Рішення
від 10.06.2024 по справі 644/9567/23
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Суддя Попова В. О.

Справа № 644/9567/23

Провадження № 2-о/644/25/24

10.06.2024

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 червня 2024 року м. Харків

Орджонікідзевський районний суд м. Харкова у складі:

головуючого судді Попової В.О.,

присяжних Михайлової Н.М., Полковніченка Ю.О.,

за участю секретаря Плаксій К.А.,

представника заявника ОСОБА_1 ,

особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною - ОСОБА_2 ,

представника ОСОБА_2 адвоката Сметаніна Д.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Орджонікідзевського районного суд м. Харкова в режимі відео конференції цивільну справу за заявою Комунальної установи «Безмятеженський психоневрологічний інтернат» про визнання фізичної особи недієздатною, заінтересована особа: Орган опіки та піклування Шевченківської селищної військової адміністрації Куп`янського району Харківської області,

УСТАНОВИВ:

07.12.2023 до суду надійшла відповідна заява про визнання фізичної особи - ОСОБА_2 недієздатним. Доводи заяви вмотивовані тим, що ОСОБА_2 знаходиться в комунальній установі «Безмятеженський психоневрологічний інтернат» на повному державному утриманні з 08.12.2016 по теперішній час, має діагноз тяжка розумова відсталість F72.0, ДЦП , є особою з інвалідністю з дитинства І «А» групи, с 1 жовтня 2016 - безстроково. Рішенням Шевченківського районного суду Харківської області від 25.08.2020 ОСОБА_2 був визнаний недієздатним строком на 2 роки, термін дії рішення сплинув 27.08.2022. До закінчення встановленого строку звернутись до суду із заявою про продовження строку дії рішення заявник був не в змозі. Через свою хворобу ОСОБА_2 не може розуміти значення своїх дій та керувати ними. За для належного забезпечення та утримання ОСОБА_2 виникла необхідність визнати його недієздатним. Рідних та близьких родичів у ОСОБА_2 не має, через що виникла необхідність у встановленні над ним опіки та призначенні опікуна. Просили визнати ОСОБА_2 недієздатним та призначити опікуна.

В судовому засіданні представник заявника вимоги заяви підтримала.

Представник заінтересованої особи - органа опіки та піклування Шевченківської селищної військової адміністрації Куп`янського району Харківської області в судове засідання не з`явився, просив проводити розгляд справи за його відсутності, підтримав розпорядження про затвердження подання та подання щодо доцільності призначення КУ Безмятеженського психоневрологічного інтернату Куп`янського району Харківської області в особі директора ОСОБА_1 опікуном над ОСОБА_2 .

Відповідно до вимог ст.299 ЦПК України в судовому засіданні в режимі відеоконференції забезпечено участь особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною - ОСОБА_2 .

Представник особи, стосовно якої розглядається справа ОСОБА_2 - адвокат Сметанін Д.В., заяву підтримав , вважав, що визнання особи недієздатною та призначення опікуна буде сприяти реалізації прав його довірителя.

Суд, вислухавши доводи представника заявника, представника ОСОБА_2 адвоката Сметаніна Д.В., дослідивши матеріали цивільної справи, вважає заяву такою, що підлягає задоволенню.

Відповідно до ст. 39 ЦК України, фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та /або/ керувати ними.Порядок визнання фізичної особи недієздатною встановлюється Цивільним процесуальним кодексом України.

Судом встановлено, що матір`ю ОСОБА_2 є ОСОБА_3 . Відомості про батька внесені до актового запису про народження ОСОБА_2 відповідно до ч.1 ст.135 СК України. ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 померла. Згідно з рішенням виконавчого комітету Київської районної ради м. Харкова від 15 липня 2003 року №171-2 над малолітнім ОСОБА_2 встановлена опіка і опікуном призначена ОСОБА_4 . ОСОБА_4 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 . Після смерті опікуна ОСОБА_4 рішенням виконавчого комітету Київської районної ради м. Харкова від 15.05.2007 №106-3 « Про влаштування до державного інтернатного закладу малолітнього ОСОБА_2 » ОСОБА_2 . влаштованого на повне державне забезпечення у Шевченківський дитячий будинок інтернат. З 08.12.2016 по теперішній час ОСОБА_2 знаходиться в комунальній установі «Безмятеженський психоневрологічний інтернат» на повному державному утриманні, має діагноз тяжка розумова відсталість F72.0, ДЦП, є особою з інвалідністю з дитинства І «А» групи, с 1 жовтня 2016 - безстроково.

Рішенням Шевченківського районного суду Харківської області від 25.08.2020 ОСОБА_2 був визнаний недієздатним строком на 2 роки, термін дії рішення сплинув 27.08.2022. До закінчення встановленого строку звернутись до суду із заявою про продовження строку дії рішення заявник був не в змозі. Через свою хворобу ОСОБА_2 не може розуміти значення своїх дій та керувати ними.

З пояснень представника заявника в судовому засіданні вбачається, що вимоги заяви вона підтримала, просила визнати ОСОБА_2 недієздатним та встановити над ним опіку.

В рамках справи за клопотанням представника заявника було проведено судово-психіатричну експертизу, відповідно до висновку якої за №264 від 17.04.2024 ОСОБА_2 на теперішній час виявляє хронічний, стійкий психічний розлад у формі важкої розумової відсталості. ОСОБА_2 на теперішній час, відповідно до свого психічного стану, нездатний усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

За таких обставин суд вважає наявними підстави для визнання ОСОБА_2 недієздатним та встановлення над ним опіки.

Відповідно до ст. 60 ЦК України, суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною. Суд призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.Відповідно до ч.1 ст.300 ЦПК Українисуд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

Відповідно до подання органу опіки та піклування Шевченківської селищної військової адміністрації Куп`янського району Харківської області визнано доцільним призначення опікуна у випадку визнання ОСОБА_2 недієздатним комунальної установи Безмятеженського психоневрологічного інтернату Куп`янського району Харківської області в особі директора ОСОБА_1 .

На підставі викладеного, суд вважає за можливе призначити заявника опікуном.

Судові витрати за проведення в рамках справи судово-психіатричної експертизи, експертами ОСОБА_5 , ОСОБА_6 на загальну суму 9270,54 грн підлягають віднесенню на рахунок держави.

На підставі наведеного, керуючись ст. 39, 60 ЦК України, ст. ст. 264-265, 293, 295, 299, 300, 354 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву Комунальної установи Безмятеженський психоневрологічний інтернат про визнання фізичної особи недієздатною, задовольнити.

Визнати недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та встановити над ним опіку.

Відповідно до ч.6 ст.300 ЦПК України встановити строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною 2 роки.

Призначити Комунальну установу Безмятеженський психоневрологічний інтернат в особі директора Буценко Олени Олександрівни, опікуном над недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. Апеляційну скаргу на рішення суду може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Харківського апеляційного суду.

Повний текст рішення складено 19.06.2024 року.

Головуючий-суддя В.О. Попова

Присяжні - Н.М. Михайлова

Ю.О. Полковніченко

СудОрджонікідзевський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення10.06.2024
Оприлюднено24.06.2024
Номер документу119880891
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —644/9567/23

Рішення від 10.06.2024

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Попова В. О.

Ухвала від 14.05.2024

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Попова В. О.

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Попова В. О.

Ухвала від 01.04.2024

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Попова В. О.

Ухвала від 25.01.2024

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Попова В. О.

Ухвала від 26.12.2023

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Попова В. О.

Ухвала від 14.12.2023

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Попова В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні