них, засвідченому органом державної реєстрації актів цивільного стану в порядку, встановленому статтями 122 та 125 цього Кодексу.

Таким чином, за змістом наведеної норми закону встановлення судом батьківства може мати місце в разі доведення хоча б однієї із зазначених обставин та коло доказів не обмежується.

Відповідно до роз`яснень викладених у п. 7 Постанови Пленум Верховного Суду України, від 15.05.2006. № 3 «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів» у разі смерті чоловіка, який не перебував у шлюбі з матір`ю дитини, або смерті жінки, котра вважалась матір`ю останньої, факт їхнього батьківства (материнства) може бути встановлено за рішенням суду в окремому провадженні.

Відповідно до роз`яснень викладених у п. 3 Постанови Пленум Верховного Суду України, від 15.05.2006, № 3 «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів» оскільки підстави для визнання батьківства за рішенням суду, зазначені у ст. 128 СК, істотно відрізняються від підстав його встановлення, передбачених у ст. 53 КпШС, суди, вирішуючи питання про те, якою нормою слід керуватися при розгляді справ цієї категорії, повинні виходити з дати народження дитини.

Згідно з п. 12 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику про встановлення фактів, що мають юридичне значення» при розгляді справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові місце і час народження якої, зазначені в документі, не збігаються з ім 'ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, вказаними у свідоцтві про народження або в паспорті, у тому числі, факту належності правовстановлюючого документа, в якому допущені помилки у прізвищі, імені, по батькові або замість імені чи по батькові зазначені ініціали суд повинен запропонувати заявникові подати докази про те, що правовстановлюючий документ належить йому і що організація, яка видала документ, не має можливості внести до нього відповідні виправлення.

Разом з тим, цей порядок не застосовується, якщо виправлення в таких документах належним чином не застережені або ж їх реквізити нечітко виражені внаслідок тривалого використання, неналежного зберігання, тощо. Це є підставою для вирішення питання про встановлення факту, про який йдеться в документі, відповідно до чинного законодавства.

Відповідно до листа Верховного Суду України «Судова практика розгляду справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення» від 01.01.2012 року, коли установи, які видали ці документи, не можуть виправити допущені в них помилки, відповідно до п. 6 ч. І ст. 256 Цивільно-процесуального кодексу України (далі ЦПК України) громадяни мають право звернутися до суду із заявою про встановлення факту належності правовстановлюючого документа.

Відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

В силу положень cт. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; 3) показаннями свідків.

Відповідно до ч.1-4 cт. 77 ЦПК України належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення. Сторони мають право обґрунтовувати належність конкретного доказу для підтвердження їхніх вимог або заперечень. Суд не бере до розгляду докази, що не стосуються предмета доказування.

Згідно з ч. 2 cт. 78 ЦПК України обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Родинні стосунки з батьком підтверджуються свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 , 12.02.1958, оскільки наявні розбіжності щодо відомостей про матір у свідоцтві про народження заявника.

Також підтверджуються копією паспорту та РНОКПП заявника; копією свідоцтва про народження заявника видане Новоград-Волинським міськвідділом реєстрації актів громадянського стану Житомирської області серії НОМЕР_1 від 29.09.1975; копією свідоцтва про одруження № НОМЕР_2 від 30 червня 1952 року, актовий запис № 9, копією свідоцтва про смерть матері серія НОМЕР_3 , від 21 лютого 2023 року, актовий запис № 154, копією свідоцтва про одруження серії НОМЕР_6 від 13 січня 1979 року, актовий запис № 1, копією заповіта ОСОБА_4 від 12 липня 2018 року, який посвідчено ОСОБА_8 , секретарем Пилиповецької сільської ради Новоград-Волинського району Житомирської області та зареєстровано в реєстрі за № 18, копією Довідки № 378 від 08.05.2023 року, виданою Керуючим справами виконавчого комітету Звягельської міської ради, копією пенсійного посвідчення заявника, ОСОБА_1 , Серія НОМЕР_7 від 23.04.2008, копією Державного акту на право власності на земельну ділянку, серія ЯГ № 763899 від 06.10.2006, копією Державного акту на право власності на земельну ділянку, серія ЯГ № 763898 від 06.10.2006.

Враховуючи вищевикладені обставини, в судовому засіданні достовірно встановлено, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є дочкою ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

За змістом ч. 2 ст. 315 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Оскільки встановлення факту родинних відносин не пов`язане з вирішенням спору про право, породжує для заявника юридичні наслідки, вказані нею обставини знайшли своє підтвердження в судовому засіданні, суд приходить до висновку, що заява є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

Керуючись статтями 12, 13, 76-83, 141, 258, 259, 264, 265, 268 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 - задовольнити.

Встановити факт, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (проживаючої АДРЕСА_2 ) є дочкою ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку шляхом подачі апеляційної скарги до Житомирського апеляційного суду протягом 30 (тридцяти) днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя М.Г. Сусловець

СудНовоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення17.06.2024
Оприлюднено21.06.2024
Номер документу119857281
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —285/7954/23

Рішення від 17.06.2024

Цивільне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Сусловець М. Г.

Ухвала від 25.04.2024

Цивільне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Сусловець М. Г.

Ухвала від 29.12.2023

Цивільне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Сусловець М. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні