Рішення
від 19.06.2024 по справі 479/355/24
КРИВООЗЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

479/355/24

2/479/241/24

Р І Ш Е Н Н Я

і м е н е м У к р а ї н и

(заочне)

19червня 2024 року смтКриве Озеро

Кривоозерський районний суд Миколаївської області

в складі: головуючого-судді Репушевської О.В.;

за участі секретаря судового засідання Шумської Т.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смтКриве Озеро, в порядку спрощеного позовногопровадження зповідомленням сторін цивільну справу №479/355/24 за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа Первомайська філія Південної товарної біржі в Миколаївській області про визнання права власності на нерухоме майно,

учасники справи:

позивач ОСОБА_1 ,

представник позивача адвокат Манжос І.М., за ордером серія ВЕ №1112695

від 01 березня 2024 року,

відповідач ОСОБА_2 ,

третя особа Первомайська філія Південної товарної біржі

в Миколаївській області,

в с т а н о в и в :

Позивач в особі представника звернувся до суду з позовом до ОСОБА_2 про визнання дійсним договору №5855 купівлі-продажу об`єкту нерухомості, укладеного 24 січня 2001 року, посвідченого Первомайською філією Південної Товарної Біржі, за яким він набув право власності на житловий будинок, розташований в АДРЕСА_1 . Посилаючись, що вказаним майном розпорядитися не може, так як йому стало відомо, що угода купівлі-продажу житлового будинку повинна бути посвідчена в нотаріальному порядку, однак ОСОБА_2 ухиляєтьсяпосвідчити договіркупівлі-продажув нотаріальнійконторі,тому позивачпросить задовольнитипозовні вимоги.

В судове засідання представник позивача не з`явився, надав до суду письмову заяву про розгляд справи у його відсутність, позовні вимоги підтримав, проти заочного розгляду справи не заперечував.

Відповідач в судове засідання повторно не з`явилась про дату, час та місце судового розгляду повідомлена належним чином через оголошення в пресі. Причини неявки суду не повідомила, відзив не надала, тому суд у відповідності до ст.280 ЦПК України, ухвалює заочне рішення на підставі наявних у справі доказів.

Третя особа в судове засідання не з`явилась, причини неявки не повідомили, конверт повернувся з відміткою ".

Вивчивши матеріали справи, суд прийшов до наступного.

Відповідно положень ст.220 ЦК України у разі недодержання сторонами вимоги закону про нотаріальне посвідчення договору такий договір є нікчемним. Але якщо сторони домолися щодо усіх істотних умов договору, що підтверджується письмовими доказами, і відбулося повне або часткове виконання договору, але одна із сторін ухилитися від йогонотаріального посвідчення, суд може визнати такий договір дійсним. У цьому разі наступне нотаріальне посвідчення договору не вимагається.

Згідно положень ст.41 Конституції України визначено, що кожен має право володіння, користування і розпорядження своєю власністю.

Положеннями ч.1 ст.203 ЦК України передбачено, зміст правочину не може суперечити цьому Кодексу, іншим актам цивільного законодавства, а також інтересам держави і суспільства, його моральним засадам.

Відповідно до положеньст.204 ЦК України, правочин є правомірним, якщо його недійсність прямо не встановлена законом або якщо він не визнаний судом не дійсним.

Судом встановлено, що 24 січня 2001 року на Первомайській філії Південної Товарної Біржі було посвідчено договір №5855 про купівлю-продаж об`єкту нерухомості, а саме житлового будинку, що розташований в АДРЕСА_1 , який укладено між продавцем ОСОБА_2 та покупцем ОСОБА_1 (а.с.7).

На підставі вказаного договору, право власності на житловий будинок, що розташований в АДРЕСА_1 , зареєстроване за ОСОБА_1 в Первомайському міжміському бюро технічної інвентаризації 08 лютого 2001 року, номер реєстрової книги 1 сторінка 100 реєстровий номер 110, що підтверджується даними виписки підтвердження чинності запису щодо реєстрації права власності станом на 31 грудня 2012 року(а.с.8).

Норми про державну реєстрацію правочинів, щодо відчуження нерухомості, введені тільки з набранням чинності ЦК України 2003 року. До цього часу, в тому числі і на час укладення спірної угоди (2001 рік) норми, щодо реєстрації правочинів не були чинними. На той час діяли норми, які передбачали тільки реєстрацію нерухомого майна. Як вбачається з матеріалів справи вимоги щодо реєстрації нерухомого майна позивачем на момент укладання спірної угоди виконано.

Відповідно до положень ст.227 ЦК України(1963 року), договір купівлі-продажу житлового будинку, якщо хоча б однією із сторін є громадянин, повинен бути нотаріально посвідчений. Недодержання цієї вимоги тягне недійсність договору.

Судом встановлено, що, сторони відповідно до вищезазначеного договору свої зобов`язання виконали. Позивач сплатив обумовлену договором вартість будинку, зареєстрував право власності в БТІ, а відповідач прийняла кошти за будинок та передала будинок у власність позивача.

Виконати вимоги закону щодо нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу житлового будинку неможливо, так як в Первомайському міжміському бюро технічної інвентаризації право власності зареєстровано за позивачем 08 лютого 2001 року, продавець будинку ОСОБА_2 ухиляється посвідчити договір купівлі-продажу в нотаріальній конторі.

Відповідно до розпорядження Кабінету МіністрівУкраїни №719-р від 12 червня 2020 року "Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Миколаївської області", створена Кривоозерська селищна територіальна громада Кривоозерського району Миколаївської області шляхом об`єднання територій та населених пунктів Кривоозерської селищної та Багачівської, Берізківської, Бурилівської, Великомечетнянської, Гойдаївської, Красненьківської, Кривоозерської, Куряче-Лозівської, Луканівської, Мазурівської, Маломечетнянської, Ониськівської, Очеретнянської, Секретарської, Тридубівської сільських рад Кривоозерського району Миколаївської області.

На підставі постанови Верховної ради України №807-ІХ від 17 липня 2020 року "Про утворення та ліквідацію районів" у Миколаївській області утворено Первомайський район у складі, зокрема, території Кривоозерської селищної територіальної громади.

Згідно положень ст.153 ЦК України(1963 року), договір є укладеним, якщо між сторонами досягнуто згоди за всіма істотними умовами. За приписами ч.2 ст.47 ЦК України(1963 року), яка діяла на момент укладення угоди, визначено, що якщо відбулося повне або часткове виконання угоди, що потребує нотаріального посвідчення, але одна із сторін ухилилася від його нотаріального посвідчення, суд може визнати таку угоду дійсною. У цьому разі наступне нотаріальне посвідчення угоди не вимагається.

Враховуючи те, що угода купівлі-продажу фактично відбулася, сторони всі свої зобов`язання за договором купівлі-продажу виконали, нерухоме майно на час укладання угоди було належним чином зареєстроване, нотаріальне посвідчення спірної угоди в нотаріальному порядку не можливо, то суд вважає за можливе визнати вищезазначену угоду дійсною.

Керуючись ст.ст.47, 220, 203ЦК України, ст.ст.12, 13, 141, 259, 263-265, 280-282, 355 ЦПК України, суд, -

у х в а л и в :

Позовні вимоги ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа Первомайська філія Південної товарної біржі в Миколаївській області про визнання права власності на нерухоме майно, - задовольнити.

Договір №5855 про купівлю-продаж об`єкту нерухомості, а саме житлового будинку, що розташований в АДРЕСА_1 , укладений 24 січня 2001 року на Первомайській філії Південної Товарної Біржі, між продавцем ОСОБА_2 та покупцем ОСОБА_1 , - визнати дійсним.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів, а на ухвалу суду протягом п`ятнадцять днів з дня його (її) проголошення.

Суддя :

СудКривоозерський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення19.06.2024
Оприлюднено25.06.2024
Номер документу119909524
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі), з них: про приватну власність, з них: визнання права власності

Судовий реєстр по справі —479/355/24

Рішення від 19.06.2024

Цивільне

Кривоозерський районний суд Миколаївської області

Репушевська О. В.

Ухвала від 21.05.2024

Цивільне

Кривоозерський районний суд Миколаївської області

Репушевська О. В.

Ухвала від 05.03.2024

Цивільне

Кривоозерський районний суд Миколаївської області

Репушевська О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні