Рішення
від 20.06.2024 по справі 715/1224/24
ГЛИБОЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 715/1224/24

Провадження № 2-о/715/159/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 червня 2024 року селище Глибока

Глибоцький районний суд Чернівецької області

в складі: головуючого судді Цуренка В.А.

секретар судового засідання Оршевська С.М.

розглянувши у відкритому судовому засiданнi в залі суду справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Карапчівська сільська рада Чернівецького району Чернівецької області, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 про встановлення факту постійного проживання із спадкодавцем,-

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернулася в суд із заявою про встановлення факту проживання зі спадкодавцем, вказавши в заяві, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її баба - ОСОБА_5 у віці 88 років, про що у виконавчому комітеті Карапчівської сільської ради Глибоцького району Чернівецької області складено відповідний актовий запис 19.10.2017 року за номером № 17. Єдиним спадкоємцем за законом першої черги є мати заявниці - ОСОБА_2 . На день смерті тітки вона проживала разом із нею у її будинку по АДРЕСА_1 , але була зареєстрована за іншою адресою. Вона проживала з бабою та офіційно здійснювала за нею догляд з 28.11.2008 року по день її смерті. Після смерті ОСОБА_5 вона організувала і провела її похорони. До складу спадщини після смерті ОСОБА_5 входять земельні ділянки загальною площею 1.04 га. які належали ОСОБА_5 згідно Державного акта на право приватної власності на землю серії ІІ-ЧВ № 009657 від 27.11.2001 року. З метою оформлення спадкових прав за заповітом вона звернулася до приватного нотаріуса Тимофтій Л.М., де була заведена спадкова справа. Однак, у зв`язку з тим, що ОСОБА_1 була зареєстрована за іншою адресою, нотаріусом їй було роз`яснено про необхідність звернутись до суду для встановлення факту спільного проживання із спадкодавцем на день її смерті.

Тому просить суд, ухвалити рішення, яким встановити факт спільного проживання ОСОБА_1 разом із спадкодавцем ОСОБА_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , на день смерті останньої.

В судовому засіданні заявниця ОСОБА_1 підтвердила обставини викладені в заяві, просила суд заяву задовольнити в повному обсязі.

Заінтересовані особи: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 в судове засідання не з`явилися, однак подали до суду заяви, у яких вимоги заявниці визнали та просять суд справу розглянути у їх відсутності.

Представник заінтересованої особи Карапчівської сільської ради Чернівецького району Чернівецької області, в судове засідання не з`явився, проте направив до суду заяву, просить суд справу розглянути без участі їх представника.

Суд, дослідивши письмові матеріали справи, дійшов висновку, що вимоги заяви обґрунтовані та підлягають задоволенню.

Відповідно до ч.1 ст.2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Згідно ч.1 ст.4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до ч.1 ст. 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Отже, відповідно до п. 1 постанови Пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995 року № 5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Пунктом 12 постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31.03.1995 року «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» судам роз`яснено, що при розгляді справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище якої, зазначені в документі, не збігаються з прізвищем цієї особи, вказаними у свідоцтві про народження або в паспорті, у тому числі, факту належності правовстановлюючого документа, в якому допущені помилки у прізвищі, суд повинен запропонувати заявникові подати докази про те, що правовстановлюючий документ належить йому і що організація, яка видала документ, не має можливості внести до нього відповідні виправлення.

Відповідно до ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно ст. 77 ЦПК України належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Згідно зі ст. 80 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Судом встановлено, що ОСОБА_6 народилася ІНФОРМАЦІЯ_2 , її батьками вказані ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 .

Згідно свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_2 ОСОБА_9 та ОСОБА_6 одружилися 12 жовтня 1958 року, шлюб зареєстрований у Карапчівській сільській раді Глибоцького району Чернівецької області, актовий запис №5. Прізвище дружини після укладення шлюбу « ОСОБА_10 ».

Відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_3 ОСОБА_11 народилася ІНФОРМАЦІЯ_3 , її батьками вказані ОСОБА_9 та ОСОБА_2 .

Згідно свідоцтва про розірвання шлюбу серії НОМЕР_4 ОСОБА_12 та ОСОБА_13 09 листопада 2007 року розірвали шлюб.

Відповідно до свідоцтва шлюб серії НОМЕР_5 ОСОБА_14 та ОСОБА_13 одружилися 14 лютого 2023 року, шлюб зареєстрований у Глибоцькому відділі державної реєстрації актів цивільного стану у Чернівецькому районі Чернівецької області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, актовий запис №10. Прізвище дружини після укладення шлюбу « ОСОБА_15 ».

Згідно державного акту на право приватної власності на землю серії ІІ-ЧВ №009657 ОСОБА_5 на праві приватної власності належить земельна ділянка площею 1,04 гектарів в межах згідно з планом, яка розташована на території Карапчівської сільської ради.

Відповідно до акту обстеження №385 від 06.11.2023 року виданого Карапчівською сільською радою Чернівецького району Чернівецької області ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 постійно проживала без реєстрації з ОСОБА_5 на день її смерті, тобто до ІНФОРМАЦІЯ_1 в АДРЕСА_1 .

Згідно довідки №09/2052 від 02.08.2023 року виданої відділом №4 (смт. Глибока) управління праці та соціального захисту населення Чернівецької районної державної адміністрації Чернівецької області, ОСОБА_16 , 1978 року народження, перебувала на обліку та отримувала компенсацію по догляду за особою з інвалідністю І-ої групи або особою похилого віку ОСОБА_5 з 28.11.2008 року по 30.10.2017 рік.

Відповідно до свідоцтва про смерть серії НОМЕР_6 ОСОБА_5 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Карапчів Глибоцького району Чернівецької області.

Свідки ОСОБА_17 та ОСОБА_18 в судовому засіданні підтвердили обставини викладені в заяві.

Факт, про встановлення якого просить заявниця, має для неї юридичне значення, оскільки надає можливість належним чином оформити спадкові права.

На пiдставi викладеного, ст.ст. 1216-1223, 1258, 1261, 1268 ЦК України, керуючись ст. 4-13,19,76-81,89,259,263-265,293,315 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 задовольнити повністю.

Встановити факт постійного проживання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 зі спадкодавцем ОСОБА_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_6 в с. Карапчів Глибоцького району Чернівецької області, за адресою: АДРЕСА_1 .

Повний текст судового рішення виготовлено 20 червня 2024 року.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана безпосередньо до Чернівецького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя:

СудГлибоцький районний суд Чернівецької області
Дата ухвалення рішення20.06.2024
Оприлюднено24.06.2024
Номер документу119881000
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —715/1224/24

Рішення від 20.06.2024

Цивільне

Глибоцький районний суд Чернівецької області

Цуренко В. А.

Ухвала від 14.05.2024

Цивільне

Глибоцький районний суд Чернівецької області

Цуренко В. А.

Ухвала від 18.04.2024

Цивільне

Глибоцький районний суд Чернівецької області

Цуренко В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні