Рішення
від 20.06.2024 по справі 723/1994/24
СТОРОЖИНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 723/1994/24

Провадження № 2/723/2682/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 червня 2024 року м.Сторожинець

Сторожинецький районний суд Чернівецької області в складі:

головуючого судді Бужори В.Т.,

за участю секретаря судового засідання Чікал І.В.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в місті Сторожинець цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання права власності на спадкове майно за заповітом та фактів, які мають юридичне значення, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з цивільним позовом до ОСОБА_2 про визнання права власності на спадкове майно за заповітом та фактів, які мають юридичне значення, посилаючись на наступне.

Зазначає, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер його дідусь ОСОБА_3 .

На день його смерті разом з ним проживала та була зареєстрована його дружина - бабуся позивача ОСОБА_4 , яка прийняла спадщину після смерті ОСОБА_3 .

Також зазначає, що 09.03.2004 року ОСОБА_4 склала заповіт, яким заповіла йому все своє майно.

Вказує, що ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_4 померла, після її смерті відкрилась спадщина, на домоволодіння, яке складається з: житлового будинку - літ. «А-І», веранди - літ. «а», ганку - літ. «а1», сараїв - літ. «Б, В, Г, Д», вбиральні - літ. «Е», воріт з хвірткою - №1, огорожі - №2, криниці - №3 та розташоване в АДРЕСА_1 , а також на земельну ділянку площею 0,78 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва з кадастровим номером 7324588000:01:001:0017. Зазначене домоволодіння станом на 15.04.1991 року належало до категорії «колгоспний двір», де проживали та були зареєстровані ОСОБА_3 , ОСОБА_4 .

Також вказує, що він протягом останніх десяти років проживав з ОСОБА_4 за вищевказаною адресою, вів спільне з покійною господарство, тим самим фактично прийняв спадщину після смерті бабусі відповідно до ст.1264 ЦК України.

Зазначає, що єдиним спадкоємцем за законом чи за заповітом, який міг би претендувати на сьогоднішній день на спадкове майно є відповідач по справі ОСОБА_2 , який спадщину не приймав та відмовляється від її прийняття.

Також зазначає, що оскільки ОСОБА_4 при житті не оформила право власності на належне їй нерухоме майно та оригінал державного акту на спадкову земельну ділянку було втрачено, він не має змоги оформити свої спадкові права через органи нотаріату.

В зв`язку з цим просить встановити факт постійного проживання зі спадкодавцем ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , а також визнати за ним право власності на спадкове майно, що розташоване в АДРЕСА_1 та складається з: житлового будинку - літ. «А-І», веранди - літ. «а», ганку - літ. «а1», сараїв - літ. «Б, В, Г, Д», вбиральні - літ. «Е», воріт з хвірткою - №1, огорожі - №2, криниці - №3, а також визнати за ним право власності на спадкову земельну ділянку площею 0,78 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва з кадастровим номером 7324588000:01:001:0017, яка належала померлій на підставі державного акту на право власності на землю серії ЧВ №023109 від 03.09.2003 року.

Позивач ОСОБА_1 в підготовче судове засідання не з`явився, надав суду заяву, в якій просив цивільну справу розглянути у його відсутності, позовні вимоги підтримує в повному обсязі, просить їх задовольнити.

Відповідач ОСОБА_2 в підготовче судове засідання не з`явився, до суду надійшла заява про розгляд справи у його відсутності, позовні вимоги визнає в повному обсязі, просить їх задовольнити.

Неявка сторін в підготовче судове засідання з огляду на подачу ними заяв про розгляд справи у їх відсутності, з врахуванням положень ст.198 ЦПК України не перешкоджає проведенню підготовчого судового засідання за відсутності учасників справи.

Дослідивши матеріали справи, приймаючи до уваги, що відповідачем подано заяву про визнання позову, і таке визнання на думку суду не суперечить закону і не порушує прав, свобод чи інтересів інших осіб, суд вважає, що наявні підстави для задоволення позову.

Судом встановлено, що домоволодіння, що розташоване в Ропча по АДРЕСА_1 та складається з: житлового будинку - літ. «А-І», веранди - літ. «а», ганку - літ. «а1», сараїв - літ. «Б, В, Г, Д», вбиральні - літ. «Е», воріт з хвірткою - №1, огорожі - №2, криниці - №3 станом на 15.04.1991 року відносилось до категорії «колгоспний двір», де проживали та були зареєстровані ОСОБА_3 та ОСОБА_4 . Дані обставини підтверджені копією технічного паспорту на житловий будинок, довідкою, виданою Ропчанським старостинським округом Сторожинецької міської ради №89 від 31.01.2024 року.

Згідно ч.1 ст.120 ЦК УРСР (1963 року) майно колгоспного двору належить його членам на праві сумісної власності.

Відповідно до ч.2 ст.123 ЦК УРСР (1963 року) розмір частки члена двору встановлюється, виходячи з рівності усіх членів двору, включаючи неповнолітніх і непрацездатних.

Таким чином, ОСОБА_3 та ОСОБА_4 набули право власності на вказане домоволодіння в частці по частці кожен.

ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_3 , що пітверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 .

На день його смерті разом з ним проживала та була зареєстрована його дружина ОСОБА_4 , яка прийняла спадщину після смерті ОСОБА_3 , що підтверджується довідкою, виданою Ропчанським старостинським округом Сторожинецької міської ради №612 від 09.05.2024 року.

З копії витягу зі Спадкового реєстру №76956723 від 15.05.2024 року вбачається, що спадкова справа після смерті ОСОБА_3 не відкривалась.

09.03.2004 року ОСОБА_4 склала заповіт, яким заповіла ОСОБА_1 все своє майно.

ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_4 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 .

З копії витягу зі Спадкового реєстру №76956723 від 15.05.2024 року вбачається, що спадкова справа після смерті ОСОБА_4 не відкривалась.

З довідок, виданих Ропчанським старостинським округом Сторожинецької міської ради 22.01.2024 року №37,38 вбачається, що ОСОБА_4 проживала та була зареєстрована в АДРЕСА_1 до дня своєї смерті, що настала ІНФОРМАЦІЯ_2 та разом з нею проживав без реєстрації її онук ОСОБА_1 .

ОСОБА_4 належала земельна ділянка для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею площею 0,78 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва з кадастровим номером 7324588000:01:001:0017, що підтверджується копією державного акту на право власності на землю серії ЧВ №023109 від 03.09.2003 року.

Відповідно до ч.1,2 ст.315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту:

1) родинних відносин між фізичними особами;

2) перебування фізичної особи на утриманні;

3) каліцтва, якщо це потрібно для призначення пенсії або одержання допомоги по загальнообов`язковому державному соціальному страхуванню;

4) реєстрації шлюбу, розірвання шлюбу, усиновлення;

5) проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без шлюбу;

6) належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті;

7) народження особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту народження;

8) смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті;

9) смерті особи, яка пропала безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або дають підстави вважати її загиблою від певного нещасного випадку внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.

У судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Згідно роз`ясень, викладених в пункті 1 Постанови пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995 року №5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» в порядку окремого провадження суд розглядає справи про встановлення фактів, якщо:

-згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян;

-чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення;

-заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений або знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення;

-із заяви про встановлення факту не вбачається спору про право;

-встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Часом відкриття спадщини згідно ч.2 ст.1220 ЦК України є день смерті особи, або день, з якого вона оголошується померлою.

Згідно роз`яснень абзацу 2 пункту 2 Постанови Пленуму Верховного Суду України №7 від 30.05.2008 року «Про судову практику у справах про спадкування» якщо виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися в суд із заявою про встановлення цих фактів, яка у разі відсутності спору, розглядається за правилами окремого провадження. Зокрема, у такому порядку суди повинні розглядати заяви про встановлення родинних відносин із спадкодавцем, проживання з ним однією сім`єю, постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Пунктом 23 зазначеної постанови роз`яснено, якщо постійне проживання особи зі спадкодавцем на час відкриття спадщини не підтверджено відповідними документами, у зв`язку з чим нотаріус відмовив особі в оформленні спадщини, спадкоємець має право звернутися в суд із заявою про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Суд вважає, що в ході судового розгляду доведено факт постійного проживання позивача зі спадкодавцем ОСОБА_4 на час відкриття спадщини, а тому позовні вимоги в частині встановлення даного факту слід задовольнити.

Спадкодавець ОСОБА_4 при житті право власності на належне їй нерухоме майно не зареєструвала у відповідних органах та було втрачено оригінал державного акту на спадкову земельну ділянку, через що позивач ОСОБА_1 позбавлений можливості оформити спадкові права через нотаріальну контору.

Відповідно до ст.1216 ЦК України спадкування - це перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Згідно ст.1223 ЦК України, право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.

Відповідно до ст.1265 Цивільного кодексу України у п`яту чергу право на спадкування за законом мають інші родичі спадкодавця до шостого ступеня споріднення включно, причому родичі ближчого ступеня споріднення усувають від права спадкування родичів подальшого ступеня споріднення.

Згідно ч.3 ст.1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого стеттею 1270 цього кодексу, він не заявив про відому від неї.

Статтею 15 ЦК України визначено, що кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Згідно ч.1 ст.16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Виходячи з наведеного, суд вважає, що наявні правові підстави для задоволення позову.

Таким чином, оскільки позивач ОСОБА_1 в установленому законом порядку, прийняв спадщину за заповітом після смерті бабусі ОСОБА_4 , однак позбавлений можливості оформити свідоцтво про право на спадщину у нотаріуса, суд вважає, що позовні вимоги є обґрунтовані і підлягають задоволенню.

На підставі ст.ст.1216, 1223, 1265, 1268 ЦК України, керуючись ст.ст.3,4,5,12,13,19, 23,76,81, 198, 200, 206, 263-265, 315 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В :

Позовні вимоги ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання права власності на спадкове майно за заповітом та фактів, які мають юридичне значення задовольнити.

Встановити факт, що ОСОБА_1 постійно до часу відкриття спадщини проживав зі спадкодавцем ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 за адресою: АДРЕСА_1 .

Визнати за ОСОБА_1 право власності на домоволодіння, що знаходиться в АДРЕСА_1 та складається з: житлового будинку - літ. «А-І», веранди - літ. «а», ганку - літ. «а1», сараїв - літ. «Б, В, Г, Д», вбиральні - літ. «Е», воріт з хвірткою - №1, огорожі - №2, криниці - №3 як спадщину за заповітом після смерті ОСОБА_4 .

Визнати за ОСОБА_1 право власності на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 0,78 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва з кадастровим номером 7324588000:01:001:0017, що належала ОСОБА_4 на підставі державного акту на право власності на землю серії ЧВ №023109 від 03.09.2003 року.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Чернівецького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя

СудСторожинецький районний суд Чернівецької області
Дата ухвалення рішення20.06.2024
Оприлюднено25.06.2024
Номер документу119892398
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за заповітом

Судовий реєстр по справі —723/1994/24

Рішення від 20.06.2024

Цивільне

Сторожинецький районний суд Чернівецької області

Бужора В. Т.

Ухвала від 11.06.2024

Цивільне

Сторожинецький районний суд Чернівецької області

Бужора В. Т.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні