Рішення
від 31.08.2006 по справі 16/4164
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

16/4164

                        ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ                    

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

                     

"31" серпня 2006 р.                                                                       Справа №  16/4164

Господарський суд Черкаської області в складі: головуючого - судді Спаських Н.М.

при секретарі: Волна С.В.,  за участю представників сторін:

позивача: Щербатюк М.О. - директор;

відповідача: не з'явився;                                                  

розглянувши у відкритому судовому засіданні  в м. Черкаси справу за позовом Ротмістрівського будинку-інтернату для громадян похилого віку та інвалідів до Ротмистрівської сільської ради  про визнання права власності на майно,

                          ВСТАНОВИВ:

Позивачем пред'явлено позов про визнання права власності на майно, яке споруджено позивачем на території інтернату у складі зерносховища, надбудови і прибудови до адміністративного приміщення, переобладнаної котельні та сараю  за адресою Черкаська область, Смілянський район. с. Ротмистрівка.  В судовому засіданні представник позивача позов підтримав повністю і пояснив, що інтернат є користувачем земельної ділянки, виділеної для господарських потреб закладу. В зв'язку із виробничою необхідністю позивач здійснив самовільне будівництво приміщень та переобладнав існуючі, на які просить визнати право власності, оскільки не може зареєструвати право власності на них в реєструючих органах.

Відповідач проти задоволення позову не заперечив, про що надав суду письмове пояснення.

Суд вважає за можливе розгляд справи провести за відсутності представника відповідача по справі на підставі наявних документів згідно ст. 75 ГПК України.

 

         Заслухавши доводи та пояснення представника позивача, дослідивши наявні в справі матеріали, суд вважає, що позов підлягає до повного задоволення, виходячи з наступного:

        У відповідності до положення про ротмистрівський будинок-інтернат, позивач є стаціонарною соціально-медичною установою загального типу для постійного проживання громадян похилого віку , ветеранів війни і праці, інвалідів, які потребують стороннього догляду, побутового і медичного обслуговування.

          За доводами позивача, інтернату виділено земельну ділянку площею 34,55 га в адміністративних межах Ротмистрівської сільської ради, в т. ч. і для ведення підсобного сільського господарства.  В зв'язку із виробничою необхідністю позивачем було самочинно збудовано зерносховище ( літ. Й), надбудови ( літ. А4) та добудова ( А2) до адміністративного приміщення, переобладнано котельню ( літ. З) та сарай (  літ. Н1).

           Органами бюро технічної інвентаризації було здійснено огляд та заміри самочинно збудованих та переобладнаних позивачем об'єктів.

           Доказів про наявність у приміщень співвласників, на які позивач просить визнати право власності, у справі немає.

        

              У відповідності до пояснення відповідача, викладеного в листі від 30.08.2006 року № 70, Ротмистрівська сільска рада не заперечує щодо визнання права власності на самочинно збудовані позивачем споруди.

       У відповідності до наявних у справі довідок Відділу містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства Смілянської райдержадміністрації від 29.06.2006 року, Смілянського районного відділу ГУ МНС України в Черкаській області від 06.07.2006 року № 365, Смілянської рай санепідемстанції від 28.07.20006 року № 1163,  виконані позивачем забудови виконані з урахуванням діючих будівельних норм і придатні для подальшої експлуатації.

          У відповідності до п. 5 ст. 376 ЦК України,  на вимогу власника ( користувача) земельної ділянки суд може визнати за ним право власності на нерухоме майно, яке самочинно збудоване на ній, якщо це не порушує прав третіх осіб.

     Фактів порушення прав третіх осіб спорудженими і перепланованими позивачем об'єктами нерухомості судом не встановлено.

       На підставі викладеного, позовні вимоги позивача підлягають до повного задоволення.                  В зв'язку із відмовою позивача від покладення судових витрат на відповідача по справі,           державне мито та витрати на  інформаційно-технічне забезпечення судового процесу з відповідача не стягуються.

Керуючись статтями 49, 82-85 ГПК України, суд, -

                                            ВИРІШИВ:

1.          Позов задовольнити повністю.

            2.  Визнати за Ротмистрівським будинком-інтернатом  для громадян похилого віку  та інвалідів , ідентифікаційний номер 21376755 ,  Черкаська область, Смілянський район, с. Ротмистрівка , вул. Горького, 2 право власності на самовільно збудовані приміщення ---- зерносховище ( літ. Й), надбудову ( літ. А4) та добудову ( літ. А2)  до адміністративного приміщення та на переобладнані котельню ( літ. З) і сарай ( літ. Н1) , які знаходяться за адресою с. Ротмистрівка, вул. Горького, 2, Смілянського р-ну Черкаської області.

Наказ видати.

           Рішення може бути оскаржене до Київського міжобласного апеляційного господарського суду протягом 10 днів.

         СУДДЯ                                                                                                      Н.М. Спаських

Дата ухвалення рішення31.08.2006
Оприлюднено28.08.2007
Номер документу120052
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —16/4164

Рішення від 10.07.2007

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Магера В.В.

Рішення від 31.08.2006

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Спаських Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні