Ухвала
від 24.06.2024 по справі 645/3606/24
ФРУНЗЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 645/3606/24

Провадження № 2/645/1804/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про залишення позовної заяви без руху

24 червня 2024 року місто Харків

Суддя Фрунзенського районного суду м. Харкова Федорова О.В.,

розглянувши питання можливості відкриття провадження у цивільній справі № 645/3606/24 за позовом адвоката Мельніка Руслана Васильовича в інтересах ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: Служба у справах дітей по Немишлянському району Департаменту служб у справах дітей Харківської міської ради про стягнення аліментів та визначення місця проживання малолітньої дитини разом з матір`ю,

позивачка: ОСОБА_3 , вказана адреса місця реєстрації: АДРЕСА_1 ;

відповідач: ОСОБА_4 , вказана адреса місця реєстрації: АДРЕСА_1 ;

третя особа: Служба у справах дітей по Немишлянському району Департаменту служб у справах дітей Харківської міської ради, юридична адреса: м. Харків, пр-т Петра Григоренка, 17, 4 пов., -

в с т а н о в и в:

Адвокат Мельнік Р.В. звернувся до Фрунзенського районного суду м. Харкова в інтересах ОСОБА_1 з позовною заявою до ОСОБА_2 , третя особа: Служба у справах дітей по Немишлянському району Департаменту служб у справах дітей Харківської міської ради, в якій просить суд стягнути з відповідача на користь позивачки аліменти та визначити місце проживання малолітньої дитини ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , разом з матір`ю ОСОБА_6 .

Дослідивши матеріали позовної заяви, суддя приходить до висновку, що вона підлягає залишенню без руху з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 8 Закону України «Про судоустрій та статус суддів» ніхто не може бути позбавлений права на розгляд його справи в суді, до юрисдикції якого вона віднесена процесуальним законом.

В позовній заяві позивач зазначає, що останнє відоме місце реєстрації проживання відповідача ОСОБА_2 , який є громадянином Мексики, знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

За інформацією з реєстру територіальної громади міста Харкова, відомості стосовно реєстрації ОСОБА_2 відсутні.

Жодних доказів на підтвердження проживання відповідача, який є громадянином іншої держави, за адресою: АДРЕСА_1 , або місцезнаходження його майна за вказаною адресою до матеріалів позовної заяви не подано.

Таким чином, відсутність в матеріалах справи підтверджених відомостей щодо місця проживання відповідача, позбавляє суд в подальшому належним чином повідомити його про дату, час та місце розгляду справи.

Крім того, відповідно до п. 4, 5 ч. 3 ст. 175 ЦПК України позовна заява повинна містити: зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них; виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

Згідно з ч. 3 ст. 181 Сімейного кодексу України України, за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька і (або) у твердій грошовій сумі.

Відповідно до ч. 2 ст. 182 Сімейного кодексу України мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Згідно з ч. 1, 2 ст. 184 Сімейного Кодексу України, суд за заявою одержувача визначає розмір аліментів у твердій грошовій сумі. Розмір аліментів, визначений судом або домовленістю між батьками у твердій грошовій сумі, щорічно підлягає індексації відповідно до закону, якщо платник і одержувач аліментів не домовилися про інше. За заявою одержувача аліментів індексація може бути здійснена судом за інший період.

Сторона позивача не визначилася зі способом стягнення аліментів (не вказала стягувати їх в частці від доходу батька чи твердій грошовій сумі), та не зазначила їх розмір (розмір частки або розмір конкретної грошової суми), що не ґрунтується на зазначених вимогах закону та не узгоджується із законодавчо визначеними способами стягнення аліментів.

Таким чином, стороні позивача необхідно конкретизувати свої позовні вимоги про стягнення аліментів на утримання дитини, зазначивши спосіб стягнення та розмір аліментів.

Крім того, згідно з ч. 4 ст. 177 ЦПК України до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Відповідно до п. 3 ч. 2 ст.4 Закону України "Про судовий збір" за подання до суду фізичною особою позовної заяви немайнового характеру справляється судовий збір у 0,4 розмірі прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що на час подання заяви до суду становить 1211,20 грн.

Частиною 1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір» чітко визначено коло осіб, які звільняються від сплати судового збору, серед яких, позивачі - у справах про стягнення аліментів, збільшення їх розміру, оплату додаткових витрат на дитину, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів чи зміну способу їх стягнення, а також заявники у разі подання заяви щодо видачі судового наказу про стягнення аліментів.

Сторона позивача в своїй позовній заяві просить суд стягнути аліменти та визначити місце проживання дитини разом з матір`ю.

В даному випадки пільги щодо сплати судового збору за позовну вимогу про визначення місце проживання дитини разом з матір`ю відсутні, а відтак позивачці належить сплатити судовий збір у розмірі 1211,20 грн.

В додатках до позовної заяви зазначено, що разом з позовною заявою подається оригінал квитанції про сплату судового збору, проте вказана квитанція до позовної заяви долучена не була.

За таких обставин, стороні позивача необхідно сплатити судовий збір в розмірі 1211,20 грн. та надати суду документальне підтвердження сплати судового збору за позовну заяву про визнання права власності.

Так, платіжними реквізитами для сплати та зарахування судового збору у зв`язку з поданням до Фрунзенського районного суду м. Харкова позову є: «Отримувач коштівГУК Харків обл/мХар Немишлян/22030101, Код отримувача (код за ЄДРПОУ)37874947, Банк отримувачаКазначейство України(ел. адм. подат.), Рахунок отримувачаUA728999980313171206000020660, Код класифікації доходів бюджету 22030101.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 185 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, постановляє ухвалу, в якій зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

При цьому, слід зауважити, що залишення позовної заяви без руху з метою належної її оформлення у відповідності до вимог чинного цивільно-процесуального законодавства не являє собою обмеженням у доступі до правосуддя.

Згідно практики Європейського суду з прав людини, виходить з того, що реалізуючи п. 1ст 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод щодо доступності правосуддя та справедливого судового розгляду кожна держава-учасниця цієї Конвенції вправі встановлювати правила судової процедури, в тому числі й процесуальні заборони і обмеження, зміст яких - не допустити судовий процес у безладний рух. Право на суд не є абсолютним. Воно може бути піддане обмеженням, дозволеним за змістом, тому що право на доступ до суду за самою своєю природою потребує регулювання з боку держави.

У разі не усунення недоліків позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачу.

Враховуючи викладене вище, вимоги діючого законодавства, суддя приходить до висновку, що позовна заява підлягає залишенню без руху, з наданням позивачам строку на усунення недоліків.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.175,177,185,353 ЦПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Позовну заяву адвоката Мельніка Руслана Васильовича в інтересах ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: Служба у справах дітей по Немишлянському району Департаменту служб у справах дітей Харківської міської ради про стягнення аліментів та визначення місця проживання малолітньої дитини разом зматір`ю залишити без руху.

Надати стороні позивача строк 10 днів з дня вручення цієї ухвали для усунення недоліків.

Роз`яснити, що в разі якщо у вказаний строк недоліки позовної заяви не будуть усунуті, позовна заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

Копію ухвали надіслати стороні позивача.

Ухвала окремо від рішення суду може бути оскаржена в апеляційному порядку лише щодо розміру судових витрат. В іншій частині заперечення на ухвалу може бути включено до апеляційної скарги на рішення суду.

Ухвала суду набирає законної сили негайно після її підписання суддею.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана шляхом подачі апеляційної скарги до апеляційного суду Харківської області через Фрунзенський районний суд м. Харкова протягом п`ятнадцяти днів з дня її складання.

Учасник справи, якому повну ухвалу суду не було вручено у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на ухвалу суду, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

З інформацією щодо тексту судового рішення учасники справи можуть ознайомитися за веб-адресою Єдиного державного реєстру судових рішень: http://www.reyestr.court.gov.ua.

Повний текст ухвали складено 24.06.2024 року.

Суддя О.В. Федорова

СудФрунзенський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення24.06.2024
Оприлюднено25.06.2024
Номер документу119917334
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про стягнення аліментів

Судовий реєстр по справі —645/3606/24

Ухвала від 24.06.2024

Цивільне

Фрунзенський районний суд м.Харкова

Федорова О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні