Постанова
від 20.06.2024 по справі 280/6406/23
ТРЕТІЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ТРЕТІЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

і м е н е м У к р а ї н и

20 червня 2024 року м. Дніпросправа № 280/6406/23

Третій апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів: головуючого - судді Малиш Н.І. (доповідач), суддів: Кругового О.О., Шлай А.В.,

розглянувши в порядку письмового провадження в залі судового засідання Третього апеляційного адміністративного суду в м. Дніпрі апеляційну скаргу Головного управління ДПС у Запорізькій області на рішення Запорізького окружного адміністративного суду від 12 жовтня 2023 року (суддя 1-ї інстанції Прасов О.О.) в адміністративній справі №280/6406/23 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Гудвін Ексім Компані» до Державної податкової служби України, третя особа: Головне управління ДПС у Запорізькій області про визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити певні дії,-

ВСТАНОВИВ:

01.08.2023 Товариство з обмеженою відповідальністю «Гудвін Ексім Компані» звернулось до суду із позовною заявою до Державної податкової служби України (далі відповідач), в якій просило суд:

- визнати протиправними дії Державної податкової служби України щодо неприйнятті податкової накладної №1 від 04.07.2023 складеної Товариством з обмеженою відповідальністю «Гудвін Ексім Компані» на реєстрацію в Єдиному реєстрі податкових накладних;

- зобов`язати Державну податкову службу України прийняти податкову накладну, складену Товариством з обмеженою відповідальністю «Гудвін Ексім Компані» №1 від 04.07.2023 датою її подання на реєстрацію 31.07.2023, для вирішення питання щодо її реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних.

В обґрунтування позовних вимог позивачем зазначено, що в процесі виконання господарської діяльності, керуючись п.п.201.1, 201.10 Податкового кодексу України, Товариство з обмеженою відповідальністю «Гудвін Ексім Компані» подало на реєстрацію через програму «Me.doc» податкову накладну №1 від 04.07.2023 на суму податку на додану вартість в розмірі 8425,00 грн. Проте, відповідно до квитанції від 31.07.2023 податкова накладна не прийнята для реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних, оскільки відомості про особу, яка склала податкову накладну, не відповідають КЕП особи, що підписала даний документ. Позивач вважає, такі дії відповідача протиправними, оскільки накладна №1 від 04.07.2023 була сформована та підписана ОСОБА_1 , яка на момент формування податкової накладної займала посаду директора ТОВ «Гудвін Ексім Компані», але на момент відправлення податкової накладної на реєстрацію, посаду директора ТОВ «Гудвін Ексім Компані» - займає ОСОБА_2 . Звертає увагу, що Податковий кодекс України відрізняє подію виникнення обов`язку скласти податкову накладну від події зареєструвати податкову накладну. Такі події не збігаються в часі їх виникнення. Так, у першому випадку момент виникнення обов`язку скласти податкову накладну виникає за першою подією у відповідності до вимог положень ст.187 Податкового кодексу України, а подія зареєструвати податкову накладну протягом часу, зазначено в абз.14-18 п.201.10 ст.201 Податкового кодексу України. Протягом проміжку часу між вказаними подіями можуть відбуватися у діяльності підприємства зміни, у тому числі часто змінюється особа, яка є керівником платника податку. При цьому, такі зміни не звільняють та не позбавляють платника податку обов`язку зареєструвати податкову накладну у встановленому законом порядку. З огляду на зазначене, просить задовольнити позовні вимоги в повному обсязі.

Рішенням Запорізького окружного адміністративного суду від 12 жовтня 2023 року позов задоволено у повному обсязі.

Не погодившись з рішенням суду першої інстанції, третя особа Головне управління ДПС у Запорізькій області подала апеляційну скаргу, в якій просить його скасувати та прийняти нове судове рішення, яким у задоволенні позову відмовити. Апеляційна скарга ґрунтується на тому, що судом першої інстанції не надано належної оцінки обставинам справи та нормам чинного законодавства, що призвело до прийняття невірного рішення.

Відповідач - Державна податкова служба України в порядку ст. 302 КАС України приєднався до апеляційної скарги Головного управління ДПС у Запорізькій області. У заяві про приєднання виклав доводи на підтримання вимог вищевказаної апеляційної скарги.

Позивач правом на подання відзиву на апеляційну скаргу не скористався.

В силу пункту 3 частини 1 статті 311 Кодексу адміністративного судочинства України суд апеляційної інстанції розглядає справу в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами.

Перевіривши законність та обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів апеляційної скарги, обговоривши доводи апеляційної скарги, дослідивши матеріали справи, колегія суддів доходить висновку, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом першої інстанції встановлено та матеріалами справи підтверджено, що податкова накладна №1 від 04.07.2023 була сформована та підписана ОСОБА_1 , яка на момент формування податкової накладної займала посаду директора ТОВ «Гудвін Ексім Компані».

Але на момент відправлення Податкової накладної №1 від 04.07.2023 на реєстрацію в Єдиному реєстрі податкових накладних, посаду директора ТОВ «Гудвін Ексім Компані» вже займає ОСОБА_2 на підставі Рішення №2 від 15.07.2023 одноособового власника ТОВ «Гудвін Ексім Компані» ОСОБА_3 .

Відповідні зміни були внесені до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, що підтверджується Випискою з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 24.07.2023.

Новий директор ТОВ «Гудвін Ексім Компані» - ОСОБА_2 отримала КЕП на підставі сертифікату 100000000000000000000000000000007d60c від 27.07.2023, виданого КНЕДП ТОВ «Центр сертифікації ключів «Україна», та 31.07.2023 відправила на реєстрацію Податкову накладну №1 від 04.07.2023.

Згідно з Квитанцією від 31.07.2023 Податкова накладна №1 від 04.07.2023 не прийнята для реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних з поясненням: «Відомості про особу, яка склала податкову накладну, не відповідають КЕП особи, що підписала даний документ».

Не погоджуючись із діями ДПС України щодо відмови у прийнятті на реєстрацію податкової накладної №1 від 04.07.2023 в Єдиному реєстрі податкових накладних, позивач звернувся до суду із цією позовною заявою.

Суд першої інстанції задовольняючи позов дійшов висновку, що зміна керівника суб`єкта господарювання господарської організації - юридичної особи та у зв`язку з цим не відповідність відомостей про особу, яка склала податкову накладну, КЕП особи, що підписала даний документ, не може бути перешкодою у реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних податкової накладної, поданої на реєстрацію у строки визначені п.201.10 ст.201 Податкового кодексу України.

Переглядаючи судове рішення, колегія суддів суду апеляційної інстанції доходить наступного висновку.

За змістом пункту 187.1 статті 187 Податкового кодексу України датою виникнення податкових зобов`язань з постачання товарів/послуг вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше:

а) дата зарахування коштів від покупця/замовника на банківський рахунок платника податку як оплата товарів/послуг, що підлягають постачанню, а в разі постачання товарів/послуг за готівку - дата оприбуткування коштів у касі платника податку, а в разі відсутності такої - дата інкасації готівки у банківській установі, що обслуговує платника податку;

б) дата відвантаження товарів, а в разі експорту товарів - дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетинання митного кордону України, оформлена відповідно до вимог митного законодавства, а для послуг - дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг платником податку. Для документів, складених в електронній формі, датою оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг платником податку, вважається дата, зазначена у самому документі як дата його складення відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», незалежно від дати накладення електронного підпису.

Відповідно до положень пункту 201.1 статті 201 ПК України на дату виникнення податкових зобов`язань платник податку зобов`язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних у встановлений цим Кодексом термін.

Згідно з п. 201.10 ст. 201 Кодексу реєстрація податкових накладних та/або розрахунків коригування до податкових накладних у ЄРПН має бути здійснена протягом п`ятнадцяти календарних днів, наступних за датою виникнення податкових зобов`язань, відображених у відповідних податкових накладних та/або розрахунках коригування.

Враховуючи викладене, відповідно до норм ПК України, податкова накладна складається на дату виникнення податкових зобов`язань (дату першої події) окремо на кожне повне або часткове постачання товарів/послуг, а також на суму коштів, що надійшли на поточний рахунок як попередня оплата (аванс). Дані, зазначені у такій податковій накладній (зокрема, номенклатура товарів/послуг, кількість, обсяг), мають відповідати первинним документам, складеним за операцією.

Із зазначеного слідує, що складання податкової накладної "на дату" не свідчить та не зобов`язує її складання в конкретний день.

Відповідно до п. 2 Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2010 року N 1246, внесення відомостей, що містяться у податковій накладній та/або розрахунку коригування, до ЄРПН здійснюється шляхом подання протягом операційного дня зазначених документів в електронній формі ДПС з використанням електронного цифрового підпису та внесення відповідних відомостей до ЄРПН.

Отже, згідно із загальним правилом, податкова накладна повинна бути складена на дату виникнення податкових зобов`язань, а реєстрація податкових накладних/ розрахунків коригування в ЄРПН має бути здійснена протягом 15 календарних днів, наступних за датою виникнення податкових зобов`язань, відображених у відповідних податкових накладних та/або розрахунках коригування.

Як вбачається з матеріалів справи, підставою для неприйняття податковим органом для реєстрації податкової накладної Товариства з обмеженою відповідальністю «Гудвін Ексім Компані» №1 від 04.07.2023 (доставленої до ДПС України для реєстрації 31.07.2023 о 09:19 год.) є те, що відомості про особу, яка склала податкову накладну, не відповідають КЕП особи, що підписала вказаний документ.

Проте, судом встановлено та підтверджено матеріалами справи, податкова накладна №1 від 04.07.2023 була складена ОСОБА_1 (згідно відомостей з Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань до 18.07.2023 директор Товариства з обмеженою відповідальністю «Гудвін Ексім Компані»).

У свою чергу, 15.07.2023 рішенням учасника №2 Товариства з обмеженою відповідальністю «Гудвін Ексім Компані» ОСОБА_3 було зокрема у п. 2-4 вирішено: звільнити з посади директора Товариства з обмеженою відповідальністю «Гудвін Ексім Компані» ОСОБА_1 за згодою сторін, п.6.2 Контракту, п.1 ст. 36 КЗоТ України з 18.07.2023; прийняти на посаду директора Товариства з обмеженою відповідальністю «Гудвін Ексім Компані» ОСОБА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 з 19 липня 2023р.; доручити директору Шацьких Наталії Володимирівні подати документи в органи реєстрації для внесення змін до відомостей про юридичну особу в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (а.с. 11).

Як вже зазначалось, Товариством з обмеженою відповідальністю «Гудвін Ексім Компані» подано на реєстрацію у ЄРПН податкову накладну №1 від 04.07.2023, з якої вбачається, що в якості особи повноважної на складення таких накладних вказано ОСОБА_2 .

Згідно квитанції №1 від 31.07.2023 про реєстрацію податкових накладних / розрахунків коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної в Єдиному реєстрі податкових накладних - податкова накладна №1 від 04.07.2023 доставлена до ДПС України, документ не прийнято, виявлені помилки/зауваження: Документ не може бути прийнятий - Відомості про особу, яка склала податкову накладну, не відповідають КЕП особи, що підписала даний документ.

При цьому такі підстави для відмови у прийнятті спірної податкової накладної, суд вважає необґрунтованими через те, що податкова накладна складена уповноваженою особою на дату виникнення податкових зобов`язань, та підписана уповноваженою особою.

Враховуючи вищевикладене, колегія суддів погоджується з висновком суду першої інстанції про протиправність дій Державної податкової служби України щодо відмови у прийнятті до реєстрації податкової накладної №1 від 04.07.2023, складеної Товариством з обмеженою відповідальністю «Гудвін Ексім Компані» та зобов`язання відповідача прийняти спірну податкову накладну датою її подання на реєстрацію 31.07.2023, для вирішення питання щодо її реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних, оскільки чинним податковим законодавством не встановлено прямої заборони щодо неможливості складення податкової накладної в один день, а їх подачу на реєстрацію в інший із застосуванням чинного електронного цифрового підпису нового керівника юридичної особи.

Згідно ч. 1 ст. 316 КАС України, суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а рішення або ухвалу суду - без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Враховуючи зазначене, суд першої інстанції вірно встановив обставини справи та ухвалив рішення з правильним застосуванням норм матеріального і процесуального права, доводи апеляційної скарги висновків суду першої інстанції не спростовують, підстави для скасування судового рішення відсутні.

Розподіл судових витрат не здійснюється відповідно до ст. 139 КАС України.

Керуючись ст. ст. 308, 315, 316, 321, 322, 325, 328 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Головного управління ДПС у Запорізькій області залишити без задоволення.

Рішення Запорізького окружного адміністративного суду від 12 жовтня 2023 року в адміністративній справі №280/6406/23 залишити без змін.

Постанова набирає законної сили з дати її прийняття та може бути оскаржена в касаційному порядку у випадках та строки визначені ст.ст. 328, 329 КАС України.

Головуючий - суддяН.І. Малиш

суддяО.О. Круговий

суддяА.В. Шлай

СудТретій апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення20.06.2024
Оприлюднено24.06.2024
Номер документу119905997
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу адміністрування податків, зборів, платежів, а також контролю за дотриманням вимог податкового законодавства, зокрема щодо реалізації податкового контролю

Судовий реєстр по справі —280/6406/23

Ухвала від 11.07.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Гімон М.М.

Ухвала від 11.07.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Гімон М.М.

Ухвала від 10.07.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Гімон М.М.

Постанова від 20.06.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Малиш Н.І.

Ухвала від 21.05.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Малиш Н.І.

Ухвала від 08.04.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Прокопчук Т.С.

Ухвала від 12.02.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Прокопчук Т.С.

Ухвала від 30.01.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Прокопчук Т.С.

Ухвала від 19.12.2023

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Прокопчук Т.С.

Ухвала від 20.11.2023

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Прокопчук Т.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні