Ухвала
від 19.06.2024 по справі 585/2746/24
РОМЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 585/2746/24

Номер провадження 2/585/805/24

У Х В А Л А

I М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19 червня 2024 року м.Ромни

Суддя Роменського міськрайонного суду Сумської області Євлах О.О., розглянувши матеріали до позовної заяви керівника Роменської окружної прокуратури Кулижкіна Андрія Васильовича, в інтересах держави в особі Роменської міської ради Сумської області, Управління соціального захисту населення Роменської міської ради, до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Роменський центр комплексної реабілітації для дітей та осіб з інвалідністю імені ОСОБА_2 , про стягнення шкоди завданої незаконним звільненням працівника, -

В С Т А Н О В И В:

17 червня 2024 року керівник Роменської окружної прокуратури Кулижкіна Андрія Васильовича, в інтересах держави в особі Роменської міської ради Сумської області, Управління соціального захисту населення Роменської міської ради, звернувся до суду із позовною заявою, до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Роменський центр комплексної реабілітації для дітей та осіб з інвалідністю імені ОСОБА_2 , про стягнення шкоди завданої незаконним звільненням працівника.

Ознайомившись із зазначеною заявою приходжу до висновку про повернення заяви позивачу на підставі п.4 ч.4ст.185 ЦПК України, виходячи з наступного.

Відповідно до ч. 1ст. 2 ЦПК Українизавданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Відповідно до ч. 2ст. 19 ЦПК Україницивільне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку:1) наказного провадження;2) позовного провадження (загального або спрощеного);3) окремого провадження.

Водночас, відповідно до ч. 7ст. 19 ЦПК Україниокреме провадження призначене для розгляду справ про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов для здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Згідно п. 4 ч. 5ст. 12 ЦПК Українисуд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість: сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим кодексом.

Таким чином, цивільно-процесуальним законом передбачений порядок захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів та при зверненні до суду вказаний порядок має перевірятися судом.

Згідност. 187 ЦПК України, суд відкриває провадження у цивільній справі не інакше як на підставі заяви, поданої і оформленої в порядку, встановленомуЦПК України.

При вирішенні питання про відкриття провадження та призначення справи до судового розгляду, задля виконання завдань цивільного судочинства суд має керуватися, з-поміж іншого принципом процесуальної економії, який передбачає, зокрема, ефективність, розумність та раціональності судового процесу.

Відповідно достатті 131-1 Конституції Україниоргани прокуратури здійснюють представництво інтересів держави в суді у виключних випадках і в порядку, що визначені законом.

Частиною 3ст. 56 ЦПК Українипередбачено, що у визначених законом випадках прокурор звертається до суду з позовною заявою, бере участь у розгляді справ за його позовами, а також може вступити за своєю ініціативою у справу, провадження у якій відкрито за позовом іншої особи, до початку розгляду справи по суті, подає апеляційну, касаційну скаргу, заяву про перегляд судового рішення за нововиявленими або виключними обставинами.

Відповідно до ч. 1ст. 23 Закону України «Про прокуратуру»представництво прокурором інтересів громадянина або держави в суді полягає у здійсненні процесуальних та інших дій, спрямованих на захист інтересів громадянина або держави, у випадках та порядку, встановлених законом.

Відповідно до ч. 3ст. 23 Закону України «Про прокуратуру»прокурор здійснює представництво в суді законних інтересів держави у разі порушення або загрози порушення інтересів держави, якщо захист цих інтересів не здійснює або неналежним чином здійснює орган державної влади, орган місцевого самоврядування чи інший суб`єкт владних повноважень, до компетенції якого віднесені відповідні повноваження, а також у разі відсутності такого органу.

Наявність таких обставин обґрунтовується прокурором у порядку, передбаченому частиною четвертою цієї статті, крім випадку, визначеного абзацом четвертим цієї частини.

Відповідно до п. 4 ч. 4ст. 185 ЦПК Українизаява повертається у випадках, коливідсутні підстави для звернення прокурора до суду в інтересах держави або для звернення до суду особи, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи.

Судом встановлено, що в провадженні Роменського міськрайонного суду перебуває цивільна справа за позовом Роменської міської ради Сумської області до ОСОБА_1 треті особи: Роменський центр комплексної реабілітації для дітей та осіб з інвалідністю імені Наталії Осауленко, Управління фінансів Роменської міської ради про відшкодування шкоди завданої незаконним звільненням працівника, тобто з аналогічними позовними вимогами. По даній справі ухвалою суду відкрито провадження у справі та призначено до підготовчого розгляду.

Тому суд приходить до висновку, що позовну заяву керівника Роменської окружної прокуратури Кулижкіна Андрія Васильовича, в інтересах держави в особі Роменської міської ради Сумської області, Управління соціального захисту населення Роменської міської ради, до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Роменський центр комплексної реабілітації для дітей та осіб з інвалідністю імені ОСОБА_2 , про стягнення шкоди завданої незаконним звільненням працівника, необхідно повернути позивачу.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 13, 185, 294, 296, 300 ЦПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Заяву керівника Роменської окружної прокуратури Кулижкіна Андрія Васильовича, в інтересах держави в особі Роменської міської ради Сумської області, Управління соціального захисту населення Роменської міської ради, до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Роменський центр комплексної реабілітації для дітей та осіб з інвалідністю імені ОСОБА_2 , про стягнення шкоди завданої незаконним звільненням працівника повернути позивачу.

Ухвала суду може бути оскаржена до Сумського апеляційного суду через Роменський міськрайонний суд Сумської області протягом 15 днів з дня її проголошення.

СУДДЯ РОМЕНСЬКОГО

МІСЬКРАЙОННОГО СУДУ Оксана ЄВЛАХ

СудРоменський міськрайонний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення19.06.2024
Оприлюднено24.06.2024
Номер документу119867550
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —585/2746/24

Ухвала від 19.06.2024

Цивільне

Роменський міськрайонний суд Сумської області

Євлах О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні