Постанова
від 20.06.2024 по справі 449/571/23
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 449/571/23 Головуючий у 1 інстанції: Невойт П.С.

Провадження № 22-з/811/114/24 Доповідач в 2-й інстанції: Савуляк Р. В.

ДОДАТКОВА ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 червня 2024 року колегія суддів судової палати з розгляду цивільних справ Львівського апеляційного суду в складі:

головуючого судді: Савуляка Р.В.,

суддів: Мікуш Ю.Р., Приколоти Т.І.,

секретаря: Салати Я.І., без участі сторін, розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Львові заяву приватного підприємства «Соловій-Транс» про ухвалення додаткового рішення у цивільній справі № 449/571/23 за позовом ОСОБА_1 до приватного підприємства «Соловій-Транс» про стягнення заробітної плати,-

ВСТАНОВИЛА:

Рішенням Шевченківського районного суду м. Львова від 11 жовтня 2023 року у задоволенні позову ОСОБА_1 до приватного підприємства «Соловій-Транс» про стягнення заробітної плати - відмовлено.

Додатковим рішенням Шевченківського районного суду м. Львова від 23 листопада 2023 року стягнуто з ОСОБА_1 на користь приватного підприємства «Соловій-Транс» 4 000 гривень витрат за надання правничої допомоги.

Постановою Львівського апеляційного суду від 21 березня 2024 року апеляційні скарги ОСОБА_1 - залишено без задоволення.

Рішення Шевченківського районного суду м. Львова від 11 жовтня 2023 року та додаткове рішення Шевченківського районного суду м. Львова від 23 листопада 2023 року - залишено без змін.

28 березня 2024 року ПП «Соловій Транс» звернулись із заявою щодо розподілу витрат на професійну правничу допомогу у справі № 449/571/23.

В обґрунтування вимог вищезгаданої заяви покликалися на те, що при поданні відзиву на апеляційну скаргу ними зазначено, що розмір очікуваних витрат на професійну правничу допомогу становить 5 000 грн., попередній розрахунок включає підготовку і подання до суду процесуальних документів, участь в судових засіданнях.

Просили стягнути з ОСОБА_1 в користь ПП «Соловій Транс» 5 000 грн. витрат на професійну правничу допомогу.

Згідно з ч.2 ст.247 ЦПК України у разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Частиною четвертою статті 268 ЦПК України передбачено, що у разі неявки всіх учасників справи у судове засідання, яким завершується розгляд справи, або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, суд підписує рішення без його проголошення.

Згідно ч. 5 статті 268 ЦПК України зазначено, що датою ухвалення рішення є дата його проголошення (незалежно від того, яке рішення проголошено - повне чи скорочене). Датою ухвалення рішення, ухваленого за відсутності учасників справи, є дата складення повного судового рішення.

Отже, враховуючи наведені вище вимоги процесуального закону, датою ухвалення апеляційним судом судового рішення в даній справі, призначеній до розгляду на 13 червня 2024 року, є дата складення повного судового рішення - 20 червня 2024 року.

Заслухавши суддю-доповідача, дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що заява про ухвалення додаткового судового рішення підлягає до задоволення.

Відповідно до ст.270 ЦПК України суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо судом не вирішено питання про судові витрати.

Відповідно до ч.1,3 ст.133 судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати: п.1) на професійну правничу допомогу.

За змістом ч.1 ст.137 ЦПК витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави.

За ч.3 п.8 ст.141 ЦПК розмір витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо).

Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву.

У разі неподання відповідних доказів протягом встановленого строку така заява залишається без розгляду.

Судом встановлено, що правову допомогу ПП «Соловій Транс» надавало Адвокатське бюро Ольги Тур на підставі договору № 01-08-23 про надання правової допомоги від 02 серпня 2023 року (т. 1 а.с. - 119-121) та додаткової угоди № 1 від 26 січня 2024 року до договору про надання правової допомоги № 01-08-23 від 02 серпня 2023 року (т. 2 а.с. - 6).

Згідно детального опису наданих адвокатом послуг професійної правничої допомоги у справі №449/571/23 (т. 2 а.с. - 7) та акту №2024 від 22 березня 2024 року (т. 2 а.с. - 8) в суді апеляційної інстанції адвокатом Тур Ольгою Тарасівною було надано послуги з професійної правничої допомоги у справі №449/571/23, а саме: узгодження правової позиції з клієнтом, підготовка та подання відзиву на апеляційну скаргу на рішення та на додаткове рішення, участь в судовому засіданні.

Згідно рахунку № 2024-03 від 22 березня 2024 року (т. 2 а.с. - 9) за надання професійної правничої (правової) допомоги згідно договору № 01-08-23 про надання правової допомоги від 02 серпня 2023 року (т. 1 а.с. - 119-121) та додаткової угоди № 1 від 26 січня 2024 року до договору про надання правової допомоги № 01-08-23 від 02 серпня 2023 року вартість послуг складає 5 000 грн.

Згідно із ч. 3 ст. 141 ЦПК України при вирішенні питання про розподіл судових витрат суд враховує: 1) чи пов`язані ці витрати з розглядом справи; 2) чи є розмір таких витрат обґрунтованим та пропорційним до предмета спору з урахуванням ціни позову, значення справи для сторін, в тому числі чи міг результат її вирішення вплинути на репутацію сторони або чи викликала справа публічний інтерес; 3) поведінку сторони під час розгляду справи, що призвела до затягування розгляду справи, зокрема, подання стороною явно необґрунтованих заяв і клопотань, безпідставне твердження або заперечення стороною певних обставин, які мають значення для справи, безпідставне завищення позивачем позовних вимог тощо; 4) дії сторони щодо досудового вирішення спору та щодо врегулювання спору мирним шляхом під час розгляду справи, стадію розгляду справи, на якій такі дії вчинялися.

Правові засади організації і діяльності адвокатури та здійснення адвокатської діяльності в Україні визначаються Законом України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».

Відповідно до пункту 4 частини першої статті 1 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» договір про надання правової допомоги - домовленість, за якою одна сторона (адвокат, адвокатське бюро, адвокатське об`єднання) зобов`язується здійснити захист, представництво або надати інші види правової допомоги другій стороні (клієнту) на умовах і в порядку, що визначені договором, а клієнт зобов`язується оплатити надання правової допомоги та фактичні витрати, необхідні для виконання договору.

Частинами першою та другою статті 30 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» передбачено, що гонорар є формою винагороди адвоката за здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту.

Порядок обчислення гонорару (фіксований розмір, погодинна оплата), підстави для зміни розміру гонорару, порядок його сплати, умови повернення тощо визначаються в договорі про надання правової допомоги.

Адвокатський гонорар (ціна договору про надання правової допомоги) зазначається сторонами як одна із умов договору при його укладенні. Вказане передбачено як приписами цивільного права, так і Законом України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».

При визначенні суми витрат на правову допомогу суд має виходити з критерію реальності адвокатських витрат (встановлення їхньої дійсності та необхідності), а також критерію розумності їхнього розміру, виходячи з конкретних обставин справи та фінансового стану обох сторін. Ті самі критерії застосовує ЄСПЛ, присуджуючи судові витрат на підставі статті 41 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Відповідно до постанови Великої Палати Верховного Суду від 20 вересня 2018 року у справі № 751/3840/15-ц склад та розмір витрат, пов`язаних з оплатою правової допомоги, входить до предмета доказування у справі. На підтвердження цих обставин суду повинні бути надані договір про надання правової допомоги (договір доручення, договір про надання юридичних послуг та ін.), розрахунок наданих послуг, документи, що свідчать про оплату гонорару та інших витрат, пов`язаних із наданням правової допомоги, оформлені у встановленому законом порядку (квитанція до прибуткового касового ордера, платіжне доручення з відміткою банку або інший банківський документ, касові чеки, посвідчення про відрядження). Наявність документального підтвердження витрат на правову допомогу та їх розрахунок є підставою для задоволення вимог про відшкодування таких витрат.

Дослідивши матеріали справи та зміст поданих представником відповідача документів, враховуючи фактичний вид правової допомоги, затраченим часом на надання таких послуг, обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт, з урахуванням критерію розумності розміру таких витрат, колегія суддів вважає, що з ОСОБА_1 в користь ПП «Соловій-Транс» підлягають стягненню понесені судові витрати на надання правової допомоги в суді апеляційної інстанції в розмірі 5 000 грн.

Керуючись ст. 270 ЦПК України, колегія суддів,-

ПОСТАНОВИЛА :

Заяву приватного підприємства «Соловій-Транс» - про ухвалення додаткового рішення - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь приватного підприємства «Соловій-Транс» витрати на правничу (правову) допомогу у розмірі 5 000 грн.

Додаткова постанова апеляційного суду набирає законної сили з дня її прийняття, але може бути оскарженою у касаційному порядку шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до суду касаційної інстанції протягом тридцяти днів з дня складення повної постанови.

Повний текст постанови складено 20 червня 2024 року.

Головуючий: Савуляк Р.В.

Судді: Мікуш Ю.Р.

Приколота Т.І.

СудЛьвівський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення20.06.2024
Оприлюднено24.06.2024
Номер документу119885184
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із трудових правовідносин, з них

Судовий реєстр по справі —449/571/23

Постанова від 20.06.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Савуляк Р. В.

Ухвала від 24.04.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Савуляк Р. В.

Постанова від 21.03.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Савуляк Р. В.

Постанова від 21.03.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Савуляк Р. В.

Постанова від 21.03.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Савуляк Р. В.

Постанова від 21.03.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Савуляк Р. В.

Ухвала від 13.02.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Савуляк Р. В.

Ухвала від 13.02.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Савуляк Р. В.

Ухвала від 26.12.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Савуляк Р. В.

Ухвала від 13.12.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Савуляк Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні