Постанова
від 29.09.2010 по справі 2а-6982/10/0870
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АД МІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 вересня 2010 року < Текст > Справа № 2а-6982/10/0870

Запорізький окружний ад міністративний суд у складі головуючого судді Нестеренк о Л.О. при секретарі Міроновій К.В., розглянувши у місті Запо ріжжі у відкритому судовому засіданні адміністративну с праву

за позовом Державної подат кової інспекції у Шевченківс ькому районі м. Запоріжжя

до Товариства з обмеж еною відповідальністю «Кам парі Україна»

про стягнення податкового боргу

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся із адміністративним позовом до Товариства з обмеженою відп овідальністю «Кампарі Украї на» з вимогами про стягнення заборгованості, в якому зазн ачив, що за відповідачем раху ється заборгованість зі спла ти пені за порушення терміні в розрахунків у сфері зовніш ньоекономічної діяльності у розмірі 9664,45 грн. У зв' язку з не сплатою боргу у встановлени й законодавством строк, пода тковим органом були направле ні на адресу відповідача под аткові вимоги про сплату бор гу, які залишені без задоволе ння. Враховуючи, що відповіда чем зазначена сума боргу доб ровільно не сплачена, позива ч просить суд стягнути її у су довому порядку.

Позивач у судове засі дання не з' явився, надав суд у клопотання про розгляд спр ави без участі його представ ника, на позові наполягає.

Відповідач у судове з асідання не з' явився, на адр есу суду повернувся конверт з поштовою відміткою про пов ернення, у зв' язку з закінче нням терміну зберігання.

Згідно ч. 1 ст. 41 КАС Укра їни, у разі неявки у судове за сідання всіх осіб, які беруть участь у справі, фіксування с удового засідання за допомог ою звукозаписувального техн ічного засобу не здійснюєтьс я.

Розглянувши та дослі дивши матеріали справи, суд в важає позовні вимоги такими, що підлягають задоволенню, в иходячи з наступного.

Судом встановлено, що за від повідачем рахується борг зі сплати пені за порушення тер мінів розрахунків у сфері зо внішньоекономічної діяльно сті, який виник внаслідок про ведення податковою інспекці єю позапланової документаль ної перевірки дотримання вим ог валютного законодавства, за результатами якої складен о акт № 80/22-0/32242569 від 09.07.2009 р., яким вст ановлено порушення ст. 1 Зако ну України «Про порядок здій снення розрахунків в іноземн ій валюті».

Згідно ст.1 Закону України « Про порядок здійснення розра хунків в іноземній валюті» п ередбачено, що виручка резид ентів у іноземній валюті під лягає зарахуванню на їх валю тні рахунки в уповноважених банках у строки виплати забо ргованостей, зазначені в кон трактах, але не пізніше 180 кале ндарних днів з дати митного о формлення (виписки вивізної вантажної митної декларації ) продукції, що експортується , а в разі експорту робіт (посл уг), прав інтелектуальної вла сності - з моменту підписання акта або іншого документа, що засвідчує виконання робіт, н адання послуг, експорт прав і нтелектуальної власності. Пе ревищення зазначеного строк у потребує висновку централь ного органу виконавчої влади з питань економічної політи ки.

Матеріалами перевірки вст ановлено, що сплата за отрима ний товар покупцем згідно ко нтракту від 23.07.2008 р. № 1/07-81 у встано влені терміни не надійшла, та ким чином, станом на 09.07.2009 р. дебі торська заборгованість ТОВ « Кампарі Україна» складає 9400 д оларів США термін якої трива в 45 днів.

Відповідно до ст. 4 вищ евказаного Закону, порушення резидентами строків, передб ачених статтями 1 і 2 цього Зак ону, тягне за собою стягнення пені за кожний день простроч ення у розмірі 0,3 відсотка від суми неодержаної виручки (ва ртості недопоставленого тов ару) в іноземній валюті, перер ахованої у грошову одиницю У країни за валютним курсом На ціонального банку України на день виникнення заборговано сті.

На підставі акту пере вірки винесено рішення № 000024220/0 від 16.07.2009 року про застосування фінансових санкцій до відпо відача в сумі 9664,45 грн., яке було отримано відповідачем 16.07.2009 р., про що свідчить підпис дирек тора підприємства Кукреш В.Л. на корінці рішення.

Вказане рішення відп овідачем не оскаржувалося.

Згідно до 5.4.1. п. 5. ст. 5 Закону Ук раїни «Про порядок погашення зобов' язань платників пода тків перед бюджетами та держ авними цільовими фондами» уз годжена сума податкового зоб ов'язання, не сплачена платни ком податків у строки, визнач ені цією статтею, визнається сумою податкового боргу пла тника податків.

Пунктом п.п. 6.2.1. п. 6. ст. 6 З акону України «Про порядок п огашення зобов' язань платн иків податків перед бюджетам и та державними цільовими фо ндами» передбачено, що у разі коли платник податків не спл ачує узгоджену суму податков ого зобов'язання в установле ні строки, податковий орган н адсилає такому платнику пода тків податкові вимоги.

25.08.2009 р. Державною подат ковою інспекцією у Шевченків ському районі м.Запоріжжя ві дповідачу направлена перша п одаткова вимога № 1/737 на суму 9664, 45 грн., яка була отримана відпо відачем, про що свідчить підп ис директора підприємства Кукреш В.Л. на корінці подат кової вимоги.

19.10.2009 року відповідачу н аправлена друга податкова ви мога № 2/885 на суму 9664,45 грн., яка бу ла повернута поштовим відділ енням на адресу податкового органу, у зв' язку з закінчен ням терміну зберігання.

На час розгляду справ и вищевказана заборгованіст ь відповідачем не сплачена.

Відповідно до п.п. 3.1.1. п . 3. ст. 3 Закону України «Про пор ядок погашення зобов' язань платників податків перед бю джетами та державними цільов ими фондами» активи платника податків можуть бути примус ово стягнені в рахунок погаш ення його податкового боргу виключно за рішенням суду.

Відповідно до п. 11 ст. 10 Закону України «Про державну податкову службу в Україні» Державні податкові інспекці ї подають до судів позови до п ідприємств, установ, організ ацій та громадян про … стягне ння заборгованості перед бюд жетом і державними цільовими фондами за рахунок їх майна.

За таких обставин, вра ховуючи положення ч. 1 ст. 11 КАС України (розгляд і вирішення справ в адміністративних су дах здійснюється на засадах змагальності сторін та свобо ди в наданні ними суду своїх д оказів і у доведеності перед судом їх переконливості) та ч . 1 ст. 71 КАС України (кожна сторо на повинна довести ті обстав ини, на яких ґрунтуються її ви моги та заперечення) суд дійш ов висновку, що заявлені Держ авною податковою інспекцією у Шевченківському районі м. З апоріжжя до Товариства з обм еженою відповідальністю «К ампарі Україна» вимоги про с тягнення податкового боргу о бґрунтовані і підлягають зад оволенню.

Керуючись ст.ст 158-163 КАС Украї ни; п. 11 ст. 10 Закону України «Про державну податкову службу в Україні»; п.п. 3.1.1. п. 3. ст. 3, п.п 5.4.1. п. 5. ст. 5, п.п. 6.2.1. п. 6. ст. 6 Закону Україн и «Про порядок погашення зоб ов' язань платників податкі в перед бюджетами та державн ими цільовими фондами», ст.ст . 1,4 Закону України «Про порядо к здійснення розрахунків в і ноземній валюті», суд -

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з Товариства з обм еженою відповідальністю «Ка мпарі Україна» (69120, м.Запоріж жя, вул. Авраменка, 7 кв. 41, код Є ДРПОУ 32242569) на користь Державно го бюджету Шевченківського р айону м. Запоріжжя заборгова ність зі сплати пені за поруш ення термінів розрахунків у сфері зовнішньоекономічної діяльності у розмірі 9664 грн. 45 к оп.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и, якщо вона не була подана у в становлені строки. У разі под ання апеляційної скарги судо ве рішення, якщо його не скас овано, набирає законної сили після повернення апеляційн ої скарги, відмови у відкритт і апеляційного провадження а бо набрання законної сили рі шенням за наслідками апеляці йного провадження.

Постанова може бути о скаржена в апеляційному поря дку до Дніпропетровського ап еляційного адміністративно го суду через Запорізький ок ружний адміністративний суд шляхом подачі в 10-денний стро к з дня її проголошення, а в ра зі складення постанови у пов ному обсязі відповідно до ст атті 160 КАС України - з дня скл адення її в повному обсязі, ап еляційної скарги, з подачею ї ї копії відповідно до кілько сті осіб, які беруть участь у с праві.

Якщо суб'єкта владних повно важень у випадках та порядку , передбачених частиною четв ертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можлив ість отримання копії постано ви суду безпосередньо в суді , то десятиденний строк на апе ляційне оскарження постано ви суду обчислюється з насту пного дня після закінчення п 'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення пр о можливість отримання копії постанови суду.

Копія апеляційної скарги о дночасно надсилається особо ю, яка її подає, до суду апеляц ійної інстанції.

Суддя Л.О .Нестеренко

Постанову виготовлено у п овному обсязі 29.09.2010 р.

СудЗапорізький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення29.09.2010
Оприлюднено04.11.2010
Номер документу11989852
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-6982/10/0870

Постанова від 29.09.2010

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Нестеренко Людмила Олексіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні