Ухвала
від 19.06.2024 по справі 405/4131/24
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 405/4131/24

провадження № 1-кс/405/1704/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19.06.2024 м. Кропивницький

слідчий суддя Ленінськогорайонного судум.Кіровограда ОСОБА_1 ,за участюсекретаря судового засідання ОСОБА_2 , представника заявника адвоката ОСОБА_3 розглянувшиу відкритомусудовому засіданні в залісуду вм.Кропивницькому скаргу ОСОБА_3 в інтересах ОСББ «Реформатор» на бездіяльність прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудового розслідування,

встановив:

ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді в порядку ст.303КПК України зі скаргою, в якій просить визнати бездіяльність Кропивницького окружного прокурора, яка полягає у невнесені відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, після отримання від ОСББ «Реформатор» заяви повідомлення про кримінальне правопорушення від 07.06.2024. Просив зобов`язати Кропивницького окружного прокурора внести відомості про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудового розслідування,за ознаками злочину, передбаченого ч.5 ст. 190 КК України та розпочати досудове розслідування.

В обґрунтування скарги заявник вказав, що ОСББ «Реформатор» 07.06.2024 року звернулося з заявою до Кропивницької окружної прокуратури, в порядку ст.214 КПК України, про внесення до ЄРДР відомостей про кримінальне правопорушення, передбачене ч.5 ст. 190 КК України. У вказаній заяві містився опис обставин справ - стосовно відчуження групою невідомих осіб, від імені ПП «Інгуша», на користь третіх осіб підвального приміщення по АДРЕСА_1 та фактичного захвату цього приміщення. Яке згідно чинного законодавства належить співвласникам будинку, яких представляє ОСББ. Станом на день подачі даної скаргши прокурором відомості про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань не внесено.

Представник заявника в судовому засіданні просив скаргу задовольнити, пославшись на обставини зазначені у скарзі.

Прокурор у судовому засіданні надала пояснення згідно яких просила відмовити у задоволенні скарги, оскільки 30.06.2022 на підставі ухвали слідчого судді Кіровського районного суду м. Кіровограда до Єдиного реєстру досудових розслідувань були внесенні відомості про кримінальне правопорушення за даним фактом.

Заслухавши представника заявника та прокурора, дослідивши матеріали скарги, слідчий суддя дійшов до наступних висновків.

ОСББ «Реформатор»звернулося доКропивницької окружноїпрокуратури ззаявою-повідомленнямпро вчиненнязлочину заознаками ч.5ст.190КК Українивід 07.06.2024.

За змістом частини першої ст.214КПК України передбачено, що бездіяльність слідчого, дізнавача, прокурора, яка полягає невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР, означає невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР впродовж 24 години після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Разом з тим, відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за заявою ОСББ «Реформатор»від 07.06.2024 року прокурором внесені не були.

Як встановлено, у судовому засіданні 30.06.2022 на підставі ухвали слідчого судді Кіровського районного суду м. Кіровограда до Єдиного реєстру досудових розслідувань були внесенні відомості про кримінальне правопорушення за даним фактом. В подальшому підвальне приміщення по АДРЕСА_1 було повернуто ОСББ «Реформатор».

31.05.2024 о 10 год. 00 хв. невідомі особи змінили замки до підвального приміщення належного ОСББ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за адресою: АДРЕСА_1 , з аргументом, що вони є власниками приміщення Голова ОСББ «Реформатор» ОСОБА_4 викликав поліцію та подав заяву від 31.05.2024 про вжиття заходів.

Ті ж дії відбувалися 06.06.2024 року, керівник ОСББ «Реформатор» знову звернувся до правоохоронних органів, однак працівники поліції не припинили порушення права ОСББ.

Тобто, 07.06.2024 ОСББ «Реформатор» звернулося до Кропивницької окружної прокуратури з заявою за новим фактом захвату підвального приміщення, за адресою:

АДРЕСА_1 оскарження рішень, дій чи бездіяльності слідчого чи прокурора є одним з елементів судового контролю за стадією досудового розслідування кримінальних проваджень.

Статтею 24 КПК України кожному гарантується право на оскарження процесуальних рішень, дій чи бездіяльності суду, слідчого судді, прокурора, слідчого в порядку, передбаченому цим Кодексом.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 303 КПК України на досудовому провадженні можуть бути оскаржені рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора, зокрема щодо бездіяльності слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Згідно ч. ч. 1 та 2 ст. 304 КПК України скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора, передбаченічастиною першою статті 303цього Кодексу, можуть бути подані особою протягом десяти днів з моменту прийняття рішення, вчинення дії або бездіяльності.

За результатами розгляду скарг на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора постановляється ухвала згідно з правилами цього Кодексу (ч. 1 ст. 307 КПК України).

Ухвала слідчого судді за результатами розгляду скарги на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування може бути зокрема про зобов`язання вчинитипевнудію (п.3 ч. 2 ст. 307 КПК України).

Таким чином, слідчий суддя вважає, що оскільки відомості про кримінальне правопорушення, викладені в заяві від 07.06.2024 прокурором до ЄРДР протягом строку, передбаченого ст. 214 КПК України не внесені, вказана скарга підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 214, 303-307 КПК України

постановив:

скаргу ОСОБА_3 подану в інтересах ОСББ «Реформатор» на бездіяльність прокурора задовольнити.

Зобов`язати прокурора Кропивницької окружної прокуратури внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про кримінальне правопорушення, згідно заяви Голови правління ОСББ «Реформатор» ОСОБА_4 від 07.06.2024 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_5

СудЛенінський районний суд м.Кіровограда
Дата ухвалення рішення19.06.2024
Оприлюднено26.06.2024
Номер документу119952655
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за скаргами на дії та рішення правоохоронних органів, на дії чи бездіяльність слідчого, прокурора та інших осіб під час досудового розслідування бездіяльність слідчого, прокурора

Судовий реєстр по справі —405/4131/24

Ухвала від 19.06.2024

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Плохотніченко Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні