Рішення
від 21.06.2024 по справі 911/1276/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"21" червня 2024 р. м. Київ Справа № 911/1276/24

Господарський суд Київської області у складі судді Мальованої Л.Я. за участю секретаря судового засідання Суткової Д.С. розглянувши справу

За позовом ОСОБА_1 , Київська обл., Броварський р-н., с. Шевченкове

до Колективного сільськогосподарського підприємства «Бобрицьке», Київська обл., Броварський р-н., с. Шевченкове

про визнання недійсними прийнятих на зборах рішень

Представники сторін:

позивача Безштанько С.М.;

відповідача Малюга С.Г.

Обставини справи:

ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом до Колективного сільськогосподарського підприємства «Бобрицьке» про визнання недійсним рішення загальних зборів членів Колективного сільськогосподарського підприємства «Бобрицьке» від 17.06.2013 року, оформленого протоколом №1-3/2013 від 17.06.2013 р. про передачу у власність громадянам ОСОБА_2 , ОСОБА_3 та товариству з обмеженою відповідальністю «Бобрик» для обслуговування об`єктів нерухомого майна, що перебувають у них у власності, земельні ділянки без зміни цільового призначення.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідач провів загальні збори, про які позивачу, як члену КСП "Бобрицьке" та іншим членам правління не було відомо.

Відповідачем подана заява про визнання позову, в якій зазначає, що протокол загальних зборів, який є предметом спору відсутній, є незаконним та протиправним, оскільки ніхто із 436 членів КСП в прийнятті даного рішення участі не брав.

Відповідно до п. 4 ст. 185 ГПК України ухвалення у підготовчому засіданні судового рішення у разі відмови від позову, визнання позову, укладення мирової угоди проводитися в порядку, встановленому статтями 191, 192 цього кодексу.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши надані суду докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд

УСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 є членом Колективного сільськогосподарського підприємства «Бобрицьке», що підтверджується довідкою № 11 від 26.02.2024 р. та списком працівників відповідача, які підлягають отриманню сертифікатів розпайованих земель колективної власності, який затверджений протоколом загальних зборів КСП «Бобрицьке» № 1 від 08.02.2000 р.

17.06.2013 року згідно протоколу загальних зборів № 1-З/2013 були прийняті рішення про обрання голови та секретаря загальних зборів; про передачу у власність громадянам ОСОБА_2 , ОСОБА_3 та ТОВ «Бобрик» для обслуговування об`єктів нерухомого майна, що перебувають у них у власності, земельні ділянки без зміни цільового призначення в обсязі та на умовах, встановлених для попереднього землевласника та уповноважити голову КСП «Бобрицьке» ОСОБА_4 на підписання актів приймання-передачі земельних ділянок тощо.

Відповідно до п. 3.4 Статуту КСП «Бобрицьке» член підприємства має право брати участь в управлінні справами підприємства, обирати і бути обраним до органів самоврядування, ревізійної комісії та посадових осіб.

Згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб- підприємців та громадських формувань, який сформований станом на 17.06.2013 року рахується загальна кількість членів 917 чоловік.

Відповідно до ч. 1 ст. 7 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань», єдиний державний реєстр створюється з метою забезпечення державних органів та органів місцевого самоврядування, а також учасників цивільного обороту достовірною інформацією про юридичних осіб, громадські формування, що не мають статусу юридичної особи, та фізичних осіб - підприємців з Єдиного державного реєстру.

Відповідно до ч. 1 ст. 10 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» якщо документи та відомості, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, внесені до нього, такі документи та відомості вважаються достовірними і можуть бути використані у спорі з третьою особою.

Відповідно до ст. 4 Закону України «Про колективне сільськогосподарське підприємство» , підприємство діє на основі статуту.

У статуті підприємства вказуються найменування підприємства, його місцезнаходження, предмет і цілі діяльності, порядок вступу до підприємства і припинення членства в ньому, принципи формування спільної власності та права членів щодо неї, порядок розподілу прибутку, отриманого від операцій із цінними паперами, загальні права та обов`язки членів підприємства; передбачаються органи самоврядування, порядок їх формування та компетенція, права та обов`язки підприємства і його членів щодо використання й охорони земель, водних та інших природних ресурсів, виробничо- господарської, фінансової і трудової діяльності, питання оплати та охорони праці, соціальні гарантії, умови і порядок реорганізації та ліквідації підприємства.

Згідно положень п. 4.2 Статуту КСП «Бобрицьке», вищим органом самоврядування підприємства є загальні збори його членів або загальні збори уповноважених членів Підприємства.

Дані норми кореспондуються з положеннями Закону України «Про колективне сільськогосподарське підприємство», зокрема з ч. 1 ст. 23 Закону, вищим органом самоврядування у підприємстві є загальні збори його членів або збори уповноважених. У період між зборами справами підприємства керує правління. Повноваження загальних зборів (зборів уповноважених) і правління визначаються статутом підприємства.

Право колективної власності здійснюють загальні збори членів підприємства, збори уповноважених або створений ними орган управління підприємства, якому передано окремі функції по господарському управлінню колективним майном (ч. 2 ст. 8 Закону).

Загальні збори членів підприємства правомірні вирішувати питання, якщо на них присутні не менше 3/4 кількості уповноважених. Рішення на зборах приймаються простою більшістю голосів. Уповноважені члени і правління у 10-денний строк інформують колектив підрозділів про рішення, прийняті зборами уповноважених (п. 4.4 Статуту).

Як вбачається із поданого проктоколу, на загальних зборах учасників були присутні лише 436 членів КСП «Бобрицьке», тобто менше ніж 50% від загальної кількості членів підприємства, в той час як для прийняття правомочних рішень мало б бути - 688 особи (3/4 від загальної кількості пайщиків підприємства 917).

Позивач вважає, що відбулося порушення вимог Закону України «Про колективне сільськогосподарське підприємство» та Статуту КСП «Бобрицьке» під час скликання, інформування та проведення зборів КСП «Бобрицьке»; позбавлення пайщиків (членів) КСП «Бобрицьке» можливості взяти участь у загальних зборах; порушення прав та законних майнових інтересів пайщиків (членів) КСП «Бобрицьке» рішенням зборів.

Підставами для визнання недійсними рішень загальних зборів акціонерів (учасників) господарського товариства можуть бути: порушення вимог закону та/або установчих документів під час скликання та проведення загальних зборів товариства; - позбавлення акціонера (учасника) товариства можливості взяти участь у загальних зборах; - порушення прав чи законних інтересів акціонера (учасника) товариства рішенням загальних зборів.

Однак, не всі порушення законодавства, допущені при скликанні та проведенні загальних зборів господарського товариства, можуть бути підставами для визнання недійсними прийнятих ними рішень.

Самостійними підставами для визнання недійсними рішень загальних зборів є, зокрема: прийняття загальними зборами рішення за відсутності кворуму для проведення загальних зборів чи прийняття рішення або у разі неможливості встановлення наявності кворуму; прийняття загальними зборами рішень з питань, не включених до порядку денного загальних зборів товариства; відсутність протоколу загальних зборів.

Разом з цим позбавлення члена підприємства можливості взяти участь у загальних зборах може бути підставою для визнання недійсними рішень загальних зборів учасників господарського товариства.

Відповідач визнав позовні вимоги.

Відповідно до ч. 3 ст. 185 ГПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення суду у випадку визнання позову відповідачем.

Згідно ч. 4 ст. 191 ГПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

За таких обставин, позовні вимоги про визнання недійсним рішення загальних зборів є обгрунтованою та такою, що підлягає судом задовоелнню.

У зв`язку тим, що спір виник в результаті неправильних дій відповідача, що призвело до необхідності позивачу звертатися з позовом до суду та здійснювати додаткові витрати на сплату судового збору, суд, відповідно до свого права, передбаченого ч. 9 ст.129 ГПК України, покладає на відповідача відшкодування позивачу судового збору.

Керуючись ст. ст. 4, 12, 13, 73-92, 129, 207, 236, 238 ГПК України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позовні вимоги задовольнити повністю.

2. Визнати недійсним рішення загальних зборів членів Колективного сільськогосподарського підприємства «Бобрицьке» від 17.06.2013 року оформленого протоколом №1-3/2013 від 17.06.2013 р. про передачу у власність громадянам ОСОБА_2 , ОСОБА_3 та Товариству з обмеженою відповідальністю «Бобрик» для обслуговування об`єктів нерухомого майна, що перебувають у них у власності, земельні ділянки без зміни цільового призначення.

3. Стягнути з Колективного сільськогосподарського підприємства "Бобрицьке" (07434, Київська область, Броварський район, с. Шевченкове, вул. Леніна, 1, код ЄДРПОУ 00849623) на користь ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , код РНОКПП НОМЕР_1 ) 3 028 (три тисячі двадцять вісім) грн. 00 коп. судового збору.

Дане рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. Апеляційна скарга може бути подана протягом двадцяти днів з дня складення повного тексту рішення відповідно до ст. ст. 240-241 Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст рішення підписано 28.06.2024 року.

Суддя Л.Я. Мальована

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення21.06.2024
Оприлюднено01.07.2024
Номер документу120058713
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають з корпоративних відносин про оскарження рішень загальних зборів учасників товариств, органів управління

Судовий реєстр по справі —911/1276/24

Ухвала від 29.08.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Ткаченко Б.О.

Ухвала від 29.08.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Ткаченко Б.О.

Ухвала від 02.08.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Ткаченко Б.О.

Ухвала від 02.08.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Ткаченко Б.О.

Рішення від 21.06.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Мальована Л.Я.

Ухвала від 24.05.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Мальована Л.Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні