Рішення
від 20.06.2024 по справі 723/1931/24
СТОРОЖИНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 723/1931/24

Провадження № 2-о/723/2617/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 червня 2024 року м.Сторожинець

Сторожинецький районний суд

Чернівецької області в складі:

головуючого судді Бужори В.Т.

при секретарі Чікал І.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Сторожинець цивільну справу за заявою ОСОБА_1 в особі представника адвоката Казюка Олександра Олексійовича, заінтересована особа Сторожинецький відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Чернівецькій області Західного Міжрегіонального управління Міністерства юстиції про встановлення факту народження

В С Т А Н О В И В:

Заявник ОСОБА_1 в особі представника адвоката Казюка Олександра Олексійовича звернувся до суду із заявою про встановлення факту народження, зазначав, що ОСОБА_1 (дошлюбне ОСОБА_1 ) народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 в селі Інта Котвінського району Республіки Комі Російської Федерації в сім`ї ОСОБА_3 та ОСОБА_4 . 02 серпня 1980 року заявник уклала шлюб з ОСОБА_5 та їй було присвоєно прізвище ОСОБА_1 .

Реєстрація народження заявника відбулася за місцем проживання її батьків в селі Інта Котвінського району Республіки Комі Російської Федерації. У паспорті, свідоцтві про одруження, військовому квитку місце народження заявника та дата її народження зазначено - село Інта Котвінського району Республіки Комі Російської Федерації, ІНФОРМАЦІЯ_1 .

На підставі наявних у неї документів заявнику 29 червня 1998 року було видано паспорт громадянина України НОМЕР_1 , в якому дата та місце її народження зазначена - ІНФОРМАЦІЯ_1 , с.Інта, Комі,Росія.

У квітні 2024 року ОСОБА_1 звернулася із заявою до Сторожинецького відділу ДРАЦС про видачу повторного свідоцтва про народження. Листом від 12 квітня 2024 року Сторожинецький відділ ДРАЦС повідомив про неможливість видачі повторного свідоцтва про народження, оскільки видача повторного свідоцтва проводиться на підставі паперових носіїв актових записів цивільного стану, де робиться відповідна відмітка. Архів актових записів про народження заявниці знаходиться на території російської федерації республіка Комі у відповідній установі. Указом президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» на тлі розв`язання російською федерацією повномасштабної війни проти України всі дипломатичні відносини з країною агресором були припинені, а тому витребувати повторне свідоцтво про народження немає можливості. Відділ ДРАЦС рекомендував заявниці звернутися до суду про встановлення факту народження.

Тому, зважаючи на те, що витребувати повторне свідоцтво про народження немає можливості, орган ДРАЦС відмовив заявниці у видачі документу, який посвідчує факт її народження, заявник в особі її представника просив встановити факт народження заявниці в судовому порядку.

У судове засідання заявник ОСОБА_1 не з`явилася, її представник до суду подав письмову заяву, згідно якої просив судовий розгляд провести без їх участі, заяву підтримав, просив її задоволити.

У судове засідання представник заінтересованої особи не з`явився, направив письмову заяву про розгляд справи у його відсутності.

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Суд, вивчивши матеріали цивільної справи, вважає за необхідне задоволити заяву за наведених у ній підстав, які суд вважає доведеними, через те, що вони у повному обсязі підтверджуються доданими доказами, які були досліджені судом у судовому засіданні.

Згідно вимог ч.1, 2 ст.2 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» актами цивільного стану є події та дії, які нерозривно пов`язані з фізичною особою і започатковують, змінюють, доповнюють або припиняють її можливість бути суб`єктом цивільних прав та обов`язків.

Відповідно до абз. 5 ч. 4 ст. 13 ЗУ «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» за відсутності документа закладу охорони здоров`я або медичної консультаційної комісії, що підтверджує факт народження, підставою для проведення державної реєстрації актів цивільного стану є рішення суду про встановлення факту народження.

Державній реєстрації відповідно до цього Закону підлягають народження фізичної особи та її походження, шлюб, розірвання шлюбу у випадках, передбачених законом, зміна імені, смерть.

Аналогічні вимоги містяться в п.2 Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених Наказом МЮ України №52/5 від 18 жовтня 2000 року

Факт народження ОСОБА_1 (дошл.ОСОБА_1) підтверджується копією свідоцтва про реєстрацію шлюбу заявника серії НОМЕР_2 від 02 серпня 1980 року, копією паспорта громадянина України НОМЕР_1 , копією військового квитка НОМЕР_3 від 30 травня 1974 року, в яких місце народження заявника та дата її народження зазначено - село Інта Котвінського району Республіки Комі Російської Федерації, 08 грудня 1952 року.

Згідно 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до частини 1 статті 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту: 1) родинних відносин між фізичними особами; 2) перебування фізичної особи на утриманні; 3) каліцтва, якщо це потрібно для призначення пенсії або одержання допомоги по загальнообов`язковому державному соціальному страхуванню; 4) реєстрації шлюбу, розірвання шлюбу, усиновлення; 5) проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без шлюбу; 6) належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті; 7) народження особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту народження; 8) смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті; 9) смерті особи, яка пропала безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або дають підстави вважати її загиблою від певного нещасного випадку внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.

Згідно частини 2 статті 315 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Зі змісту вказаних статей, а також роз`яснень, викладених у пункті 1 постанови Пленуму Верховного Суду України від 31 березня 1995 року № 5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», вбачається, що в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

З огляду на вказане та враховуючи, що встановлення даного факту для заявника має юридичне значення, суд вважає, що заява є обґрунтованою та підлягає до задоволення.

Керуючись ст. ст. 4, 12, 81, 89, ч. 2 ст. 247, ст. ст. 259, 263, 264, 265, 293, 294, 315, 319 Цивільного процесуального кодексу України, суд,-

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 в особі представника адвоката Казюка Олександра Олексійовича, заінтересована особа Сторожинецький відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Чернівецькій області Західного Міжрегіонального управління Міністерства юстиції про встановлення факту народження задовольнити.

Встановити факт народження ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1 в селі Інта Котвінського району Республіки Комі Російської Федерації, батьками якої є ОСОБА_3 та ОСОБА_4 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів, з дня його проголошення, до Чернівецького апеляційного суду.

Суддя Сторожинецького районного суду: Василь Бужора

СудСторожинецький районний суд Чернівецької області
Дата ухвалення рішення20.06.2024
Оприлюднено25.06.2024
Номер документу119892399
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —723/1931/24

Рішення від 20.06.2024

Цивільне

Сторожинецький районний суд Чернівецької області

Бужора В. Т.

Ухвала від 05.06.2024

Цивільне

Сторожинецький районний суд Чернівецької області

Бужора В. Т.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні