Рішення
від 14.06.2024 по справі 531/599/24
КАРЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

єдиний унікальний номер справи 531/599/24

номер провадження 2/531/308/24

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 червня 2024 року м. Карлівка

Карлівський районний суд Полтавської області в складі:

головуючого судді Герцова О. М.,

за участю секретаря Капленко Є. С.,

розглянувши цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , за участі третьої особи - Органу опіки і піклування Служби у справах дітей Виконавчого комітету Шевченківської районної у м. Полтаві ради, про визначення місця проживання дитини з батьком та стягнення аліментів на утримання неповнолітньої дитини, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду з позовом, у якому просить визначити місце проживання неповнолітнього сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 з батьком, та стягнути з відповідачки аліменти на утримання неповнолітнього сина в розмірі частини з усіх видів доходу (заробітку) відповідачки. В обґрунтування позовних вимог зазначає, що ІНФОРМАЦІЯ_2 у них з відповідакою народився син ОСОБА_3 . З 2023 року син проживає з позивачем за місцем проживання батька. Відповідачка від участі у вихованні та утриманні сина самоусунулася, матеріальної допомоги не надає. Її місце перебування невідоме, з сином зв`язок втратила, не цікавиться його життям та розвитком.

Ухвалою від 01.05.2023 відкрито провадження у справі, призначено підготовче судове засідання.

Ухвалою суду від 13 березня 2024 року відкрито провадження у справі та призначено підготовче судове засідання.

Ухвалою суду від 17 квітня 2024 року закрито підготовче провадження по справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , за участі третьої особи - Органу опіки і піклування Служби у справах дітей Виконавчого комітету Шевченківської районної у м. Полтаві ради, про визначення місця проживання дитини з батьком та стягнення аліментів на утримання неповнолітньої дитини та призначено справу до розгляду по суті.

Позивач в судове засідання не з`явився, в матеріалах справи від нього маєються заява, в якій він просив справу розглядати без його участі. Позовні вимоги підтримав та просив їх задовольнитит, разом з тим не заперечував проти ухвалення заочного рішення.

Відповідач повідомлялася про розгляд справи шляхом направлення судової повістки на останнє відоме зареєстроване місце проживання, а також шляхом розміщення оголошення на офіційному веб-сайті судової влади. В судове засідання не з`явилася.

Представник третьої особи до суду не з`явився.

Зі згоди представника позивача суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст.280 ЦПК України.

Відповідно до ч.2 ст.247ЦПКУкраїни у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Відповідно до ч.8ст.178 ЦПК України, у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Розглянувши та дослідивши матеріали справи, докази окремо та в їх сукупності, суд приходить до наступного висновку.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 народився ОСОБА_3 , батьками якого згідно свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 є ОСОБА_1 та ОСОБА_2 .

З 2023 року син проживає з позивачем за місцем проживання батька.

Відповідно до ст. 141 СК України мати, батько мають рівні права та обов`язки щодо дитини, незалежно від того, чи перебували вони у шлюбі між собою. Розірвання шлюбу між батьками, проживання їх окремо від дитини не впливає на обсяг їхніх прав і не звільняє від обов`язків щодо дитини.

Статтею 157 СК України передбачено, що питання виховання дитини вирішується батьками спільно.

Відповідно до статті 160 СК України місце проживання дитини, яка не досягла десяти років, визначається за згодою батьків. Місце проживання дитини, яка досягла десяти років, визначається за спільною згодою батьків та самої дитини. Якщо батьки проживають окремо, місце проживання дитини, яка досягла чотирнадцяти років, визначається нею самою.

Оскільки ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 , на час подання позовної заяви досяг 14-річного віку, він має право самостійно визначити своє місце проживання, а отже відсутні передбачені законом підстави для визначення судом місця проживання з батьком неповнолітньої дитини, яка з ним проживає.

Аналогічні висновки містяться у постанові Верховного Суду від 25 січня 2018 року у справі № 537/5119/15-ц.

За наведеного позовна вимога щодо визнання місця проживання дитини задоволенню не підлягає.

Частиною 2 ст. 51 Конституції України закріплено обов`язок батьків по утримуванню дітей до досягнення ними повноліття.

Відповідно до ст.180 Сімейного Кодексу України батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Згідно зі ст.141 СК України мати, батько мають рівні права та обов`язки щодо дитини, незалежно від того, чи перебували вони у шлюбі між собою. Розірвання шлюбу між батьками, проживання їх окремо від дитини не впливає на обсяг їхніх прав і не звільняє від обов`язків щодо дитини.

Відповідно до ст.183 СК України частина заробітку (доходу) матері, батька, яка буде стягуватись як аліменти на дитину, визначається судом.

При встановленні розміру аліментів, суд керується вимогами ст.182 СК України та роз`ясненнями, які містяться в п.17 Постанови пленуму Верховного Суду України №3 від 15.05.2006 «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів», згідно з якими, вирішуючи питання щодо розміру аліментів, суд повинен ураховувати: стан здоров`я, матеріальне становище дитини і платника аліментів; наявність в останнього інших неповнолітніх дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, повнолітніх дочки, сина; інші обставини, що мають істотне значення.

Положеннями ст. 191 СК України визначено, що аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред`явлення позову, а в разі подання заяви про видачу судового наказу із дня подання такої заяви.

Суд звертає увагу сторін, що відповідно до ст. 179 СК України аліменти, одержані на дитину, є власністю дитини. Той із батьків або інших законних представників дитини, на ім`я якого виплачуються аліменти, розпоряджається аліментами виключно за цільовим призначенням в інтересах дитини. Неповнолітня дитина має право брати участь у розпорядженні аліментами, одержаними на її утримання.

Суду не надано відомостей про наявність на утриманні відповідача інших неповнолітніх дітей та непрацездатних членів сім`ї, а також інших обставин, які можуть бути взяті до уваги при визначенні розміру аліментів.

Крім того, суд звертає увагу, що особливістю даної категорії справи є те, що, враховуючи необхідність забезпечення інтересів неповнолітньої дитини, саме платник аліментів зобов`язаний доводи перед судом наявність обставин, які б свідчили про його неспроможність сплачувати аліменти у визначеному судом розмірі.

Обставини, які б свідчили про неможливість відповідача сплачувати аліменти саме у заявленому позивачем розмірі, матеріали справи не містять.

Розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини.

Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку (ч. 2 ст. 182 СК України).

Позивач просить стягнути з відповідачки на утримання дитини частину всіх видів заробітку, але не більше десяти прожиткових мінімумів для дитини відповідного віку щомісячно.

Враховуючи наведене, не виходячи за межі позовних вимог, суд дійшов висновку про стягнення з відповідача на користь позивача аліментів на утримання неповнолітньої дитини у розмірі 1/4 частини його заробітку (доходу) щомісячно, але не більше десяти прожиткових мінімумів для дитини відповідного віку, починаючи з 07.03.2024 року і до досягненням дитиною повноліття.

На підставі п.1 ч.1 ст.430 ЦПК України суд допускає негайне виконання рішення в частині стягнення аліментів у межах суми платежу за один місяць.

Згідно з ч. 1 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Позивач звільнений від сплати судового збору відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 5 Закону України "Про судовий збір" за вимогу про стягнення аліментів, а тому судовий збір необхідно стягнути з відповідача в дохід держави.

Керуючись наведеним та ст.ст. 141, 258, 259, 263-265, 280, 284, 430 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , за участі третьої особи - Органу опіки і піклування Служби у справах дітей Виконавчого комітету Шевченківської районної у м. Полтаві ради, про визначення місця проживання дитини з батьком та стягнення аліментів на утримання неповнолітньої дитини - задовольнити частково.

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_2 , на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_3 , аліменти на утримання неповнолітнього сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у розмірі 1/4 частини всіх видів заробітку, але не більше десяти прожиткових мінімумів для дитини відповідного віку щомісячно до повноліття дитини.

У задоволенні іншої позовної вимоги відмовити.

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_2 , на користь держави судовий збір в розмірі 1211,20 грн.

Рішення в частині стягнення з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_2 , аліментів у межах суми виплати за один місяць підлягає негайному виконанню.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана позивачем до Полтавського апеляційного суду протягом тридцяти днів.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Повне рішення складено 21 червня 2024 року.

Суддя О М. Герцов

СудКарлівський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення14.06.2024
Оприлюднено24.06.2024
Номер документу119900813
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про стягнення аліментів

Судовий реєстр по справі —531/599/24

Рішення від 14.06.2024

Цивільне

Карлівський районний суд Полтавської області

Герцов О. М.

Ухвала від 14.06.2024

Цивільне

Карлівський районний суд Полтавської області

Герцов О. М.

Рішення від 14.06.2024

Цивільне

Карлівський районний суд Полтавської області

Герцов О. М.

Ухвала від 14.05.2024

Цивільне

Карлівський районний суд Полтавської області

Герцов О. М.

Ухвала від 17.04.2024

Цивільне

Карлівський районний суд Полтавської області

Герцов О. М.

Ухвала від 27.03.2024

Цивільне

Карлівський районний суд Полтавської області

Герцов О. М.

Ухвала від 13.03.2024

Цивільне

Карлівський районний суд Полтавської області

Герцов О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні