Рішення
від 27.06.2024 по справі 599/1365/24
ЗБОРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер 599/1365/24

Номер провадження 2-о/599/110/2024

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"27" червня 2024 р. Зборівський районний суд Тернопільської області в складі головуючого судді Чорної В.Г., секретаря судового засідання Грицай О.П., розглянувши в м. Зборові цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ІНФОРМАЦІЯ_1 , Головне Управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області про встановлення факту, що має юридичне значення,

ВСТАНОВИВ:

19червня 2024 року заявник ОСОБА_1 , звернулася в суд із заявою до заінтересованих осіб: ІНФОРМАЦІЯ_1 , Головне Управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області про встановлення факту, що має юридичне значення, зокрема родинних відносин, що зумовлена потребою в отриманні грошових виплат передбачених законодавством.

Вимоги обґрунтовує тим, що вона, ОСОБА_1 , проживала однією сім`єю в с.Івачів Тернопільського району Тернопільської області із своїм чоловіком ОСОБА_2 та сином ОСОБА_3 , про що свідчать довідки Зборівської міської ради № 304,305 від 04.12.2023 року. ІНФОРМАЦІЯ_2 син ОСОБА_3 - ІНФОРМАЦІЯ_3 загинув при виконанні бойового завдання в районі населеного пункту Кліївщина Бахмутського району Донецької області, про що свідчить його свідоцтво про смерть серія НОМЕР_1 . Після смерті сина вона звернулася про отримання грошової компенсації внаслідок загибелі сина під час бойових дій, однак у виплаті їй відмовлено, оскільки виникли розбіжності у свідоцтві про народження сина, де вказано прізвище батька « ОСОБА_4 », а у свідоцтві про смерть сина вказано прізвище батька « ОСОБА_4 », тому це унеможливлює отримання нею передбачених законодавством виплат та отримання інших пільг, оскільки ця розбіжність не підтверджує родинні відносини батька і сина.

Заявник подала клопотання про розгляд справи за її відсутності, позовні вимоги підтримує, просить їх задоволити.

Представник заінтересованої особи ІНФОРМАЦІЯ_1 подав клопотання про розгляд справи за його відсутності.

Представник заінтересованоїособиГоловне Управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області належно повідомлений про час та дату розгляду справи, заперечень до справи не надав, в суд не з`явився, що не перешкоджає розгляду справи на підставі наявних у справі доказів.

Суд, в силу ч.3 ст.211 ЦПК України, вважає за можливе розглянути дану справу за відсутності сторін.

Згідно ст. ст. 12, 13, 81ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, суд сприяє всебічному і повному з`ясуванню обставин справи дотримуючись принципів диспозитивності та змагальності сторін. Суд розглядає справи в межах заявлених позовних вимог та на підставі наданих сторонами доказів. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини справи та об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи та вирішення спору по суті, суд вважає, що заява підлягає задоволенню, з огляду на наступне.

Заявник ОСОБА_1 проживала однією сім`єю в с.Івачів Тернопільського району Тернопільської області із своїм чоловіком ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_4 , свідоцтво про смерть серії НОМЕР_2 (а.с.11) та сином ОСОБА_3 , про що свідчать довідки Зборівської міської ради № 304, 305 від 04.12.2023 року (а.с.12).

ІНФОРМАЦІЯ_2 син заявниці ОСОБА_3 - ІНФОРМАЦІЯ_3 помер в районі населеного пункту Кліївщина Бахмутського району Донецької області, про що свідчить свідоцтво про смерть серія НОМЕР_3 (а.с.8).

Згідно паспорта громадянина України серія НОМЕР_4 , виданого 16 червня 2000 року прізвище заявниці зазначено « ОСОБА_4 ».

У свідоцтві про смерть її чоловіка ОСОБА_3 серія НОМЕР_1 його прізвище вказано « ОСОБА_4 ».

У свідоцтві про народження серії НОМЕР_5 (а.с. 9) сина заявниці ОСОБА_2 його прізвище, матері та батька вказано « ОСОБА_4 ».

Норми права, які застосував суд, мотиви їх застосування та висновки суду.

Відповідно до ст.55Конституції України кожана особа має право на судовий захист.

Відповідно до ч. 1 ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справу не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Статтею 16Цивільного кодексуУкраїни передбачено, що кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайного або майнового права та інтересу.

Стаття 81ЦПК України передбачає, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

У відповідності до ч. 1ст. 293 ЦПК України, окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи немайнових прав.

Згідно п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

У відповідності з п. 1 ч. 1ст. 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

На підставі наявних матеріалів справи та наданих копій документів, судом встановлено, що наявна розбіжність в написанні прізвища чоловіка заявника в графі «батько» у свідоцтві про народження сина, і така обставина перешкоджає їй в отриманні грошових виплат в зв`язку із загибеллю сина, оскільки метою встановлення факту, що має юридичне значення є забезпечення можливості реалізації заявником гарантованого Конституцією України права, а також те, що не має іншого порядку та можливості встановити факт родинних відносин між фізичними особами.

Таким чином, аналізуючи зібрані по справі докази, оцінивши їх в сукупності, враховуючи наведені обставини, приймаючи до уваги необхідність встановлення факту родинних відносин між чоловіком заявниці та її сином для можливості отримання грошових виплат в зв`язку з загибеллю сина, суд вважає, що вимоги заявника, є обґрунтованими, доведеними і такими, що підлягають до задоволення.

Керуючись ст. ст. 19, 76, 77, 81, 258, 263-265, 315319 Цивільного процесуального кодексу України, суд,

УХВАЛИВ:

заяву задовольнити.

Встановити факт, що має юридичне значення - родинних відносин, зокрема, що ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_5 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , є сином ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_6 .

Рішення суду може бути оскаржене в загальному порядку до Тернопільського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду. Повний текст рішення складено 27 червня 2024 року.

Суддя Зборівського

районного суду Чорна В.Г.

СудЗборівський районний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення27.06.2024
Оприлюднено01.07.2024
Номер документу120053757
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —599/1365/24

Рішення від 27.06.2024

Цивільне

Зборівський районний суд Тернопільської області

Чорна В. Г.

Ухвала від 19.06.2024

Цивільне

Зборівський районний суд Тернопільської області

Чорна В. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні